BADWATER 135 - Ένας αγώνας για λίγους στη Κοιλάδα του Θανάτου, φέτος και με ελληνική συμμετοχή!

By 05 Ιουλ 2022
BADWATER 135 - Ένας αγώνας για λίγους στη Κοιλάδα του Θανάτου, φέτος και με ελληνική συμμετοχή! © Chris Kostman / Badwater.com ©AdventureCORPS

Στις 11-13 Ιουλίου 2022, διοργανώνεται για 45η φορά ο θρυλικός αγώνας υπεραπόστασης  BADWATER® 135, μία παγκοσμίου φήμης διοργάνωση η οποία φέρνει αντιμέτωπους έως και 100 από τους πιο σκληρούς αθλητές του κόσμου με συνθήκες που δεν συναντάει κανείς σε άλλο παρόμοιο αγώνα. Ξεκινώντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσες, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45o C και φτάνοντας μέχρι τα 2548 μέτρα, 95 αθλητές αντοχής που εκπροσωπούν 23 έθνη συν 28 αμερικανικές πολιτείες και το Έθνος Ναβάχο θα αναμετρηθούν σε έναν εξαντλητικό αγώνα 135 μιλίων χωρίς διακοπή από την Κοιλάδα του Θανάτου έως το Όρος Whitney. Κάτω από αυτές τις ακραίες για τον άνθρωπο συνθήκες το Badwater 135 θεωρείται από πολλούς «ο πιο σκληρός και απαιτητικός αγώνας τρεξίματος στον κόσμο». 

Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται στο Badwater Basin στην «Κοιλάδα του Θανάτου», το οποίο σηματοδοτεί το χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική στα 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο αγώνας τελειώνει στο Whitney Portal σε υψομετρο 2530 μέτρων. Η διαδρομή καλύπτει τρεις οροσειρές για συνολικά 4450 μέτρα αθροιστικής κάθετης ανάβασης και 1859 μέτρα αθροιστικής κατάβασης. Το Whitney Portal είναι το μονοπάτι προς την κορυφή του όρους Whitney, το υψηλότερο σημείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαγωνιζόμενοι διατρέχουν μέρη με ονόματα όπως Mushroom Rock, Furnace Creek, Salt Creek, Devil's Cornfield, Devil's Golf Course, Stovepipe Wells, Panamint Springs, Darwin, Keeler, Alabama Hills και Lone Pine.

Photo by Ron Jones / Badwater.com ©AdventureCORPS

Η διοργανώτρια εταιρεία AdventureCORPS - εκ μέρους όλων των αθλητών και των πληρωμάτων υποστήριξης - αναγνωρίζει επίσης με ευγνωμοσύνη ότι αυτά τα εδάφη κατοικούνται για τουλάχιστον 1000 χρόνια από αυτόχθονες λαούς, συμπεριλαμβανομένων των φυλών Timbisha Shoshone και Lone Pine Paiute-Shoshone που ζουν σήμερα σε περιοχές κατά μήκος της διαδρομής. «Τιμούμε και μοιραζόμαστε τη βαθιά τους ευλάβεια για αυτά τα εδάφη» αναφέρει χαρακτηριστικά η AdventureCORPS στο συνοδευτικό φυλλάδιο του αγώνα.

Ενώ οι δρομείς άρχισαν να τρέχουν τη διαδρομή στη δεκαετία του 1970, ο ίδιος ο αγώνας έλαβε σάρκα και οστά στην κομητεία Inyo το 1987. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, το μισό από το οποίο δαπανήθηκε στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου και τις γύρω κοινότητες, όπως το Lone Pine, CA. Ο αγώνας υποστηρίζεται από τον πρώην βουλευτή των ΗΠΑ συνταγματάρχη Paul Cook (ε.α.) της 8ης Περιφέρειας της Καλιφόρνια, το Συμβούλιο Εποπτών της Κομητείας Inyo, το Εμπορικό Επιμελητήριο Lone Pine και ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων που αποκομίζουν θετικά ωφέλη από αυτόν.


