Suunto 5 Peak - Μικρό στο μάτι ...

Η αγορά των προπονητικών ρολογιών κατακλύζεται τα τελευταία χρόνια από ολοένα και περισσότερες επιλογές. Ρολόγια που ξεκινούν από την μέτρηση των βασικών χαρακτηριστικών μιας προπόνησης μέχρι εξωτικά μοντέλα με ηλιακούς φορτιστές, ενσωματωμένους χάρτες, οξυγονόμετρα και πάρα πολλά άλλα. Κάπου στο μέσον όμως βρίσκεται μια κατηγορία ρολογιών τα οποία θα χρησιμοποιήσει η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς με τιμές λογικές και χαρακτηριστικά που πολλές φορές δεν υπολείπονται των ρολογιών μεγαλύτερης κατηγορίας και φυσικά και τιμής. Ο νεότερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το SUUNTO 5 PEAK το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και να σας παρουσιάσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δίνοντας έμφαση σε αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Εμφάνιση – Μέγεθος – Βάρος

Εν’ αρχή όλων η εμφάνιση! Ωραία και εντυπωσιακά τα μεγάλα ρολόγια με τις τεράστιες οθόνες αλλά είναι τελικά πρακτικά για τις καθημερινές μας προπονήσεις; Μήπως το βάρος και ο όγκος τους τα κάνουν λίγο ενοχλητικά ειδικά σε γρήγορα τρεξίματα; Αυτό το ερώτημα δεν χρειάζεται να απαντηθεί για το 5 PEAK μιας και είναι πανάλαφρο, μόλις 39 γραμμάρια, ενώ η μινιμαλιστική του σχεδίαση το κάνει να θες να το φοράς χωρίς να ενοχλεί όλη μέρα, κάθε μέρα. Παρότι οπαδός των μεγάλων ρολογιών, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι το Suunto 5 Peak το βρήκα απείρως πρακτικότερο και πιο ξεκούραστο στην προπόνηση από οποιοδήποτε μεγάλο ρολόι. Το λουράκι από σιλικόνη είναι αρκετά φαρδύ και κουμπώνει στην άκρη του με ένα πρακτικό κλιπάκι.

Δίπλα δίπλα με το SUUNTO Baro 9Μπαταρία

Απλά εντυπωσιακή για ρολόι σε αυτή την κατηγορία. Η Suunto δίνει ονομαστική διάρκεια για το “Performance Mode” 20 ώρες και όπως διαπιστώσαμε στην πράξη δεν απέχει από την πραγματικότητα! Σε αγώνα 5,5 ωρών κατανάλωσε το 24% της μπαταρίας (86% -> 62%) με όλα τα καλούδια ενεργοποιημένα: Navigation, μέτρηση καρδιακών παλμών κλπ. Για μια πλήρη προπονητική εβδομάδα ενώ το φοράτε και επί 24ώρου βάσεως και με ενεργοποιημένο το 24x7 heart rate και το sleep tracking, θα χρειαστεί να το φορτίζετε μόνο μια φορά. Διόλου άσχημα δηλαδή. Συνοπτικά το Suunto 5 Peak λειτουργεί στα παρακάτω διαφορετικά modes για την λειτουργία του GPS κατά την διάρκεια της προπόνησης, κάτι που προφανώς επηρεάζει και την διάρκεια της μπαταρίας:

 • Performance: 20h
 • Endurance: 40h
 • Tour: 100h
 • Custom: Συνδυασμός επιλογής Performance mode & Display timeout

Το μόνο GPS mode για ακριβέστατη μέτρηση και καταγραφή μιας διαδρομής είναι το Performance, στα υπόλοιπα η καταγραφή της διαδρομής γίνεται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα κάτι που κάνει το GPS να «χάνει» την απόσταση ειδικά σε φιδογυριστά μονοπάτια.

Οι παραπάνω ενδείξεις με την μπαταρία στο 54% !

