The North Face Enduris: Δοκιμάσαμε το ultra μοντέλο της νέας σειράς Vectiv™!

By 01 Ιουν 2021

Rucky Chucky, Endurance, Endurance II, Ultra MT, Endurus, όλα παπούτσια που για φορέθηκαν και αγαπήθηκαν από δρομείς ορεινού τρεξίματος σε όλο τον πλανήτη και φυσικά και στην χώρα μας. Υπήρχε για πάνω από μια δεκαετία μια συνεχής ροή νέων μοντέλων από την The North Face, με βελτιώσεις και καινοτομίες, μέχρι περίπου το 2019 όπου υπήρξε θα λέγαμε μια παύση, σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι κάτι εντελώς καινούργιο ετοιμάζει η κορυφαία Αμερικανική εταιρεία outdoor εξοπλισμού, κάτι που θα την οδηγούσε σε μια αλλαγή σελίδας και μια νέα εποχή όσο αφορά τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος. Η επιβεβαίωση ήρθε στις αρχές του 2021 με ένα εντυπωσιακό comeback με την τεχνολογία VECTIV™, η οποία υπόσχεται κορυφαία ώθηση, άνεση, αντικραδασμική προστασία και πλευρική στήριξη για δρομείς κάθε επιπέδου και για κάθε είδους αποστάσεις. Εκτός όμως της τεχνολογίας VECTIV™, η καινούργια σειρά της The North Face (Flight, Infinite, Enduris), είναι σχεδιασμένη από το μηδέν σχεδόν σε κάθε χαρακτηριστικό του παπουτσιού. Δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το Vectiv™ Enduris, το οποίο αποτελεί το μοντέλο της σειράς που είναι προσανατολισμένο σε μεγαλύτερες αποστάσεις και ultra trail αγώνες.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Στην μεγαλύτερη επιφάνεια του Enduris υπάρχει διχτυωτό υλικό τύπου sandwich, πυκνότερο εσωτερικά και πιο αραιό εξωτερικά, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετική διαπνοή, άνεση,  ελαστικότητα στην κίνηση σε ανηφορικά μονοπάτια, αλλά και έλλειψη τριβών εσωτερικά στο πόδι. Αν θα θέλαμε να βελτιωθεί κάτι στην επόμενη έκδοση είναι ότι μετά από μεγάλη χρήση σε κάθε είδους συνθήκη και επιφάνεια έδειξε ευαισθησία και φθορά στα σημεία επαφής με την πλαστική λωρίδα που το διατρέχει περιμετρικά στο κάτω μέρος.

 

 

Ο χώρος στη περιοχή των  δακτύλων είναι ικανοποιητικός σε εύρος και παρέχει άνεση καθώς με τα χιλιόμετρα πρήζεται το πόδι, ενώ η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά εξασφαλίζεται με εύκαμπτο TPU πλαστικό, που κάνει πολύ καλή δουλειά.

 

 

Η πλευρική στήριξη επιτυγχάνεται με δυο λεπτές λωρίδες πλαστικού που διατρέχουν κάθετα την εσωτερική πλευρά. Η περιοχή της φτέρνας είναι επίσης ενισχυμένη εξωτερικά και περιμετρικά με πλαστικό, ενώ εσωτερικά και πίσω διαθέτει ένα μαλακό μαξιλαράκι από ύφασμα που ξεκουράζει τον αχίλλειο. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι η σχεδίαση αυτή επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο την σταθερότητα που απαιτείται σε τεχνικά μονοπάτια.

 

 

Η γλώσσα είναι σχετικά λεπτή, με μαλακή αίσθηση, διαθέτει εσωτερικό δικτυωτό υλικό προστασίας, μάλλον από πολύ λεπτό πλαστικό, ανεβαίνει ψηλά και δεν στηρίζεται κάπου εσωτερικά, όπως τα περισσότερα μοντέλα. Παρόλα αυτά δεν παρουσιάζει μετακίνηση αριστερά ή δεξιά με το τρέξιμο, παρά ελάχιστη και μετά από πολύ ώρα χρήσης.

 

 

Τα κορδόνια είναι λεπτά, επίπεδα και σκληρά. Οι θηλιές περνάνε από πλαστικό άρα δεν φθείρονται ενώ δεν λύνονται εύκολα και κρατάνε πολύ καλά το πόδι σταθερό.

