Nitecore NU25 UL: Ένας πολύ ελαφρύς, άνετος αλλά και ισχυρός φακός κεφαλής!

Μέσα από το Advendure έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει πολλά μοντέλα φακών κεφαλής της Nitecore, με την γκάμα της να καλύπτει κάθε ανάγκη σε σχέση με το ορεινό τρέξιμο, αλλά φυσικά και με ποικίλες outdoor δραστηριότητες. Παλιότερα είχαμε δοκιμάσει και αναλύσει τον NU25, ο οποίος μας είχε εντυπωσιάσει με το μικρό του μέγεθος και όγκο, καθώς και με την ποιότητα φωτός και το επίπεδο φωτεινής ροής που διέθετε. Ο νέος NU25 UL έρχεται ενισχυμένος σημαντικά, με διπλή δέσμη λευκού φωτός, αλλά και κόκκινου, νέο τρόπο στήριξης με κορδόνια αντί για ιμάντα, μεγαλύτερη φωτεινότητα και χρόνο ζωής της μπαταρίας, αλλά και θύρα USB-C για φόρτιση.

Ο φακός διαθέτει δυο ισχυρά LED λευκού φωτός, με το ένα να εκπέμπει συγκεντρωτική δέσμη (200 lumens) η οποία φτάνει τα 58 μέτρα απόσταση και βοηθάει στο να επισημαίνουμε μακρινά σημάδια αλλά .. και τι μας περιμένει πιο μακριά στο μονοπάτι και το δεύτερο να εκπέμπει διάχυτο φως (200 lumens) σε εύρος 100°, ώστε να βλέπουμε άνετα περιφερειακά σε κοντινή απόσταση. Τα δυο LED με πολύ εύκολο χειρισμό – πατώντας διαδοχικά το πλήκτρο mode – μπορεί να λειτουργούν ανεξάρτητα ή και μαζί φτάνοντας τα 400 lumens (στα 64 μέτρα) και καλύπτοντας όλο το οπτικό μας πεδίο με εξαιρετικό τρόπο. Ο φακός ενσωματώνει ένα ενιαίο κάτοπτρο με ικανότητα αντανάκλασης 94%. Η χρήση των δυο LED και η ποιότητα φωτός που βγάζουν τον κάνει πολύ ξεκούραστο, κάτι που όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις είναι σπουδαιότερο από το μέγεθος φωτεινής ροής που βγάζει ο φακός, ιδιαίτερα σε πολύωρες νυχτερινές διαδρομές.

Ενδιάμεσα των δυο LED λευκού φωτός υπάρχουν δυο LED κόκκινου φωτός (το παλιότερο μοντέλο είχε μόνο ένα), επίσης με εύκολο χειρισμό με το πλήκτρο mode. Διευκολύνουν το διάβασμα ενός χάρτη, του ρολογιού μας, δίνουν χαμηλό φωτισμό για παρατήρηση στη φύση, για νυχτερινή φωτογράφιση κτλ. Ο κόκκινος φωτισμός μπορεί να εκπέμπει συνεχώς ή διακοπτόμενα (beacon) με ένα απλό πάτημα του κουμπιού power για χρήση σε συνθήκες κίνησης (ενός τρεξίματος για παράδειγμα σε δρόμο, εντός της πόλης) ώστε να σας βλέπουν και να είστε ασφαλείς.

Όλος ο χειρισμός του φακού γίνεται με δυο πλήκτρα και άνετα με το ένα χέρι καθώς είμαστε σε κίνηση, όπου το πλήκτρο mode εναλλάσσει τις πηγές φωτισμού και το πλήκτρο power τη ρύθμιση των τριών επιπέδων φωτεινής ροής, αλλά και την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του φακού.

Ο φακός περιλαμβάνει επαναφορτιζόμενη μπαταρία Ιόντων Λιθίου (Li-Ion) 650 mAh (610 mAh είχε το παλιότερο μοντέλο) και η διάρκεια λειτουργίας είναι σαφώς ενισχυμένη. Ενδεικτικά, ενώ o NU25 στο “turbo mode” απέδιδε 360 lumens για 30 min (ονομαστική τιμή), o NU25 UL αποδίδει 400 lumens για 2 ώρες και 40 λεπτά (επίσης ονομαστική τιμή). Στις δοκιμές μας πήγε άνετα πάνω από τις 2 ώρες στο max λειτουργίας των LED και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 14-15 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα σε κατάσταση αναμονής η απώλεια χωρητικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλή και μπορεί να φτάσει τις 365 ημέρες, γεγονός που τον κάνει έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή. O παρακάτω πίνακας δίνει όλα τα σενάρια λειτουργίας, φωτεινής ροής και διάρκειας μπαταρίας.

