Ορεινό Τρέξιμο & Κολύμβηση στην Σίφνο! Ο Αλέξανδρος Αργύρης μας μιλάει για το Atromitos Race Sifnos 2018!

Από 30 Ιουλ 2018

Στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου το ορεινό τρέξιμο επιστρέφει για δεύτερη φορά φέτος στην όμορφη Σίφνο, με ένα συναρπαστικό αθλητικό event που συνδυάζει το τρέξιμο στα μονοπάτια του νησιού με την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης! Το Atromitos Race Sifnos 2018 πλησιάζει και ο επικεφαλής της διοργάνωσης, Αλέξανδρος Αργύρης μας μιλάει μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο Advendure για όλα τα θέματα που αφορούν την διοργάνωση και τον πρωτότυπο αυτό συνδυασμό μονοπατιών και θάλασσας!

 

[Advendure]: Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης και Ορεινό Τρέξιμο σε έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει δυο από τα ομορφότερα στοιχεία των Κυκλάδων, την καταγάλανη θάλασσα και τα όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια. Μιλήστε μας λίγο για την έμπνευση και την φιλοσοφία της διοργάνωσης του Atromitos Race.

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Αυτά τα δύο αθλήματα θεωρώ ότι έχουν τρία κοινά. Αρχικά είναι και τα δύο αναπτυσσόμενα στην χώρα μας. Και αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται άμεσα με την "κρίση". Όλοι μας όταν νιώθουμε πιεσμένοι, έχουμε την ανάγκη να έρθουμε κοντά στην φύση και τώρα αυτό συμβαίνει περισσότερο από ποτέ. Για κάποιους από εμάς ήταν πάντα τρόπος ζωής. Αλλά αυτό αλλάζει και γίνεται πιο μαζικό και εγώ το καλωσορίζω με πολύ ενθουσιασμό. Το δεύτερο βασικό κοινό τους είναι ότι μέσα από αυτά γνωρίζεις τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα με τον καλύτερο τρόπο. Βλέπεις κομμάτια του που δεν θα έβλεπες σαν τουρίστας. Βλέπεις τις ομορφιές του κάθε τόπου από κοντά. Ακόμα και με τους εθελοντές με άλλη διάθεση τους χαιρετάς σε ένα βουνό ή σε μια σημαδούρα και με άλλη σε έναν κλασικό αγώνα δρόμου. Το τρίτο είναι η αίσθηση ελευθερίας. Ναι υπάρχει ένας στίβος και μια διαδρομή αλλά είναι ένα με τη φύση κι αυτό είναι συναρπαστικό. Ο Atromitos ήρθε λοιπόν σαν φυσική συνέχεια αυτής της θεωρίας.

 


[Advendure]: Μια διοργάνωση είναι καταρχάς οι άνθρωποι της. Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα σας και τα άτομα που την αποτελούν.

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο συγκεντρωτικός τύπος. Δύσκολα  μοιράζω δουλειά που μπορώ να κάνω ο ίδιος. Το κομμάτι της επικοινωνίας  όμως είναι πολύ ιδιαίτερο και δεν θα έλεγα ότι το κατέχω.. Το έχει αναλάβει λοιπόν ο Πέτρος Παρθένης ο οποίος έχει συμβάλλει και σε όλους τους άλλους τομείς μιας και είναι πολύ έμπειρος και στα δύο αθλήματα. Στην ομάδα είναι και η έμπειρη αθλήτρια και Σιφνιά, Φλώρα Λουκατάρη, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εθελοντών. Τον τελευταίο μήνα η ομάδα θα συγκεντρωθεί στη Σίφνο για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 


[Advendure]: Το μπουκέτο των αγώνων (κολύμβησης και ορεινού τρεξίματος) δείχνει πολύ δυνατό και συναρπαστικό. Τελικά πόσο “ατρόμητος” πρέπει να είναι ο αθλητής που θα συμμετάσχει σε κάποια από τα αγωνίσματα ή και σε όλα; Ποιες οι τεχνικές δυσκολίες που θα συναντήσει και για τι πρέπει να είναι προετοιμασμένος;