 

 

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το εξωτερικό μέρος του Enduris με λίγες λέξεις θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα άνετο, με πολύ ελαφρύ “αποτύπωμα”, σταθερότατο και με πολύ καλή προστασία περιμετρικά, με σημείο προσοχής την φθορά του υφάσματος σε συγκεκριμένο σημείο.

 

Ενδιάμεση σόλα

Το “ζουμί” όσο αφορά τη νέα σειρά παπουτσιών της The North Face  για ορεινό τρέξιμο βρίσκεται στην ενδιάμεση σόλα και λέγεται .. VECTIV™. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εξ' ολοκλήρου σχεδίαση από την αρχή σε λευκό χαρτί, βάση της οποίας αποτελούν δύο διαφορετικά και κρίσιμα σημεία του παπουτσιού. Το 3D VECTIV™ rock plate και η VECTIV™ Rocker ενδιάμεση σόλα με καμπυλωτό σχήμα με σκοπό την καλύτερη προστασία, την πλευρική στήριξη, την απορρόφηση κραδασμών και την μεγαλύτερη ώθηση κατά το τρέξιμο.

 

 

Στο Enduris, το rock plate είναι κατασκευασμένο από TPU 3D διπλής πυκνότητας (ανθρακονήματα στο Flight και Pebax στο Infinite) και είναι τοποθετημένο επάνω από την ενδιάμεση σόλα (επίσης από συμπιεσμένο αφρό διπλής πυκνότητας) με αποτέλεσμα να προσφέρει καλύτερη αντικραδασμική προστασία αφού έτσι το παπούτσι εκμεταλλεύεται όλο το ύψος του ενδιάμεσου αφρώδους υλικού για να απορροφήσει τους κραδασμούς.

 

 

Η ενδιάμεση σόλα VECTIV™ είναι της λογικής καμπυλωτού σχήματος (Rocker) ώστε να υποστηρίζει την κίνηση του ποδιού σε ανηφορικές και κατηφορικές επιφάνειες. Στόχος αυτής της σχεδίασης είναι η καλύτερη υποστήριξη σε όλες τις φάσεις του πατήματος εξασφαλίζοντας δυναμική ώθηση. Σε συνεργασία με το rock plate εξασφαλίζει σταθερότητα, προστασία στο πέλμα και απορρόφηση κραδασμών, που είναι και το πολύ δυνατό σημείο του Enduris. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα αφρώδη υλικά της The North Face (XtraFoam και FastFoam), το αφρώδες υλικό στην ενδιάμεση σόλα του Enduris είναι πιο ελαφρύ, πιο μαλακό και έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Στα μοντέλα VECTIV™ για ορεινό τρέξιμο χρησιμοποιούνται δύο πυκνότητες ενδιάμεσης σόλας. Το υλικό που έχει ελαφρώς μεγαλύτερη πυκνότητα χρησιμοποιείται για στήριξη και προστασία, ενώ το υλικό με χαμηλή πυκνότητα χρησιμοποιείται για να παρέχει πιο μαλακό, ελαστικό τρέξιμο. 

 

 

Το προφίλ του Enduris είναι ψηλό και το drop των 6 mm σε συνδυασμό με την σχεδίαση rocker δίνει πρόσθετη ώθηση στο τρέξιμο. Οι δοκιμές μας έδειξαν γρήγορο παπούτσι, , εύκαμπτο με εξαιρετική προστασία από κραδασμούς και άνετο μετά από πολλά χιλιόμετρα. Πολύ δυνατό και στην άσφαλτο, προσωπικά το χρησιμοποιώ και σε δρομικές προπονήσεις, κυρίως long run. Θέλει προσοχή λόγω υψηλού προφίλ σε πολύ τεχνικά μονοπάτια, όπως όλα τα αντίστοιχα μοντέλα. Σε χωματόδρομους και χωμάτινα μονοπάτια βρίσκεται στο στοιχείο του. Είναι ουδέτερο (neutral) στην σχεδίαση και ίσως χρειαστεί πάτους κάποιος που έχει μεγάλο υπερπρηνισμό. Στα συν η εσωτερική σόλα Ortholite x55 που προσθέτει πόντους στην άνεση, την πρόσθετη αντικραδασμικότητα και την αντιμικροβιακή προστασία.

