Ο Βασίλης Ντέκας μας μιλάει για το 1ο Eyrytania - Triantafilia mountain trail running!

Mονοπάτι των Καταρρακτών, κορυφή της Τριανταφυλλιάς, Αποκλείστρα, φαράγγι της Δεκατιάς, Τοξωτά Γεφύρια, Στρούγγες, Αλώνια … χαρακτηριστικά μέρη μιας παρθένας και άγριας περιοχής της νότιας Ευρυτανίας που θα γνωρίσουμε όσοι συμμετάσχουμε στις 13 & 14 Μαΐου στην πρώτη διοργάνωση του Eyrytania Triantafilia mountain trail running. Δυο αγώνες 12 & 33 χιλιομέτρων, για όλα τα γούστα και επίπεδα αθλητών, με έδρα τα χωριά Καστανιά και Τόρνος και διοργανωτή τον σύλλογο ΕΟΣ Πανταβρεχει και συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και τον Δήμο Καρπενησίου. Όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την νέα διοργάνωση μας τα αναλύει στην συζήτηση μας ο Βασίλης Ντέκας, Πρόεδρος του Συλλόγου και Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης, ενώ να επισημάνουμε ότι με χαρά μαθαίνουμε ότι ένας έμπειρος δρομέας, διοργανωτής και φίλος, ο Κώστας Τσαντός του Pelion Ultra Trail, έχει κάνει τη χάραξη και την καταγραφή και των δύο διαδρομών.

 

Advendure]: Ας ξεκινήσουμε από την έμπνευση που οδήγησε στην δημιουργία της διοργάνωσης και την ονομασία της. Πως προέκυψε η ιδέα, ποιοι είναι οι συντελεστές και πως προσεγγίζετε αυτή την πρώτη χρονιά του νέου αγώνα;

[Βασίλης Ντέκας]:Το 2015 δημιουργήσαμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Πανταβρέχει με έδρα την Καστανιά Ευρυτανίας. Μια παρθένα περιοχή, τα μονοπάτια όλα κλειστά χωρίς καμία δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού και δράσεων. Αρχίσαμε να ανοίγουμε τα μονοπάτια και, το σημαντικότερο, έγινε διάνοιξη και σήμανση του Εθνικού μονοπατιού 11 από Αραποκέφαλα Προυσού έως το Καρπενήσι. Μέχρι σήμερα έχουν ανοιχθεί μονοπάτια συνολικού μήκους 140 χλμ.

Το 2017 ξεκινήσαμε την εκδήλωση ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ - Κρικελοπόταμος, ο βρεγμένος δρόμος. Πρόκειται για διάσχιση ποταμού και μονοπατιού, από τα Διπόταμα Προυσού έως τον Πρόδρομο. Φέτος θα είναι η έβδομη χρονιά που διοργανώνεται ο αγώνας ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ.

Με βάση αυτή την εμπειρία, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα, δημιουργώντας τους αγώνες ορεινού δρόμου Triantafilia mountain trail running [ Τριανταφυλλιά κορυφή του Παναιτωλικού στα 1.817 μέτρα] με διοργανωτή τον ΕΟΣ Πανταβρεχει και συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και τον Δήμο Καρπενησίου και στόχο ένα καλό ξεκίνημα για πρώτη χρονιά !

 

[Advendure]: Η διοργάνωση περιλαμβάνει δυο αγώνες, 12 & 33 χιλιομέτρων. Σε ποιες περιοχές της Ευρυτανίας κινούνται οι διαδρομές και ποια είναι τα highlights που θα απολαύσουν οι αθλητές που θα συμμετέχουν τρέχοντας στα μονοπάτια των αγώνων.

[Βασίλης Ντέκας]: Ο Αγώνας των 12 χλμ κινείται στα μονοπάτια του Τόρνου. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή που διέρχεται από τα μονοπάτια Καταρρακτών-Παλαβογιάννη-Κορυφογραμμής-Προσκυνητών και το Εθνικό Μονοπάτι 11, με άφθονα νερά και καταρράκτες και αναχώρηση και άφιξη στην πλατεία του Τόρνου με την εκκλησία της.

