Pyrenees Stage Run 2018 – Το μυστικό της ευτυχίας!

Ξεχάστε όλα όσα γνωρίζετε για το ορεινό τρέξιμο! Πατήστε το κουμπί της επανεκκίνησης μέσα σας και πάμε πάλι από την αρχή! Pyrenees Stage Run! Ένα εφταήμερο ορεινού τρεξίματος, 240 χιλιόμετρα, 15.000 μέτρα συνολικής θετικής υψομετρικής, 2 χώρες, 5 εθνικοί δρυμοί, δεκάδες αλπικές λίμνες, πυκνά δάση, τεράστια βράχια, ψηλές κορφές και καταπληκτικά τοπία. Όλα εντάξει; Ωραία, πάμε πάλι από την αρχή άλλη μια φορά! Pyrenees Stage Run! Δύο τεχνικοί διευθυντές αγώνα, 4 φωτογράφοι και βιντεολήπτες και περισσότεροι από 40 εθελοντές έχοντας όλοι τους ως μοναδικό επίκεντρο της προσοχής τους όλους τους αθλητές. Κατανοητό; Τέλεια, πάμε μια τελευταία φορά από την αρχή! Pyrenees Stage Run! Περισσότεροι από 60 δρομείς, αγωνιζόμενοι σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, διαρκώς διψασμένοι για περιπέτεια. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο, έτσι; Ανακατέψτε, τώρα, όλα όσα διαβάσατε παραπάνω και δε θα έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς είναι ο Pyrenees Stage Run! Φυσικά, μέχρι να το πάρετε απόφαση και να έρθετε εσείς οι ίδιοι να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία ζωής!

 

Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μία μονάχα λέξη για να περιγράψουμε τον Pyrenees Stage Run, αυτή θα ήταν, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, η λέξη “Ευτυχία”! Ίσως να σας είναι δύσκολο να το κατανοήσετε έτσι απλά γι’ αυτό θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάθε φορά που παρατηρώ τα παιδιά μου να παίζουν με τα παιχνίδια τους, υπάρχει κάτι που δύσκολα διαφεύγει της προσοχής μου! Εκείνη τη στιγμή ο χρόνος έχει σταματήσει γι’ αυτά και ζουν αποκλειστικά το παρόν. Δεν τους ενδιαφέρει αν πριν από δέκα λεπτά μαλώνανε μεταξύ τους και είναι 100% ανώφελο γι’ αυτά να προσπαθήσουν να σκεφτούν τι θα συμβαίνει έπειτα από μία ώρα! Κάθε μικρό παιδί έχει το εξαιρετικό χάρισμα να ζει στο παρόν και μαθαίνει, επίσης, να προσαρμόζει όλες τις ανάγκες του σε αυτόν τον απλό κανόνα. Έχουν τα παιχνίδια τους και αυτό τους είναι αρκετό. Η ευτυχία είναι, πραγματικά, απλή και γνωρίζουν ακριβώς πού να ψάξουν για να τη βρουν! Μια αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά είναι ευτυχία, τα παιχνίδια τους είναι ευτυχία, οι φίλοι τους είναι ευτυχία ξανά! Οπότε τι γίνεται με εμάς τους ενήλικες; Είμαστε ευτυχισμένοι αληθινά ή μήπως προσπαθούμε διαρκώς να πείσουμε τους εαυτούς μας πως τα περισσότερα χρήματα ή ένα μεγάλο σπίτι θα μας κάνουν ευτυχισμένους;

 

 

Στην πραγματικότητα είμαστε χαμένοι μέσα στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα μας σκεπτόμενοι μόνο το μέλλον, ξεχνώντας ότι με αυτόν τον τρόπο χάνουμε όλα όσα συμβαίνουν τώρα. Μονάχα μερικές φορές, αν είμαστε τυχεροί, προσέχουμε περισσότερο τις πολύτιμες στιγμές του παρόντος και τότε, ξαφνικά, νιώθουμε ευτυχισμένοι! Είμαστε απόλυτα σίγουροι, λοιπόν, πως οι δύο τεχνικοί διευθυντές του PSR, Tomas και Jordi,  είχαν αυτήν ακριβώς τη σκέψη στο μυαλό τους όταν προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο αγώνα. Η ζωή θέτει απλούς κανόνες για να είμαστε ευτυχισμένοι, όπως ένα φιλί από τη μαμά και τον μπαμπά, κι αν τους ακολουθήσουμε όλα θα πάνε μια χαρά!

