Η Κική Τσακαλδήμη ατενίζει με αισιοδοξία την Στέγη του Κόσμου

 

Η Κική Τσακαλδήμη μιλά στον Γιώργο Βουτυρόπουλο πριν την προσπάθεια ανάβασης στην Στέγη του Κόσμου

 

Η Κική Τσακαλδήμη είναι το κορίτσι από την ακριτική Αλεξανδρούπολη που με περίσσεια πίστη και θέληση θα προσπαθήσει φέτος να ανέβει στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου.  Άγνωστη μέχρι πρότινος  στους ορειβατικούς κύκλους και με λίγα χρόνια εντατικής ενασχόλησης η Κική φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα ανέβει στο Everest. Με τη καθοδήγηση ενός έμπειρου Ινδού ορειβάτη, θα επιχειρήσει την ανάβαση της από την νότια πλευρά του βουνού. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τη συναρπαστική της περιπέτεια είχε την ευγένεια να μας παραχωρήσει αυτή εδώ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που ξεχειλίζει από αισιοδοξία, αγάπη για τη ζωή και πάθος για το βουνό.

[Advendure]: Ποια είναι αλήθεια η Κική Τσακαλδήμη και από πού αντλεί αυτή τη δύναμη και σιγουριά να επιχειρήσει ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου; 

[Κ. Τσακαλδήμη]: Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι το ίδιο άτομο με αυτό που ήμουν πριν ξεκινήσω την ορειβασία! Είμαι ένα κορίτσι με όνειρα, πάθος για τη ζωή και αισιοδοξία. Όλες τις άλλες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να τις διαβάσει  κανείς μέσα από το site μου http://higherthaneverest.org/ . Η δύναμη βρίσκεται πάντα μέσα μας. Απλώς δεν είναι εύκολο να την ανακαλύψουμε. Χρειάζεται δουλειά και επιμονή. Έμενα μου αρέσει να εξερευνώ  οπότε το να γνωρίσω τον άγνωστο εαυτό μου είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή μου. Πιστεύω σε μένα και θεωρώ ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα, αρκεί να το θέλω πραγματικά. Και εγώ θέλω πραγματικά να βρεθώ στην κορυφή του κόσμου.

 

 

[Advendure]: Πόσο καιρό ασχολείσαι με την ορειβασία και ιδιαίτερα με την ορειβασία υψομέτρου  και τι λένε γι’ αυτή την περιπέτεια η οικογένεια σου και οι άνθρωποι που σε στηρίζουν; 

[Κ. Τσακαλδήμη]: Με την ορειβασία ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαι μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής, έχω  ολοκληρώσει με επιτυχία τις σχολές Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού  πρώτου επιπέδου με εκπαιδευτή τον Αρχοντή Εξακοϊδη και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ασχολούμαι πιο εντατικά με την ορειβασία υψομέτρου, ταξιδεύοντας σε βουνά της Λατινικής Αμερικής  και της Ευρώπης για εκπαίδευση.

Η οικογένεια μου είναι κοντά μου από την πρώτη στιγμή που τους ανακοίνωσα το στόχο μου και αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη.  Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την απόλυτη στήριξη των ανθρώπων που αγαπάς και ειδικά του συντρόφου σου. Ο σύζυγος μου ο Γιώργος, είναι αυτός που με στηρίζει ψυχολογικά και μαζί είμαστε μια δυνατή γροθιά! Οι γονείς μου φυσικά και ανησυχούν σε φυσιολογικά πλαίσια, αλλά πιστεύουν σε εμένα και όσο με βλέπουν ευτυχισμένη τόσο πιο πολύ συμμετέχουν και αυτοί με τον τρόπο τους.  Οι φίλοι μου αλλά κυρίως οι άνθρωποι που με στηρίζουν εμπράκτως είναι αυτοί που παίρνουν μεγάλο φορτίο από πάνω μου και μου επιτρέπουν να εστιάσω στην προπόνησή μου, βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας τους.

