ADVENDURE - Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

Από 25 Φεβ 2021

Ένας από τους αγώνες του μπουκέτου που προσφέρει το Tihio Race μέσα στην κάθε αγωνιστική χρονιά, έχει μια ιδιαίτερη θέση στο καλεντάρι του ορεινού τρεξίματος της χώρας μας, αφού είναι και ο μοναδικός αγώνας μορφής stage race που γίνεται για την ώρα στην Ελλάδα. Τρείς αγωνιστικές ημέρες, με την πρώτη ημέρα να “μυρίζει” θάλασσα, την δεύτερη να αποτελεί μια μεγάλη βουνίσια πρόκληση αφού είναι από μόνη της ένα αγώνας ultra-trail και την τρίτη μέρα με μια διαδρομή με απεριόριστη θέα σε θάλασσες και λίμνες, κορυφογραμμές και τερματισμό στο καταπράσινο Τείχιο. Εκατό χιλιόμετρα, +5.350 μέτρα θετική υψομετρική, με την οργανωτική σφραγίδα της ομάδας του Tihio Race και μέσα στην φούρια της Άνοιξης, σίγουρα αποτελεί μια συναρπαστική πρόκληση. Σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, αλλά με το φως στο τούνελ να φαίνεται στο βάθος, συζητήσαμε με τον Νίκο Ροδόπουλο – νικητή του Tihio Stage Race την περσινή χρονιά – για τον αγώνα, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2021!

 

 

[Advendure]: Νίκο, πέρσι συμμετείχες για πρώτη φορά στο Tihio Stage Race, αλλά και γενικότερα σε τέτοιου τύπου αγώνα. Μίλησε μας λίγο για την εμπειρία σου όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι.

[Νίκος Ροδόπουλος]: Ήταν μια δύσκολη αγωνιστικά εμπειρία. Ίσως να είναι ευκολότερο για τον αθλητή να διαχειριστεί συνεχόμενα τα 100 χιλιόμετρα της διαδρομής, παρά σε διαδοχικές ημέρες. Διαφορετικά διαχειρίζεσαι την αποκατάσταση σε τέτοιους αγώνες και αυτό κοστίζει. Προφανώς η δεύτερη ημέρα ήταν η δυσκολότερη, λόγω όχι μόνο των χιλιομέτρων και της υψομετρικής αλλά και της ζέστης που θυμάμαι ότι είχε. Η ψυχολογία επίσης παίζει μεγάλο ρόλο σε τέτοιου τύπου αγώνες και φυσικά η κούραση της προηγούμενης ημέρας. Σαν παράδειγμα, το πρώτο stage ήταν μικρό σε μήκος και το πήγαμε γρήγορα, με συνέπεια να κοστίσει ενεργειακά στην δέυτερη μέρα που ήταν και μεγαλύτερη και σαφώς δυσκολότερη. Άρα, η διαχείριση ενός τέτοιου αγώνα πρέπει να γίνεται συνολικά.

 

 

[Advendure]: Οι stage αγώνες απαιτούν πολύ καλή οργάνωση και διαχείριση ώστε να προσφέρουν μια όμορφη εμπειρία στους αθλητές. Πως ήταν το Tihio Stage Race οργανωτικά, σαν συνολικό πακέτο, με βάση και το ότι λειτούργησε σε αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο;

[Νίκος Ροδόπουλος]: Από τις προηγούμενες διοργανώσεις γνωρίζαμε ότι το Tihio race είναι αντάξιο της φήμης του σε θέματα οργάνωσης και παροχών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και στο stage race. Όσο αφορά το υγειονομικό κομμάτι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και από τους διοργανωτές και από τους αθλητές. Και να ήθελε κάποιος να μην τα τηρήσει, ήταν αδύνατο αφού οι διοργανωτές ήταν παντού και πρόσεχαν ιδιαίτερα την τήρηση των μέτρων. Μεγάλες σκηνές, άφθονο φαγητό – κάτι πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση σε τέτοιους αγώνες – και σε όλους τους σταθμούς υπήρχε πληρότητα σε υλικά τροφοδοσίας. Επίσης μετά τον τερματισμό υπήρχε πρωτόκολλο αποκατάστασης με κρυοθεραπεία και φυσιοθεραπευτή αν κάποιος τον χρειαζόταν. Η διοργάνωση εκτιμούσε την κατάσταση των αθλητών για το αν θα συνεχίσουν και την επόμενη ημέρα και γενικά ήταν πολύ προσεγμένα τα πράγματα όσο αφορά την διαχείριση των αθλητών. Γενικά οι παροχές ήταν αντάξιες του κόστους συμμετοχής.