Photo by Ron Jones / Badwater.com ©AdventureCORPS

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 2022

Η απόλυτη «πρόκληση των πρωταθλητών» όπως χαρακτηρίζει η διοργάνωση το φετινό Badwater 135, περιλαμβάνει 33 βετεράνους του Badwater και 62 πρωτάρηδες: die hard «υπερδρομείς» που έχουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια τρεξίματος όχι μόνο για να υποβάλουν αίτηση, αλλά και να επιλεγούν για να αγωνιστούν στον αγώνα.

Όπως πάντα, ο αγώνας και φέτος θα έχει ένα πολύ ευρύ διεθνές πεδίο συμμετοχών. Οι 95 αθλητές στο 2022 Badwater 135 αντιπροσωπεύουν είκοσι τρεις χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Νησιά Κέιμαν, Τσεχία, Κόστα Ρίκα, Δανία, Φινλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Νότος Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βενεζουέλα, μαζί με το Έθνος Ναβάχο και βέβαια και Ελλάδα με την Jo Manta, αθλήτρια της ελληνικής ομάδας της Hoka και της Suunto ! Δείτε την επίσημα λίστα συμμετοχής εδώ.

Η Jo Manta λοιπόν θα σταθεί στην εκκίνηση του φετινού BadWater 135. Μας είχε πει πολλά για το πως αποφάσισε να συμμετάσχει, την πορεία της μέχρι σήμερα αλλά και πολλά άλλα, στην συνέντευξη της στο Advendure, ακριβώς δύο μήνες πριν την εκκίνηση. Eδώ και αρκετές ημέρες η Jo βρίσκεται στην Καλιφόρνια και εξοικειώνεται με τη διαδρομή και κυρίως με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της κοιλάδας του θανάτου. Θα έχει ένα πλήρωμα υποστήριξης, πολύ έμπειρο και με γνώση του αγώνα, αλλά και των υπεραποστάσεων, αφού αποτελείται από τον Dean Karnazes που έχει 10 τερματισμούς στον αγώνα, σαν pacer τον πολύ έμπειρο Tyler Nash, την γνωστή μας από τα βουνά και το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα Rannelle McCoy που εδώ και μερικά χρόνια μένει μόνιμα στην Αμερική και τον Γιάννη Τζανετάκη, καταρτισμένο και έμπειρο προπονητή μεγάλων αποστάσεων. Ας δούμε τι σκέφτεται η Jo, αλλά και οι άνθρωποι που θα την στηριξουν, λίγα μόνο 24ωρα πριν τον αγώνα:

Jo Manta: Το να έχεις πραγματικούς φίλους στη ζωή σου είναι ευλογία. Το να έχεις όμως τη δυνατότητα να βιώνεις ένα όνειρό σου μαζί τους είναι θαύμα! Βρίσκομαι ήδη πολλές ημέρες στην έρημο της Νεβάδα για θερμό εγκλιματισμό και τολμώ να πω ότι μου αρέσει κιόλας! Η έρημος έχει μια ενέργεια πρωτόγνωρη, μαγική, που αδυνατώ να περιγράψω. Με διαπερνά σε όλο μου το κορμί και με ρουφά κοντά της χωρίς αντίσταση. Δε γνωρίζω τι θα γίνει στον αγώνα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ! Η ομάδα μου εκπληκτική, με κοινό στόχο να περάσουμε όμορφα στη διαδρομή και να τερματίσουμε με την ελληνική ψυχή μας. ΟΛΟΙ μαζί!

