Στο Fuji η συνέχεια του Ultra-Trail® World Tour

Το Ιερό ηφαίστειο της Ιαπωνίας Fuji ανέκαθεν εξέπεμπε μία μυστηριακή γοητεία, ειδικά στους δυτικούς επισκέπτες που συρρέουν για να το ανέβουν ή να περπατήσουν στις πλαγιές του. H χαρακτηριστική χιονισμένη κωνική κορυφή του φτάνει στα 3.776 μέτρα και αποτελεί το υψηλότερο βουνού της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Την ίδια γοητεία φαίνεται να ασκεί και σε μία πλειάδα κορυφαίων ultra δρομέων βουνού από όλον τον κόσμο αφού πολλοί από αυτούς θα σταθούν στην εκκίνηση του 3ου Ultra Traild® Mount Fuji, αγώνας που αποτελεί τον 5ο σταθμό της επιτυχημένης –όπως αποδεικνύεται- σειράς αγώνων Ultra-Trail® World Tour.

Η διαδρομή του UTMF κινείται περιμετρικά του ηφαιστείου και προσφέρει άπλετη θέα στις χιονισμένες κορφές του καθόλη την διάρκεια του αγώνα. "Χτισμένο" πάνω στην λογική του Ultra Trail du Mont Blanc θα έχει και μία εκδοχή αντίστοιχη του CCC με την ονομασία STY (Shizuoka to Yamanashi) 88 χιλιομέτρων και 4.700 θετικής υψομετρικής με κοινό τερματισμό με τον μεγάλο αγώνα. O κυρίως αγώνας της διοργάνωσης αποδεικνύεται αρκετά σκληρός αφού φτάνει πάνω από τα 100 μίλια και η θετική υψομετρική του αγγίζει τα 10.000 μέτρα. Λογική απόρροια της δυσκολίας του αποτελεί το όχι ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό τερματισμών που φτάνει τα 70% παρόλο το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων.

 

Νικητής του περσινού αγώνα … από το πουθενά –όντας άγνωστος στο ευρύ κοινό των ultra αγώνων βουνού- ο τοπικός ήρωας της Ιαπωνίας Yoshikuzi Hara με 19:39 αφήνοντας πίσω του δύο βαριά ονόματα του χώρου όπως ο Julien Chorier που τερμάτισε 2ος με 19:48 και ο Sebastien Chaigneau που ήρθε 3ος με 19:50! Στις γυναίκες η πολύπειρη Αμερικανίδα Krissy Moehl πήρε εύκολα την νίκη με 24:35 με 2η την Αυστραλίδα Shona Stephenson με 25:56 και 3η την Γιαπωνέζα Ogawa Hitomi με 26:15.

 

Μετά τον φετινό Transgrancanaria λοιπόν, ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε άλλη μία μάχη σε κορυφαίο επίπεδο αφού σπουδαίοι αθλητές μεγάλων ομάδων και χορηγών έχουν επιλέξει να αγωνιστούν και στην Ιαπωνία μαζεύοντας πόντους για το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στην βαθμολογία του Ultra Trail World Tour στην οποία προσμετρούνται τα 3 καλύτερα αποτελέσματα κάθε αθλητή. Συνοπτικά η τωρινή βαθμολογία του πρωταθλήματος:

 

Άντρες 
1. Cointre (WAA Team) 445 πόντοι – 3 αγώνες
2. Cristophe Le Saux (WAA Team), 424 πόντοι, 3 αγώνες
3. Antoine Guillon (WAA Team), 311 πόντοι, 2 αγώνες

 

Γυναίκες
1. Francesca Canepa (Montura-Vibram), 311 πόντοι, 2 αγώνες
2. Nuria Picas (Buff), 200 πόντοι, 1 αγώνας
3. Nikki Kimball (Hoka One One), 176 πόντοι, 1 αγώνας

 