“Over the air” update

Για να κάνετε update το firmware του ρολογιού, όσοι είστε από παλιά Suunto fans, ξεχάστε τα καλώδια, τους υπολογιστές και το Suuntolink application. Πλέον, το firmware update γίνεται ασύρματα, κατευθείαν από το Suunto mobile App στο ρολόι, κάτι που ξεκίνησε από το Suunto 9 Peak αν δεν κάνουμε λάθος.

Suunto Plus

Στα τελευταία μοντέλα της SUUNTO, έχει ενσωματωθεί το application (περί τούτου πρόκειται ουσιαστικά) Suunto Plus, το οποίο περιλαμβάνει σε κάθε ρολόι ένα σωρό «καλούδια» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην προπόνηση. Οι δυνατότητες του SuuntoPlus™ ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο του ρολογιού. Μόνο μία από τις λειτουργίες SuuntoPlus™ μπορεί να είναι ενεργή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Ας δούμε τις πιο σημαντικές στο SUUNTO 5 PEAK:

Burner: Η λειτουργία Burner σάς δίνει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα καίτε γραμμάρια λίπους και υδατάνθρακες κατά την άσκηση. Εδώ μπορούμε να δούμε κατά πόσο η θεωρία γίνεται πράξη. Θα διαπιστώσουμε ότι σε μια έντονη προπόνηση καίμε περισσότερους υδατάνθρακες ενώ σε μια λιγότερο έντονη δραστηριότητα το ποσοστό καύσης λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες αυξάνεται. Μπορείτε να παρακολουθείτε τον ρυθμό καύσης λίπους και υδατανθράκων σε γραμμάρια/ώρα ενώ ασκείστε καθώς και πόσα κάψατε συνολικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο ρυθμός καύσης θα αλλάξει όταν η ένταση της άσκησης αυξάνεται ή μειώνεται.

Εμφανής η διαφορά μεταξύ μιας έντονης προπόνησης (αριστερά) και μιας πιο ήπιας (δεξιά)

Training Peaks: Σε συνεργασία με την προπονητική πλατφόρμα TrainingPeaks, έχει σχεδιαστεί μια οθόνη που δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

 • Normalized Graded Pace™ (NGP™): το να κρατάς το ίδιο pace σε μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες είναι απλά αδύνατον. Το NGP είναι ένας δείκτης που μας δείχνει το ισοδύναμο του τρέχοντος pace αν τρέχαμε σε μια επίπεδη διαδρομή! Έτσι πλέον σε μια ανηφόρα μπορούμε να έχουμε μια πιο σωστή εκτίμηση του ρυθμού μας. Περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο τον δημιουργό του αλγόριθμου μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.trainingpeaks.com/blog/what-is-normalized-graded-pace/
 • Intensity Factor® (IF®): μας δίνει την σχετική ένταση του τρεξίματός μας συγκρίνοντας το Normalized Graded Pace με ένα αναερόβιο pace. Ουσιαστικά είναι μία μέτρηση για το πόσο σκληρά εκείνη τη στιγμή προπονούμαστε:
  • Για recovery θα πρέπει να είναι < 0.75
  • Για αερόβια άσκηση: 0.75-0.85
  • Για tempo προπονήσεις 0.85-0.95
  • Για αναερόβια διαλλειματική προπόνηση: 0.95-1.05.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.trainingpeaks.com/blog/normalized-power-intensity-factor-training-stress/


