ADVENDURE - Αγαπημένο Ζαγόρι!

Αγαπημένο Ζαγόρι!

Μετά το ανοιξιάτικο Rodopi Challenge και το σκληρό και εσωστρεφές Olympus Mythical Trail ήρθε η ώρα για το κοσμοπολίτικο Zagori Mountain Running να προστεθεί στους αγώνες του στόχου μου για το 2018 με τίτλο «5 ultra για έναν εξηντάχρονο». Μία τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα γιορτή ορεινού τρεξίματος, που με 2.000 αθλητές στους 4 αγώνες της διοργάνωσης και με την υπερπαραγωγή κεντρικό χώρο στο Τσεπέλοβο δεν γίνεται να χάσεις με τίποτα.

Ο αγώνας των 80 χιλιομέτρων είναι ένα μαγικό ταξίδι γύρω από το βουνό της Τύμφης. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη βόρεια άγρια και παρθένα πλευρά του βουνού για να καταλήξει στη νότια πολιτισμένη πλευρά με τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.

 

Εκκίνηση από το Τσεπελοβο στις 04:30. Μετά από κάποια εμπλοκή με τα σπαστά Μπατόν μου και αφού έχω μείνει τελευταίος παρέα με τη «σκούπα» ανεβάζω στροφές και προσπαθώ να ξαναπιάσω ρυθμό. Μόλις έχουν σβήσει οι φακοί και περνάμε από το διάσελο του Αβαλου. Δεξιά η περίφημη κορυφή Τσουκα Ροσα γλυκoκοκκινίζει από τις πρωινές αχτίδες του ήλιου. πίσω της στο βάθος ο Σμόλικας και πιο πίσω η οροσειρά της Πίνδου.

 

Απότομη κατάβαση προς τη «στάνη του Κατσαρού» και πέρασμα από απομεινάρια χιονιού που μέσα στο ανήλιο μέρος δεν λένε ακόμα να λιώσουν. προσοχή εδώ όλα γλιστρούν.

 

 

Ανεβοκατεβάσματα και να το υπέροχο «σαδι της μύγας» ,ένα πανέμορφο λιβάδι που κάποτε έβοσκαν κοπάδια και τώρα το χαίρονται οι δρομείς και οι ορειβάτες. Θυμάμαι πριν 15 χρόνια τη γλύτωσα παρά τρίχα από τα 10 σκυλιά του τσομπάνη.

 

Συνέχεια της κατάβασης δίπλα στο Αώο ποταμό και μικρή στάση έξω από τη Μονή Στομίου για ανεφοδιασμό. Από εδώ ξεκινά ο ατέλειωτος Γολγοθάς μιας συνεχούς απότομης ανάβασης που ακριβώς κάτω από τις απειλητικές ορθοπλαγιές της επιβλητικής Γκαμήλας θα φέρει τους αθλητές στη βάση της Νταβαλιστας μιας απότομης χαράδρας που ξεστραγγιζει τα άφθονα νερά του οροπεδίου στον ποταμό Αώο

 

Κάπου εκεί είναι κρυμμένη και η θρυλική «καλύβα των θεσσαλονικέων» ένα μικρό ξύλινο καταφύγιο που πριν δεκαετίες ήταν ένα μυστικό , καλά φυλαγμένο που λίγοι ήξεραν την ακριβή τοποθεσία της. τώρα πιθανώς να υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια της.

 

Επίπονο ανέβασμα μέσα από τη Νταβαλιστα στο «οροπέδιο των λιμνών» και από εκεί στη περίφημη Δρακολιμνη της Τύμφης μια παγετωνικη λίμνη γεμάτη τρίτωνες που εκτός από την απίστευτη ομορφιά της έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον βιολόγων και παλαιοντολόγων.

 

 

Τελευταία ανάβαση στο καταφύγιο της Αστρακας , μια στάση στο σταθμό ανεφοδιασμού και ευκαρία για μια γρήγορη ματιά στο οροπέδιο της Τύμφης. Αδύνατον το μυαλό του εφήμερου ανθρώπου να συλλάβει τις διαδικασίες εκατομμυρίων ετών που διαμόρφωσαν αυτό το εκπληκτικό ανάγλυφο.

 

Επιτέλους αρχίζει η κάθοδος και η επιστροφή στον πολιτισμό. Μετά από μια συνεχή απότομη κατάβαση σε πετρώδες έδαφος που δοκιμάζει την αντοχή των μυών και των γόνατων φτάνουμε στο Μικρό Πάπιγκο και κάνουμε στάση ανεφοδιασμού στο Μεγάλο Παπιγκο. Πανέμορφα χωριά που δεν χρειάζονται συστάσεις , σύμβολα του Ζαγοροχωρίων.

 

Η απότομη κάθοδος συνεχίζεται προς τη χαράδρα του Βίκου μέσα από γυμνό τοπίο όπου ο ήλιος και οι βράχοι δημιουργούν συνθήκες θερμοπληξίας. Ήταν το μόνο σημείο του αγώνα που αισθάνθηκα αδιαθεσία αλλά ευτυχώς οι εθελοντές στις πηγές του Βοϊδομάτη με ένα κουβά νερό του πιο καθαρού και παγωμένου ποταμού της Ελλάδας που άδειασαν στο κεφάλι μου με επανέφεραν στα φυσιολογικά μου.

 

 

Συνέχεια με τρέξιμο και περπάτημα μέσα στο φαράγγι του Βίκου το πιο βαθύ φαράγγι στο κόσμο. Πανέμορφο μονοπάτι μέσα στη σκιά των δέντρων αλλά και των τεράστιων κατακόρυφων πλαγιών του φαραγγιού που σου προκαλούν δέος και σου κόβουν την ανάσα με το ύψος τους.

