MIZUNO Wave Mujin 7, το επόμενό σας ultra παπούτσι!

Από 15 Ιουλ 2021

Τώρα επιτέλους το καλεντάρι γεμίζει σιγά σιγά, το ίδιο γεμίζουν και οι απαιτήσεις μας για παπούτσια όλων των αποστάσεων και τερέν. Οι ορεινοί μαραθώνιοι και υπερμαραθώνιοι όμως είναι αγώνες υψηλών απαιτήσεων σε παπούτσια τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Υψηλή προστασία, αντοχή, αντικραδασμικότητα. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι ίσως τα πιο σημαντικά για τέτοιου είδους αγώνες. Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά τα συναντάμε και με το παραπάνω στην τελευταία, 7η έκδοση των Mizuno Wave Mujin τα οποία ομολογουμένως μας εξέπληξαν ευχάριστα!

 

Mizuno έχουμε φορέσει αρκετά ζευγάρια. Δεν είχαμε όμως την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παπούτσι υπεραποστάσεων της Ιαπωνικής εταιρείας που εξοπλίζει εκατομμύρια δρομείς σε όλον τον κόσμο. Ξέραμε ότι τα Mujin είχαν κάποιους πιστούς χρήστες, δεν είχε τύχει όμως να το δοκιμάσουμε. Όσοι λοιπόν έχετε στο νου σας την Mizuno μόνο για “fast & light” παπούτσια, με το Mujin θα αναθεωρήσετε. Όπως ομολογουμένως κάναμε και εμείς από την πρώτη στιγμή που το φορέσαμε! Κορυφαίο cushioning, ζόρικη σόλα Michelin, ικανοποιητικότατη προστασία και σταθερότητα σε ένα παπούτσι που ενώ φαίνεται σκληρό στο πάτημα, μόνο τέτοιο δεν είναι! Ας πάμε όμως να το δούμε με λεπτομέρεια.


Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το κύριο πεδίο δράσης τους ήταν η Πάρνηθα και κυρίως η Πεντέλη. Όποιος έχει τρέξει στα δύο αυτά βουνά, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Πεντέλη, ξέρει ότι το τερέν είναι πολύ απαιτητικό, σκληρό και τεχνικό, παρότι δεν έχει τις μεγάλες συνεχόμενες υψομετρικές διαφορές. Κάλλιστα όμως μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό πεδίο δράσης και προσομοίωσης παρόμοιων σκληρών τερέν που συναντάμε σε πολλά βουνά στην Ελλάδα.

Επάνω μέρος

Ξεκινώντας από μπροστά θα συναντήσουμε προστασία για τα δάκτυλα από σκληρό καουτσούκ ενώ περιμετρικά το πόδι προστατεύεται από μία λεπτή στρώση σιλικόνης. Πολύ καλύτερη η προστασία στη φτέρνα όπου θα συναντήσουμε σκληρό άκαμπτο πλαστικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την πολύ καλή σταθερότητα σε εκείνο το σημείο.


Αρκετά ευρύχωρα και άνετα μπροστά αφήνουν χώρο στο πόδι ακόμη και μετά από αρκετές ώρες τρεξίματος. Θα το θεωρούσαμε “true-to-size”, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να πάτε σε μεγαλύτερο νούμερο. Χρειάζεται λίγη προσοχή μόνο στο πώς η Mizuno κάνει την μετατροπή στα νούμερά της. Δηλαδή ενώ άλλοι κατασκευαστές πχ για US11 δίνουν EU45, εδώ η Mizuno πάει μισό νούμερο πιο κάτω, στο EU44.5, το οποίο όμως κάθισε μια χαρά στο πόδι.


Στο δέσιμο των κορδονιών θα συναντήσουμε την ίδια τεχνοτροπία που είχαμε δει και στα Daichi. Ένας λεπτός ιμάντας μέσα από τον οποίο περνούν τα κορδόνια σφίγγει ομοιόμορφα το κουτεπιέ για όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή.

Το κολάρο και η γλώσσα είναι πολύ «πλούσια» και μαλακά, ότι χρειάζεται δηλαδή το πόδι για να μπορέσει να αντέξει την πολύωρη κακουχία στην οποία θα το υποβάλλετε.

Μεσόσολα

Το δυνατό του σημείο! Παχιά και απορροφητική χωρίς όμως να κουράζει, αποτελεί ουσιαστικά συνδυασμό 2 διαφορετικής σκληρότητας υλικών τα οποία είναι κατασκευασμένα κυματοειδώς (εξ ου και το Wave) και τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους. Ακριβώς κάτω από την πατούσα ένα πιο σκληρό και παχύ EVA είναι υπεύθυνο για την προστασία από τις αιχμηρές πέτρες και το σκληρό τερέν ενώ ακριβώς από κάτω του βρίσκεται ένα πιο λεπτό και μαλακό στρώμα (εδώ χρώματος κίτρινου) το οποίο είναι πιο μαλακό και είναι υπεύθυνο για το ανάλαφρο πάτημα που δίνει αλλά και την ανάστροφη δύναμη που επιστρέφει στο πόδι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάπου μέσα του κρύβεται και ένα ESS Rock Plate οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχετε να φοβάστε τίποτα…


Το σχετικά ψηλό προφίλ του (Drop: 10mm, εμπρος 23mm, πίσω 33mm) προσδιορίζει επακριβώς και τον χαρακτήρα και προορισμό του. Παπούτσι ξεκάθαρα ορεινών μαραθωνίων και -ακόμα καλύτερα- υπεραποστάσεων σε σκληρά τερέν. Ταμάμ δηλαδή για τους ορεινούς μαραθωνίους και ultra της χώρας μας!

