Lost Trail 2015: Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου Κύριο

09 Οκτ 2015

Ένα νέο κομμάτι στο παζλ των αγώνων trail του Ολύμπου και του ελληνικού ορεινού τρεξίματος τοποθετήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, με την ολοκλήρωση του παρθενικού LOST TRAIL, του νέου γεγονότος που φιλοδοξεί να κάνει γνωστές, ξεχασμένες γωνιές του «βουνού των θεών». Πολλοί γνώστες του αθλήματος αναρωτήθηκαν με βεβαιότητα για τη σκοπιμότητα ενός ακόμα αγώνα στον Όλυμπο, όταν είχε ανακοινωθεί πριν από μήνες η δημιουργία του Lost Trail. Την απάντηση στο ερώτημα, την έδωσαν πριν από λίγες ημέρες οι 101 αθλητές που περνούσαν τη γραμμή του τερματισμού στο Λιτόχωρο. Και η απάντηση ήταν καταλυτική και αδιαμφισβήτητη, δίνοντας το μήνυμα στη διοργάνωση για το μέλλον.

Το Lost Trail, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στο θέμα των διαδρομών που ακολουθούν οι αγώνες στον Όλυμπο. Στόχος της διοργάνωσης ήταν μέσα από μια νέα διαδρομή αγώνα, να γίνουν γνωστά, παλιά, ξεχασμένα μονοπάτια και έμμεσα να ανασυσταθεί η χαμένη ανάμνηση των ανθρώπων που μόχθησαν και πρόκοψαν, δαμάζοντας το βουνό στο πέρασμά τους. Ο νέος αυτός αγώνας, είναι αφιερωμένος στους παλιούς μουλαράδες του Ολύμπου, οι οποίοι όργωσαν επί αμέτρητες γενιές τα μονοπάτια του, διάγοντας μια σκληρή ζωή, εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Οι ίδιοι και τα συμπαθή τετράποδα βέβαια. Οι άνθρωποι αυτοί, άφησαν σαν παρακαταθήκη -εκτός από τις αξίες που σμίλεψαν με αυταπάρνηση- τα μοναδικά μονοπάτια του Ολύμπου, τα περισσότερα από τα οποία είναι κλειστά εδώ και χρόνια, έχοντας αποχωρήσει ακόμα και από τους σύγχρονους τουριστικούς χάρτες!

 

 

Μετά από πολλές προσπάθειες εθελοντικού χαρακτήρα, όπως συνηθίζεται εξάλλου, η διοργάνωση κατάφερε να ανοίξει και πάλι το παλιό ιστορικό μονοπάτι που ένωνε το Λιτόχωρο με τη Μονή του Αγίου Διονυσίου και τα Πριόνια και έτσι συνέζευξε μια διαδρομή που έφερνε τον επισκέπτη της μπροστά σε πανέμορφα τοπία του βουνού. Το αρχικό σκεπτικό της Οργανωτικής Ομάδας, ήταν ένα εναλλακτικό γεγονός που θα έδινε την ευκαιρία στους αθλητές να δουν με το φως της μέρας τοπία της διαδρομής του ΟΜΤ. Έτσι, η σχεδίαση του Lost Trail αποτέλεσε μια ιδιόρρυθμη προσπάθεια να φτιαχτεί ένας «μικρός» Mythical, με τη δική του όμως ξεχωριστή προσωπικότητα. Το αποτέλεσμα ταυτίζεται τελικά στα τρία τέταρτά του με τη διαδρομή του ΟΜΤ, διαγράφει όμως μια αμφιθεατρική τροχιά 56 χιλιομέτρων και 4000 μέτρων ανάβασης, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού, κομίζοντας μια εντελώς διαφορετική ματιά στις διαδρομές αγώνων.

 

Στον φετινό πρώτο αγώνα του Lost Trail εκκίνησαν 102 αθλητές και αθλήτριες. Όταν ο αγώνας ολοκληρώθηκε, το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου, είχαν περάσει τη γραμμή του τερματισμού οι 101. Αυτό καταγράφεται ως ένα σπάνιο φαινόμενο, να υπάρξει δηλαδή ποσοστό εγκαταλείψεων κάτω του 1% σε αγώνα τέτοιας απόστασης και δυσκολίας! Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, παρά το γεγονός του αίθριου καιρού, καθώς η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη, ταλαιπώρησαν τους αθλητές και δυσκόλεψαν την προσπάθειά τους. Νικητής του αγώνα αναδείχτηκε ο Γιάτσεκ Μπόγκοτς, ο οποίος αποσπάστηκε από την αρχή και δεν απειλήθηκε ποτέ μέχρι τον τερματισμό. Στις επόμενες θέσεις τέσσερις αθλητές συναγωνίστηκαν μεταξύ τους, με μια εναλλαγή στη διάρκεια του αγώνα, κάνοντας πιο όμορφο τον συναγωνισμό. Η Λόρα Ρεπσένκο ήταν η νικήτρια στις γυναίκες, η οποία με μια καταπληκτική κούρσα από το μέσον του αγώνα και μετά, ανέτρεψε τα μέχρι εκεί δεδομένα, πετυχαίνοντας μάλιστα την 8η θέση στη γενική κατάταξη. Συνολικά, 99 αθλητές τερμάτισαν μέσα στο διευρυμένο χρονικό όριο των 15 και 16 ωρών αντίστοιχα (ανδρών & γυναικών) και μόλις δύο τερμάτισαν εκπρόθεσμα. Συνοπτικά, οι τρεις πρώτοι νικητές σε γυναίκες και άνδρες:

 

Γυναίκες : 1. Λόρα Ρεπσένκο (9:45:27), 2. Μυρσίνη Κολυφά (10:05:48), 3. Ιωάννα Χουρίδου (10:20:49)

Άνδρες : 1. Γιάτσεκ Μπόγκοτς (8:27:05), 2. Αργύρης Βαμβακίτης & Θανάσης Καλογερόπουλος (8:45:47), 3. Αχιλλέας Χριστάνας (8:49:33)

 

Τα αναλυτικά επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα.