 

 

[Advendure]: Η ανάβαση στο Everest  είναι μια σύνθετη και σκληρή δοκιμασία. Εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτεί και άλλα προσόντα. Η μακρινή πρόσβαση, οι κακουχίες, το κρύο, το υψόμετρο οι τεχνικές δυσκολίες και  τα αναπάντεχα της ανάβασης, μπορούν να κάμψουν την πιο ισχυρή θέληση. Η έλλειψη εμπειρίας και δεξιοτήτων δεν είναι κάτι που σε προβληματίζει;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Κατ’ αρχήν δεν θα έκανα κάτι για το οποίο  δεν θα πίστευα ότι μπορώ να φέρω εις πέρας. Και γι αυτό ακριβώς τον λόγο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχω κάνει την απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε να αποκτήσω την εμπειρία και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Όπως όμως πολύ καλά γνωρίζεις και εσύ, πάνω από τα 7500 μέτρα η θέληση  και η δύναμη του μυαλού θα σε ανεβάσει στην κορυφή. Όχι τα μπράτσα και η εμπειρία. Και αυτό δε το λέω εγώ, αλλά η ιστορία. και τα γεγονότα. Έχω μάθει να μη συγκρίνω τον εαυτό μου με κανέναν. Είμαι η Κική και θα ανέβω στο Έβερεστ, αν αυτό μου επιτρέψει.

Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου ανθρώπου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Έτσι και με εμένα βλέπω σε κάποιους ανθρώπους τη δυσπιστία στα πρόσωπά τους γιατί δεν ανήκω στη κλίκα των ορειβατών. Όμως όλα αυτά τα χρόνια ορειβατούσα. Απλώς ο κόσμος δεν το ήξερε. 

 

 

[Advendure]: Τι σημαίνει για σένα ο τίτλος  Higher than Everest και γιατί τον επέλεξες; Έχεις γράψει ότι αν εσύ ανέβεις τότε μπορούν όλοι. Πραγματικά πιστεύεις ότι μπορούν όλοι να ανέβουν στο Everest;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Για μένα το Έβερεστ είναι μόνο η αρχή. Βλέποντας τον κόσμο από ψηλά ανακαλύπτεις πόσο όμορφος είναι ολόκληρος ο κόσμος και εγώ έχω σκοπό να τον εξερευνήσω όσο πιο πολύ μπορώ. Όταν ολοκληρώσω την αποστολή μου στο Έβερεστ θα ξεκινήσω για τις επόμενες 6 ψηλότερες κορυφές των 6 ηπείρων. Θέλω να μοιραστώ όλα όσα έχω αποκομίσει με τον υπόλοιπο κόσμο και να αποκτήσω νέες εμπειρίες.

Όσον αφορά αυτό που είπα, και αναφέρεις παραπάνω, είναι καθαρά συμβολισμός. Δεν έχω πει ποτέ ότι όλοι μπορούν να ανέβουν στο Έβερεστ, γιατί πίστεψε με δεν θέλουν όλοι να ανεβούν εκεί. Και είπαμε, ότι για να κάνεις οτιδήποτε, πρέπει πραγματικά να το θες πολύ. Αυτό που έχω πει είναι ότι αν εγώ μπορώ να ανέβω στο Έβερεστ τότε  όλοι μπορούν να καταφέρουν οτιδήποτε επιθυμούν. Ο καθένας μας έχει το δικό του ”Έβερεστ” που προσπαθεί να φτάσει.

 

[Advendure]: Έχεις την τύχη να διαθέτεις σαν σημαντικό στήριγμα στην προσπάθεια έναν από τους πιο γνωστούς Ινδούς ορειβάτες τον  Satyabrata Dam, που γνωρίζει καλά το βουνό και τη διαδρομή. Πως έγινε αυτό, τι σου έχει προσφέρει η μέχρι τώρα συνεργασία και τι  περιμένεις από ένα τέτοιον άνθρωπο πάνω στο βουνό;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Με τον Σάτυα γνωριστήκαμε σε ένα συνέδριο το, TEDxThessalonikis όταν παρακολούθησα μια ομιλία του σχετικά με το πώς να ακολουθείς τα όνειρά σου και να μη σε ορίζουν οι φόβοι σου. Τότε ήταν που εμπνεύστηκα και άλλαξε άρδην η ζωή μου.

