Γιατί το Hardrock 100 και άλλοι μεγάλοι Αμερικανικοί αγώνες ultra-trail αρνούνται να πληρώσουν για να συμπεριληφθούν στη λίστα των αγώνων πρόκρισης του UTMB!

Από 30 Ιουν 2017

To ορεινό τρέξιμο αναπτύσσεται με ξέφρενο ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμη περισσότερο αυτό ισχύει για τους αγώνες ultra-trail, με χιλιάδες συμμετοχές αθλητών και εκατοντάδες αγώνες να διεξάγονται σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Σίγουρα το UTMB αποτελεί την ναυαρχίδα των αγώνων ultra-trail και η ITRA επίσης διαμορφώνει μια νέα κατάσταση όσο αφορά την βαθμολόγηση αγώνων και αθλητών. Η Αμερικανική σκηνή είναι σαφώς πιο χαμηλών τόνων, με λιγότερη εμπορευματοποίηση και χωρίς τις χιλιάδες συμμετοχές αθλητών – για πολλούς λόγους και κυρίως περιβαλλοντικής αλλά και αγωνιστικής φιλοσοφίας – με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει μια “τριβή”, η οποία κορυφώθηκε στις 29 Ιουνίου με το op-ed (editorial από φιλοξενούμενο editor) που δημοσίευσε το περιοδικό Trail Runner από τον Fred Abramovitz, επικεφαλής του Run Rabbit Run 50 & 100K και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του εμβληματικού Hardrock 100. Η δήλωση του Fred Abramovitz συνυπογράφεται από μια σειρά επικεφαλής κορυφαίων ultra-trail αγώνων της Αμερικής. Δημοσιεύουμε σήμερα αυτό το editorial στο Advendure, θεωρώντας το μια πολύ σημαντική κίνηση που ταράζει τα νερά στο παγκόσμιο ultra-trail, αλλά και δείχνει την διαφορετική φιλοσοφία όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο των δυο πλευρών του Ατλαντικού.

 


Γιατί το Hardrock 100 και άλλοι μεγάλοι Αμερικανικοί αγώνες ultra-trail αρνούνται να πληρώσουν για να συμπεριληφθούν στη λίστα των αγώνων πρόκρισης του UTMB!

Από τον Fred Abramovitz

 

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, το Hardrock 100 έλαβε ένα e-mail από την κ. Catherine Poletti, στην οποία μαζί με τον σύζυγο της Michel, ανήκει το UTMB και η ITRA. Ουσιαστικά, το e-mail ανέφερε ότι ο Kilian Jornet (που θα τρέξει στο Hardrock 100 για να υπερασπιστεί τον τίτλο του νικητή από την περσινή χρονιά) θέλει να τρέξει στο UTMB, αλλά επειδή το Hardrock 100 δεν έχει πληρώσει για να γίνει μέλος της ITRA, ο Kilian δεν έχει τους πόντους που χρειάζεται για να συμμετάσχει στο UTMB. Η ουσία λοιπόν είναι να πληρώσει το Hardrock 100 ώστε να τρέξει ο Kilian στο UTMB.  Η απάντηση μας είναι όχι. Και να γιατί:

 

Για όσους δεν είναι σχετικοί με την διαδικασία, το UTMB απαιτεί από τους αγώνες ultra-trail να πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή στην ITRA για να “κερδίζουν” πόντους πρόκρισης στον αγώνα. Το Hardorck 100 ήταν ξεκάθαρο:  To UTMB είναι ευπρόσδεκτο να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα του αγώνα σαν κριτήριο / πόντους πρόκρισης αλλά δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να πληρώσουμε για να γίνεται αυτό. Πολλές άλλες διοργανώσεις, σαν το Run Rabbit Run, το Bighorn, και το Wasatch , προσεγγίστηκαν  επίσης από το UTMB/ITRA και τους ζητήθηκε να πληρώσουν για να συμπεριλαμβάνονται οι πόντοι τους για πρόκριση στο UTMB.

 

Πολλούς από εμάς μας έχουν προσεγγίσει και αθλητές, που τους έχουν ζητήσει από το UTMB/ITRA να επικοινωνήσουν με τους επικεφαλείς των διοργανώσεων και να τους παροτρύνουν να πληρώσουν την συνδρομή έτσι ώστε αυτοί οι δρομείς να “κερδίσουν” τους πόντους πρόκρισης για το UTMB από αυτούς τους αγώνες.