Dean, Jo, Rannelle, Tyler, Γιάννης

«Ευγνωμονώ τοις Θεοίς ότι εγεννήθην Έλλην» 

~ Αλέξανδρος ο Μέγας

 

 

Κωνσταντίνος "Dean" Καρνάζης: Έτρεξα για πρώτη φορά στον υπερμαραθώνιο Badwater το 1995 και έκτοτε τον έχω ολοκληρώσει 10 φορές. Δεν έχω όμως ποτέ συμμετάσχει ως πλήρωμα για κανέναν, οπότε αυτή θα είναι η πρώτη μου εμπειρία. Είναι μεγάλη μου τιμή να υποστηρίζω την Jo Manta. Ως συμπατριώτισσα Ελληνίδα, θαυμάζω εδώ και καιρό την αθλητικότητα της, την επιμονή και το πείσμα της. Είναι η ενσάρκωση της αρετής και της μαχητικότητας, με θετική και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά. Η Jo είναι μια πραγματική πρωταθλήτρια και αυτή θα είναι μια επική περιπέτεια.

 

Rannelle McCoy: Η έρημος έχει μια πνευματική ενέργεια και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που η Jo έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή την εμπειρία. Η Jo και εγώ γνωριστήκαμε για πρώτη φορά στο ROUT 100 miler το 2012, όπου ήρθε ως θεατής. Γίναμε γρήγορα φίλες και με υποστήριξε πολύ στους σταθμούς βοήθειας. Η θετική της ενέργεια και o θαυμασμός της για το άθλημα μου έδιναν ενέργεια καθώς έτρεχα. Συνολικά, μοιράστηκε την απίστευτη εμπειρία μου από το πρώτο μου 100 miler και το ρεκόρ διαδρομής εκείνη την εποχή. Τώρα είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι στο πλήρωμά της για το Badwater και να της ανταποδώσω αυτό που μου έδωσε το 2012. Ως Ελληνίδα, δεν θα μπορούσα να αφήσω ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία να βοηθήσω έναν συμπατριώτη μου! Μολών Λαβέ Jo!

Γιάννης Τζανετάκης: Ακαταμάχητη είναι η πρόκληση – πρόσκληση για την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων.  Σε αυτό λοιπόν το κάλεσμα ήταν αδύνατον να αντισταθούμε. Η Jo θα δώσει τον αγώνα της με κάθε ικμάδα του σώματος και της ψυχής της.  Οφείλουμε ως φίλοι της, να της συμπαρασταθούμε με κάθε μας δύναμη και κάθε δυνατότητα. Θα είναι ο φορέας του διαχρονικού Ελληνικού πνεύματος σε μια εσχατιά της γης. Η ευθύνη της μεγάλη, και μεγάλη η δική μας ευθύνη απέναντί της .  Η δική μου να την προετοιμάσω για τον αγώνα, και όλων μας να την υποστηρίξουμε σε αυτόν. Τιμή μου που θα σταθώ στην ίδια συντροφιά με τον Dean , την Rannelle , τον Tyler και την Jo.

 

Tyler Nash: Η Τζο μου είπε μια ιστορία όταν "χτύπησε τοίχο" νωρίς σε έναν προηγούμενο αγώνα. Ρώτησα, "Τι συνέβη μετά;" Μου εξήγησε: "Χτύπησα τον τοίχο και τον κουβάλησα μαζί μου μέχρι τη γραμμή του τερματισμού". Το "σκληρό" δεν αρκεί για να το περιγράψει. Έχω δέος για την ορμή, τις ικανότητες και τη μεταδοτική ενέργεια της Jo. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μέλος του πληρώματος του αγώνα της στο Badwater και να δω όλα όσα έχει να πετύχει.

 

 

 