Είμαι πολύ τυχερή που ένας  άνθρωπος και  ορειβάτης του δικού του βεληνεκούς βρίσκεται ασταμάτητα κοντά μου τα τελευταία 3 χρόνια και με εκπαιδεύει . Περά από τις τεχνικές ορειβασίας μου έχει μάθει να αντλώ δύναμη  από μέσα μου ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Κοντά του έμαθα πως σκέφτεται ένας αλπινιστής, πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν βρισκόμαστε στα βουνά και γενικά το να παρακολουθώ την κάθε του κίνηση ήταν για μένα τεράστιο σχολείο.

Η τεράστια εμπειρία του αλλά και η πνευματικότητά του μου δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι εκεί πάνω θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε να βρεθούμε στην κορυφή.  

 

[Advendure]: Πως είναι αλήθεια η τωρινή σου καθημερινότητα λίγο καιρό πριν την ανάβαση; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα προπόνησης που έχεις επιλέξει. Ήταν άραγε σκόπιμη  η έλλειψη από αυτό κάποιας ανάβασης σε κορυφή τουλάχιστον  7000 μέτρων  ή πιο ψηλή,  που συχνά προτείνεται για την περίπτωση του Everest; 

[Κ. Τσακαλδήμη]: Πλέον έχω ολοκληρώσει την προετοιμασία μου σε βουνά μεγάλου υψομέτρου και τον τελευταίο μήνα βρίσκομαι στην Αλεξανδρούπολη, με εξαιρέσεις τα Σαββατοκύριακα που πηγαίνω σε γειτονικά βουνά της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και προπονούμαι σε πολύωρες πεζοπορίες. Στην Αλεξανδρούπολη προσπαθώ να διατηρήσω την φυσική μου κατάσταση σε υψηλό επίπεδο με άσκηση είτε σε λόφους της περιοχής, είτε στο κολυμβητήριο αλλά και στο γυμναστήριο. Χρησιμοποιώ ότι μέσο έχω, μιας και στην περιοχή μου δεν έχουμε ψηλά βουνά, οπότε η προπόνηση γίνεται με τεχνητά μέσα. Προσπαθώ να το κρατάω όσο πιο απλά γίνεται και να μη τρελαίνομαι με όσα ακούω και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία μόνο σύγχυση και άγχος μπορούν να δημιουργήσουν. Έχω πλέον την εμπειρία να ξέρω τι χρειάζομαι.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκα ακόμη σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 7000μ έγινε καθαρά λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο το γνωρίζαμε  με τον Σάτυα και η όλη μου εκπαίδευση έγινε έχοντας πάντα το γεγονός αυτό στο μυαλό μας. Δεν έχω κάνει τίποτα τυχαία. Εδώ φαίνεται και η διαφορά στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να βρεθεί μαζί σου στην κορυφή του Έβερεστ. Η εμπειρία του μου δίνει τις λύσεις.


 