Ας δούμε λοιπόν τους αθλητές που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στον σπουδαίο αυτό αγώνα

 

Γυναίκες

Αν κάποιος πρόκειται να ποντάρει για την νικήτρια του αγώνα, καλύτερα να βάλει τα λεφτά του στην Nuria Picas η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερη! Η περσινή της επιτυχία με την κατάκτηση της 2ης θέσης στον The North Face Ultra Trail du Mont Blanc πίσω από την εκπληκτική Rory Bosio, συνεχίστηκε και φέτος με την κατάκτηση της νίκης στον Transgrancanaria. Σίγουρα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση η οποία μένει να πιστοποιηθεί και στον UTMF.

 

Nuria Picas © iancorless.com

 

Πώς να μην αναφερθούμε στην μεγάλη κυρία των υπεραποστάσεων βουνού, την Ιταλίδα Francesca Canepa; Οι νίκες της σε μεγάλους, πολύωρους αγώνες πιστοποιούν του λόγου το αληθές: Ronda del Cims και Tor des Geants 2013! Παρότι ειδικότητά της είναι οι πολύ μεγάλοι αγώνες όμως, τελευταία την έχουμε δει να τα πηγαίνει περίφημα και σε «μικρότερους» όπως ο Speedgoat 50K και ο UROC. Σίγουρα ο UTMF είναι στο στυλ της και επίσης σίγουρα βρίσκεται και αυτή σε εξαιρετική κατάσταση όπως «φωνάζουν» η νίκη της στον Vibram HK100 και η 2η θέση της στον Transgrancanaria.

 

Η Nathalie Mauclair διαθέτει ταχύτητα όπως πιστοποιεί ο τίτλος της πρωταθλήτριας στο IAU World Trail Championship του 2013 και απασχόλησε το κοινό του ορεινού τρεξίματος με την 4η θέση της με επίδοση πολύ κοντά στις 3 πρώτες στον περσινό Transvulcania με τον κορυφαίο συναγωνισμό. Σίγουρα θα μας απασχολήσει στον φετινό UTMF.

 

Η Nerea Martinez όπως και η Francesca Canepa ειδικεύεται στις μεγάλες αποστάσεις βουνού και η νίκη της στον 1ο UTMF –που δεν είχε όμως τον φετινό ανταγωνισμό- αλλά και η 2η θέση της στον Tor des Geants 2013 είναι οι καλύτερες αποδείξεις. Σίγουρα δεν διαθέτει την ταχύτητα των Picas και Canepa αλλά έχει την δύναμη και την θέληση να πρωταγωνιστήσει.

 

H Nerea Martinez νικήτρια στο UTMF 2012

 

H Βραζιλιάνα Fernanda Maciel ψάχνει την εξιλέωση μετά από ένα όχι και τόσο επιτυχημένο 2013 και η 3η της θέση στο Transgrancanaria φέτος δείχνει ότι μπορεί να την πετύχει όπως έχουν δείξει και τα αποτελέσματα που έχει πάρει σε κορυφαίο επίπεδο όπως η 7η θέση στον UTMB το 2012 και η νίκη της στον Transgrancanaria το ίδιο έτος.

 

Η Shona Stephenson ξέρει τον αγώνα. Η περσινή της επιτυχία με την 2η θέση της στον UTMF δεν συνεχίστηκε αφού εγκατέλειψε στον UTMB και στον Ice Trail Tarentaise ενώ φέτος τερμάτισε 6η στον Vibram HK100. Μένει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα, αλλά το σίγουρο είναι θα βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη.

 

Κορυφαίο όνομα η Julia Boettger, είχε ένα δυνατό ξεκίνημα πέρυσι με την 2η θέση της στον πολυήμερο Coastal Challenge στην Costa Rica, το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε εξαιτίας ενός τραυματισμού. Αν βρίσκεται τώρα σε καλή κατάσταση σίγουρα θα διεκδικήσει μία θέση –γιατί όχι- στην 5άδα.

