Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Είχατε ποτέ την αίσθηση, φεύγοντας από κάποιο κατάστημα, πως έχετε πάρει κάτι που παρότι σας άρεσε, δε γνωρίζετε πού θα το χρησιμοποιήσετε; Πολλές φορές, ε; Λοιπόν, κι εγώ το ίδιο! Δε μπορούσα να σταματήσω ν’αναρωτιέμαι γιατί έκανα αυτήν την επιλογή. Ποτέ ως τώρα δεν είχα τέτοιο παπούτσι! Πώς μου καρφώθηκε τελικά να το πάρω; Για να καταλάβετε τον προβληματισμό μου σκεφτείτε ότι οδηγούσατε σε ολόκληρη τη ζωή σας ένα μικρό, τρίθυρο, GTI αυτοκίνητο και ξαφνικά βγαίνετε από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων με ένα Hummer H1 σαν εκείνα που χρησιμοποιεί ο στρατός. Τεράστιο, ογκώδες, πιο βαρύ μα από την άλλη άνετο, με πιο παιχνιδιάρικα χρώματα και περισσότερο κύρος! Όχι, δε μιλάω ακόμη για τα Hummer H1 αλλά για τα νέα Altra Olympus 3.0!

 

 

Για όσους δεν έχουν ακουστά την Altra, θα αναφέρω απλά πως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε παπούτσια trail! Μάλιστα, αν αναλογιστείτε ότι η εταιρία πέτυχε αυτόν τον σκοπό σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα χρόνων, τότε αυτό σημαίνει πολλά! Περιττό δε, ν’αναφέρω ότι η Altra είναι μέγας χορηγός του πιο εμβληματικού αγώνα 100 μιλίων στον κόσμο, του Western States Endurance Run! Και να φανταστείτε πως όλα ξεκίνησαν ζεσταίνοντας trail παπούτσια μέσα σε φουρνάκι και κόβοντας τη μεσόσολα για να προσομοιώσουν την αίσθηση ενός παπουτσιού με αυτήν που έχει η πατούσα μας όταν πατάει ξυπόλητη στο πάτωμα. Να προσομοιώσουν δηλαδή, με δυο λέξεις, το γνωστό zero dropπου πολλοί από εμάς λατρεύουμε! Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρίας οφείλεται στον άπλετο χώρο για τα δάχτυλα, στο εμπρός μέρος του παπουτσιού, που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Altra, είτε αυτά προορίζονται για βουνό είτε για άσφαλτο. Την άνεση θεωρώ και το ζητούμενο, άλλωστε, από ένα παπούτσι που κατασκευάστηκε με γνώμονα τις πολλές ώρες που θα το χρησιμοποιείς!

 

Τα Olympus 3.0 είναι ένα ζευγάρι παπουτσιών που δεν περνάει απαρατήρητο, όχι μόνο όταν το φοράς αλλά και όταν βρίσκεται στο ράφι ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είναι δεν είναι του στυλ σου σίγουρα θα το κρατήσεις στα χέρια για να του ρίξεις μια ματιά. Η πρώτη εντύπωση; Θετική δίχως αμφιβολία! Παρά το μέγεθός του πρόκειται για ένα από τα πιο ελαφριά παπούτσια της κατηγορίας του στην οποία ανήκουν παπούτσια με παραπάνω από το συνηθισμένο, υλικό στη μεσόσολα και μέγιστη απορροφητικότητα. Όμορφη σχεδίαση με ζωηρά χρώματα και κατασκευή από υλικά που αντέχουν στο χρόνο και επιτρέπουν στα πόδια ν’αναπνέουν.

 

 

Κλασσικό δέσιμο με κορδόνια και υποδοχές για τις αντίστοιχες, προστατευτικές γκέτες της εταιρίας. Κι έπειτα, το γυρίζεις ανάποδα για να εξετάσεις την εξωτερική σόλα του και ως άλλος ειδήμων να αποφασίσεις αν το κράτημα του παπουτσιού θα είναι στα μέτρα σου ή όχι. Δυστυχώς, όμως, σ’έχει προλάβει η Vibram που με τη γνωστή Megagrip σόλα εγγυάται το αποτέλεσμα! Τη στιγμή, λοιπόν, αυτή ο πωλητής κάνει τη στρατηγική κίνηση και σε πλησιάζει λέγοντας “Να σας φέρω να το δοκιμάσετε;” και ‘συ απαντάς θετικά αφού δεν έχεις τίποτα να χάσεις και ήδη έχεις σχηματίσει μια καλή εντύπωση. Ανοίγει το κουτί κι ενώ ο πωλητής ετοιμάζει το ένα από τα δύο παπούτσια για να το φορέσεις εσύ συνεχίζεις να περιεργάζεσαι το άλλο.