 

Καταρχάς, η απόφαση να υιοθετηθεί ένα σύστημα πρόκρισης βασισμένο σε “πόντους” που κερδίζονται αν ο αθλητής τρέξει κάποιον από τους αγώνες της λίστας του UTMB (εν αντιθέσει π.χ. με ένα σύστημα κλήρωσης) ήταν του UTMB. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε για το σύστημα συμμετοχών του UTMB. Δεύτερον, τόσο το UTMB όσο και η ITRA είναι ξεκάθαρα κερδοσκοπικές εταιρείες, με τζίρους που αποτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ. Είναι λοιπόν δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι το να απαιτούν από τις διοργανώσεις να “΄πληρώνουν για τους πόντους” δεν είναι παρά ένας ακόμη τρόπος να μεγιστοποιούν τα κέρδη των ήδη πολύ κερδοφόρων επιχειρήσεων τους.  Παρότι δεν κατηγορούμε τις UTMB/ITRA επειδή ψάχνουν τρόπους να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους, το σύστημα “πληρώνω για πόντους” δεν έχει να συνεισφέρει τίποτα στην υγεία του αθλήματος μας. Δεν κάνουν καμία έρευνα για τις διοργανώσεις που τις έχουν στην λίστα πόντων, ούτε αν αυτοί οι αγώνες πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας, είναι καλά οργανωμένοι ή πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια. Επίσης, όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, δεν έχουν ποτέ αρνηθεί να συμπεριλάβουν στη λίστα μια διοργάνωση που δέχεται να πληρώσει. Είναι αλήθεια ότι με όλο και περισσότερους Αμερικανούς αθλητές να θέλουν να τρέξουν το UTMB κάποιες καινούργιες – άγνωστες – διοργανώσεις  (ακόμη και χαμηλών συμμετοχών) ανακάλυψαν ότι το να πληρώσουν για τους UTMB πόντους τους δίνει περισσότερες συμμετοχές με εύκολο τρόπο.

 

Λόγω διάφορων ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών περιορισμών, τα Αμερικανικά ultra-trail δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν τους χιλιάδες συμμετέχοντες αθλητές που έχει το UTMB και κατά συνέπεια δεν μπορούν να παράγουν τα έσοδα του UTMB. Ακόμη όμως κι αν μερικές Αμερικανικές διοργανώσεις μπορούσαν, πολλές θα αρνιόντουσαν να το κάνουν σκεφτόμενες αντίθετα από το πνεύμα του ultra running. Αναγνωρίζουμε ότι το άθλημα μας μεγαλώνει, ότι η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση και η επιθυμία ρευστοποίησης της δημοτικότητας του αθλήματος να είναι αναπόφευκτα, και είναι αλήθεια ότι – για καλύτερο ή χειρότερο – το UTMB και η προσπάθεια να γίνει το άθλημα σαν το Ironman ίσως να είναι το αναπόφευκτο μέλλον. Αλλά παρότι κατανοούμε γιατί πολλοί δρομείς θέλουν να τρέξουν στο UTMB, αυτές δεν είναι οι αξίες που πιστεύουμε αντιπροσωπεύουν το καλύτερο για το άθλημα μας, η θέλουμε να συνεχιστούν.

 

Δεν έχουμε πρόβλημα να χρησιμοποιεί το UTMB τις διοργανώσεις μας σαν κριτήρια πρόκρισης. Αλλά κανένα άλλο δημοφιλές και εμβληματικό αθλητικό γεγονός σαν το Western States, το Hardrock 100, ο Μαραθώνιος της Βοστόνης ή της Νέας Υόρκης έχουν επιχειρήσει να βάλουν συνδρομή σε αυτούς τους αγώνες προς ανταλλαγή του να είναι κριτήρια πρόκρισης.

 

Έτσι δεν θα πληρώσουμε. Και ελπίζουμε οι δρομείς να καταλαβαίνουν γιατί.

 

Hardrock Hundred
Run, Rabbit, Run 50 and 100 Mile Runs
Speedgoat 50K
Wasatch Front 100
San Diego 100 Mile Run
Cascade Crest 100 Mile Run
Angeles Crest 100 Mile Run
Grindstone 100 Mile Run
Big Horn Trail Runs

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγή: Trail Runner Magazine

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!