Συναρπαστική εμπειρία που άγγιξε το τέλειο ο Κάσσιος Δίας 2017! Κύριο

Από 09 Μάι 2017

Η Κασσιόπη κρύβει πολλά μυστικά, εκτός από την μεγάλη φυσική της ομορφιά που είναι αδιαμφισβήτητη. Η ιστορία της χάνεται στον χρόνο αλλά λίγα στοιχεία έχουν μείνει πλέον ώστε να θυμίζουν ότι κάποτε επισκίαζε ακόμη και την πόλη της Κέρκυρας. Αγαπήθηκε πολύ στο πέρασμα των αιώνων από τους ταξιδιώτες που την επισκέπτονταν, γνώρισε ακμή και δόξα, αλλά όλα αυτά κάποτε έσβησαν και έμειναν ως καλά κρυμμένα μυστικά για τους μυημένους. Γι όλους εμάς, που δεν είχαμε “αφουγκραστεί” τις ομορφιές της και την αρχοντιά της, ένα αθλητικό γεγονός το οποίο μεγάλωσε από χρονιά σε χρονιά εξαιτίας του πάθους και της ικανότητας μιας παρέας φίλων, μας έδωσε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε πολύ καλύτερα. Να τρέξουμε στα μονοπάτια της πανέμορφης Κερκυραϊκής γης και να διασχίσουμε κάποια από τα λίγα μνημεία που θυμίζουν την αλλοτινή της δόξα, όπως το Βυζαντινό Κάστρο της που δεσπόζει ψηλά πάνω από την Κασσιόπη.

 

Η εικόνα που είχα σχηματίσει κατά την παλαιότερη – αναγνωριστική για τον Κάσσιο Δία - επίσκεψή μου για την ομορφιά του τοπίου που διασχίζει ο  αγώνας ήταν ότι πρόκειται για μια διαδρομή εξαιρετικής αισθητικής, με εναλλαγές τοπίων και εικόνων που “γράφονταν” μοναδικά στην ψυχή του αθλητή που θα συμμετάσχει. Η αγωνιστική μου όμως συμμετοχή, μου άφησε την αίσθηση ότι αυτή η διαδρομή “κυλάει” πραγματικά σαν νερό, εναλλάσσοντας με αρμονία τους παλιούς ελαιώνες της Κέρκυρας, σήμα κατατεθέν του νησιού, μονοπάτια πνιγμένα σε τροπικό θαρρείς πράσινο και ποταμιές που οι αχτίδες του ηλίου δύσκολα  διαπερνούν τα γεμάτα κισσούς θεόρατα δέντρα τους, παραδοσιακές γειτονιές και σπίτια της εξοχής του νησιού, δαιδαλώδη πυκνά δάση με τα δέντρα να έχουν βλάστηση μόνο ψηλά και τους κορμούς γυμνούς και φυσικά το απίστευτης ομορφιάς οικοσύστημα του Ερημίτη, με τις διαδοχικές λίμνες και τη θέα της θάλασσας καθώς τρέχαμε στο μονοπάτι.

 

Ο ανταριασμένος ουρανός από την βαριά συννεφιά έδινε έναν απόκοσμο “μολυβί” τόνο στα χρώματα της θάλασσας αλλά και στην σκοτεινιά των πυκνών δέντρων στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης που ενέτεινε ακόμη περισσότερο την μαγεία του τοπίου. Κερασάκι στην τούρτα μιας υπέροχης διαδρομής το πέρασμα μέσα από το Κάστρο της Κασσιόπης, απομεινάρι άλλων δοξασμένων εποχών. Η Άνοιξη ταιριάζει στον Κάσσιο Δία και η επιλογή του Μαΐου για τον αγώνα είναι εξαιρετικά σωστή επιλογή για την ανάδειξη του έτσι κι αλλιώς μαγευτικού τοπίου των διαδρομών. Αισθητικά πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι από τις κορυφαίες διαδρομές στην χώρα μας.