 

Το επάνω μέρος του είναι κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό τύπου mesh, ανθεκτικού στην τριβή, με κάποιες προσθήκες τεχνητού δέρματος στα σημεία που περνούν τα κορδόνια, εκεί όπου δένουν οι γκέτες και στο εμπρός μέρος για προστασία των δαχτύλων από κλαδιά και πέτρες. Επίσης, αν και στην πραγματικότητα είναι λίγο δυσδιάκριτο και δεν φαίνεται, με λίγη περισσότερη προσοχή θα διαπιστώσετε πως στα πλαϊνά του παπουτσιού είναι σχεδιασμένες κάποιες γραμμές που θυμίζουν ισοϋψείς καμπύλες σε τοπογραφικό χάρτη και ξεκαθαρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου μοντέλου! Παρόλα αυτά, μια ακόμη πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που δεν πρόκειται να παρατηρήσετε αν δε σας την αποκαλύψουν, είναι τα δύο ανοίγματα που κάνει αριστερά και δεξιά, χαμηλά, εμπρός στο σημείο που φωλιάζουν τα δάχτυλα, όπου έχουν αντικαταστήσει το δέρμα με συνθετικό υλικό τύπου mesh. Η εξήγηση είναι απλή, λογική και με εξαιρετική χρησιμότητα! Τα σημεία αυτά αποτελούν οδούς διαφυγής του νερού που θα εισέλθει στο παπούτσι όταν τύχει και πατήσουμε σε κάποια λακούβα ή αν περάσουμε κάθετα κάποιο ποτάμι. Η διαπνοή των Altra Olympus 3.0, λοιπόν, δε μπορεί παρά να κυμαίνεται σε άριστα επίπεδα για το ζεστό, ελληνικό καλοκαίρι. Άλλωστε, είναι απαραίτητο για το πόδι μας να παραμένει στεγνό, όταν φοράμε τα παπούτσια, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες φουσκάλες και ερεθισμοί!

 

 

Έμφαση έχει δοθεί και στη σχεδίαση του εσωτερικού μέρους με προτεραιότητα την άνεση στο χώρο για τα δάχτυλα του ποδιού. Το γνωστό FootShape Toe Box της εταιρίας εγγυάται πως ποτέ δε θα νιώσετε άσχημα αφού το σκεπτικό, εδώ, είναι τα δάχτυλα να έχουν τη φυσική τους θέση και να μη στριμώχνονται όπως σε αντίστοιχα παπούτσια άλλων εταιριών. Ταυτόχρονα, επειδή η σωστή στήριξη του πέλματος είναι σημαντική, από την πρώτη κιόλας φορά που θα δοκιμάσετε τα παπούτσια, θα νιώσετε το αρκετό αφρώδες υλικό που υπάρχει στον αχίλλειο, περιμετρικά του αστράγαλου και στη γλώσσα. Μ’αυτόν τον τρόπο, δένοντας τα κορδόνια το παπούτσι αγκαλιάζει ωραία τη ράχη και την καμάρα του ποδιού δίχως να αισθάνεσαι δυσφορία αλλά και χωρίς να δημιουργεί απορίες σε θέματα σταθερότητας. Τόσο όσο, δηλαδή! Επίσης, δε χρειάζεται να σας προβληματίσει το κοντό μέγεθος της γλώσσας αφού αυτή είναι ραμμένη στα πλαϊνά του παπουτσιού και δεν πρόκειται ποτέ να μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τέλος, παρόλο που οι πάτοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι διάτρητοι και με ελάχιστο προφίλ με σκοπό να διατηρούν το μηδενικό drop και την κυκλοφορία του αέρα κάτω από το πέλμα μας.

 

 

Όσον αφορά τη μεσόσολα των Altra Olympus 3.0, έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσουμε πώς κατάφερε η εταιρία να προσδώσει μέγιστη απορροφητικότητα κραδασμών ελλατώνοντας το βάρος (283gr τώρα)  και το συνολικό προφίλ, κατά 2 χιλιοστά (33mm τώρα), συγκριτικά με τον προκάτοχό τους, τα Olympus 2.5. Για την κατασκευή της, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε το πολύ γνωστό υλικό EVA (Ethylene Vinyl Acetate). Αναλυτικότερα, χρησιμοποιήθηκε διπλή στρώση υλικού EVA A-Bound που ουσιαστικά είναι ένα είδος αφρού που κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμα υλικά και το οποίο είναι σχεδιασμένο να συμπιέζεται λιγότερο εύκολα χαρίζοντας πιο σταθερή αίσθηση. Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία με την ονομασία Innerflex ώστε να μειωθεί το βάρος και να αυξηθεί δραματικά η ευκαμψία στα συγκεκριμένα παπούτσια που η απορροφητικότητα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό επιτυγχάνεται κόβοντας από τη μεσόσολα ένα είδος πλέγματος, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα καθ’ όλο το μήκος και το πλάτος του παπουτσιού. Μάλιστα, οι τομές που δημιουργούνται από το πλέγμα φτάνουν μέχρι εκεί που ξεκινούν οι εύκαμπτες αυλακώσεις από την εξωτερική σόλα. Το παραπάνω αποτέλεσμα, δίχως να μας ενδιαφέρουν περαιτέρω οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες, μεταφράζεται σε αυτό που σίγουρα θα σκεφτείτε δοκιμάζοντάς τα, ότι πατάτε, δηλαδή, σε ελατήρια!  