[Advendure]: Από τη μελέτη της νότιας διαδρομής που θα ακολουθήσεις ποια είναι τα σημεία που έχεις ξεχωρίσεις ότι θέλουν προσοχή και  ποιες είναι οι σκέψεις σου για το κακόφημο Ice Fall και το τελικό εμπόδιο Hillary Step;  Το …κυκλοφοριακό χάος σε έχει απασχολήσει καθόλου όπως και το γεγονός ότι θα είσαι σε ένα πολύβουο βουνό όπου θα εξαρτάσαι και από τους άλλους, τα λάθη ή τις παραλείψεις, αδυναμίες τους;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Θεωρώ ότι πρέπει να δώσω την ίδια προσοχή σε κάθε μου βήμα ξεχωριστά, γιατί εκεί πάνω το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να τρομάξω με όλα όσα φημολογούνται. Θα πάω εκεί και θα τα αντιμετωπίσω. Σίγουρα όσο πιο ψηλά τόσο πιο δύσκολά θα είναι λόγω της εξάντλησης και του υψομέτρου, όμως αυτή είναι και η πρόκληση αλλά και το ζητούμενο. Διαφορετικά θα αρκούμουνα με την ανάβαση μου στον Όλυμπο. Τα έχω άλλωστε συζητήσει όλα αυτά με τον Σάτυα και τα γνωρίζω. Είναι ένα απαιτητικό βουνό που απαιτεί το σεβασμό μας και σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο για όλους.

Στην ορειβασία πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες, όμως εκεί φαίνεται η εμπειρία αλλά και η καθαρότητα της σκέψης στις επιλογές που κάνεις. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται συνήθως από λάθος επιλογές οι οποίες αθροιστικά οδηγούνε στο μοιραίο λάθος.

 

 

[Advendure]: Μπορείς να φανταστείς το Everest χωρίς τους φανταστικούς σέρπα; Οι άνθρωποι αυτοί με τη  δύσκολη δουλειά τους θα οργανώσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις σχεδόν μέχρι τη κορυφή.

[Κ. Τσακαλδήμη]: Μπορώ να φανταστώ πολλά πράγματα! Το θέμα είναι τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.  Το ότι υπάρχει αυτή η υποστήριξη από αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί μία αποστολή χωρίς αυτούς. Γιατί έχουν συμβεί τέτοιες αποστολές στο παρελθόν, απλά στην θέση τους υπήρχαν άλλα μέλη  της εκάστοτε αποστολής. Τους Σέρπα πρέπει να τους βλέπουμε ως μέλη της ομάδας μας. Το κάθε βουνό έχει τις δίκες του ιδιαιτερότητες. Με θλίβει να ακούω να υποβαθμίζουν την προσπάθεια ανθρώπων που ανεβαίνουν στο Έβερεστ. Ο κόσμος δυστυχώς έχει την τάση να υποτιμάει όλα όσα δεν έχει κάνει ο ίδιος γιατί δεν τόλμα να δει την αλήθεια, ότι ίσως ο ίδιος δεν μπορεί να καταφέρει αυτά τα οποία υποτιμά. Αλλά δεν πειράζει. Ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του  και στο τέλος θα κάνει τον απολογισμό του.

 

[Advendure]: Παρά την όποια οργάνωση και την παρουσία  των σέρπα και άλλων δυνατών και έμπειρων οδηγών,  ψηλά στο βουνό και ιδιαίτερα την τελευταία ημέρα θα είσαι μόνη, στη λεγόμενη ζώνη θανάτου πάνω από τα 8000 μέτρα, όπου λίγα έχεις να περιμένεις από κάποιον άλλον αν κάτι στραβώσει. Έχεις προετοιμαστεί  γι’ αυτό;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που μου έθεσε ο Σάτυα όταν ανέλαβε να γίνει ο οδηγός μου. Και η απάντηση μου ήταν πως ναι, είμαι έτοιμη.

Είναι πραγματικά τρομακτική η μοναξιά στη ζώνη θανάτου. Κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει παρά μόνο εσύ. Γι’ αυτό και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να κατέβω κάτω σώα και  να μου ξαναπάρεις συνέντευξη όταν όλα με το καλό τελειώσουν και αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Αστειεύομαι!

Άπλα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και σκέπτομαι θετικά, αλλά και με σύνεση. Θα πάω εκεί θα τα αντιμετωπίσω όλα ένα-ένα.