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι οι αγώνες δεν είναι δύσκολοι. Σχετικά με το ορεινό τρέξιμο, ναι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ όμορφη αλλά τεχνική διαδρομή, όμως όπως πολύ καλά γνωρίζεται, τον βαθμό δυσκολίας τον ορίζει ο αθλητής με την ταχύτητα που επιλέγει να αγωνιστεί. Έχω ορίσει την πόρτα στα 140 λεπτά και το έχω κάνει επίτηδες για να δώσω τη δυνατότητα σε όποιον πραγματικά το επιθυμεί να βιώσει την ομορφιά της διαδρομής με τον ρυθμό που νιώθει ασφάλεια και άνεση. Το κολυμβητικό κομμάτι που συνδέεται με το τρέξιμο είναι 1.200 μέτρα σε απόσταση και περίπου 100 μέτρα από την ακτή. Στον στίβο θα υπάρχουν το λιγότερο 8 πλωτά με ναυαγοσώστες, γιατρούς και εθελοντές. Ακούω πολλούς δρομείς να λένε ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν τόσο και δεν θα το τολμήσουν. Επειδή τα ίδια έλεγα κι εγώ πριν 6 χρόνια, τους απαντώ ότι μακάρι να μπορούσα να τους περιγράψω τι χάνουν που δεν το τολμούν. Τέλος να ξεκαθαρίσω ότι η ονομασία ατρόμητος σαν ιδέα έχει άλλες ρίζες και δεν έχει σκοπό να τρομάξει κανέναν. Για μένα αν αφιερώνεις τον ελεύθερο σου χρόνο στο άθλημα που αγαπάς, έχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσεις δεκάδες προβλήματα και το κάνεις χωρίς να διαταράξεις τις σχέσεις σου με την οικογένεια σου είσαι ήδη ατρόμητος και παράδειγμα για τους νεότερους.

 


[Advendure]: H Σίφνος είναι ομολογουμένως από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων και με εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει από τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος που έγινε την Άνοιξη στο νησί, το Sifnos Trail Race 2018. Το Atromitos Race ποια μονοπάτια χρησιμοποιεί και ποιές ομορφιές του νησιού θα διασχίσουν οι αθλητές;

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Είναι γεγονός ότι στη Σίφνο το θέμα με τα μονοπάτια το έχουν πάρει στα σοβαρά. Ο Γιώργος Κόμης που οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Sifnos Trail Run με την υποστήριξη του δήμου Σίφνου και την βοήθεια πολλών Σιφνιών, όπως ο Γιώργος Ζαμπέλης, άνοιξε θεωρώ τον δρόμο για τον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό στο νησί. Και είναι τόσα πολλά τα μονοπάτια (πάνω από 100 χιλιόμετρα) που όσο κι αν σας ακουστεί περίεργο η διαδρομή 4 που θα χρησιμοποιήσει ο Aτρόμητος δεν είναι ούτε κοντά στις διαδρομές του Μαΐου!Η διαδρομή 4 ξεκινάει από τον Πλατύ Γιαλό που είναι στη νότια πλευρά της Σίφνου και ακολουθεί μια κυκλική διαδρομή με πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Περνάμε από παραλίες ερημικές, από μικρά απομονωμένα μοναστήρια, από έναν ελαιώνα, ένα πολύ παλιό εγκαταλελειμμένο κτήμα και σε κάποιο σημείο βλέπουμε από ψηλά και το όμορφο Βαθύ. Το μονοπάτι είναι άλλοτε βραχώδες και άλλοτε χωμάτινο και έχει περίπου 450 μέτρα θετική υψομετρική.

 

[Advendure]: Όπως διαβάζουμε στο πολύ καλαίσθητο web-site της διοργάνωσης, θα υπάρξουν και παράλληλες δραστηριότητες στην διοργάνωση, αλλά και ένα νυχτερινό πάρτι στην άμμο! Δώστε μας κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες.

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Έχουμε σκεφτεί πολλά σχετικά με τις δραστηριότητες αλλά η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν έχω επικεντρωθεί στην ασφάλεια και στην σωστή υποστήριξη των αγωνιζόμενων. Παρόλα αυτά θα σας προϊδεάσω λέγοντας ότι έχουμε εξασφαλίσει τις συνθήκες για ένα πραγματικό πάρτι το Σαββάτο το απόγευμα. Με live μουσική σε ένα από τα πιο όμορφα μπαρ του νησιού πάνω στην άμμο. Το πιο βασικό είναι όμως ότι για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο θα βρεθούν αθλητές από δύο διαφορετικά αθλήματα που όπως είπα στην αρχή έχουν μεταξύ τους πολύ περισσότερα κοινά απ όσα νομίζουν.