 

 

Τον τελευταίο καιρό, μια συνεργασία που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο είναι αυτή της Vibram με πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν παπούτσια. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού το καουτσούκ της Megagrip σόλας της έχει πολλά θετικά στοιχεία και κανένα αρνητικό! Απαράμιλλο κράτημα σε στεγνές και υγρές επιφάνειες, μακροζωία και προσαρμοστικότητα σε κάθε τύπο εδάφους. Αν τώρα συνδυάσουμε το υλικό αυτό με τη σχεδίαση της εξωτερικής σόλας από την Altra, που φέρει την ονομασία TrailClaw, τα Olympus 3.0 μεταμορφώνονται σε ένα πανίσχυρο όπλο για κάθε τύπο μονοπατιού!

 

 

Η διχρωμία που θα προσέξετε στην εξωτερική σόλα έχει περισσότερο χρηστικό παρά αισθητικό σκοπό. Το μεγαλύτερο μέρος της (γκρι χρώμα εδώ) είναι κατασκευασμένο από μαλακό υλικό για άμεση πληροφόρηση ενώ περιμετρικά (μαύρο χρώμα) έχει χρησιμοποιηθεί σκληρότερο για μεγαλύτερη αντοχή. Τα επιθέματα (lugs) έχουν πιο επιθετική σχεδίαση στο εμπρός μέρος των παπουτσιών ώστε να “γραπώνουν” το έδαφος και αντίθετη φορά στο πίσω μέρος για αυξημένη σταθερότητα σε κατηφόρες όπου θέλουμε να ελαττώσουμε ταχύτητα. Το φαρδύ “αυλάκι” στο μέσο της σόλας εξυπηρετεί και αυτό με τη σειρά του, στη συνολική ευκαμψία του μοντέλου, επιτρέποντας στα Olympus 3.0 να αποδώσουν όσο πιο πιστά γίνεται τη μηχανική κίνηση των πελμάτων ενόσω τρέχουμε. Ολοκληρώνοντας την περιγραφή μου, μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια, που οφείλω να αναφέρω, είναι πως στο σημείο που πατάει η φτέρνα μας, η εξωτερική σόλα έχει φαρδύνει αρκετά κι από τις δύο πλευρές. Στόχος και εδώ είναι η πιο σταθερή αίσθηση, καθώς τρέχουμε, αφού κάνουμε λόγο για παπούτσια που, λόγω ψηλού προφίλ, πολλές φορές δεν παρέχουν άμεση πληροφόρηση δίνοντας την εντύπωση της αστάθειας. Όχι, όμως, για τα Olympus 3.0! Σ’αυτά, η φαρδιά βάση στο πίσω μέρος εξαλείφει κάθε κίνδυνο από δικό μας λάθος πάτημα!

 

 

Η προσωπική μου άποψη για το συγκεκριμένο μοντέλο της εταιρίας στηρίζεται σε όσα διαβάσατε παραπάνω. Παρόλο που με τα Olympus 3.0 έχω συμπληρώσει αρκετά χιλιόμετρα αυτά μοιάζουν σα να βγήκαν μόλις από το κουτί τους. Φυσικά, χρειάστηκαν ένα φρεσκάρισμα με κρύο νερό στο πλυντήριο μα κατά τα άλλα δεν έχουν σημάδια αξιόλογης φθοράς! Το τερέν στο οποίο προπονούμαι είναι, κυρίως, τα δασικά μονοπάτια του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου και του Χορτιάτη με πολλά από αυτά να είναι πολύ τεχνικά. Στο κομμάτι, λοιπόν, της πρόσφυσης και του κρατήματος τα συγκεκριμένα Altra με εντυπωσίασαν αφού δε σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν διστακτικός με την επιλογή μου αυτή. Βλέπετε τα παπούτσια που συνηθίζω να φοράω έχουν πιο minimal φιλοσοφία, θεωρώντας πως κερδίζω κατ’αυτόν τον τρόπο σε πληροφόρηση και αμεσότητα. Θυσιάζω, φυσικά, την απορροφητικότητα από τους κραδασμούς και τις ενοχλήσεις από κάθε λογής πέτρες και κλαδιά που πατάω, καθώς τρέχω, αλλά δε γίνεται να τα έχω όλα για μένα. Λάθος! Με τα Olympus 3.0 αυτό είναι εφικτό! Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παπούτσια αυτά προορίζονται για αγώνες υπεραποστάσεων οι οποίοι συνήθως διαρκούν περισσότερο από 10-12 ώρες.