 

Άρα, τι είναι το Pyrenees Stage Run; Είναι κάτι τόσο απλό όσο η αλληλουχία των λέξεων “Τρέξε-Φάε-Τεχνική Ενημέρωση-Κοιμήσου-Επανέλαβε”! Αν αφαιρέσετε τις λέξεις “Τεχνική Ενημέρωση-Επανέλαβε” αυτές που απομένουν αποτελούν θεμελιώδεις δραστηριότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, στον πλανήτη μας, από την αρχή του Χρόνου! Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό μυστικό κρυμμένο στην καρδιά των Πυρηναίων και του Pyrenees Stage Run. Είναι το συστατικό που δίνει νόημα σε οτιδήποτε κάνουμε και χαρά σ’ εμάς τους ίδιους και δεν είναι άλλο από τις ανθρώπινες σχέσεις! Οι Tomas και Jordi, τα υπόλοιπα μέλη της διοργάνωσης και όλοι οι εθελοντές εστιάζουν κυρίως στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αυτών και των αθλητών μα και των ίδιων των αθλητών μεταξύ τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να βλέπουν ανθρώπους να χαμογελούν και να περνούν όμορφα αλλιώς ποιος ο λόγος να έχεις ένα τσούρμο από δαύτους να περιπλανιούνται στα Πυρηναία για εφτά συνεχόμενες ημέρες; Η επιθυμία τους είναι να γίνουν όλοι κομμάτι της μεγάλης οικογένειας που έχουν δημιουργήσει και πράγματι το καταφέρνουν, διότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά πόσο λυπημένοι αισθανθήκαμε όταν έπρεπε να τους αποχαιρετήσουμε!

 

 

Ναι, ήμασταν κι εμείς μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας για εφτά μέρες και θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να βρεθούμε εκεί. Για εφτά μέρες ξεχάσαμε όλες τις στεναχώριες, τις έγνοιες και τα προβλήματά μας και κάναμε κάτι που μας έκανε ευτυχισμένους. Ξεζουμίζαμε τη ζωή κάθε στιγμή που ήμασταν εκεί και, φίλε μου, νιώθαμε υπέροχα! Και θέλετε να μάθετε κάτι ακόμη; Αισθανόμαστε ακόμη πιο υπέροχα όταν μπορούμε να μοιραζόμαστε την ευτυχία που νιώθουμε με άλλους! Και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλη η ομάδα του PSR έχει εξειδίκευση, σε βοηθούν να μοιραστείς τις ιστορίες σου, τις εμπειρίες και τις φωτογραφίες σου με άλλους! Σε κάνουν ενεργό μέλος όλων όσων συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή, νοιάζονται για σένα και γίνονται φίλοι σου έτσι ώστε να σου απομείνει μονάχα ένα πράγμα για να κάνεις... Να βρεις οπωσδήποτε τρόπο να βρίσκεσαι και την επόμενη χρονιά στο Pyrenees Stage Run!