 

[Advendure]: Έχεις σκεφτεί ότι η επιτυχία στην ορειβασία, αν αυτό θεωρείται  η ανάβαση στη κορυφή,  δεν εξαρτάται πάντα από τις προθέσεις μας, γιατί εκεί τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα το βουνό;  Πόσο εύκολο θα είναι για σένα να γυρίσεις την πλάτη στη κορυφή;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Αυτός είναι ο μόνος λόγος που θα γύριζα την πλάτη μου στην κορυφή. Πιστεύω  απόλυτα ότι το βουνό έχει τον τελευταίο λόγο και το σέβομαι βαθειά. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Εκουαδόρ βρέθηκα 100 μέτρα κάτω από την ψηλότερη κορυφή της χώρας στο Τσιμποράζο (6310μ) και λόγο του καιρού αποφασίσαμε να επιστρέψουμε. Δεν σκέφτηκα ούτε για μία στιγμή να μην ακούσω  το βουνό. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με την προσπάθεια που απαιτείται για το Έβερεστ, όμως για μένα το κάθε βουνό έχει τη βαρύτητά του και τα σέβομαι όλα το ίδιο. Άλλωστε τα βουνά θα είναι πάντα εκεί. Έτσι και με το Τζιμποράζο μετά από τρείς μέρες ξαναπροσπάθησα και με τις ευλογίες του βουνού βρέθηκα στην κορυφή του.

 

[Advendure]: Η γυναικεία παρουσία  σε ορειβατικές αποστολές είναι μάλλον περιορισμένη σε βαθμό που οι αναβάσεις υψομέτρου να φαντάζουν ως μια ανδρική υπόθεση. Η στατιστική μιλάει μόνη της: ακόμη και σε  μια χώρα όπου η θέση της γυναίκας είναι ισότιμη και δυνατή στην κοινωνία όπως στη Βρετανία, οι γυναικείες αναβάσεις στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου αφορούν μόλις το 1/10 του συνόλου τη τελευταία δεκαετία (20 από τις 200). Η ορειβασία  υψομέτρου είναι ανδρικό στερεότυπο; 

[Κ. Τσακαλδήμη]: Δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Πιστεύω στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Κάποιες από τις σημαντικότερες αναβάσεις έχουν γίνει από γυναίκες. Σίγουρα από τη φύση μας είμαστε πιο πολύ αφοσιωμένες στην δημιουργία οικογένειας και αυτό ίσως κρατάει κάποιες γυναίκες μακριά από την ορειβασία αυτού του είδους. Πιστεύω πως έχει να κάνει με τις επιλογές σου στη ζωή και όχι με τις ικανότητες. Είμαστε  και τα δύο φύλα εξίσου ικανά. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζεις ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα οι μύες δεν έχουν  τόση σημασία, όσο η δύναμη της καρδίας και του μυαλού. Όποιος είναι έτοιμος να ξεβολευτεί, να ζήσει κακουχίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχίζει εκεί που οι άλλοι σταματάνε, αυτός είναι που τα καταφέρνει.   


 

[Advendure]: Και μετά το Everest Κική τι; Μετά τη ψηλότερη κορυφή θα συνεχίσεις να ανεβαίνεις στα βουνά; Αλλά και αυτό το ταξίδι για να φτάσεις εκεί, σου έχει προσφέρει κάτι μέχρι σήμερα; 

[Κ. Τσακαλδήμη]: Όπως είπα και παραπάνω το Έβερεστ είναι μόνο η αρχή. Φυσικά και θα συνεχίσω να ανεβαίνω στα βουνά. Το ταξίδι μου έχει ήδη ξεκινήσει. Το σημαντικό δεν είναι να βρίσκομαι στις κορυφές. Η διαδικασία, οι κακουχίες και η όλη προσπάθεια είναι αυτά που κερδίζω και που διαμορφώνουν καθημερινά τον χαρακτήρα μου. Ειλικρινά νοιώθω πως κάθε μέρα είμαι και άλλος άνθρωπος. Πιο δυνατή, πιο συνειδητοποιημένη, πιο ουσιαστική. Πλέον δεν σπαταλάω το χρόνο μου χωρίς λόγο, έχω απλοποιήσει σημαντικά την καθημερινότητά μου και  απολαμβάνω ουσιαστικά το καθετί που μου δίνεται ελευθέρα και απλόχερα. Από μια απλή ανάσα μέχρι τον ήλιο στο πρόσωπο μου. Ότι μαθαίνω από τα βουνά το μεταφέρω κάτω  στην καθημερινότητά μου. Και πορεύομαι βήμα-βήμα, όπως κάνω εκεί ψηλά.

