ADVENDURE - Τουρισμός ευεξίας και είδη Retreats: Απόδραση αλλά και εσωτερικό ταξίδι!

Τουρισμός ευεξίας και είδη Retreats: Απόδραση αλλά και εσωτερικό ταξίδι!

Από 26 Αυγ 2020

Ο κόσμος βίωσε ένα δυνατό ταρακούνημα των θεμελίων που στηρίζεται η ζωή του. Η ανασφάλεια και τα ερωτηματικά για την υγεία του διαδέχτηκαν την αμφισβήτηση για όσα συμβαίνουν τελικά στον πλανήτη. Η αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας μοιάζει κρίσιμη και τα ταξίδια, έστω και ολιγοήμερα, φαίνεται ότι αποτελούν έναν από τους πιο κατάλληλους τρόπους επαναφόρτισης και αναζωογόνησης. Ο τουρισμός ευεξίας αφορά ένα πακέτο διακοπών που ενσωματώνει ένα μίγμα υπηρεσιών το οποίο στοχεύει στο μυαλό, το πνεύμα και τη ψυχή. Είναι ταξίδια που πραγματοποιούνται με έναυσμα τη φροντίδα για τον εαυτό και την φυγή από την καθημερινότητα με επιλογή την ολιστική προσέγγιση θεραπείας για την ικανοποίηση των αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι αφορούν στην αναζήτηση ενός συνδυασμού σωματικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, συναισθηματικής, και πνευματικής ευεξίας.

 

Τα “Retreats” έχουν μακρόχρονη ιστορία και έχουν συνδεθεί τόσο με θρησκείες όσο και με πολιτισμούς. Στο μοντέρνο πλαίσιο της ευεξίας, τα retreats είναι συνήθως συγκεκριμένα μέρη όπου μπορεί ένας επισκέπτης να διαμείνει και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Αποτελούν απόδραση αλλά ταυτόχρονα και ένα εσωτερικό ταξίδι με σκοπό την αποδοχή του εαυτού και την ανακάλυψη απαντήσεων που οδηγούν στην ισορροπία πνεύματος, μυαλού και σώματος. Τα retreats καλούν τους συμμετέχοντες να αντανακλούν στον εαυτό τους πριν και μετά, ώστε να καταλάβουν πόσο κοντά έφτασαν εκεί που θέλουν για τη ζωή τους. Ουσιαστικά ένα retreat είναι μια αναγέννηση και ο retreater ξανανιώνει.

 

Διαλογισμού/ Yoga

Είναι τα πιο συνηθισμένα καθώς αφορούν στη διαχείριση άγχους και την ανάκτηση της ηρεμίας του εαυτού. Στοχεύουν σε κάθαρση του μυαλού και εσωτερική γαλήνη. Σε αυτά τα retreats, «κλείνουμε διακόπτες» και ερχόμαστε σε επαφή με τον αληθινό μας εαυτό. Μαθαίνουμε να μιλάμε μαζί του αλλά και να τον ακούμε, του δίνουμε χρόνο, τον αφήνουμε να σωπάσει. Αφήνουμε στην άκρη όσα μας αγχώνουν, τις σκέψεις που περιτριγυρίζουν και ταλαιπωρούν το μυαλό μας και γενικότερα οτιδήποτε δημιουργεί θόρυβο στη ζωή μας.

 

 

Ψηφιακής αποσύνδεσης

Στη σύγχρονη εποχή δεχόμαστε καθημερινά ένα μεγάλο φορτίο πληροφοριών που συχνά είναι αδύνατο να το επεξεργαστούμε. Παγιδευόμαστε σε μια κοινωνία που μοιάζει να είναι εθισμένη μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά, tablet). Η απόπειρα για απεξάρτηση και αποδέσμευση από την τεχνολογία φαντάζει λυτρωτική. Σε ένα τέτοιο retreat, η άσκηση είναι μια: διακοπή από το διαδίκτυο και το δίδαγμα; Πώς είναι η ζωή χωρίς αυτό! Κλείνουμε τα κινητά και κάθε είδους οθόνη και βρίσκουμε το κομμάτι του εαυτού μας που χάσαμε. Ασχολούμαστε με τις τέχνες, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το χορό, ενώ αφήνουμε χρόνο και για χαλάρωση. Επαναφέρουμε τις ανθρώπινες σχέσεις προσδιορίζοντας ξανά τρόπους επικοινωνίας που δεν χρησιμοποιούν emoji. Σκοπός είναι να επιστρέψουμε πιο παραγωγικοί με νέα οπτική. Τέτοιου είδους retreats θεωρούνται κατάλληλα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

Για ζευγάρια/ οικογένειες

Είναι τα retreats που επικεντρώνονται στην εφαρμογή τεχνικών κατανόησης για την ενδυνάμωση των σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων διαπροσωπικών σχέσεων. Οι retreaters ξεχνούν την καθημερινότητά τους, προσπαθούν για τη σχέση τους, αφιερώνουν χρόνο μαζί, και μαθαίνουν να μοιράζονται.

 

 

Foodies/ Διατροφής

Με παρέα ή χωρίς βάλτε τους ουρανίσκους σας σε νέες περιπέτειες. Δοκιμάστε καινούριες γεύσεις, τοπική κουζίνα, και επισκεφτείτε βιολογικές φάρμες και καλλιέργειες. Τα retreats διατροφής συχνά μπορεί να στοχεύουν στην απώλεια βάρους ή την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις η καθοδήγηση γίνεται μέσω αλλαγής της συμπεριφοράς και υγιούς συναγωνισμού. Έτσι συνήθως περιλαμβάνουν μαθήματα διατροφής για την υιοθέτηση κατάλληλης ποιότητας και αντίστοιχης ποικιλίας ενώ σταδιακά απομακρυνόμαστε πλήρως από τα επεξεργασμένα τρόφιμα για την προστασία της υγείας μας. Αποκτούμε νέες συνήθειες και στάση απέναντι στο φαγητό.