 

 

Ξέρετε, αυτό το άρθρο υποτίθεται πως θα είναι το “report” ενός αγώνα μα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί γιατί ένα “report” είναι ψυχρό, άδειο από συναισθήματα. Αντιθέτως το PSR σφύζει από ζωή και έχει συναισθήματα τα οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε έτσι. Κάναμε πολλούς φίλους όσο ήμασταν εκεί! Γελάσαμε παρέα μ’ αυτούς και είχαμε όλοι καλές και άσχημες στιγμές σ’ εκείνα τα βουνά. Αλλά να θυμάστε τα λόγια μου, η ψηλότερη κορυφή φαντάζει πολύ μικρότερη όταν κάποιος είναι δίπλα σου και μια πανέμορφη αλπική λίμνη γίνεται ένα θέαμα ασύλληπτα μοναδικό όταν το βλέπουν κι άλλοι μαζί σου! Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα είναι απλώς ένα ηλιοβασίλεμα. Εμείς δίνουμε νόημα στα πάντα! Τα Πυρηναία είναι πέτρες και βράχια, βουνά παρόμοια με άλλα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά οι Tomas, Jordi και η υπόλοιπη ομάδα της διοργάνωσης δίνουν ξεχωριστό νόημα σ’ αυτόν τον τόπο!

 

 

Αναμφίβολα, όλοι οι δρομείς που έτρεξαν τις προηγούμενες χρονιές στον Pyrenees Stage Run, διαβάζοντας αυτά που γράφω, θα αναπολήσουν στιγμές από το δικό τους ταξίδι στα Πυρηναία. Ζεστασιά θα γεμίσει τις καρδιές τους και χαρά θα πλημμυρίσει τις ψυχές τους γιατί ξέρουν ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε.

 

Για όλους τους υπόλοιπους που ακόμη δεν έχετε συμμετάσχει στον PSR υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να αναφέρουμε. Θα αρχίσω λέγοντας πόσο εντυπωσιαστήκαμε από το σύνολο των φωτογράφων οι οποίοι καθημερινά, μετά το τέλος κάθε stage, δημιουργούσαν ένα βίντεο μικρού μήκους και μια συλλογή φωτογραφιών από στιγμές της ημέρας μέσα σε ελάχιστες ώρες. Η προσωπική μου άποψη είναι πως σε όλους αρέσει να βλέπουν τους εαυτούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, αυτές οι συλλογές φωτογραφιών και τα βίντεο που παίζουν στο YouTube είναι η βιτρίνα του αγώνα με αθλητές που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμη στο PSR αλλά σκέφτονται να το επιχειρήσουν. Όλες οι φωτογραφίες, λοιπόν, και τα βίντεο τραβήχτηκαν από επαγγελματίες οι οποίοι δεν δίσταζαν να μας κυνηγήσουν στις πιο σαθρές και κακοτράχαλες κατηφόρες μονάχα για να αιχμαλωτίσουν τη συγκεκριμένη στιγμή! Το αποτέλεσμα ήταν μακράν το καλύτερο που έχουμε δει. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να προσθέσουμε είναι ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες εστίαζαν σε όλους τους δρομείς και όχι μονάχα σε αυτούς που ήταν καθημερινά στο βάθρο!

 

 

Έπειτα, η διοργανωτική ομάδα σκέφτηκε πως είναι καλύτερο, ύστερα από κάθε stage, η διαμονή των αθλητών να γίνεται σε ξενοδοχεία παρά αυτοί να “ταλαιπωριούνται” προσπαθώντας να στήσουν τη σκηνή τους ή ψάχνοντας πού θα διανυκτερεύσουν μέχρι το επόμενο πρωί. Μη κάνετε τον κόπο να με ρωτήσετε, ένα ζεστό μπάνιο και ένα μαλακό κρεβάτι είναι αξίες ανεκτίμητες, ειδικά αν έχεις βγάλει όλον τον αγώνα με κακοκαιρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να συγκεντρωθείς καλύτερα στην περιπέτειά σου και να την απολαύσεις περισσότερο! Φυσικά, το κόστος συμμετοχής είναι ακριβότερο μα θα σας πω ένα μυστικό! Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στα Πυρηναία και όλες αυτές τις εφτά μέρες που τρέχαμε δε χρειάστηκε να ξοδέψουμε ούτε σεντ! Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν πολλά μέρη για να κάνουμε ψώνια και τουρισμό και το φαγητό που μας σέρβιραν καθημερινά ήταν καταπληκτικό! Έπειτα από κάθε stage υπήρχε μπουφές στο χώρο του τερματισμού όπου οι εθελοντές ετοίμαζαν διαρκώς μακαρονάδες, φρούτα, σάντουιτς, σούπες και άλλα σνακ, από τα οποία μπορούσες να φας όσο ήθελες ή όσο μπορούσες, στ’ αλήθεια δεν είχε καμιά διαφορά γι’ αυτούς!

