Μεγαλώνοντας …

Από 22 Ιαν 2019

Το παλιό ξύλο καίγεται καλύτερα. Το ώριμο κρασί πίνεται πιο απολαυστικά. Με τους παλιούς φίλους νιώθουμε μεγαλύτερη ζεστασιά. Έχοντας "γράψει" διψήφιο αριθμό αγωνιστικών ετών στα μονοπάτια αναρωτιέμαι τι να συμβαίνει με το τρέξιμο καθώς τα χρόνια κυλούν και το σώμα μας - αλλά και το μυαλό μας - περνάει σε μια άλλη φάση, η οποία διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα ασυγκράτητα τρεξίματα της νιότης μας. Έχοντας περάσει σε μικρές ηλικίες από άλλα αθλήματα, με έντονο συναγωνισμό, μπορώ να πω ότι το ορεινό τρέξιμο και ιδιαίτερα τα ultra-trail, είναι ίσως το πιο “ευγενικό” άθλημα όσο αφορά το γεγονός ότι μεγαλώνουμε. Μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και τις επιδιώξεις μας καθώς τα χρόνια περνούν και να συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει, με λίγο διαφορετικό τρόπο.

 

 

Τι αλλάζει όμως σωματικά καθώς μεγαλώνουμε; Σίγουρα η ταχύτητα μας. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται γιατί δεν μπορούμε πλέον να “καλπάσουμε” σε εκείνη την κατηφόρα όπως παλιά, γιατί τα λεπτά “τρέχουν” και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορφή που φτάναμε τόσο γρήγορα κάποτε. Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουμε σ αυτή τη σύγκριση .. είναι άνιση. Άσχετα αν μας την θυμίζει συνεχώς ο σπιούνος που φοράμε στο χέρι μας .. το GPS ρολόι μας…

 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο καθώς μεγαλώνουμε είναι η αποκατάσταση. Φυσικά και έχει να κάνει με την αθλητική υποδομή του καθενός από εμάς, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μέσα (διατροφή, μασάζ, roller κτλ…) ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη δύσκολη προπόνηση ή αγώνα. Αν το σκεφτεί κανείς έχει και τα πλεονεκτήματα του αυτό, μιας και μας δίνει περισσότερο χρόνο να κάνουμε και άλλα πράγματα που αγαπάμε και επίσης να επικεντρωθούμε σε λιγότερους αγώνες, να προετοιμαστούμε καλύτερα και να τους απολαύσουμε περισσότερο.

 

 

Φυσικά, η ηλικία επηρεάζει και το πόσο επιρρεπείς είμαστε σε τραυματισμούς, αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης τους. Εκεί που παλιά χρειάζονταν λίγες ημέρες για να επανέλθουμε, καθώς μεγαλώνουμε χρειάζονται ίσως εβδομάδες, νιώθοντας μάλιστα τον πόνο και το πιάσιμο στο σώμα μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Όλα θέλουν μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη .. υπομονή. Πρέπει να κάνουμε “ειρήνη” με τον εαυτό μας και να αποδεχτούμε την κατάσταση, ώστε να χαρούμε αυτά που αντίθετα με το σώμα μας προσφέρει το πνεύμα!

 

Όταν δεν κυνηγάς το ρολόι δίνεις μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα που η υψηλή ένταση και η επιδίωξη του χρονικού στόχου δεν σε αφήνουν να δεις. Τα ultra-trail έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της συντροφικότητας και αυτό καθώς μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο έντονο. Τρέχεις μαζί με φίλους συναθλητές, μιλάς μαζί τους για περιπέτειες, βουνά, όμορφα μέρη, βοηθάς και βοηθιέσαι από αυτούς στις ατελείωτες ώρες στα μονοπάτια .. επιδιώκεις πολλές φορές τον κοινό τερματισμό γιατί πλέον αυτό που θέλεις είναι να συγκινηθείς και να νιώσεις μαζί με την παρέα το μεγαλείο του να ολοκληρώνεις κάτι δύσκολο. Ο χρόνος δεν είναι πια ο αμείλικτος “εχθρός”, αλλά ο σύμμαχος σου στην απόλαυση και στα συναισθήματα.