Ο αγώνας των 34 χλμ ξεκινώντας από την Πλατεία Καστανιάς διέρχεται από το Eθνικό Μονοπάτι 11, κινείται προς Τόρνο τον οποίο και διασχίζει κάθετα, και φτάνει στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς σε ύψος 1.817 μέτρα. Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας τη κορυφογραμμή περνάει από τα τοπωνύμια Γούρνες, Τριχιά και Παλιολήμερο και μπαίνει στην κοιλάδα του Προδρόμου. Αφού διασχίσει τον Πρόδρομο κάθετα, φτάνει στην γέφυρα Μπακογιάννη όπου αρχίζει η άνοδος για την Καστανιά. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής είναι το μονοπάτι των Καταρρακτών, η κορυφή της Τριανταφυλλιάς, η Αποκλείστρα, το φαράγγι της Δεκατιάς, τα Τοξωτά Γεφύρια, οι Στρούγγες, τα Αλώνια και διάφορα ποτάμια στη διαδρομή.

 

[Advendure]: Σε τεχνικό επίπεδο πως θα χαρακτηρίζατε τους δυο αγώνες; Ποιες είναι οι δυσκολίες τους και ποιους αθλητές αφορά ο καθένας; Τι υποστήριξη θα υπάρχει, ιδιαίτερα στη μεγάλη διαδρομή των 33 χιλιομέτρων;

[Βασίλης Ντέκας]: Ο αγώνας των 12 χιλιομέτρων θα έλεγα ότι είναι εύκολος, ένας αγώνας για όλους με άνοδο 600 μέτρα, χωρίς ιδιαιτέρως δύσκολα σημεία. Θα υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού, καθώς και πρώτες βοήθειες. Ο αγώνας των 34 χιλιομέτρων είναι τεχνικός, με 2.327 μέτρα υψομετρική διαφορά, με πολλές εναλλαγές υψομέτρου αλλά και κάποιες μικρές αποστάσεις χωματόδρομου για ανάσες. Θα υπάρχουν 4 σταθμοί εφοδιασμού και τσεκ και 4 σημεία καθοδήγησης, καθώς και πρώτες βοήθειες και διασώστες. Επίσης, και στις δύο διαδρομές υπάρχουν σημεία που δύναται να προσεγγίσει αυτοκίνητο. Αναμένουμε την βαθμολογία της διαδρομής των 34K από την ITRA, μέλος της οποίας είναι ο ΕΟΣ Πανταβρέχει.

 

[Advendure]: Καστανιά και Τόρνος βλέπουμε ότι είναι τα χωριά που θα πάρουν εκκίνηση / τερματισμό οι δυο αγώνες. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την περιοχή, τις δυνατότητες φιλοξενίας και τα αξιοθέατα που μπορούν να δουν οι αθλητές και οι συνοδοί τους, το Σαββατοκύριακο του αγώνα. Πλαισιώνεται ο αγώνας από κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες;

[Βασίλης Ντέκας]: Πρόκειται για μερικά από τα ομορφότερα σημεία της Ευρυτανίας. Με εκκίνηση τη Μονή Προυσού, χτισμένη στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Φαράγγι Πανταβρέχει και το ερειπωμένο χωριό Κοντίβα, από όπου περνάει το Εθνικό Μονοπάτι 11. Στην Καστανιά μπορεί να επισκεφτεί τις 7 εκκλησίες της και την Αποκλείστρα, που υπήρξε κρησφύγετο στα χρόνια της Επανάστασης. Ο Τόρνος φημίζεται για τα μονοπάτια του, όπως το μονοπάτι των Καταρρακτών, και το Μικρό Πανταβρέχει. Στη διαδρομή μεταξύ Προυσού και Τόρνου μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη Μαύρη Σπηλιά, κρησφύγετο τόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα κατά τη Γερμανική Κατοχή. Στον Πρόδρομο, βρίσκεται ένα εξαιρετικά διατηρημένο τοξωτό γεφύρι, στην είσοδο του φαραγγιού της Δεκατιάς.

Από άποψη φιλοξενίας, ξενώνας υπάρχει στον Προυσό, 10 χιλιόμετρα από την Καστανιά, καθώς και στο Μεγάλο και στο Μικρό Χωριό, 30 περίπου χιλιόμετρα από την Καστανιά.