 

Τα 23 χιλιόμετρα του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης έχουν περίπου 1.130 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά ( μέτρηση με το Suunto Ambit 3 Vertical), και κρύβουν δυσκολίες. Το μεγαλύτερο μέρος της υψομετρικής ανάβασης καλύπτεται στο πρώτο μισό του αγώνα, αλλά στο δεύτερο μισό και ιδιαίτερα στα μονοπάτια του Ερημίτη και των δασωμένων λόφων που έπονται “κρύβονται” συνεχή ανεβοκατεβάσματα που εξαντλούν αυτούς που πήγαν γρήγορα το πρώτο μισό. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για δύσκολο αγώνα, παρότι το τερέν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί τεχνικό, αν εξαιρέσει κανείς τα βότσαλα των τριών παραλιών που διασχίσαμε στον Ερημίτη και την ποταμιά μεταξύ 5ου και 6ου χιλιόμετρου. Για αυτούς όμως που δεν κυνηγούσαν θέσεις και επιδόσεις, το μαλακό χωμάτινο τερέν και η απουσία κακοτράχαλου εδάφους διευκόλυνε το τρέξιμο χωρίς απρόοπτα.

 

  

Δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν η κλίσης 36% ανηφόρα που συναντήσαμε περίπου στο 6ο χιλιόμετρο της διαδρομής, αλλά και γενικά η ανάβαση μέσα από δαιδαλώδη μονοπάτια μέχρι το 10ο χιλιόμετρο. Φτάνοντας εκεί νόμιζες ότι έχει ανέβει στον Όλυμπο, αλλά το υψόμετρο ήταν μόλις 350 μέτρα περίπου! Για πολλούς και η τελευταία ανάβαση των 70-80 μέτρων στο Κάστρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τερματίσουν αποτέλεσε σίγουρα μια δύσκολη στιγμή. Ο καιρός πάντως βοήθησε πολύ μιας και η συννεφιά και το αεράκι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα διευκόλυναν τις προσπάθειες των αθλητών.

 

 

Η συντήρηση και ο καθαρισμός που είχε γίνει στα μονοπάτια, όπως και η σηματοδότηση των διαδρομών ήταν σεμιναριακού επιπέδου. Πολύ δουλειά είχε γίνει μετά τον βαρύ χειμώνα και αυτό φαινόταν με κλειστά μάτια. Κουρεμένο βαθιά το γρασίδι σε όλα τα μονοπάτια με βλάστηση, βαμμένα με πορτοκαλί χρώμα όλα τα εμπόδια (ρίζες, κλαδάκια κτλ..) που θα μπορούσαν να προξενήσουν ατύχημα στον αθλητή, σχοινιά στήριξης σε όλα τα σαθρά κατηφορικά ή ανηφορικά τμήματα και διασώστες ώστε να παρέχουν ασφάλεια και οδηγίες. Η σηματοδότηση υποδειγματική και όσο πυκνή χρειαζόταν ανάλογα με το τμήμα της διαδρομής. Ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε στα δυο πυκνά δάση μετά τον Ερημίτη, όπου υπήρχαν αλλεπάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης χωρίς να διαφαίνεται σαφές στίγμα της πορείας του μονοπατιού μέσα στα πυκνά δέντρα.  Η σηματοδότηση ήταν τέτοια που δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το που έπρεπε να κινηθεί ο αθλητής. Τέλος, υπήρχαν πάνω από 80 εθελοντές-δείκτες όταν οι διαδρομές έβγαιναν από μονοπάτι σε χωματόδρομο ή άσφαλτο και ξανά σε μονοπάτι, οι οποίοι – το κυριότερο – ήξεραν και πώς να σε κατευθύνουν και ήταν πάντα στη θέση τους. Τρομερή δουλειά που της αξίζουν συγχαρητήρια!

 

 

Η διοργάνωση αύξησε τους σταθμούς τροφοδοσίας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο φοβούμενη την ζέστη και την υγρασία, αλλά τελικά ο καιρός βοήθησε όπως προείπαμε. Επαρκέστατοι οι σταθμοί με εξαιρετικούς εθελοντές και πολύ σωστά κατανεμημένοι. Πύκνωναν όσο πλησιάζαμε στο τέλος του αγώνα και αυτό ήταν πολύ σωστό ως σχεδιασμός.

 

Η επιλογή της διοργάνωσης να αλλάξει τον χώρο τερματισμού και να τον μεταφέρει από φέτος στο λιμάνι της Κασσιόπης αποδείχτηκε πολύ σωστή. Έδωσε την δυνατότητα να υπάρχει πολύς χώρος για τους αθλητές που τερματίζουν και μεγάλος ενθουσιασμός στον οποίο έπαιξαν σημαντικό ρόλο η ομάδα των τυμπανιστών Paranaoue από την Θεσσαλονίκη που έδιναν πολύ δυνατό χορευτικό ρυθμό σχηματίζοντας αψίδα μέσα από την οποία πέρναγαν οι αθλητές για τον τερματισμό τους, αλλά και η Φανή Μεριάνου που έδινε τον τόνο από το μικρόφωνο καθόλη την διάρκεια των τερματισμών και των απονομών. Το να ακούς καθώς διασχίζεις από ψηλά το Κάστρο τους ήχους των κρουστών, τις μουσικές και τα χειροκροτήματα μας έκανε να τρέχουμε προς τον τερματισμό με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Εκπληκτική η μουσική από το DJ, ανέβασε πολύ το κέφι – ιδιαίτερα στις απονομές - με πλήθος κόσμου να χειροκροτούν και να χαίρονται μια όμορφη αθλητική εκδήλωση.

 

 

Στα πολύ θετικά της διοργάνωσης ο πλούσιος μπουφές που περίμενε τους αθλητές μετά τον τερματισμό με πίτες, σαλάτες, σουβλάκια, πατάτες φούρνου, γλυκά και άφθονη Κερκυραϊκή βαρελίσια μπύρα την οποία τιμήσαμε όλοι δεόντως! Δεν είναι κάτι που συναντάμε εύκολα πλέον σε αγώνες Ορεινού Τρεξίματος. Πολύ καλό την προηγούμενη μέρα και το pasta party, με highlight την είσοδο των Paranaoue που ανέβασαν πολύ το κέφι στον ωραίο χώρο που γινόταν το pasta party και το registration. Στην τσάντα των αθλητών υπήρχε και το δώρο της διοργάνωσης που ήταν ένα όμορφο αντιανεμικό, σίγουρα ασυνήθιστο για αγώνα τέτοιου μήκους! Άλλο ένα εξαιρετικά θετικό σημείο που συζητήθηκε.

 

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης, στον αγώνα των 23Km είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις και συναγωνισμό με τρείς αθλητές να καταφέρνουν να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ του Γιώργου Διαλεκτού. Μεγάλος νικητής και πλέον κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της SALOMON INTERNATIONAL με επίδοση 1.58.52. Δεύτερος ο Jacek Bogocz της KASIMIS TRAINING/ INOV8 με επίδοση 1.59.34 και τρίτος ο Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος της Odlo – La Sportiva με επίδοση 2.03.05. Στις γυναίκες μεγάλη νικήτρια ήταν η Gina Galeti με επίδοση 2.38.06, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μυρτώ Καλογεροπούλου των ALL TERRAIN RUNNERS με επίδοση 2.46.54 και τρίτη τερμάτισε η Markella Van Hemert (APERGHI TRAVEL.GR) με επίδοση 2.50.35.

 

 

Στον αγώνα των 8Km, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος με επίδοση 35.50, δεύτερος τερμάτισε ο Fred Woodward (TEAM DURRELS ) με επίδοση 37.44 και τρίτος ο Σταμάτης Τσιριγγάκης (PHISIO PLUS) με επίδοση 38.01. Πρώτη γυναίκα ήταν η Λουκία Δούσση με επίδοση 49.16 (LAB THE WORKOUT PROJECT), δεύτερη ήταν η Βικτώρια Ιωάννα Νικοπάσχου με επίδοση 52.56 (ΝΗΡΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ) και τρίτη ήταν η Βαρβάρα Ταβλαρίδου με επίδοση 53.01 (ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ).

 

Τα συνολικά αποτελέσματα του 7ου Κάσσιου Δία μπορείτε να τα δείτε στα link: 23Km - 8Km.

 

 

Να σημειώσουμε ότι ο αγώνας των 8Km είχε προαιρετική συμμετοχή 5€ για Φιλανθρωπικό σκοπό, τα έσοδα του οποίου φέτος θα δοθούν για αγορά φαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτων βοηθειών στην Ε.Μ.Ε.Δ  ( Ειδική Μονάδα Έρευνας Διάσωσης Κέρκυρας) και στην ΕΕΕΔ (Ελληνική Ένωση Έρευνας Διάσωσης Κέρκυρας). Ανεξάρτητα από αυτό η διαδρομή του μικρού αγώνα που “μεγάλωσε” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τον ομόρφυνε και βοήθησε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την φύση περιμετρικά της Κασσιόπης, αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα εισαγωγικό αλλά δυνατό αγώνα ορεινού τρεξίματος.

 

 

Ο Κάσσιος Δίας κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος και μάλιστα φέτος άγγιξε την τελειότητα σε όλα τα επίπεδα. Το να φτάσεις ψηλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το να διατηρηθείς εκεί, αλλά οι άνθρωποι της διοργάνωσης με τον επαγγελματισμό τους και την βοήθεια πολλών τοπικών χορηγών, συλλόγων όσο και απλών ανθρώπων είμαστε σίγουροι ότι κάθε χρονιά θα μας κάνουν να περνάμε πολύ όμορφα και να ζούμε ένα αθλητικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών. Οι αθλητές το γνωρίζουν και αυτό φαίνεται στην αύξηση των συμμετοχών από χρονιά σε χρονιά. Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα; Ίσως το μεγαλύτερο άνοιγμα προς το εξωτερικό μιας και η Κέρκυρα έχει και τις υποδομές. Ίσως κάποιος μεγαλύτερος αγώνας ώστε να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερα μονοπάτια στην Βόρεια Κέρκυρα; Όποιο και να είναι αυτό σίγουρα προτείνουμε σαν Advendure σε όλους να τρέξουν κάποια χρονιά τον Κάσσιο Δία. Το αξίζει ο τόπος, η ιστορία του, η φύση του, αλλά κυρίως οι προσπάθειες της όμορφης παρέας από την Κασσιόπη.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

ΥΓ1 … Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οργανωτική ομάδα του Κάσσιου Δία για την άψογη συνεργασία και την ζεστή φιλοξενία τους. Επίσης, τον Κώστα από το Solaris Appartments για την όμορφη διαμονή στο εξαιρετικό ξενοδοχείο του. Άλλο ένα παράδειγμα υψηλού τουριστικού επιπέδου για την χώρα μας, κάτι που διαπιστώσαμε και για άλλες επιχειρήσεις (εστίασης κτλ..) της περιοχής. Ευχαριστώ επίσης πολύ τον φίλο Γιάννη Σαλβάνο για το εξαιρετικό βιβλίο "Κασσιόπη" της Ελένης Χ. Σαρακηνού, που αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο εμβάθυνσης στην μεγάλη ιστορία της περιοχής.

 

ΥΓ2 … Κατά τη διαμονή μας στην Κασσιόπη έφτασαν στα αυτιά μας κάποιες άσχημες φήμες για τον Ερημίτη. Για ξενοδοχεία, αποκλεισμό της περιοχής και της πρόσβασης και καταστροφή του μοναδικού αυτού φυσικού οικοσυστήματος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μείνουν απλά σχέδια επί χάρτου. Ότι η τοπική κοινωνία και όχι μόνο δεν θα επιτρέψει να θυσιαστεί ένα τέτοιο φυσικό μνημείο στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιαζόμενης και αλλοτριωμένης τουριστικής ανάπτυξης και διάθεσης κάθε πόρου αυτής της γης για οικονομικά δήθεν οφέλη. Θα ήταν τραγικό, όχι μόνο για την Κασσιόπη αλλά για όλους μας.


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

RT @ultratrailwtour: We are a little bit over half the year now and a lot already happened 💥 Here's an update on the 2019 general ranking o…
@AltraRunning Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση, από τον Θεοχάρη Λεζπουρίδη και το @Advendure_Net :… https://t.co/eD8Wgy2JWv
"@Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum", αναλυτικό review του @Advendure_Net :… https://t.co/ytJSQ7nrzG
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η εμπειρία μου από τον Salewa Olympus Mythical Trail 2019!

Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Ελπίδες & Όνειρα για την ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Championships!

Νεκρή αθλήτρια από κεραυνό στο Sudtirol Ultra Skyrace 2019!

La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

Zagori Mountain Running 2019 - Πάρτε σβάρα τα βουνά!

Dynafit – Advendure στον Grossglockner Ultra Trail 2019!

Skyrace Comapedrosa 2019, με συμμετοχή του Δημήτρη Σελέτη και του Σάκη Δασκαλόπουλου!

Merrell Choprock: Ένα υβριδικό πεζοπορικό παπούτσι!