 

Μικρότεροι, στο κυνήγι της επίδοσης, θυσιάζουμε αυτό που απλόχερα μας προσφέρουν τα βουνά και τα μονοπάτια μας. Την δυνατότητα να απολαύσουμε πραγματικά και αβίαστα μέρη πανέμορφα και μοναδικά. Σε όσους αγώνες και να έχω κάνει, ότι επιτυχίες και να είχα, αυτά που τελικά θυμάμαι πιο έντονα και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι οι εικόνες από τοποθεσίες που πριν χρόνια δεν φανταζόμουν καν ότι υπάρχουν. Μέρη ασύλληπτα που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια και συναισθήματα πολύ έντονα.

 

Καθώς μεγαλώνουμε μεταμορφωνόμαστε όλο και περισσότερο από κυνηγοί επιδόσεων σε κυνηγοί εμπειριών. Και αν αναλογιστεί κανείς το πόσο δύσκολο είναι και τι πορεία χρειάζεται ώστε να φτάσει κάποιος εκεί, ίσως μεγαλώνοντας να προσεγγίζουμε τελικά σε κάτι σπουδαίο που χαρακτηρίζει το τρέξιμο στα βουνά. Από το κουκούλι μιας αθλητικής προσπάθειας να γεννιέται μια σπουδαία πνευματική εμπειρία.

 

Και η πρόταση μου … πέρα από τα μονοπάτια!

 

Παλαιωθέν .. Τι όμορφη λέξη! Μιας και μιλάμε για ωρίμανση λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο, από την Πάτρα και την Οινοποιία Παρπαρούση. Το Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, παλαιώνεται δώδεκα ολόκληρα χρόνια σε Γαλλικά βαρέλια και φτάνει σε εμάς – ίσως μετά από ένα ωραίο δείπνο ή σε μια μάζωξη φίλων μπροστά στο τζάκι – σαν ένα κλασάτο απόσταγμα με αποχρώσεις ροδάκινου και άρωμα βανίλιας, ξύλου και καραμέλας. Πολύ αρμονικό και ισορροπημένα γλυκό σαν όλες τις όμορφες εμπειρίες ..

 

Cheers

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Guillem Casanova Photography

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Κάσσιος Δίας 2019: Ο Β. Κουτσούρης και ο Γ. Ντικιάδης μας μιλάνε για τις συναρπαστικές φετινές προσθήκες και όλες… https://t.co/BhPp7z9C6l
A Woman Can Be - Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπύρη, οι 2 Ελληνίδες αλπινίστριες, συνεχίζουν δυναμικά το… https://t.co/1kOxfb9gkJ
In New Zeland and @taraweraultra the 2nd round of @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/6upZ3F4frC https://t.co/5o0DxkabdJ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Κάσσιος Δίας 2019: Ο Β. Κουτσούρης και ο Γ. Ντικιάδης μας μιλάνε για τις συναρπαστικές φετινές προσθήκες και όλες τις λεπτομέρειες του αγαπημένου αγώνα της Βόρειας Κέρκυρας!

A Woman Can Be - Οι 2 Ελληνίδες αλπινίστριες συνεχίζουν δυναμικά το εγχείρημά τους το 2019 για τις 7 Κορυφές και ξεκινούν να κατακτήσουν το Έβερεστ!

Winterun Palia Kavala, μια γνήσια βουνίσια δρομική εμπειρία

Με τον Tarawera Ultramarathon συνεχίστηκε το Ultra-Trail® World Tour

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Γιάννη Δαγκόγλου!

SALEWA Ultra Flex Mid GTX, για τρέξιμο, για πεζοπορία ή και τα δύο?

Orliakas Race 2019 – Η ατζέντα!

To Golden Trail Series by Salomon επιστρέφει δυναμικά το 2019!