Ειδικά για τον αγώνα, στη Μονή Προυσού θα διατεθούν δωρεάν για φιλοξενία συγκεκριμένος αριθμός δωματίων. Στον Πρόδρομο, υπάρχει και κατασκηνωτικός χώρος. Καφέ και ταβέρνες υπάρχουν στην Καστανιά, όπως και στον Προυσό.

 

[Advendure]: Βασικός διοργανωτής του αγώνα είναι ο ΕΟΣ – ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ. Τι εμπειρία έχει η οργανωτική ομάδα σε σχέση με τη διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος; Μιλήστε μας λίγο για το σύλλογο, ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα η κοινότητα ορεινού τρεξίματος της χώρας μας. Ποιος είναι ο Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης; Τι άλλες δράσεις πραγματοποιείτε;

[Βασίλης Ντέκας]: Όπως ανέφερα και παραπάνω, η εμπειρία μας πηγάζει από την εκδήλωση ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ - Κρικελοπόταμος ο βρεγμένος δρόμος, που φέτος θα γίνει για έβδομη χρονιά στις 30 Ιουλίου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2015, με σημαντικότερες δράσεις το άνοιγμα και τη σήμανση μονοπατιών, τη διοργάνωση πεζοποριών και τη διάσχιση φαραγγιών, την οργάνωση περιβαλλοντολογικών δράσεων και πολλά άλλα.

Τεχνικός διευθυντής είναι ο Βασίλης Ντέκας, Πρόεδρος του Συλλόγου, και συνεργάτης μας ένας έμπειρος δρομέας με περγαμηνές ο Κώστας Τσαντός της Pillion Ultra Trail, ο οποίος έκανε τη χάραξη και την καταγραφή και των δύο διαδρομών.

 

[Advendure]: Βασικό κομμάτι των αγώνων είναι η χορηγική υποστήριξη, αλλά και η βοήθεια εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας. Πως τα πάτε σε αυτό το κομμάτι;

[Βασίλης Ντέκας]: Βασικοί χορηγοί μας, όπως προανέφερα, είναι η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου. Χωρίς τη στήριξή τους, καμία από τις εκδηλώσεις μας δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί με τέτοια επιτυχία και τους ευχαριστούμε θερμά.

Οι εκδηλώσεις απολαμβάνουν επίσης τη στήριξη των μελών μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας των χωριών Καστανιά, Τόρνος και Πρόδρομος, χωρίς τους οποίους τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό.

 

[Advendure]: Πως πάνε οι εγγραφές μέχρι στιγμής;

[Βασίλης Ντέκας]: Οι εγγραφές για τον αγώνα των 34 χλμ πλησιάζουν ήδη το στόχο που είχαμε θέσει και είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλό αποτέλεσμα.

 

[Advendure]: Φέτος είναι θα λέγαμε η πρώτη πλήρης “κανονική” χρονιά μετά την πανδημία για το ορεινό τρέξιμο και ο Μάιος είναι ιδιαίτερα φορτωμένος μήνας με διοργανώσεις. Γιατί να επιλέξει κάποιος αθλητής να τρέξει στον αγώνα σας;

[Βασίλης Ντέκας]: Για τις μοναδικές παρθένες διαδρομές. Ειδικά η διαδρομή των 34K διασχίζει κατά 95% μονοπάτια. Για την καλή κατάσταση των μονοπατιών, το επίπεδο ασφάλειας και την καλή σήμανση των μονοπατιών. Για την παρεχόμενη υποστήριξη και τη θερμή φιλοξενία. Όπως εξάλλου προανέφερα, η διαδρομή των 34K θα λάβει και βαθμολογία από την ITRA, μέλος της οποίας είναι ο ΕΟΣ Πανταβρέχει.

 

[Advendure]: Ξεκινώντας αυτό το διοργανωτικό “ταξίδι”, πως οραματίζεστε να δείτε τη διοργάνωση μετά από 3-4 χρόνια;

[Βασίλης Ντέκας]: Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός για την περιοχή όπως έγιναν τα ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