Στη λίστα θα δούμε 32 γυναίκες και 63 άνδρες. Οι νεότεροι δρομείς είναι η Lindsay Phenix, 31 ετών, από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και ο Iván Penalba Lopez, 31 ετών, από τη Βαλένθια της Ισπανίας. Και οι δύο είναι πρωτάρηδες στον αγώνα. Οι γηραιότεροι δρομείς είναι η Pamela Chapman-Markle, 66 ετών, από το SanLeon, TX, και ο Bob Becker, 78 ετών, από το Fort Lauderdale, FL. αλλά και οι δύο είναι πολλές φορές τερματίσαντες. Ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας είναι 49.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gerald Tabios πηγαίνει για τον έβδομο τερματισμό του, η Amy Costa για τον όγδοο τερματισμό της, ο Joshua Holmes για τον όγδοο συνεχόμενο τερματισμό του, η Kimberlie Budzik για τον ένατο τερματισμό, η Karla Kent για δέκατο συνεχόμενο τερματισμό , ο Harvey Lewis πηγαίνει για τον ενδέκατο συνεχόμενο τερματισμό του φέτος, ο David Jones για τον δωδέκατο τερματισμό του, ο Ray Sanchez για τον 14ο συνεχόμενο τερματισμό του και ο Danny Westergaard για τον 15ο συνεχόμενο τερματισμό του.

Κάθε χρόνος είναι μια νέα χρονιά στο Badwater 135, με βετεράνους και αρχάριους αθλητές να εντυπωσιάζουν τους πάντες με εξαιρετικές και γενναίες επιδόσεις, καθώς κάθε δρομέας θέλει να πάει σπίτι του με την πολυπόθητη πόρπη ζώνης Badwater 135 Official Finisher Belt.

Ρεκόρ αγώνα

  • Άνδρες: Yoshihiko Ishikawa, 2019, Ιαπωνία: 21:33:01.
  • Γυναικών: Patrycja Bereznowska, 2019, Πολωνία, 24:13:24.

Για ρεκόρ Ηλικιών και περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

Δεν αποκλείεται φέτος να έχουμε ρεκόρ τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Ο μέσος χρόνος τερματισμού είναι περίπου 40 ώρες, ενώ το συνολικό χρονικό όριο είναι 48 ώρες. Για όσους τερματίσουν σε λιγότερο από σαράντα οκτώ ώρες, η ανταμοιβή τους είναι η πολυπόθητη πόρπη ζώνης Badwater 135, που αναφέρεται από τη διοργάνωση ως «το Ιερό Δισκοπότηρο του Ultra Running». Δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο.

 

Η Ελλάδα στο Badwater 135

Τρείς ακόμη Έλληνες έχουν δοκιμάσει και τερματίσει με επιτυχία τo Badwater 135 στο παρελθόν. Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Στύλλας το 2000, τερματίζοντας σε χρόνο 42:25:39. Το 2016 ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος τερμάτισε στον εξαιρετικό χρόνο 27:39:32 και στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Το 2018 ήταν η σειρά της Γεωργίας Μήτσιου που τερμάτισε σε χρόνο 44:10:55.

 

BADWATER ULTRA CUP – Τρεις αγώνες, ένα κύπελλο!

Το Badwater 135 είναι το τελευταίο γεγονός στο Badwater® Ultra Cup, μια σειρά τριών αγώνων που ξεκίνησε με το Badwater® Cape Fear 51 μιλίων τον Μάρτιο, συνεχίστηκε με το Badwater® Salton Sea 81 μιλίων στα τέλη Απριλίου και τώρα ολοκληρώνεται με το Badwater 135 τον Ιούλιο. Όσοι δρομείς ολοκληρώνουν και τα τρία αγωνίσματα το ίδιο ημερολογιακό έτος εμφανίζονται στον ιστότοπο Badwater.com και φυσικά αναφέρονται με θερμά λόγια σε όλο το διαδίκτυο και σε μελλοντικές εκδόσεις του BADWATER Magazine. Το 2014, επτά αθλητές ολοκλήρωσαν ολόκληρο το Κύπελλο Badwater Ultra, εννέα το ολοκλήρωσαν το 2015, δεκαέξι το 2016, δεκαπέντε το 2017, οκτώ το 2018, έντεκα το 2019 και έξι το 2021. Επτά από τους φετινούς συμμετέχουνες έχουν ήδη ολοκληρώσει και τους δύο αγώνες, και τώρα θα επιχειρήσουν το τελευταίο –και πιο δύσκολο– σκέλος αυτής της επικής σειράς.

