Manuel Merillas και Daniela Oemus νικητές στο Zegama Aizkorri 2023!

Σήμερα ήταν η μέρα για τον πιο διάσημο αγώνα ορεινού τρεξίματος μαραθώνιας απόστασης στον κόσμο, το περίφημο Zegama Aizkorri ή "Basque Fever" όπως είναι γνωστός - στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη χώρα των Βάσκων. 42 σκληρά χιλιόμετρα με +2.736m θετική υψομετρική και 500 αθλητές που ήταν οι "τυχεροί" από τους χιλιάδες που κάνουν προσπάθεια εγγραφής κάθε χρονιά! Βασικό χαρακτηριστικό, οι χιλιάδες θεατές που παρά τις πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες ανέβηκαν και φέτος στο βουνό για να υποστηρίξουν με μοναδικό τρόπο την προσπάθεια των αθλητών!

Το φετινό Zegama Zizkorri εξελίχτηκε λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών σε μάχη για τους πολύ δυνατούς τεχνικά αθλητές. Ιδιαίτερα στο δεύτερο κομμάτι της κούρσας, στο κατηφορικό κομμάτι μετά το Aizkorri, ήθελε ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες ακόμη και για να σταθεί κάποιος όρθιος, με πολύ λάσπη και βρεγμένα βράχια και πέτρες. Ο αγώνας όμως είχε και φοβερό συναγωνισμό με συνεχείς εναλλαγές στις πρώτες θέσεις. Στην ανηφόρα μέχρι το Aizkorri ο Remi Bonnet έδινε το ρυθμό, μαζί με τον Robert Pkemoi και τον Jonathan Allbon. Όταν όμως ξεκίνησαν οι τεχνικές και ιδιαίτερα λασπώδεις και βρεγμένες καταβάσεις τα πράγματα άλλαξαν και σιγά σιγά ο Manuel Merillas ερχόμενος έξω από τη δεκάδα, σταδιακά πέρασε πρώτος και ήταν τελικά ο μεγάλος νικητής με επίδοση 3.42.01. Το ίδιο αποδοτικός στο δεύτερο κομμάτι της κούρσας ήταν ο Elhousine Elazzaoui που τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 3.42.28, ενώ στη τρίτη θέση - μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα - κατάφερε να βρεθεί ο Jonathan Albon με χρόνο 3.45.01.

Ημέρα της μητέρας σήμερα και τι όμορφος συμβολισμός να κερδίσει τον μεγάλο αγώνα στην χώρα των Βάσκων, στις γυναίκες, μια μητέρα 2 παιδιών, η 34χρονη Γερμανίδα Daniela Oemus! Μεγάλη μέρα και για το Γερμανικό Ορεινό Τρέξιμο, που γνωρίζει μεγάλη άνθηση και η οποία επιβεβαιώνεται και αγωνιστικά από τέτοιες εμφανίσεις. Η Daniela Oemus πέρασε στην πρώτη θέση κοντά στην κορυφή Aizkorri στη μέση της κούρσας και μετά έβαλε φτερά στα πόδια κάνοντας μια καταπληκτική τεχνική κατάβαση μέσα στη λάσπη και τα γλιστερά βράχια. Αξίζει να δει κανείς στο replay του live το πως “χόρευε” κυριολεκτικά στην κατάβαση σε τόσο τεχνικό έδαφος (το ίδιο και για τον cameraman που την ακολουθούσε!!!!). Κέρδισε τον αγώνα με επίδοση 4.31.54. Εξαιρετική κούρσα και πολύ σταθερή σε όλη τη διαδρομή για την δεύτερη του βάθρου, την Caitlin Fielder από τη Νέα Ζηλανδία, που τερμάτισε σε 4.34.04. Η Ελβετίδα Theres Leboeuf ξεκίνησε από πιο πίσω, ανέβηκε σιγά σιγά και τελικά πήρε την τρίτη θέση με χρόνο 4.37.41.

Στη φωτογραφία οι κοπέλες της πρώτης πεντάδας, την οποία συμπλήρωσαν η Νορβηγίδα Sylvia Nordskar με χρόνο ν4.43.57 και η Γαλλίδα Blandine L’Hirondel με χρόνο 4.48.32.

Τα ρεκόρ διαδρομής παρέμειναν ίδια, από το 2022, και τα κατέχουν ο Kilian Jornet στους άντρες με 3.36.40 και η Nienke Brinkman στιις γυναίκες με 4.16.43.

Από ελληνικής πλευράς, ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος εγκατέλειψε τον αγώνα περίπου στο 20ο χιλιόμετρο.

Live μετάδοση

Αποτελέσματα

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