 

Ενθουσιασμένος, λοιπόν, από το κράτημα που είχαν στις ανηφόρες, την ελαστικότητα της σόλας, την απορρόφηση των κραδασμών και τη γενικότερη άνεση σκέφτηκα ότι μπορώ να πιέσω παντού. Οι τεχνικές καταβάσεις, και ιδιαίτερα αυτές που είχαν αρκετή πέτρα, με εμπόδιζαν από το να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο και να τρέξω όσο γρηγορότερα μπορούσα. Μόλις έκοβα λίγη ταχύτητα όλα διορθώνονταν αυτόματα. Φυσικά, η δική μου ταχύτητα στις κατηφόρες είναι κάτι υποκειμενικό, οπότε για άλλους θα είμαι πολύ αργός και για άλλους πολύ γρήγορος. Ενδεχομένως, κάποιοι από εσάς να μην έχουν ποτέ τους πρόβλημα ακόμη και στις κακοτράχαλες κατηφόρες! Για το λόγο αυτό είναι αναμενόμενο να υστερούν απέναντι στα αγωνιστικά μοντέλα της εταιρίας όπως το Superior και το King MT. Μην είστε, λοιπόν, αυστηροί μαζί τους, όπως έκανα κι εγώ την πρώτη φορά που βγήκα να τρέξω με αυτά και μην τα κρίνετε για κάτι για το οποίο δεν κατασκευάστηκαν.

 

 

Λόγω της πολύ ζεστής περιόδου του καλοκαιριού δεν είχα ακόμη να την ευκαιρία να τρέξω σε λάσπη ή χιόνι. Ωστόσο, όπου έβρισκα νερολακούβα δεν έχανα ευκαιρία και περνούσα από μέσα. Αν και πιστεύω πως το δείγμα, από το συγκεκριμένο τεστ, είναι ελάχιστο, τα Olympus 3.0 συμπεριφέρθηκαν άψογα δίχως να γλιστρούν. Θεωρώ πάντως ότι το δυνατό τους σημείο είναι τα ξερά, δασικά μονοπάτια και δε σας κρύβω ότι αυτά τα παπούτσια σχεδιάστηκαν με σκοπό να γίνουν το ιδανικό μοντέλο για τον Western States Endurance Run! Μη ξεχνάμε, άλλωστε, πως εταιρία είναι μέγας χορηγός του αγώνα αυτού!

 

 

Όσο για τη διαπνοή τους, εδώ τα πράγματα είναι ανάλογα με τα γούστα του καθένα. Το παπούτσι αναπνέει εκπληκτικά και στεγνώνει απίστευτα γρήγορα όταν βραχεί, ακόμη κι αν το βουτήξεις ολόκληρο στο νερό. Το ποταμάκι δίπλα από το σπίτι μου, στην είσοδο του δάσους, βοήθησε ώστε να ελέγξω όσα ισχυρίζεται η εταιρία και να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Από την άλλη πάλι, είναι αυτονόητο πως σαν χειμωνιάσει και βγαίνετε νωρίς για τρέξιμο, η πρωινή πάχνη από το χορτάρι θα μουσκεύει τις κάλτσες σας.

 

Το μοναδικό που δεν έχω καταλάβει ως τώρα είναι γιατί στους πάτους αναγράφεται, ακριβώς κάτω από την ονομασία του μοντέλου, η υψομετρική ένδειξη “9026 FTπου αντιστοιχεί σε 2.751 μέτρα. Σίγουρα αυτή δεν είναι η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου οπότε υπάρχει κάποιο μυστήριο εδώ που πρέπει να μας εξηγήσει η Altra.

 

 

Συνοψίζοντας, τα Altra Olympus 3.0 έχουν μέγιστη απορροφητικότητα, άνετο χώρο για τα δάχτυλα, πολύ καλή προσαρμογή στο πόδι, ικανοποιητικό κράτημα και εξαιρετική διαπνοή! Είναι αρκετά ελαφριά για την κατηγορία στην οποία ανήκουν και έχουν μοντέρνους, χρωματικούς συνδυασμούς. Αποτελούν ήδη την επιλογή μου για τον Pirin Ultra των 100 μιλίων που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβρη που έρχεται στη γειτονική Βουλγαρία. Με τέτοια παπούτσια ο τερματισμός μου είναι εγγυημένος!  

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης

Αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα: weperform.eu

Τιμή μοντέλουπαρουσίασης: 155 ευρώ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