 

Τελευταία μεγάλη ανάβαση η σκάλα του Μονοδενδρίου ένα αριστούργημα τεχνικής όπου οι άνθρωποι κατόρθωσαν να φυτέψουν ένα πέτρινο φιδίσιο μονοπάτι στο πλάι μιας χαράδρας που ρίχνει τα νερά από το Μονοδενρι μέσα στο Βίκο. εντυπωσιάζεσαι από την υπομονή και την μαστοριά αυτών των παλιών τεχνιτών που ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες για μπορούν οι κάτοικοι να κατεβαίνουν στον Βίκο και να επικοινωνούν με το ζωτικό για τις ζωές τους εκείνη την εποχή δίκτυο των μονοπατιών.

 

Ανεφοδιασμός στο Μονοδενδρι και πέρασμα από τα πανέμορφα χωριά της Βίτσας και του Διλόφου. το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από εκπληκτικές πετρόκτιστες τοξωτές γέφυρες μνημεία τεχνικής. Δίπλα τους οι σύγχρονες ασφαλτινες γέφυρες μοιάζουν τόσο άχαρες.

 

 

Στάση στους Κήπους και τελευταία σημαντική ανάβαση προς το Καπέσοβο λίγο πριν νυχτώσει.

 

Ανεφοδιασμός στο Καπεσοβο, φακός σε λειτουργία , μοναξιά στο άγριο τοπίο , κρύος καλοδεχούμενος αέρας και ο ήχος από τις κουδούνες του τελευταίου σταθμού που καλεί τους ταλαιπωρημένους αθλητές προς το «μαντρί» του Τσεπέλοβου.

 

Επιτέλους η περίφημη σκάλα του Τσεπελοβου , μια ακατέργαστη σκάλα γεμάτη πέτρες και χαλίκια όπου το παραμικρό λάθος στοιχίζει ακριβά. Αυτό το κακοτράχαλο μονοπάτι είναι το σήμα κατατεθέν του αγώνα επειδή οι διοργανωτές είχαν την έμπνευση να το φωτίσουν ανά δέκα μέτρα με καρφωτά ηλιακά φαναράκια που για τον θεατή στη πλατεία του χωριού φαίνονται πανοραμικά πάνω στη πλαγιά σαν ένας φωτεινός διάδρομος όπου μέσα του πετούν οι «πυγολαμπίδες» των αθλητών.

 

Γρήγορη κατάβαση , προσπέρασμα με λίγο ρίσκο αθλητών που φοβούνται τη σκάλα , είσοδος στο χωριό και ξαφνικά η έκπληξη. Τρομερή υποδοχή από το συγκεντρωμένο κόσμο που κάθεται στα μαγαζιά και κάνει βόλτα. Απίστευτα χειροκροτήματα και επευφημίες , παιδάκια που θέλουν να χτυπήσουν τη παλάμη σου, μια τρομερή ενέργεια που κυριολεκτικά σε σπρώχνει με δύναμη στο τερματισμό.

 

Χρόνος 17 ώρες και 36 λεπτά που με εντυπωσιαζει θετικά γιατί σε όλο τον αγώνα αισθανόμουν το αποτύπωμα του προσφάτου mythical στα πόδια μου. Έκπληξη το βραβείο για την τρίτη θέση στη κατηγορία 60 +. Το να είσαι ηλικιωμένος έχει και τα καλά του. Έχεις μικρότερο ανταγωνισμό.

 

Επόμενος αγώνα του στόχου μου το Ultra Ursa Trail 100 km στις 1 Σεπτεμβρίου με εκκίνηση από το Μέτσοβο και περιπλάνηση στον δασικό πυρήνα της Bάλια Kάλντα.

 

Αναστάσιος Μπιλμπίλης

Photo copyright: Ioanna Drakatou Photography - Dragon I.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ainos Marathon: Μια νέα αγωνιστική πρόκληση στο επιβλητικό βουνό της Κεφαλονιάς", συνέντευξη στο @Advendure_Net :… https://t.co/XGJ5grqSZM
"MIZUNO Wave Mujin 7, το επόμενό σας ultra παπούτσι", το review του @Advendure_Net : https://t.co/K2nLErPQXy… https://t.co/Kzre59HB2K
"Προσκυνητής στο βουνό των Θεών και των ανθρώπων", το βιωματικό άρθρο του Θωμά Πουρλίδα για το #olympuspilgrim350 :… https://t.co/Vji455ozeB
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ainos Marathon: Μια νέα αγωνιστική πρόκληση στο επιβλητικό βουνό της Κεφαλονιάς!

Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου!

Stian Angermund και Judith Wyder νικητές στο Dolomyths Run, τρίτο σταθμό του Golden Trail Series 2021!

Μεγάλη νικήτρια στο Hardrock η Sabrina Stanley, έχασε οριακά το ρεκόρ διαδρομής!

Εκπληκτική νίκη και εντυπωσιακό ρεκόρ διαδρομής από τον Francois D'Haene στο Hardrock 100 miler!

MIZUNO Wave Mujin 7, το επόμενό σας ultra παπούτσι!

Προσκυνητής στο βουνό των Θεών και των ανθρώπων!

Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Μετά τα κουπιά, σειρά έχουν τα βουνά για την αθλήτρια της Salomon Hellas!

Πεζοπορικά μπατόν COBER ZetaAlu: Κορυφαία σχέση ποιότητας / τιμής!

Suunto 9 Peak: Ανάλυση, δοκιμές και τα πρώτα μας συμπεράσματα!

Η εμπειρία μου από το Ultra Dolomites 80 Km!

Σφυρίχτρα έκτακτης ανάγκης Nitecore NWE30!