Photo by Ron Jones / Badwater.com ©AdventureCORPS

Ένας αγώνας με φιλανθρωπικές πτυχές

Οι επίσημες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Badwater περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Challengeed Athletes. Είναι μία από τις ελάχιστες φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχει απευθείας επιχορηγήσεις σε αθλητές με σωματική αναπηρία. Το Challengeed Athletes Foundation έχει συγκεντρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια και έχει βοηθήσει άμεσα περισσότερους από 26.000 αθλητές σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2002, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800.000 $ για το Ίδρυμα.

Το AdventureCORPS υποστηρίζει επίσης το Bald Head Island Conservancy, το Death Valley Natural History Association, το Conservation Alliance και το One Percent For The Planet. Ένας από τους στόχους του Badwater 135 είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η ευαισθητοποίηση αυτών των οργανισμών. Επιπλέον, πολλοί από τους συμμετέχοντες στον αγώνα διαγωνίζονται για λογαριασμό μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της επιλογής τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και ποια φιλανθρωπικά ιδρύματα στηρίζουν οι αθλητές στις λίστες συμμετοχής.

 

Μια θρυλική Ιστορία

Ο φετινός αγώνας γιορτάζει την 45η επέτειο από το την αρχική προσπάθεια του Al Arnold από το Badwater Basin στο όρος Whitney το 1977. Ο Arnold, πρωτοπόρος στο υπερτρέξιμο, γκουρού ανθρώπινου δυναμικού και διευθυντής λέσχης υγείας, διαγωνίστηκε τότε σε μια σόλο προσπάθεια: ήταν απλώς ο Arnold και το πλήρωμα υποστήριξης του ενάντια στα στοιχεία και το ρολόι. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να πετύχει, αφού πρώτα επιχείρησε τη διαδρομή το 1974 και στη συνέχεια το 1975.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1981, ο Τζέι Μπέρμιγχαμ ολοκλήρωσε επίσης την διαδρομή. Ο επίσημος αγώνας ξεκίνησε δέκα χρόνια μετά το πρωτοποριακό οδοιπορικό του Άρνολντ, το 1987, και έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο χωρίς σοβαρά περιστατικά ή θύματα. (Ο αγώνας δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω COVID-19 το 2020).


Photo by Ron Jones - Badwater.com ©AdventureCORPS

Ο Al Arnold έτρεξε τελικά επίσημα στον αγώνα το 2002, την 25η επέτειο από την πορεία του, και όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αντιμετώπισαν σαν ροκ σταρ. «Δυστυχώς, χάσαμε τον απίστευτο φίλο μας Αλ Άρνολντ όταν πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 89 ετών. Μας λείπει πολύ, αλλά το πνεύμα του ζει με την κάθε χρονιά του πιο σκληρού αγώνα τρεξίματος στον κόσμο» αναφέρεται στην επίσημη μπροσούρα του φετινού Badwater.

Ο Jay Birmingham, ο οποίος γίνεται 77 τον Ιούλιο, παραμένει πολύ ενεργός με τον κόσμο του Badwater, όχι μόνο υπηρετώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης Αιτήσεων του Badwater 135 για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά και ως αθλητής. Έχει συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες Badwater τα τελευταία εννέα χρόνια.

Οι πρώτες γυναίκες που ολοκλήρωσαν τον αγώνα ήταν η Jeannie Ennis (ΗΠΑ) και η Eleanor Adams (Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες συμμετείχαν στον εναρκτήριο αγώνα το 1987. Η Ένις ήρθε στον αγώνα ως ειδική προσκεκλημένη το 2005 και εισήχθη στο Hall of Fame του Badwater.

 

Ακολουθήστε ζωντανά τον αγώνα!

 

Και φυσικά θα σας ενημερώνουμε και εμείς από το Advendure με post κατά τη διάρκεια του αγώνα γα την εξέλιξη του αγώνα της Jo και συνολικά!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