 

Εξωτερική σόλα

Στροφή για την The North Face και στην εξωτερική σόλα, όπου μετά από χρόνια χρήσης της Vibram Megagrip περνάει σε δική της λύση, με τον όνομα SurfaceCTRL. Πρόκειται για μια μαλακή σύνθεση καουτσούκ, που υποστηρίζεται από μια διάταξη επιθεμάτων (lugs) πολλαπλών κατευθύνσεων και ύψους 3.5 mm. Το μαλακό καουτσούκ “κολλάει” πολύ καλά σε πετρώδεις επιφάνειες, αλλά συμπεριφέρεται το ίδιο καλά και σε σαθρά ή βρεγμένα εδάφη.

 

 

Τα επιθέματα έχουν σχήμα πεταλούδας στο κεντρικό τμήμα, τόσο μπροστά όσο και πίσω στην εξωτερική σόλα, ενώ διαφέρουν περιμετρικά και στο τακούνι όπου έχουν σχήμα πέταλου για να γραπώνουν σε έντονες ανηφόρες ή να φρενάρουν στα κατηφορικά μονοπάτια. Η αραιή διάταξη τους βοηθάει να μην συγκρατεί το παπούτσι λάσπες. Η σχεδίαση αυτή έδειξε πολύ καλά χαρακτηριστικά πρόσφυσης στις δοκιμές μας, σχεδόν σε κάθε είδους εδάφους. Η φθορά της εξωτερικής σόλας κινείται σε μέσα επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τέλος, το καουτσούκ SurfaceCTRL διαθέτει περιεχόμενο βασισμένο κατά 40% σε βιολογικά στοιχεία.

 

 

Για όσους έχουν τρέξει στο παρελθόν με παπούτσια της The North Face, το Enduris και γενικότερα η νέα σειρά VECTIV™, δεν θα τους θυμίζουν τίποτα από εκείνα. Εντελώς νέα σχεδίαση, με πολλά καινοτομικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στην ενδιάμεση σόλα. Το Enduris που δοκιμάσαμε, είναι το πιο μαλακό και με την μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών της σειράς, κάτι που το κάνει ιδανικό όχι μόνο για τους αθλητές που τρέχουν ultra trail, αλλά και γι’ αυτούς που απλά θέλουν περισσότερη αντικραδασμική προστασία, σταθερότητα και άνεση. Θα σας πάει μακριά και με ασφάλεια!

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Ειδικά κατασκευασμένο διχτυωτό υλικό τύπου sandwich για διαπνοή και άνεση, ενισχύσεις (TPU) στα δάχτυλα και στη φτέρνα για προστασία από τη φθορά και στήριξη, εσωτερικό προστατευτικό στην περιοχή της φτέρνας για σταθερή εφαρμογή, ενισχυμένη γλώσσα για απαλή αίσθηση 

Ενδιάμεση σόλα: Επιφάνεια TPU 3D διπλής πυκνότητας που εξασφαλίζει ώθηση και σταθερότητα, Ενδιάμεση σόλα VECTIV™ Rocker με καμπυλωτό σχήμα που βελτιστοποιεί τον βηματισμό και εξασφαλίζει δυναμική ώθηση, διπλής πυκνότητας και υψηλής αναπήδησης ελαφριά ενδιάμεση σόλα αφρού VECTIV™, φαρδύτερο αποτύπωμα με μεγαλύτερο ύψος ενδιάμεσης σόλας για επιπλέον προστασία κάτω από το πέλμα, εσωτερική σόλα Ortholite x55 για άνεση, πρόσθετη αντικραδασμικότητα και αντιμικροβιακή προστασία.

Εξωτερική σόλα: Επιφάνεια Surfacectrl απο σύνθεση καουτσούκ που εξασφαλίζει σταθερή εφαρμογή στα πόδια σε οποιαδήποτε επιφάνεια, επιθέματα (lugs) 3,5 mm για πρόσφυση

Drop: 6 mm

Βάρος: 317gr (αντρικό), 278 gr (γυναικείο)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Λεπτά, επίπεδα και σκληρά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 140 €

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