SCARPA Spin Infinity – Σκληρό και στιβαρό σαν … Scarpa!

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν δεν υπάρχουν πλέον «κακά» παπούτσια. Πολύ σπάνιο. Υπάρχουν παπούτσια που δεν κάνουν στα πόδια μας ή παπούτσια που δεν κάνουν για αυτό που τα πήραμε. Η εξειδίκευση πλέον σε όλους τους τομείς της αγοράς έχει φτάσει σε επίπεδα που όταν είχαμε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, δεν το φανταζόμασταν. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε φορέσει παπούτσι της Ιταλικής εταιρείας. Όσοι το έχετε κάνει δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε παράπονο από τη στιβαρότητα, την ποιότητα, τη διάρκεια ζωής. Αυτό για ένα παπούτσι βέβαια δεν είναι αρκετό αν απλά … δεν κάνει τη δουλειά για την οποία το αγοράσατε. Οπότε αυτό το τελευταίο είναι που θέλει την περισσότερη προσοχή. Το SCARPA Spin Infinity είναι ένα παπούτσι σχεδιασμένο για μεγάλες αποστάσεις και σκληρά τερέν. Δηλαδή για … Ελλάδα!

Αίσθηση – Εφαρμογή

Γενικά οι Ιταλοί της SCARPA δεν φημίζονται για τα μαλακά παπούτσια τους. Το Spin Infinity δεν αποτελεί εξαίρεση. Μόλις το βάλεις στο πόδι σου θα το καταλάβεις. Σκληρό και στιβαρό στα πρώτα τρεξίματα, γρήγορα όμως η αίσθηση αυτή φεύγει, χώρια που σε πετρώδη τερέν θα το εκτιμήσεις αφάνταστα. Παρόλη τη σκληρή αίσθησή του, δεν του λείπει η απορρόφηση κραδασμών, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να νιώσετε την (καμιά φορά ενοχλητική και παραπλανητική) αίσθηση του «βούτυρου» που μπορείτε να βρείτε σε άλλα παπούτσια. Σχετικά στενό οπότε θέλει λίγη προσοχή για όσους έχουν φαρδύ πέλμα στο μπροστινό μέρος. Όσον αφορά το μέγεθός τους δεν θα συναντήσουμε κάποια έκπληξη αφού είναι αρκετά “true – to – size”.

Πάνω μέρος

Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την SCARPA είναι για την προστασία που παρέχει στα πόδια των δρομέων που φοράνε τα παπούτσια της. Στην τελευταία προπόνηση κλώτσησα μια πέτρα με τόση δύναμη που με άλλη παπούτσι το νύχι θα πήγαινε άκλαφτο. Όχι όμως με τα Spin Infinity. Πολύ καλή προστασία τόσο μπροστά στα δάκτυλα με σκληρό πλαστικό όσο και περιμετρικά στο πέλμα με θερμοκολλημένο TPU πλέγμα, θυσιάζοντας λίγο από τη διαπνοή του. Το κυρίως ύφασμα είναι διπλής στρώσης για μεγαλύτερη αντοχή, δεν θα σας προδώσει ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα.


Στο πίσω μέρος η φτέρνα «κάθεται» με σιγουριά σε ένα ημίσκληρο πλαίσιο, για να του δώσει την απαραίτητη σταθερότητα στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης στα μονοπάτια αλλά και στις πλάγιες κλίσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες αν το πόδι δεν πατάει με σταθερότητα.


Τα κορδόνια είναι πολύ λεπτά, δεν θα λυθούν με τίποτα και υπάρχει η δυνατότητα να μπουν σε μια τσεπούλα – η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη - στην σχετικά λεπτή και μαλακιά γλώσσα που διαθέτει το παπούτσι.


Μεσόσολα

Όπως είπαμε η αίσθησή της είναι σχετικά σκληρή χωρίς όμως να ενοχλεί αφού μετά από 2-3 τρεξίματα έρχεται εκεί που τη θέλουμε για τα ελληνικά πετρώδη μονοπάτια. Αυτό σημαίνει περισσότερη προστασία για το πέλμα από κάτω αλλά και μερική απώλεια της αίσθησης του τερέν για κάποιον που θέλει να κινηθεί πιο σβέλτα σε τεχνικά μονοπάτια. Από την άλλη, λόγω του ότι το Spin Infinity δεν έχει τη μαλακή αίσθηση που έχουν άλλα παπούτσια της κατηγορίας Ultra, δεν είναι πλήρως απαγορευτικό για κάποιον που θέλει να το κάνει σε έναν σκληρό ορεινό μαραθώνιο. Το παπούτσι όμως δεν έχει σχεδιασθεί για αυτό αλλά για περισσότερα, πιο αργά χιλιόμετρα. Η Scarpa έχει άλλα παπούτσια για γρήγορο τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια. Μείνετε συντονισμένοι!!!


Όσοι περιμένετε από ένα τέτοιο παπούτσι κάποιο “rock plate”, ξεχάστε το, δεν την χρειάζεται. Η μεσόσολα κάνει μια χαρά τη δουλειά της!

Το drop είναι μια μικρή έκπληξη για τέτοιου είδους παπούτσι αφού τόσο αυτό (4mm) όσο και το εν γένει προφίλ του (26mm φτέρνα, 22mm δάκτυλα) είναι χαμηλά για την κατηγορία.

Το συνολικό βάρος του φτάνει τα 305 γραμμάρια (EU42) το οποίο αν αναλογιστεί κανείς τα χαρακτηριστικά προστασίας που έχει, είναι παραπάνω από μια χαρά.

Σόλα

Εδώ η SCARPA έχει επιλέξει για άλλη μια φορά την Vibram Megagrip στην οποία έχουμε πλέον αναφερθεί δεκάδες φορές. Δεν θυμόμαστε άλλο λάστιχο να έχει χρησιμοποιηθεί από τόσο πολλά παπούτσια, τόσα χρόνια τώρα. Η κάθε εταιρεία με τη δική της σχεδιαστική παραλλαγή αλλά με κύριο συστατικό το ίδιο λάστιχο. Αυτό σημαίνει ότι … κάνει κάτι καλό. Για την ακρίβεια κάνει πολλά καλά! Μπορεί στο βρεγμένο τερέν να μην αποδίδει στο 100% (όπως πχ η PRESSA σε άλλα παπούτσια της SCARPA όπως τα Ribelle), τόσο όμως στα υπόλοιπα όσο στην διάρκεια ζωής δεν το ανταγωνίζεται κανείς. Για αυτό τόσοι διαφορετικοί κατασκευαστές για μία 10ετία τώρα (φέτος έχει γενέθλια, κλείνει τα δέκα!) το εμπιστεύονται με κλειστά μάτια! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και η ίδια η Vibram αναφέρει το 2013 οπότε και βγήκε στην αγορά η Megagrip, σαν ένα πολύ σημαντικό milestone για την εταιρεία.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 305 γρ (EU 42)
  • Drop: 4mm
  • Προφίλ: 26mm φτέρνα, 22mm δάκτυλα
  • Σόλα: Vibram Megagrip
  • Πάτημα: Ουδέτερο
  • Τιμή: 159€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων SCARPA στην Ελλάδα η εταιρεία POLO. Δείτε περισσότερα outdoor προϊόντα στο online shop https://www.polocenter.gr/ και στον πλήρη κατάλογο https://www.polo.gr/outdoor/

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