 

Δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω την Hitomi Ogawa, την περσινή 3η νικήτρια του αγώνα. Ξέρει την διαδρομή, «παίζει εντός έδρας» αλλά είναι δύσκολο να επαναλάβει την περσινή της επιτυχία με τόσο δυνατό ανταγωνισμό που θα συναντήσει φέτος.


Άντρες

Στον αγώνα των αντρών, ο UTMF πρόκειται να είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς ultra βουνού μέσα στην χρονιά.

 

Πέρυσι, o Ιάπωνας Yoshikuzi Hara κατάφερε και έκανε όλη την κοινότητα ultra trail να ασχοληθεί με αυτόν μετά την εμφατική του νίκη στον UTMF 2013. Όχι άγνωστος στην ultrarunning κοινότητα καθώς έχει εκπροσωπήσει επάξια την χώρα του σε παγκόσμια πρωταθλήματα υπεραποστάσεων, παρόλα αυτά ο Hara δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με αγώνες βουνού. Το επιχείρησε για πρώτη φορά και έκανε όλη την Ιαπωνία να στάζει μέλι στο άκουσμα του ονόματός του. Το ότι άφησε πίσω του δύο μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ultra trail όπως οι Julien Chorier και Sebastien Chaigneau κάτι μας λέει ότι θα ασχοληθούμε ξανά και φέτος με αυτόν τον μικροσκοπικό Ιάπωνα!

 

Ryan Sandes © iancorless.com

 

O Ryan Sandes φαίνεται πραγματικά ότι έχει πάρει απίστευτη φόρα! Μετά την όχι καλή περσινή χρονιά, φέτος πραγματικά πετάει! Η φετινή του νίκη στον Transgrancanaria και το απίστευτο ρεκόρ στο Drakensberg Traverse με τον Rhyno Griesel δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και αναμφίβολα αποτελεί το φαβορί για την νίκη.

 

Ο Seb Chaigneau  δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις στο ελληνικό κοινό. Το παλμαρέ των επιτυχιών του είναι πασίγνωστο και παρότι φέτος στον Transgrancanaria έδειξε ότι δεν ήταν σε φόρμα αφού εγκατέλειψε, εντούτοις ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει θέση στην τριάδα; Στα συν η γνώση της διαδρομής και του αγώνα στον οποίο πέρυσι τερμάτισε 3ος.

 

Sebastien Chaignaeu © ultratrailmtfuji.com

 

O Iker Karrera είναι ένας από τους μεγαλύτερους ultra αθλητές βουνού στον κόσμο με μεγάλες επιτυχίες. Του αρέσουν οι μεγάλοι τεχνικοί αγώνες και οι περσινές του νίκες στον Grand Raid des Pyrenees και Tor des Geants δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την ποιότητά του ως κορυφαίο αθλητή. Αν είναι σε καλή κατάσταση ανεβαίνει σίγουρα στο βάθρο και οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τον αριθμό που θα γράφει από κάτω.

 

Ο Francois D'Haene αποτελεί και αυτός ένα λογικό φαβορί για την 5άδα. Η 2η θέση του πίσω από τον Kilian Jornet στον Ice Trail Tarentaise και η νίκη του στον Raid de la Reunion (Diagonale des Fous) ήταν οι σημαντικότερες περσινές του επιτυχίες και είμαστε σίγουροι ότι ο γάλλος της Salomon θα παλέψει σκληρά με τους υπόλοιπους κορυφαίους δρομείς για ένα top πλασάρισμα.

 

Ο Nick Clark είναι ένας πολύπειρος αθλητής μαθημένος σε σκληρούς αγώνες όπως ο Hardrock 100 οπότε στον UTMF θα βρίσκεται στο στοιχείο του. Μένει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, θέση στην 10άδα όμως έχει σίγουρα.