 

Φύσης

Τίποτα δεν καθαρίζει την ψυχή όσο η φύση. Επιλέξτε θάλασσα, βουνό, ή και συνδυασμό των δύο, κλείστε το κινητό και πάρτε βαθιές αναπνοές… Καθαρός αέρας φροντίζει τα πνευμόνια σας και καθημερινές υπαίθριες δραστηριότητες (κολύμπι, πεζοπορία στο δάσος, ποδήλατο, επαφή με τα ζώα, κ.ά.) βελτιώνουν τη φυσική σας κατάσταση. Εξερευνήστε τη φύση και απολαύστε την καθαρή ομορφιά του τοπίου, εκεί όπου θα καταφεύγετε νοητά με το μυαλό σας όταν πλέον επιστρέψετε στην καθημερινότητα. Συνήθως τέτοια retreats πραγματοποιούνται κοντά σε κάποια βιολογική φάρμα ή καλύβα, σε ένα δεντρόσπιτο, ή μπορεί να περιλαμβάνουν διαμονή σε σκηνή ή καράβι κάτω από το φως των αστεριών. Συχνά βέβαια είναι κάπως δύσκολο να φτάσετε στον προορισμό αλλά προφανώς αξίζει τον κόπο να συνδεθείτε με έναν τέτοιο «παράδεισο».

 

Fitness/ Περιπέτειας

Απευθύνονται σε ανθρώπους που αναζητούν έμπνευση για νέες εξορμήσεις, διψούν για δραστηριότητες (κανό, αναρρίχηση, surfing, κ.ά.), και επιδιώκουν μια αίσθηση απελευθέρωσης μέσα από τη διοχέτευση ενέργειας σε εμπειρίες με νόημα. Αυτά τα retreats δίνουν μια «ένεση» θετικής ενέργειας και ένα δυνατό κίνητρο για αλλαγή στάσης ζωής με ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα μας.

 

 

Γενικά ιδανικοί προορισμοί θεωρούνται εκείνοι με όμορφη φύση και εξαιρετικό τοπίο που εκπέμπουν κάποιο είδος μαγνητικής ενέργειας ενώ συχνά συνδυάζουν θάλασσα και βουνό. Αναμενόμενο λοιπόν είναι τα ελληνικά νησιά να έχουν την τιμητική τους! Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Κρήτη και ίσως να είστε τυχεροί να κατοχυρώσετε μια θέση στα ονειρεμένα Σφακιά Χανίων.

 

 

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες λεπτομέρειες, μπείτε στην ιστοσελίδα Yoga on Crete ή επικοινωνήστε με την Ευγενία Σιβίτου email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Τηλ. +30 6937363890.


Εναλλακτικά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Παιανία, μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην Ακαδημία Γιόγκα και μάλιστα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η φιλοσοφία εκπαίδευσης εκπαιδευτών yoga (teacher trainers) βασίζεται στην αμεσότητα και τον ιδιωτικό χρόνο με τον Δάσκαλο, όπως γινόταν πριν από 3000 χρόνια. Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τα βασικά της Hatha Yoga, των Asanas και της Επιστήμης σε βάθος, καθώς η Ακαδημία μπορεί και προσαρμόζεται στις δυνατότητες και τις ανάγκες των μαθητών. Μια άλλη μοναδική καινοτομία της Ακαδημίας είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να αποφασίσει ο ίδιος την ημερομηνία, αφού ο κεντρικός Δάσκαλος ζει και εξασκείται εκεί όπου διδάσκει. Στο Ολιστικό Κέντρο Γιόγκα Σκύρου (Ναό της Hatha Yoga), οι εκπαιδευτές ακολουθούν τις αρχές του Δρ. Μπαχ, βοηθούν και διαφωτίζουν τους πελάτες για τον λόγο ύπαρξής τους, εμπνέοντας την ελπίδα, το κουράγιο και την πίστη, έτσι ώστε να κερδίσουν ξανά την ισορροπία τους. Για περισσότερες πληροφορίες: Yoga Skyros Academy.

Email: Dietmar Hellmann Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Τηλ: +30 210 9649557.

 

 

Σχετικά links

 

Ελένη Αλεξίου

Ελένη Αλεξίου

Η Ελένη Αλεξίου είναι διατροφολόγος και επί χρόνια έχει απασχοληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Έχει ολοκληρώσει δύο κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στη Διατροφή, Άσκηση και ΥγείαΑσχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία περιεχομένου (κειμενογράφηση ιστοσελίδων, αρθρογραφία, σχεδιασμό και επιμέλεια προωθητικού/εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφία) σε θέματα που αφορούν τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα: βιώσιμος τουρισμός και ταξίδια ευεξίας, διαχείριση και διαφήμιση προορισμών, περιβάλλον, υπαίθριες δραστηριότητες και υγιεινός τρόπος ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες στο link:

https://www.wellnesstales.com/

 

nutritionactivitynuts.blogspot.gr/

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Latest Tweets

@SCARPAspa Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι: Αναλυτικό review από το @Advendure_Net :… https://t.co/ZhYWgC1GTd
Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Αόρατες παρουσίες και παιχνίδια του μυαλού .. ένα άρθρο για τις ψευδαισθήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού στις υπερ… https://t.co/3Gg9eCb56m
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!