 

 

Είναι περιττό, δε, να πω πόσο ευγνώμονες είμαστε στους φυσιοθεραπευτές που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη μυική αποκατάστασή μας. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον άλλον τρόπο που θα μας επέτρεπε να τερματίσουμε τον Pyrenees Stage Run νιώθοντας τόσο δυνατοί και συνάμα δίχως τραυματισμούς! Tomas και Jordi να τους κρατήσετε αυτούς τους φυσιοθεραπευτές και του χρόνου! Ή μάλλον να το πω καλύτερα. Tomas και Jordi μην αλλάξετε κανέναν από την ομάδα της διοργάνωσης και τους εθελοντές για την επόμενη χρονιά διότι είναι όλοι μοναδικοί και υπέροχοι!

 

 

Και μιας που μιλάμε για παροχή υπηρεσιών προς τους αθλητές, γνωρίζετε εσείς κάποια διοργάνωση που θα έκλεινε 3 ώρες σε SPA για την ευχαρίστηση των συμμετεχόντων της; Όχι; Λοιπόν, εγώ ξέρω κάποια διοργάνωση που το κάνει αυτό. Σωστά μαντέψατε! Την τέταρτη ημέρα του Pyrenees Stage Run, αφότου έχουμε μπει στην Ανδόρρα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε περίπατο και ψώνια στην πόλη της Ανδόρρας ή 3 ώρες Σπα στο πολυτελέστατο “Caldea Spa”, ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της πόλης! Για τη συμμετοχή στο SPA γίνεται ειδική έκπτωση στους αθλητές και τα μέλη του PSR και το κόστος διαμορφώνεται στα 32 ευρώ / άτομο. Έτοιμος ήμουν να λιώσω στο Σπα αλλά είχα υποσχεθεί δώρα στην οικογένεια! Και ξέρετε τι λένε, πρώτα η οικογένεια... Οι Tomas και Jordi μάλλον το ήξεραν αυτό διότι το SPA ήταν το δικό τους δώρο στη μεγάλη οικογένεια του PSR!

 

 

Κάτι ακόμη που μaw εντυπωσίασε ήταν η καθημερινή, βραδινή, τεχνική ενημέρωση, από τον Tomas, πριν την εκκίνηση του κάθε stage σε δύο γλώσσες, αγγλικά και ισπανικά/καταλανικά. Ο Tomas ανέλυε λεπτομερώς κάθε διαδρομή σε συνδυασμό με το υψομετρικό προφίλ και παρότι μιλούσε περισσότερη ώρα στα ισπανικά/καταλανικά απ’ ότι στα αγγλικά ποτέ δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα. Το τέλος κάθε τεχνικής ενημέρωση ακολουθούσε η πρόγνωση του αυριανού καιρού από τη στιγμή της εκκίνησης μέχρι τη λήξη του έγκυρου χρονικού ορίου τερματισμού ώστε όλοι να γνωρίζουμε πλήρως τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πέραν τούτου, σε όλους τους συμμετέχοντες είχαν δοθεί ένα έγχρωμο τυπωμένο βιβλίο αγώνα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και 7 τοπογραφικοί χάρτες με τη διαδρομή κάθε ημέρας, το υψομετρικό προφίλ και αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως τον τύπο του εδάφους, την απόσταση μεταξύ των σταθμών, τις υψομετρικές διαφορές και άλλα πολλά.

 

Jordi & Tomas - Κάνουν το όνειρο των Πυρηναίων πραγματικότητα!