Δεν έχουμε εμπειρία από προηγούμενες εκδόσεις Wave Mujin, διαβάζουμε όμως στο διαδίκτυο ότι παρείχαν υποστήριξη για over pronation. Αυτό δεν ισχύει στην 7η έκδοση αφού έχουν τελείως ουδέτερο πάτημα. Άλλωστε για τα τερέν και τα μονοπάτια για τα οποία προορίζεται, κάποια τέτοια υποστήριξη δεν θα είχε νόημα.

Σόλα


Όλο και πιο πολύ εκτιμάμε τις σόλες Michelin οι οποίες καθώς περνούν τα χρόνια τις εμπιστεύονται όπως θα έχετε και εσείς διαπιστώσει ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές παπουτσιών ορεινού τρεξίματος. Στην συγκεκριμένη υλοποίηση στα Wave Mujin 7, η Mizuno επαληθεύεται για την επιλογή της στο έπακρο. Τραχιά σόλα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες με «πυραμοδοειδείς» τάπες μεσαίου προφίλ, ενώ περιφερειακά (το άσπρο κομμάτι) έχει διαφορετική σχεδίαση για καλύτερη σταθερότητα και φρενάρισμα. Μετά από αρκετές ώρες ταλαιπωρίας σε πέτρες και σκληρό τερέν δεν έδειξε σημάδια φθοράς, η εμπειρία μας από παλαιότερα παπούτσια με σόλες Michelin λέει πάντως ότι όσον αφορά σε αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Δεν δοκιμάστηκε σε λασπώδες τερέν – διανύουμε και περίοδο ανομβρίας – αν και όπως φαίνεται από την διάταξη της σόλας οι λάσπες δεν θα το προβληματίσουν χωρίς όμως να είναι το αγαπημένο του τερέν.

Στην χρήση


Τανκς! Οδοστρωτήρας! Τούμπανο! Θωρηκτό! Επιφωνήματα που για το συγκεκριμένο παπούτσι δεν είναι υπερβολικά. Προσθέστε και το γεγονός ότι για εμάς προσωπικά ήταν έκπληξη ότι φορέσαμε από τη Mizuno ένα παπούτσι με τέτοια χαρακτηριστικά και έχετε μπροστά σας μια αξιόπιστη επιλογή για τις ultra αναζητήσεις σας. Καταπίνει τις ανωμαλίες του εδάφους χωρίς πρόβλημα, πατήστε σε όσο μυτερές πέτρες θέλετε χωρίς να υποφέρει το πέλμα σας. Για αυτό θα πάρετε αυτό το παπούτσι και όχι βέβαια για να τρέξετε γρήγορα σε έναν μαλακό χωματόδρομο. Άλλωστε και το μεγάλο βάρος του (380 γραμμάρια) φωνάζουν από μακριά για του λόγου το αληθές. Πολύ καλή πρόσφυση και προστασία στη φτέρνα, χάνει λίγο σε σταθερότητα σε πλάγιες κλίσεις, ιδίως περισσότερο στο μπροστά μέρος, ίσως λόγω και του «αέρα» που έχει στο μπροστινό σημείο του πέλματος. Συμπερασματικά ένα πολύ τίμιο παπούτσι για ultra trail που μπορεί να φορεθεί και από άπειρους δρομείς μεγαλύτερου βάρους που θέλουν να κάνουν τον πρώτο τους ορεινό μαραθώνιο σε μια αρκετά ελκυστική τώρα στις εκπτώσεις τιμή που φτάνει στα 125,00€.

Χαρακτηριστικά

  • Drop: 10mm
  • Προφίλ: Εμπρός 23mm, πίσω 33mm
  • Σόλα: Michelin XtraGrip
  • Μεσόσολα: Συνδυασμός των τεχνολογιών Waveκαι U4icX
  • Τιμή: 155€, 125€

 

To Mizuno Wave Mujin 7 μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Mizuno καθώς και στο official e-shop της εταιρείας: https://www.mzn.gr/el-gr/papoutsia/wave-mujin-7-907656

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@XTERRAplanet Short Track Czech Republic on Saturday and Sunday, August 13-14 - Read more at:… https://t.co/z7TJrRIP54
The charge of the thousand in Stralivigno 2022: https://t.co/iOy4ic4czY #trailrunning #Stralivignio https://t.co/trAdgIerOY
Η C.A.M.P. χορηγός του Arc’teryx Alpine Academy: https://t.co/Di3NpNnqBY #outdoor #climbing #trekking #camp… https://t.co/Cc9pxQv5Ec
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η C.A.M.P. χορηγός του Arc’teryx Alpine Academy!

Salewa Olympus Mythical Τrail, η απόλυτη περιπέτεια!

Olympus Ultra 2022: Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της βόρειας πλευράς του Ολύμπου

Kilian Jornet και Courtney Dauwalter νικητές στο Hardrock 100 με εκπληκτικά ρεκόρ διαδρομής!

5Hours - Αγώνας αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη- Ερμή Θεοχαρόπουλου...

BADWATER 135 - Ένας αγώνας για λίγους στη Κοιλάδα του Θανάτου, φέτος και με ελληνική συμμετοχή!

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Station NES1200 και ηλιακό πάνελ FSP100!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος & πεζοπορίας C.A.M.P.

La Sportiva Akasha II: Το δημοφιλές μοντέλο της Ιταλικής εταιρείας επιστρέφει βελτιωμένο!

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!

Zach Miller: Kατάθεση ψυχής, σε μια μεγάλη επιστροφή ενός κορυφαίου αθλητή!

Οι Adam Peterman & Ruth Croft μεγάλοι νικητές στο Western States Endurance Run 2022!