 

[Advendure]: Η ανάβαση στο Everest στοιχίζει και η χρηματοδότηση της δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση. Πως τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα σε αυτόν τον τομέα,  θα ήθελες να μας  πεις κάτι για τους ανθρώπους και τις εταιρείες που σε στηρίζουν στη προσπάθεια σου;

[Κ. Τσακαλδήμη]: Είμαι πολύ τυχερή γιατί μαζί μου έχω όχι μόνο πολύ σπουδαίες εταιρίες που με στηρίζουν οικονομικά αλλά και με εξοπλισμό, αλλά κυρίως γιατί οι άνθρωποι πίσω από τις εταιρίες είναι άνθρωποι ωραίοι εσωτερικά, με όνειρα, και όραμα για τη ζωή, άνθρωποι που οι φιλοσοφίες μας συμπίπτουν και έτσι έχουμε γίνει μια οικογένεια που φροντίζει ο ένας τον άλλο. Τι να πω για τους ανθρώπους Tuvunu Greek Mountain Tea… Με αγκάλιασαν από τα πρώτα πέντε λεπτά που μπήκα στο γραφείο τους και από τότε είναι δίπλα μου συνεχώς σε όλες μου τις προσπάθειες. Χωρίς την οικονομική τους υποστήριξη δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από όλα αυτά. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω. Τα όμορφα πράγματα επιτέλους ας προσπαθήσουμε όλοι να τα αγκαλιάσουμε και ας αφήσουμε τη μιζέρια στο παρελθόν.

 

 

Η δεύτερη Οικογένεια μου είναι η The North Face Hellas οι οποίοι ήταν οι πρώτοι  που με  στήριξαν και πίστεψαν σε  έμενα και το project Higher Than Everest. Αρχικά ήμουν εντελώς μόνη χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά και όμως αυτοί πίστεψαν και θέλησαν να γίνουν συνοδοιπόροι μου με τον εξοπλισμό τους που με κρατάει ζεστή, άνετη και γιατί όχι με στυλ! Πιστεύω πως όταν θέλω πραγματικά να πετύχω κάτι, θα βρω τον τρόπο. Αρχικά, δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω, πώς να βρω λύσεις. Όμως όπως κάνω  και στο βουνό.., βήμα-βήμα έβρισκα τον τρόπο και σιγά-σιγά όλα με ένα μαγικό τρόπο και πολύ δουλειά, συνέβησαν. Δεν τα παράτησα ποτέ όσα εμπόδια και αν συνάντησα. Και έτσι έχω σκοπό να συνεχίσω.  

 C u on top…

 

Καλή επιτυχία Κική και ευχόμαστε να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα..

Γιώργος Βουτυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 και σκαρφαλώνει στα βουνά από τα 16 του. Έχει καταφέρει σημαντικές αναρριχήσεις σε διαδρομές βράχου,  πάγου και μικτού πεδίου στα βουνά της Ελλάδας, στις Άλπεις, Δολομίτες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές σε βουνά μεγάλου υψομέτρου, στο Περού-Άνδεις,  Αφρική-Κένυα, στο Νεπάλ, Θιβέτ, Πακιστάν, Ινδία, Κιργιστάν.  Είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού από το 1993,  συν-συγγραφέας των εγχειριδίων ορειβασίας, η Τέχνη του Βουνού (2010, 2011) και Ορεινή Πεζοπορία (2012). 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO