Μποέμισσα Ερμούπολη μας μάγεψες και πάλι - Οι εντυπώσεις μας από το Syros City Trail 2017!

 

“Μπαμπέσικα με τράβηξες μ’ αυτή την τσαχπινιά σου,

Κι ωραία με κατάφερες να μπω στην αγκαλιά σου,

Το πέτυχες το κόλπο σου και μ’ άναψες μαράζι,

Και τώρα που με τύλιξες για μένα δεν σε νοιάζει …”

 

Μόλις 800 μέτρα διαδρομής χρειάστηκαν για να μου έρθουν στο μυαλό οι στίχοι του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς είχαμε διασχίσει εύκολα την παραλία στα Βαπόρια και αντικρίσαμε ξαφνικά τον πρώτο Γολγοθά από τα χιλιάδες σκαλιά που θα ακολουθούσαν. Πολλούς από εμάς μας ξανατράβηξε μπαμπέσικα για μια ακόμη χρονιά η αρχόντισσα Ερμούπολη και το “πάρτι γαλακτικού” του Syros City Trail, ενώ άλλους τους “τύλιγε” για πρώτη φορά!  Σε αντίθεση όμως με τους στίχους του μεγάλου Συριανού ρεμπέτη και την Ερμούπολη την ένοιαζε και μας το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο το διήμερο που βρεθήκαμε στην αγκαλιά της και όλοι μας δεν μείναμε με το μαράζι, αλλά μέσα από την δυσκολία και την ομορφιά του αγώνα ξεδιπλώσαμε συναισθήματα όμορφα που έφεραν χαμόγελα πλατιά και αναμνήσεις δυνατές.

 

Το Syros City Trail είναι μια διοργάνωση που έχει φτιαχτεί με μεγάλο μεράκι, από ανθρώπους που λατρεύουν το νησί τους και θέλουν να αναδείξουν τις ομορφιές του, αλλά με μια απόλυτα γνήσια και ανόθευτη διάθεση. Αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο – ιδιαίτερα για τους αθλητές και τους συνοδούς τους που για πρώτη φορά έρχονταν στον αγώνα – στις ομιλίες και την συζήτηση που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο όμορφο κτίριο και την αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ιδιαίτερα στην συγκίνηση που είχαν όταν μιλούσαν για τον αγώνα και το νησί τους, κάτι που φανέρωνε ξεχασμένα για την μαζικότητα και την ομογενοποίηση της εποχής μας, συναισθήματα και συμπεριφορές.

 

 

Μιλώντας για άλλες εποχές, η παράδοση των εξαιρετικών ξεναγήσεων του Syros City Trail συνεχίστηκε και φέτος, αφού το Σάββατο το πρωί όσοι αθλητές και συνοδοί τους το επιθυμούσαν ξεναγήθηκαν σε κάποια από τα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κτίρια της αρχοντικής Ερμούπολης, όπως το θέατρο Απόλλων, το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Βιομηχανικό Μουσείου Σύρου και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

 

Τρίτη χρονιά φέτος για το Syros City Trail και η διαδρομή των 10Km έχει πια σταθεροποιηθεί, ενώ η μικρότερη διαδρομή περιορίστηκε στα 3 Km ώστε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο “νέο στο άθλημα” κόσμο να χαρεί το αθλητικό γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, οι αθλητές διέσχισαν περιοχές της Ερμούπολης με πολύ όμορφα φυσικά αξιοθέατα και πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι αθλητές της μεγάλης διαδρομής έφτασαν μέχρι την Άνω Σύρο, τις αυλές και τα σοκάκια της, θαύμασαν την θέα από ψηλά αφού πρώτα πέρασαν δίπλα από το κύμα στα Βαπόρια, ανέβηκαν και στον Καθολικό και τον Ορθόδοξο λόφο της πόλης και "περιηγήθηκαν" σε περιοχές θαρρείς ξεχασμένες από τον χρόνο, μακριά από την κοσμοπολίτικη αύρα του κέντρου της αρχοντικής Ερμούπολης, στο οποίο ξεκινά και καταλήγει ο αγώνας.

 

 

Όλους μας άγγιξαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες της Άνω Σύρου, που καθισμένοι σε παρέες ή μόνοι τους στις αυλές και σε μικρές πλατειούλες χειροκροτούσαν με χαρά και φώναζαν λόγια ενθάρρυνσης καθώς περνούσαμε, σε ένα γεγονός που είναι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς. Η γνήσια χαρά τους ήταν και δική μας, αφού σπανίζουν οι στιγμές που τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάτι, μιας και τα χρόνια έχουν βαρύνει τις πλάτες τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα στα αμέτρητα σκαλιά της Ερμούπολης. Απροσδόκητο highlight ήταν τελικά και οι γάμοι και τα βαφτίσια που γίνονταν το απόγευμα του Σαββάτου και πρόσφεραν ένα απίστευτο κοντράστ κάποιες στιγμές στα σοκάκια καθώς από την μία έβλεπες σορτσάκια και κολάν και από την άλλη κοστούμια και φορέματα. Το κέφι ίδιο πάντως και ρωτήστε και τον Νίκο Ροδόπουλο που παραλίγο να σύρει τον χορό κάποια στιγμή περνώντας από μια σκηνή γλεντιού! Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι εκκίνηση αγώνα απευθείας με ανάβαση σκαλιών και διάσχιση του εσωτερικού Δημαρχείου δεν έχουμε ξαναδεί σε αγώνα!

 

 

Η μεγάλη διαδρομή του Syros City Trail, με τα 10Km και τα 5.000 σκαλιά, είναι κυριολεκτικά όπως προαναφέραμε ένα “πάρτι γαλακτικού” καθώς εμπεριέχει ταχύτητα, δύναμη και έκρηξη από την αρχή μέχρι και το τέλος. Ήθελε πολύ καλή διαχείριση στα πρώτα 4km, μιας και εκεί βρίσκονται οι πιο μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες, ώστε μετά όποιος είχε δυνάμεις μπορούσε να χτυπήσει δυνατά τον αγώνα.  Μεγάλες ευθείες δεν συναντούσες παρά σε ελάχιστα σημεία και οι συνεχείς στροφές και τα πάνω-κάτω μας κρατούσαν σε αδιάκοπη εγρήγορση αλλά και αβεβαιότητα για το τι θα συναντούσαμε μπροστά. Κούραζαν επίσης μιας και δεν μπορούσε κανείς να κρατήσει σταθερό ρυθμό.

 

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στη μεγάλη διαδρομή της διοργάνωσης είχαμε μεγάλο συναγωνισμό και εξαιρετικές επιδόσεις, δείγμα των συμμετοχών πολύ καλών αθλητών, με 16 από αυτούς να κατεβαίνουν την μια ώρα στον αγώνα των 10 Km με τα 5.000 σκαλιά! Στους άντρες νικητής ήταν ο Νίκος Ροδόπουλος της Tecnica με επίδοση 47.22, δεύτερος ο Θανάσης Παγουνάδης της Adidas Hellas με 48.01 και τρίτος με επίδοση 49.01 ο Χρήστος Παπαδογεώργος. Στις γυναίκες η Μαρία Μαλαι της Odlo-LA Sportiva επικράτησε και φέτος με άνεση, με επίδοση 56.43, στη δεύτερη θέση του πόντιουμ ανέβηκε η Σωτηρία Καπελιου του ΣΔΥΜ Θήβας με επίδοση 1.11.25 και τρίτη ήταν η Tabata Kayoko με χρόνο 1.12.59.

 

Στη μικρή διαδρομή των 3 Km, νικητής στους άντρες ήταν ο Κωσταντίνος Βασιλάκης των Adidas Runners Athens/ My Protein με επίδοση 14.51, δεύτερος ο Ιωάννης Παλαμάρης (Α.Π.Σ Σύρου) με χρόνο 15.10 και τρίτος ο Αντώνης Βουτσινός με χρόνο 15.11.  Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ιουλία Παναγιωτοπούλου με επίδοση 16.33, δεύτερη η Ειρήνη Στρατή με χρόνο 18.47 και τρίτη η Μαρία Συλιβάνη με χρόνο 19.29. Μπορείτε να δείτε τα συνολικά αποτελέσματα εδώ.

 

 

Η σηματοδότηση του αγώνα ήταν η καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, με χιλιάδες κόκκινα αυτοκόλλητα σε σχήμα βέλους, ανά πέντε περίπου μέτρα, να μην αφήνουν περιθώρια για λάθος. Αξίζει να τονιστεί ότι όταν φτάναμε σε στροφή όπου έφευγαν διάφορες κατευθύνσεις, υπήρχε γραμμή από βελάκια που μας προϊδέαζε νωρίς για το πιο σοκάκι θα ακολουθήσουμε, κάτι πολύ σημαντικό για τέτοιου είδους αγώνα και για τις ταχύτητες που αναπτύσσονταν.  Δείκτες εθελοντές σε κρίσιμα σημεία, κυρίως όπου υπήρχε διασταύρωση με δρόμους, συντόνιζαν ακόμη περισσότερο την ομαλή ροή του αγώνα. Υπήρχαν επίσης χιλιομετρικές ενδείξεις (ανά χιλιόμετρο) που και αυτές βοηθούσαν την προσπάθεια των αθλητών. Οι σταθμοί ήταν επαρκείς, με νερό, χυμό, κόκα κόλα, μπανάνα, λουκούμια κτλ, σωστά τοποθετημένοι και οι εθελοντές με κέφι και γνώση τόσο στους σταθμούς όσο και στην γραμματεία και σε άλλα πόστα της διοργάνωσης.

 

 

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η υποστήριξη των τοπικών χορηγών (επιχειρήσεων, θεσμικών παραγόντων και εθελοντών) είναι πρωταρχικής σημασίας και ένα πολύ καλό δείγμα ήταν το pasta party που πρόσφερε δωρεάν το Σάββατο το μεσημέρι το εστιατόριο “Λύσε Δέσε” στην περιοχή Καρνάγιο της Ερμούπολης, μια περιοχή που θυμίζει έντονα την μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού, αλλά και η έκπτωση του 10% σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ για τους αθλητές και τους συνοδούς τους.

 

Το πακέτο παροχών για τους αθλητές και τους συνοδούς τους πλούσιο και φέτος, με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε επιλεγμένα σημεία εστίασης όπως προαναφέραμε, μπανάνες, αναψυκτικά, μπύρες Νήσος και χυμούς στον τερματισμό, ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο μετάλλιο αλλά έπαθλο για τους νικητές, και μια όμορφη μπλούζα χορηγία της Chronosystems που στήριξε σημαντικά και φέτος χορηγικά και με χρονομέτρηση την διοργάνωση. Πολλά και σημαντικά ήταν και τα δώρα για τους αθλητές που κληρώθηκαν λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα.

 

 

Το Syros City Trail είναι από τις διοργανώσεις που δεν μένει στάσιμη αλλά εξελίσσεται και προσθέτει κάθε χρονιά κάτι καινούργιο. Φέτος, σχεδιάστηκε μια υπέροχη διαδρομή πεζοπορίας από την “Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου”, σε μονοπάτια της Απάνω Μεριάς. Ένα τοπίο άγριο και πολύ διαφορετικό από την Ερμούπολη και τον νότο του νησιού που θύμιζε έντονα το κλασσικά πετρώδες, άγριο και λουσμένο από τον ήλιο Κυκλαδίτικο τοπίο. Η πεζοπορία είχε μεγάλη επιτυχία και φανέρωσε ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο της Αρχόντισσας Σύρου.

 

 

Το Syros City Trail 2017, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο  - Δρομείς Σύρου ήταν ο δεύτερος σταθμός του φετινού Cyclades Trail Cup μετά τη Νάξο. Το πρωτάθλημα των Κυκλάδων συνεχίζεται με επόμενο σταθμό την Αμοργό στις 16&17 Σεπτεμβρίου, πριν μας ταξιδέψει στην Άνδρο (01/10), την Δονούσα (28/10) και την Τήνο (2&3/12).

 

 

Η διοργάνωση έκλεισε την Κυριακή το βράδυ με τις νότες του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο φετινός αγώνας. Κατόπιν, μερικοί από εμάς χαλαρώσαμε μαζί με τους διοργανωτές στα “Αστέρια” στα Βαπόρια με το βραδινό αγιάζι του Σεπτεμβρίου να μας δροσίζει και με το παγωμένο λευκό κρασί να κλείνει εξαιρετικά άλλο ένα πανέμορφο διήμερο στην Ερμούπολη. Πλανεύτρα η Σύρος όπως τραγούδησε ο Μάρκος και όπως έχει πει ο μοναδικός Oscar Wilde, ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τον πειρασμό είναι .. να υποκύψεις!

 

Ραντεβού στο 4ο Syros City Trail την 1η Σεπτεμβρίου 2018!

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo Copyright: Αντωνης Σολάρης - Sportcyclades24.gr


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