 


[Advendure]: Εκτός του αγωνιστικού κομματιού μιας διοργάνωσης, σίγουρα σε αθλητικές δραστηριότητες στις Κυκλάδες σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πολιτιστικά και γαστριμαργικά δρώμενα. Στα μέσα Σεπτέμβρη – ακόμη Καλοκαίρι ουσιαστικά – στην Σίφνο,  τι θα συστήνατε στους αθλητές και τους συνοδούς τους για να περάσουν όμορφα στην διαμονή τους στο νησί;

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Η Σίφνος είναι γαστρονομικός προορισμός. Μια εβδομάδα πριν το event ο δήμος οργανώνει όπως κάθε χρόνο τα ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΙΑ. Όποιος έχει χρόνο του συστήνω ανεπιφύλακτα να έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα. Επίσης είναι κρίμα αν κάποιος έρθει πρώτη φορά στη Σίφνο να μην θαυμάσει έναν έναν τους οικισμούς. Ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό και όλοι μαζί συνθέτουν την μαγεία που κάνει την Σίφνο τόσο ξεχωριστή.

 

[Advendure]: Ποιες διευκολύνσεις θα υπάρξουν όσο αφορά τα μεταφορικά, την διαμονή κτλ, για τους αθλητές και τους συνοδούς τους; Υπάρχουν κάποιες εκπτώσεις για early bird εγγραφές στα πακέτα της διοργάνωσης;

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Ναι θεωρώ ότι έχουν προβλεφθεί όλα και υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες  στο website. Παρόλα αυτά για όσους δεν είναι πολύ της τεχνολογίας μπορούν να με καλέσουν στο κινητό μου και θα τους καθοδηγήσω με χαρά.

 


[Advendure]: Έχετε την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας όσο αφορά το εθελοντικό και χορηγικό κομμάτι; Μιλήστε μας λίγο για τους χορηγούς της διοργάνωσης.

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Η τοπική κοινωνία, όπως φάνηκε και στον αγώνα του Μαΐου, στηρίζει τα αθλητικά event με συγκινητικό τρόπο. Ο Δήμος Σίφνου και ειδικά ο Ανδρέας Μπαμπούνης αγκάλιασαν την ιδέα από την πρώτη ημέρα. Οι χορηγοί είναι αρκετοί και όλοι τους σημαντικοί αλλά ο βασικός είναι τα νερά Βίκος. Η εταιρεία αυτή στηρίζει έμπρακτα όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις και αυτό και μόνο δείχνει τον τρόπο σκέψης που ακολουθεί. Για μένα αυτό που κάνει, με απλά λόγια, είναι να υποστηρίζει όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί.

 


[Advendure]: Πως θα θέλατε να δείτε το Atromitos Race σε λίγα χρόνια; Ποιο το όνειρο και το όραμα για το μέλλον της διοργάνωσης αλλά και του αθλητικού τουρισμού στη Σίφνο;

[Αλέξανδρος Αργύρης]: Αυτό που θα ήθελα σε πρώτη φάση είναι ο Ατρόμητος να μείνει στη σκέψη όλων ως μια πολύ ασφαλής και ευχάριστη διοργάνωση. Να γεμίσουν όλοι από όμορφες εικόνες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Αν το πετύχουμε αυτό μετά ίσως κοιτάξουμε και για κάτι πιο μεγάλο και ίσως όχι μόνο στη Σίφνο η οποία είναι σε πολύ καλό δρόμο σε σχέση με την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Μην ξεχνάμε το εξαιρετικά επιτυχημένο Sifnos Run το οποίο φέτος συγκέντρωσε πάνω από 600 συμμετοχές!!! Ο Ατρόμητος θέλει να συνδυάσει κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης με ορεινό τρέξιμο και μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλά μέρη στη χώρα μας που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν αυτό.

 

[Advendure]: Αλέξανδρε σε ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσες για τον αγώνα και ευχόμαστε καλή προετοιμασία και καλή αντάμωση στο όμορφο νησί σας!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO