O Θωμάς Ρούμπας σε μια συνέντευξη για το επετειακό 10ο Tihio Race και την ιστορία του!

Το Τείχιο στην ορεινή Δωρίδα μπήκε στο χάρτη των διοργανώσεων ορεινού τρεξίματος το 2014, με το πρώτο Tihio Race. 10 διοργανώσεις μετά, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, με τη διοργάνωση να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει με ένα μπουκέτο αγώνων που ικανοποιεί τον κάθε αθλητή, αλλά και το πανέμορφο χωριό να γνωρίζει άνθηση. Στις 3 -7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το επετειακό 10ο Tihio Race και η ψυχή του αγώνα, ο Θωμάς Ρούμπας, μας μιλάει για κάθε πτυχή της διοργάνωσης, της ιστορίας της και του τόπου, ενώ μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους αγώνες.

 

[Advendure]: Πείτε μας λίγα λόγια για την φετινή διοργάνωση και το πρόγραμμα της. Κινείται πάνω στις γνωστές διαδρομές;

[Θωμάς Ρούμπας]: Η διοργάνωση του TihioRace που θα πραγματοποιηθεί το 3ήμερο 3 – 7 Μαίου στο φιλόξενο χωριό Τείχιο της Ορεινής Δωρίδας και κινείται στις πλέον καθιερωμένες διαδρομές των:
• Rabbit’s Race 10km (7/5/2023 – D+ 400m)
• Hawk’s Race 20km (7/5/2023 – D+ 900m)
• Deer’s Race 30km (7/5/2023 – D+ 1530m)
• Wolf’s Race 51km (6/5/2023 – D+ 2850m)
• Stage Race “Ermis Theocharopoulos” 100km (5-7/5/2023 - D+ 5350m)
• Πορεία 15km για αθλητές ΑΜΕΑ (7/5/2023)

 

[Advendure]: Ειδικά ο αγώνας stage “Ερμής Θεοχαρόπουλος” έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ενώ γίνεται και εις μνήμη του Θεοφάνη-Ερμή. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα;

[Θωμάς Ρούμπας]: Ο αγώνας Stage Race “Ermis Theocharopoulos” είναι ο μοναδικός αγώνας stage στην Ελλάδα και αφορά στην ολοκλήρωση 100km σε 3 αγωνιστικές ημέρες. Την 1η ημέρα οι αθλητές καλούνται να ολοκληρώσουν το 1ο στάδιο που είναι η διαδρομή 17km (D+ 1000m) , με εκκίνηση στις 17:00 από την παραλία Σεργούλας και τερματισμό στο Μαραθιά (δηλαδή εκκίνηση και τερματισμός δίπλα στην θάλασσα).

Την επόμενη 2η ημέρα ακολουθεί η απαιτητική διαδρομή των 51km (D+ 2850m). Πρόκειται για το πιο απαιτητικό κομμάτι του 3ημέρου λόγω χιλιομέτρων και υψομέτρου. Τα όμορφα μονοπάτια, η ποικιλία στο τερέν και η φιλοξενία των εθελοντών στους σταθμούς το κατατάσσουν σε έναν από τους ομορφότερους αγώνες της χώρας μας.

Την 3η και τελευταία ημέρα οι αθλητές θα ολοκληρώσουν τα 100km κάνοντας τη διαδρομή των 32km (D+ 1500m) με σημαντικότερα σημεία αυτής της διαδρομής το πέρασμα από την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας (5ο παλαιότερο μοναστήρι της χώρας) και από το ξωκλήσι του Αγίου Αρσενίου που είναι λαξευμένο στο βράχο, με πανοραμική θέα! Σίγουρα η κούραση είναι μεγάλη καθώς συμπληρώνουν τα 100 χιλιόμετρα, αλλά η επιτυχία της ολοκλήρωσης του μοναδικού Stage Race στην Ελλάδα είναι η καλύτερη ανταμοιβή!!!

Καθημερινά παρέχετε στους αθλητές από τη διοργάνωση μασάζ, πλήρης διατροφή και φιλοξενία σε σκηνές τύπου Yurt. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες γίνονται μία παρέα και αυτό είναι επίσης μία αξέχαστη εμπειρία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον άδικο χαμό του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου (αναρριχητή, ορειβάτη, δρομέα) που χάθηκε αιμορραγώντας στο βουνό λόγω της έλλειψης παροχής πρώτων βοηθειών από το κράτος, η διοργάνωση αποφάσισε να αφιερώσει στη μνήμη του τον αγώνα Stage.