 

 

[Advendure]: Πως σου φάνηκε σαν βουνίσια εμπειρία; Τι ξεχωριστό προσέφερε η κάθε ημέρα όσο αφορά την διαδρομή και τα τοπία που περνούσατε;

[Νίκος Ροδόπουλος]: Κάθε διαδρομή προσέφερε πολύ διαφορετικές εικόνες. Την πρώτη μέρα το στοιχείο που κυριαρχούσε ήταν η θάλασσα και η θέα από τον Κορινθιακό μέχρι τον Πατραϊκό. Την δεύτερη ήταν τα δασικά μονοπάτια, τα ποτάμια, αλπικό τοπίο, έλατα, γενικά πιο βουνίσια σαν εμπειρία και με περάσματα από όμορφα χωριά. Γενικά ήταν σαν ένα κλασσικό βουνίσιο αγώνα. Την τελευταία ημέρα ήταν μια διαφορετική εμπειρία με αρκετό τρέξιμο σε κορυφογραμμή και θέα από τη μια μεριά τη θάλασσα και από την άλλη την λίμνη του Μόρνου. Γενικά, τις τρείς ημέρες, ο αθλητής έχει πολύ διαφορετικές και όμορφες εικόνες που κάνουν τη συνολική εμπειρία του εξαιρετική.

 

 

[Advendure]: Με την εμπειρία σου, τι είδους προετοιμασία χρειάζεται ένας αθλητής για τα τρέξει στον αγώνα αυτό;

[Νίκος Ροδόπουλος]: Βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την προετοιμασία για τέτοιο αγώνα είναι η προσθήκη έντονων συνεχόμενων ημερών προπονήσεων, ώστε να συνηθίσει το σώμα και το μυαλό την συνεχόμενη καταπόνηση. Βέβαια ένας έμπειρος αθλητής αγώνων ultra βουνού, με καλή διαχείριση και υπομονή, μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα στις συνθήκες του αγώνα. Ψυχολογικά πρέπει να συνειδητοποιήσει ο αθλητής τις ιδιαιτερότητες αυτού του τύπου αγώνα, όπως το ότι θα τρέχει συνεχόμενες ημέρες με προστιθέμενη κούραση. Πολύ θετικό είναι βέβαια το κλίμα παρέας που δημιουργείται από την ώρα που τελειώνει κάθε stage και φτιάχνει τη διάθεση των αθλητών.

 

 

[Advendure]: Σκέφτεσαι να τρέξεις και φέτος;

[Νίκος Ροδόπουλος]: Δυστυχώς διανύουμε δύσκολους καιρούς με μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τι θα γίνει με τη διεξαγωγή των διοργανώσεων. Σαν εμπειρία ήταν πολύ όμορφη και αν όλα πάνε καλά φέτος και όσο αφορά το θέμα διεξαγωγής και προσωπικά να είμαι υγιής, θα δηλώσω παρών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον Θωμά Ρούμπα που αγωνίζεται πολύ για το άθλημα και την ανάδειξη αυτής της πανέμορφης περιοχή της χώρας μας, όσο και τους άλλους συντελεστές της διοργάνωσης, τον Λουκά Πρατίλα (σταθερή αξία), τον Απόστολο Μόσχο (δεν άφηνε κανένα χαλαρό στα υγειονομικά μέτρα), τον Λευτέρη Παρασκευά και την Ιωάννα Δρακάτου που φρόντιζαν τους αθλητές αλλά και να τρώμε όλο μας το φαγητό! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω σε όλους όσους εθελοντικά βοήθησαν και βοηθούν στο να βιώνουμε αυτή την όμορφη εμπειρία.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SCARPAspa Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι: Αναλυτικό review από το @Advendure_Net :… https://t.co/ZhYWgC1GTd
Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Αόρατες παρουσίες και παιχνίδια του μυαλού .. ένα άρθρο για τις ψευδαισθήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού στις υπερ… https://t.co/3Gg9eCb56m
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!