 

Ο Mike Foote είναι και αυτός σκληρός καρύδι και έχει ειδικότητα να «ανεβαίνει» όσο περνάει η ώρα, οπότε αν παρακολουθείτε την εξέλιξη του αγώνα και τον δείτε να βρίσκεται πίσω, μην τον ξεγράψετε. Έχει ταχύτητα και δύναμη στις ανηφόρες και … ο αγώνας είναι ΠΟΛΥ μεγάλος!

 

Ο Gary Robbins ξέρει τον αγώνα αφού πέρυσι πλασαρίστηκε 4ος. Σε καλή κατάσταση όπως αποδεικνύει η νίκη του στον φετινό HURT100 στην Χαβάη, εντούτοις ο φετινός έντονος ανταγωνισμός δύσκολα θα τον αφήσει να επαναλάβει το περσινό πλασάρισμα.

 

Ο Thomas Lorblanchet έχει στο βιογραφικό του αρκετές επιτυχίες όπως η νίκη του στον Leadville 100 το 2012, η 8η θέση στον Transvulcania το 2012 και πολλές άλλες αλλά η πρόσφατη νίκη του στον Les Templiers και η μεταγραφή του στην Asics φαίνεται ότι του  ανανέωσαν την αυτοπεποίθηση του Γάλλου ο οποίος δηλώνει στο blog του ότι o αγώνας στην Ιαπωνία είναι ο κύριος στόχος για φέτος, οπότε…

 

O Joe Grant στον Iditarod Invitational 350M © Inov-8

 

Ο Joe Grant δεν είναι ένας απλός δρομέας. Η αγάπη του για το βουνό και την περιπέτεια τον έχουν οδηγήσει να αγωνιστεί σε μέρη … «εξωτικά». Η νίκη του με ρεκόρ αγώνα στον πρόσφατο Alaska White Mountains 100  αλλά και η εντυπωσιακή του εμφάνιση στον Iditarod 2013, αγώνα 350 μιλίων στην Αλάσκα, στον οποίον τερμάτισε 2ος (σε 6 μέρες, 8 ώρες και 47 λεπτά) ανάμεσα στους αθλητές που αγωνιζόντουσαν πεζοί σέρνοντας με έλκηθρο τα πράγματά τους, πιστοποιούν ότι έχει το κάτι παραπάνω από έναν «απλό» δρομέα… Ο UTMF είναι ένας αγώνας που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Joe Grant οπότε μένει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή την στιγμή.

 

Ο Brendan Davies είναι πολύ καλός δρομέας αφού διαθέτει ταχύτητα αλλά όχι μεγάλη εμπειρία στο βουνό και ξέρει τον αγώνα αφού πέρυσι τερμάτισε 5ος, όμως όπως παραδέχθηκε ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος για την καταπόνηση ενός τόσο δύσκολου και μεγάλου αγώνα βουνού. Φέτος, με προφανώς καλύτερη βουνίσια προπόνηση θα πάει πάλι για κάτι καλό, η 5η θέση όμως δεν φαντάζει πολύ πιθανή. Θέση στην 10άδα πάντως διεκδικεί με αξιώσεις.

 

Άλλοι αξιόλογοι αθλητές που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι οι Antoine Guillon, Dave Mackey, John Tidd, Kenichi Yamamoto (2ος το 2012) κ.α


Ταυτότητα αγώνα

  • Απόσταση: 168Κ
  • Ανάβαση: 9.500μ
  • Χρονικό όριο: 46 ώρες
  • Αριθμός αθλητων: 1200
  • Επίσημο website: http://www.ultratrailmtfuji.com/en/
  • Ημ/νία έναρξης: 25/4/2014 15:00 (9:00 Ελλάδας)

 

Χάρτης διαδρομής

 

 

Το προφίλ (κλικ για μεγέθυνση)

 

 

To race report του Sebastien Chaigneau από τον αγώνα του 2013

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