Αριστερά από το πλήκτρο mode υπάρχουν 4 ενδεικτικές λυχνίες, από τις οποίες μπορούμε – πατώντας στιγμιαία το πλήκτρο mode - να βλέπουμε το επίπεδο χωρητικότητας της μπαταρίας (όλες αναμμένες είναι στο 100%, 3 στο 75%, 2 στο 50% και 1 στο 25%).

Είχαμε επισημάνει στο άρθρο για τον NU25 ότι ο ιμάντας στήριξης στο κεφάλι μας τον αδικούσε, προσθέτοντας βάρος. Στον NU25 UL αντικαταστάθηκε με δυο κορδόνια, τα οποία ασφαλίζουν εύκολα με ένα λειτουργικό κλιπ στο πίσω μέρος. Έτσι, το βάρος – που είναι ένα από τα μεγάλα ατού του μοντέλου - κρατήθηκε χαμηλά, στα 45gr συνολικά. Επίσης έχει καινούργιας σχεδίασης βάση στήριξης ώστε να κρατιέται χαμηλά το βάρος και διαστάσεις 60,1mm x 33mm x 25,5mm. Ο φακός είναι πανάλαφρος και τα κορδόνια τον κάνουν σαν να μην υπάρχει στο κεφάλι μας. Λίγο προσοχή θέλει όπως στο πόσο θα τα σφίξουμε, ώστε να αποφύγουμε ενόχληση αφού δεν είναι ελαστικά. Η στήριξη στο μέτωπο είναι πάντως με πλαίσιο σιλικόνης, ενώ αν φοράμε ένα buff έχουμε ακόμα καλύτερη άνεση (όπως σχεδόν με το σύνολο των φακών κεφαλής και πολύωρη χρήση)!

Ο φακός προφανώς διαθέτει λειτουργία κλειδώματος όταν τον μεταφέρουμε στο σακίδιο, ώστε να αποφύγουμε εκπλήξεις όταν θα τον χρειαστούμε.

Η βάση του είναι πολύ ωραία σχεδιασμένη και επιτρέπει κλίση μέχρι 60°, ώστε να εστιάσουμε κοντά στο μονοπάτι ή και .. πολύ μακρύτερα.

Όπως και το παλιότερο μοντέλο ο NU25 UL παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη σκόνη και στην υγρασία / βροχή αφού είναι πιστοποιημένος με “IP66”. Να θυμίσουμε και πάλι ότι σύμφωνα με το IPX rating (Ingress Protection Marking, EC standard 60529), το πρώτο ψηφίο «6» σημαίνει πλήρης προστασία από σκόνη και άλλα σωματίδια ενώ το 2οψηφίο «6» σημαίνει αδιαβροχοποίηση σε μικρή πίεση νερού όπως μια βροχή, όχι όμως και αν σας πέσει μέσα στο ρυάκι. Σχετικά με την αντοχή του στις πτώσεις, ο NU25 έχει βαθμολογηθεί κατά το πρότυπο ANSI/NEMA FL 1-2009 για αντοχή σε πτώση από 1 μέτρο ύψος.

Τέλος, η θύρα φόρτισης του NU25 UL έχει αναβαθμιστεί σε USB-C (από Micro USB του NU25), δίνοντας δυνατότητα φόρτισης με καλώδιο άλλων συσκευών εκτός του δικού του.

Συμπερασματικά, ο NU25 UL διακρίνεται για την άνεση του και το πολύ μικρό βάρος και όγκο του σε συνδυασμό με πολύ καλή φωτεινότητα και ποιότητα φωτός. Η Nitecore κατάφερε και εξέλιξε εντυπωσιακά το παλιότερο μοντέλο, το οποίο είναι ιδανικός “σύντροφος” για καθημερινά τρεξίματα, αλλά και ως εφεδρικός φακός σε ultra νυχτερινές καταστάσεις. Θα λέγαμε ότι πλέον, η σχέση ποιότητας & απόδοσης ως προς την τιμή του ήρθαν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.

Η τιμή λιανικής του είναι στα 46,90€.


Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προιόντων NITECORE στην Ελλάδα είναι η VASILIKOS Import-Trade. Τα προϊόντα NITECORE διατίθενται σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