 

Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που αξίζει να αναφερθεί πολύ περισσότερο απ’ όλα και έχει σχέση με τους εθελοντές και την ομάδα του PSR. Ο καθένας από αυτούς λειτουργούσε ως εξειδικευμένος επαγγελματίας σε ό,τι του είχαν αναθέσει να κάνει. Όλοι τους συνεργάζονταν τέλεια μεταξύ τους και στο τέλος κάθε μέρας δεν μπορούσες να καταλάβεις πως μέχρι πριν από λίγες ώρες συνέβαινε ένας ορεινός αγώνας! Για να μπορέσουμε, όλοι οι αθλητές, να απολαύσουμε τον Pyrenees Stage Run, αυτοί οι άνθρωποι ξυπνούσαν νωρίτερα από εμάς, κοιμόντουσαν πιο αργά, κουβαλούσαν τις αποσκευές μας και δούλευαν όλη μέρα ασταμάτητα! Η απόφαση, λοιπόν, των Tomas και Jordi να απονέμουν σ’ αυτούς ένα ξύλινο μεττάλιο, παρόμοιο με αυτό  των αθλητών, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Για το λόγο αυτό, την τελευταία νύχτα, μετά τις απονομές, όλοι οι εθελοντές σχημάτισαν μια σειρά από την οποία περνούσε κάθε αθλητής, που είχε τερματίσει επιτυχώς, και παραλάμβανε το δώρο του αφού πρώτα χαιρετούσε έναν έναν όλους αυτούς που συνέβαλαν στην προσπάθειά του με τον ομορφότερο τρόπο! Φίλοι μου, να το θυμάστε πως εκείνες οι αγκαλιές ήταν το ωραιότερο δώρο τερματισμού και δεν πρόκειται να σας ξεχάσoυμε!

 

Όμως δε γίνεται να φτιάξεις ομελέτα αν δε σπάσεις αυγά πρώτα, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπήρχε Pyrenees Stage Run αν δεν υπήρχαν τα Πυρηναία! Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουμε αυτό το άρθρο είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο τελείωνε κάθε stage του αγώνα στη διάρκεια των εφτά ημερών! Μια προσωπική συλλογή από δικές μου φωτογραφίες, των Πυρηναίων, των αλπικών λιμνών, των αθλητών, των εθελοντών, του Tomas και του Jordi, του Δημήτρη Τρουπή (αχ τι τράβηξε...) και εμού του ιδίου, φυσικά... Απολαύστε, ακούγοντας και το τραγούδι της διοργάνωσης που μας κράτησε παρέα αυτές τις 7 απίστευτες ημέρες!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης   

Photo ©: Θεοχάρης Λεζπουρίδης, PSR

Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Τρουπής

Επιμέλεια Photo Gallery Video: Τάκης Τσογκαράκης

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Διαβάστε το μεταγωνιστικό άρθρο του @Advendure_Net για το Lailias Mountain Running 2019: https://t.co/jCrE6kqPrb https://t.co/wWMTXzmChx
Garrivier and Debats dominate @Transvulcania @Skyrunning_com #skyrunning https://t.co/fkUVq4x1sm https://t.co/bbASpPq6HF
"Orliakas Race 2019 – Αποστολή εξετελέσθη!", το άρθρο του @Advendure_Net για τον όμορφο αγώνα στον Όρλιακα:… https://t.co/C3Lse3RggC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Νέα πρόσωπα και χειμερινές συνθήκες στον Skyrace des Matheysins για το Migu Run Skyrunner® World Series

Lailias Mountain Running 2019 – Πρέπει να ξαναπάς στο Lailias!

Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσσα Αρχοντίδου έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στο Έβερεστ (8.848μ)!

To Tihio Race μας αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά του

Ηλίας Καλαϊτζής: Η αναζήτηση της Θρυλικής Καλύβας Μυστακίδη – Ρήγου

Garrivier και Debats οι κυρίαρχοι του Transvulcania 2019

Orliakas Race 2019 – Αποστολή εξετελέσθη!

Agility Peak Flex 3: Η πρόταση της Merrell για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια και ultra-trail αποστάσεις!

Jiae και Kimmel επικράτησαν στον Κινέζικο ουρανό του Yading Skyrun