 

[Advendure]: H διοργάνωση κλείνει φέτος τα 10 χρόνια, σε μια εποχή που πλέον το ορεινό τρέξιμο παρότι έχει επανέλθει και οι αγώνες είναι πολλοί, παρουσιάζει σημεία καμπής όσο αφορά τον αριθμό συμμετοχών. Το Τείχιο όμως είναι πανέμορφο ειδικά την εποχή αυτή και αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης. Τι πρέπει να περιμένουν οι αθλητές από αυτή την επετειακή διοργάνωση;

[Θωμάς Ρούμπας]: Η ιστορία ξεκίνησε το 2014 με την 1η εκδήλωση του Tihiorace όπου σχεδόν κανείς δεν ήξερε το χωριό Τείχιο, ούτε που βρισκόταν στον χάρτη της Ελλάδας! Τώρα 9 χρόνια μετά στη 10η επετειακή εκδήλωση του Tihiorace αναμένουμε περίπου 600 αθλητές και κάποιες χιλιάδες θεατές μόνο τον Μάιο όπου το χωριό είναι ολάνθιστο και καταπράσινο.  Όραμά μας είναι το Τείχιο να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα χωριού στην Ελλάδα, το οποίο αντί να σβήσει από τον χάρτη, να ζωντανέψει, διατηρώντας τον πλούτο της παρθένας φύσης και του περιβάλλοντος και με γνώμονα αυτό έχουμε καταφέρει μέσω των δραστηριοτήτων του Tihiorace, από μηδενικές κλίνες το 2014 να υπάρχουν 130 πλέον διαθέσιμες, καθώς και να διατηρηθούν οι 2 ταβέρνες του Τειχίου και να είναι συνολικά 4-5 στην ευρύτερη περιοχή. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Τειχίου από 25 άτομα είναι αισίως 35 και ανεβαίνει το νούμερο, σιγά αλλά σταθερά!

Επίσης υπάρχει παραγωγή αγροτικών προϊόντων στο χωριό από τους ντόπιους νέους παραγωγούς που παράγουν μέλι και βότανα από το Τείχιο!

Με υποδομές όπως επισκέψιμο λαογραφικό μουσείο, πλακοστρώσεις και φωτισμό στα σοκάκια του Τειχίου, επισκευή και αξιοποίηση του εξωκλησιού του Αγίου Αρσενίου και συντήρηση των πεζοπορικών μονοπατιών, οι αθλητές, επισκέπτες και πεζοπόροι έχουν πλέον γίνει εκατοντάδες! Σας περιμένουμε όλους φέτος στην επετειακή 10η εκδήλωση Tihiorace που θα γίνει 5-7 Μαίου στο φιλόξενο Τείχιο!

 

[Advendure]: Πείτε μας λίγα λόγια για τα μοναδικής ομορφιάς μέρη που θα συναντήσουν οι δρομείς, ιδιαίτερα του αγώνα των 100 χιλιομέτρων.

[Θωμάς Ρούμπας]: Η συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες του Tihiorace τους προσφέρει εκτός από την ευεξία της συμμετοχής, και τη δυνατότητα να απολαύσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία της περιοχής και του νομούς Φωκίδας γενικότερα. Από σχεδόν όλες τις διαδρομές κανείς μπορεί να αγναντέψει τον ορίζοντα της θάλασσας, τη λίμνη του Μόρνου, τις ψηλές και άγριες κορυφές των Βαρδουσίων, της Γκιώνας και του Παρνασσού, να διασχίσει πλούσια δάση βελανιδιάς, ρεματιές με πλατάνια, πετρόχτιστα χωριά με εκκλησιές και να γεμίσει το παγούρι του με δροσερό τρεχούμενο νερό από τις βρύσες στη διαδρομή. Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στο Stage “Ermis Theocharopoulos” έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα τα παραπάνω αλλά και να περάσουν από το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας χτισμένο από το 1077, ιστορικό μνημείο της περιοχής, και να απολαύσουν τη θέα από το εξωκλήσι του Αγ. Αρσενίου που η αίσθηση είναι σαν να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο

 

[Advendure]: Τι δυσκολίες υπάρχουν στις διαδρομές του μπουκέτου αγώνων της διοργάνωσης; Ποια τεχνικά σημεία πρέπει να προσέξουν οι αθλητές που θα τρέξουν;

[Θωμάς Ρούμπας]: Εκτός από τον αγώνα των 10χλμ που είναι «εισαγωγικός» και δεν παρουσιάζει δυσκολίες οι υπόλοιπες διαδρομές χρειάζονται σωστή διαχείριση δυνάμεων.

  • Στα 50χλμ ο αγώνας ξεκινάει ουσιαστικά στην μέση της διαδρομής. Το πρώτο μισό είναι σχετικά εύκολο αλλά το 23χλμ ξεκινάει μια συνεχόμενη υψομετρική 1000μ
  • Στα 20χλμ παρότι η θετική υψομετρική είναι μικρή χρειάζεται να κρατήσουν οι αθλητές δυνάμεις μετά το 8οχλμ όπου παρότι η διαδρομή είναι κατηφορική υπάρχουν συνεχόμενα ανέβα – κατέβα σε ρέματα και η κλίση είναι μεγάλη τοπικά.
  • Στα 30χλμ χρειάζεται εγκράτεια στο 8οχλμ όπου για 600μ η υψομετρική είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα «χρεώσει» όποιον την ανέβει γρήγορα.

 

[Advendure]: Τι παροχές περιλαμβάνει φέτος η εγγραφή σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης;

[Θωμάς Ρούμπας]: Οι παροχές του Tihiorace σε όλους τους φετινούς αγώνες είναι:

  • Συλλεκτική τεχνική μπλούζα της διοργάνωσης
  • Συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού
  • Γεύμα πριν & μετά τον αγώνα
  • Ατομικές φωτογραφίες που αναγράφουν Ονοματεπώνυμο / Αγώνισμα / Χρόνο
  • Συμμετοχή σε όλο το αγωνιστικό διήμερο, σύμφωνα με τους κανονισμούς
  • Τροφοδοσία στου Σταθμούς Ανεφοδιασμού
  • Πλούσια δώρα κατόπιν κληρώσεων

 

[Advendure]: Έχουν προγραμματιστεί κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του φετινού αγώνα; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για τους αθλητές και τους συνοδούς τους, παράλληλα με το καθαρά αγωνιστικό σκέλος της διοργάνωσης, ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη η φετινή εμπειρία του επετειακού Tihio Race 2023;

[Θωμάς Ρούμπας]: Όπως πάντα, έτσι και φέτος το φιλόξενο Τείχιο ανοίγει την αγκαλιά του προς τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους. Φέτος ακόμη περισσότερο με την επετειακή έκδοση, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμψύχωση των αθλητών, στην εορταστική διάθεση στο «Θεατράκι», υπάρχει κουζίνα με τοπικά εδέσματα από ντόπιους εθελοντές, καφές προς όλους τους παρευρισκόμενους, περίπτερα και stand με αθλητικά και τοπικά προϊόντα, παιδικές δραστηριότητες & παιδικός αγώνας 1,5km, παρουσία του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος από το Ευπάλιο και πολλά άλλα.

 

[Advendure]: Βασικό κριτήριο για την επιτυχία μιας διοργάνωσης Ορεινού Τρεξίματος είναι η βοήθεια των χορηγών, των εθελοντών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Πως πάνε τα πράγματα σχετικά με το θέμα αυτό; Έχετε την υποστήριξη που χρειάζεται;

[Θωμάς Ρούμπας]: Σχετικά με τους εθελοντές και τους χορηγούς είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστημένοι που τους έχουμε γιατί χωρίς αυτούς (και κυρίως τους εθελοντές) δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διοργάνωση με τόση επιτυχία. Η τοπική κοινωνία τώρα είναι και αυτή σε μία προσπάθεια υποστήριξης κυρίως ως προς το κομμάτι του καθαρισμού και της συντήρησης των μονοπατιών, γιατί μέχρι τώρα το Tihiorace καθαρίζει και συντηρεί ετησίως 250km παλιών και καινούργιων μονοπατιών. Ευχόμαστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί και αυτή η προσπάθεια.

 

[Advendure]: Πως βλέπετε την πορεία των εγγραφών έως σήμερα; Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της κοινότητας του Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας για την διοργάνωση;

[Θωμάς Ρούμπας]: Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με την πορεία των εγγραφών μέχρι σήμερα, να τονίσουμε ότι οι εγγραφές είναι ανοιχτές έως τις 20 Απριλίου και να ειδοποιήσουμε τους αθλητές μας αν κάπου στη διαδρομή δουν τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και τους κυνηγήσει να μη φοβηθούν απλά να του χαρίσουν το πιο πλατύ τους χαμόγελο καθώς θα τραβάει video!

 

[Advendure]: Θα τιμήσουν την διοργάνωση κάποιοι διακεκριμένοι αθλητές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως είχαμε δει και παλιότερα να γίνεται;

[Θωμάς Ρούμπας]: Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι: Φιλάρετος Μπούκης, Θανάσης Παγουνάδης, Πούρικας Μανώλης, Παπαδογεώργος Χρήστος, Νικολέτα Τζαβάρα, Ντέπυ Σημαντράκου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Νούλας Βαγγέλης και η λίστα συνεχίζεται…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