Η Οργανωτική Ομάδα του αγώνα θέλει να ευχαριστήσει το Σώμα των εθελοντών για την πολύτιμη προσφορά του στην επιτυχή έκβαση του γεγονότος, το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς την εμπειρία, το πάθος και την αφοσίωση των δεκάδων εθελοντών στο έργο τους. Με επτά σταθμούς υποστήριξης και αρκετά ακόμα σημεία ελέγχου, η διοργάνωση πρόσφερε στους αθλητές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο σε φροντίδα, όσο και σε ιατρική υποστήριξη. Εκατοντάδες λίτρα νερού και αναψυκτικών, δεκάδες κιλά νωπής, συσκευασμένης ή και μαγειρεμένης στερεής τροφής, μεταφέρθηκαν σε δυσπρόσιτα σημεία της διαδρομής, σε μια προσπάθεια να μην λείψει τίποτα από τους αθλητές, υποβοηθώντας την προσπάθειά τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται εδώ, σε οργανωμένες ομάδες εθελοντισμού, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, αλλά και εκείνη του ROUT, η οποία στελέχωσε τον κεντρικό σταθμό στα Πριόνια, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, απαύγασμα της μακράς τους εμπειρίας από τους σπουδαίους αγώνες της Ροδόπης. Επίσης, αν και χωρίς τυπική σφραγίδα, αλλά με τη δική τους ταυτότητα, θα πρέπει να αναφερθούν και οι ομάδες που στελέχωσαν και τους υπόλοιπους σταθμούς. Έτσι, στο Λιβαδάκι βρέθηκαν για πολλοστή φορά οι Λιτοχωρίτες που εδώ και 4 χρόνια καλύπτουν με ενθουσιασμό τις ανάγκες του πιο δυσπρόσιτου σταθμού των αγώνων της διοργάνωσης του ΟΜΤ. Στην Κορομηλιά, η παρέα από το Δίον, με σχέση συνεργασίας πάνω από 10 χρόνια. Στην Πετρόστρουγκα, φίλοι από το Λιτόχωρο που κάθε χρόνο θα σταθούν εκεί με το ίδιο πάντα ενθουσιασμό. Στου Ντελή, οι φίλες κυρίες και μητέρες από το Λιτόχωρο επίσης, παρέα με τα μικρά παιδιά τους, στο ντεμπούτο τους σε μεγάλο σταθμό. Και φυσικά, η παλιοπαρέα των φίλων και συναθλητών στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, χάρη στην εμπειρία της, κάλυψε όπως ακριβώς έπρεπε τις ανάγκες των αθλητών. Ιδιαίτερη μνεία και στην ομάδα περισυλλογής του αγώνα, τη γνωστή και ως «σκούπα», που απαρτίσθηκε από δύο μέλη της διοργάνωσης, με ιδιαίτερη γνώση του φυσικού χώρου. Το γενικότερο συμπέρασμα πάντως από τον εθελοντισμό στο πρώτο Lost Trail, είναι πως το κίνημα αυτό διευρύνεται με τέτοιους ρυθμούς που κάνει όλους μας πιο αισιόδοξους τώρα πλέον, φέρνοντας κοντά στο βουνό και στα μονοπάτια του περισσότερο κόσμο.

 

Η διοργάνωση θέλει επίσης να ευχαριστήσει τις επιχειρήσεις που στάθηκαν κοντά στη διοργάνωση, ως χορηγοί του γεγονότος. Χάρη στη δική τους στήριξη στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ως κοινωνία, το Lost Trail κατάφερε να ανταπεξέλθει επάξια στις υποχρεώσεις του προς τους αθλητές. Θερμές ευχαριστίες καταρχήν στην Inov8, κατασκευάστρια αθλητικού εξοπλισμού ορεινού τρεξίματος, με την οποία μόλις ξεκίνησε μια συνεργασία με προοπτικές για το μέλλον. Η συνεισφορά της ως κύριου χορηγού ήταν καθοριστική. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στις επιχειρήσεις: Saltstick (συμπληρώματα διατροφής), Πτηνοτροφεία Συρανίδη, Market Ζτάνης, Καφέ Άδωνις, Solo Bars, Νερά Διός, Αρτοποιΐα Γουντσιώτη, Εστιατόριο Νερόμυλος. Η στήριξη των μικρών, τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Δίου-Ολύμπου) αποδείχτηκε πολύτιμη στην πρώτη αυτή παρουσία, δείχνοντας παράλληλα και το καλό κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στην τοπική κοινωνία του Ολύμπου!

 

Τέλος, η διοργάνωση απονέμει τα εύσημα στους ίδιους τους αθλητές, για την υποδειγματική συμπεριφορά τους, όσον αφορά την περιβαλλοντική τους ευαισθησία στη διάρκεια του αγώνα, και να τους ευχαριστήσει για τη στήριξη μιας νέας ιδέας που υπόσχεται όμορφες εικόνες και μια δυνατή αθλητική εμπειρία στο «βουνό των θεών».

 

Μετά το πετυχημένο «πείραμα» της 19ης Σεπτεμβρίου, η Οργανωτική Ομάδα είναι βέβαιη για την θετική μελλοντική εξέλιξη του Lost Trail κι έτσι ανανεώνει το ραντεβού για τις 17 Σεπτεμβρίου του 2016, στο 2ο Lost Trail.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Από την Οργανωτική Ομάδα

Λιτόχωρο, 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