Ghost
Runner: Ιδανικό για … παιχνίδι! Η λειτουργία Ghost runner σάς βοηθά να ρυθμίζετε τον ρυθμό σας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ορίζοντας ένα ρυθμό στόχο για τον δρομέα φάντασμα και δείχνοντας την απόσταση σας από αυτόν τον δρομέα φάντασμα κατά τη διάρκεια. Θα πρέπει να έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις προπόνησης πριν την έναρξή της κάποιον στόχο, είτε σε διάρκεια, είτε σε απόσταση. Στην οθόνη “Ghost Runner”, η αριστερή γωνία δείχνει τον ρυθμό στόχο για το τρέχον τρέξιμο όπως προσδιορίζεται αυτόματα με βάση το πρώτο χιλιόμετρο από τον τελευταίο μη αυτόματο μέσο ρυθμό γύρου. Πριν κλειδώσετε τον ρυθμό στόχο σας στην αρχή της διαδρομής, αυτό το πεδίο θα δείξει τον μέσο ρυθμό που τελικά θα γίνει ο ρυθμός στόχος σας. Η τιμή στη μέση δείχνει την απόσταση από τον εικονικό δρομέα που κινείται με τον καθορισμένο ρυθμό στόχο. Μια θετική τιμή σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είστε μπροστά από το φάντασμα. Εδώ στην παρακάτω εικόνα όπως βλέπετε … το κυνηγούσα από πίσω!


10 μέτρα πίσω από το ... φάντασμα!

SuuntoPlus Guides

Χαρακτηριστικό για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω… Σε συνεργασία με γνωστές προπονητικές πλατφόρμες, μπορείτε να κατεβάσετε το προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης στο ρολόι και να σας καθοδηγεί ευλαβικά μέρα με την ημέρα. Ανάμεσα στις πλατφόρμες αυτές βρίσκονται οι:

 • Training Peaks
 • RunMotion
 • Ultra Trail Coaching (by Karel Sabbe & Xavier Thévenard παρακαλώ!)
 • AI Endurance
 • Humango
 • κ.α

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Suunto σε συνεργασία με την σειρά αγώνων Golden Trail Series η οποία περιλαμβάνει αγώνες το Zegama-Aizkorri, Pikes Peak, Sierre Zinal κ.α μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο ρολόι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όπως την πορεία του αγώνα, τι ανάβαση έχουμε μπροστά μας, πότε είναι ο επόμενος σταθμός τροφοδοσίας, εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού και άλλα ωραία. Θα μου πείτε πόσοι από εμάς θα βρεθούμε σε κάποιον από αυτούς? Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Θα μπορούσαμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και σε συνεργασία με ελληνικούς αγώνες άραγε;

Όχι εντάξει, δεν πήγα στο Zegama, ήθελα μόνο να δω πως δουλεύει το SuuntoPlus!

Suunto App

Όταν η SUUNTO είχε πάρει την απόφαση να καταργήσει τo Movescount, την desktop πλατφόρμα προβολής και επεξεργασίας προπονήσεων, τότε πολλοί – ανάμεσά τους κι εγώ – δεν το είχαμε πάρει με καλό μάτι. Για όσους έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε μπροστά σε υπολογιστή ήταν ένα πισωγύρισμα. H Suunto είχε πάρει την απόφαση να επενδύσει στο Suunto mobile app σαν το μοναδικό interface ανάμεσα στο ρολόι και τον χρήστη για να το εξελίξει σε αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πράγματι, το Suunto App είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο application με άπειρες οθόνες πληροφοριών οι οποίες χρειάζονται ένα άρθρο από μόνες τους. Τα πάντα γίνονται από το Suunto App: ανέβασμα διαδρομών για μεταφορά στο ρολόι, customization οθονών προπόνησης κ.α Για όσους θέλουμε και υπολογιστή, το πολύ καλό integration – μέσω αυτόματου upload μετά το τέλος της προπόνησης - με third party προπονητικές πλατφόρμες όπως το Strava, δίνει την έμμεση δυνατότητα να έχουμε και στον υπολογιστή μας όλη την πληροφορία.

Smart watch

Εδώ θα κάνει τα απολύτως βασικά όπως να λάβουμε όσα notifications έχουμε ορίσει ότι θέλουμε να παίρνουμε ενώ το κάτι παραπάνω μας το δίνει η δυνατότητα – μόνο για Android συσκευές - να απαντάμε σε μηνύματα μέσω προκαθορισμένων απαντήσεων.

Sleep tracking – Stress and recovery

Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, δεν μπορεί όμως να μην ικανοποιεί το γεγονός ότι αγοράζοντας ένα προπονητικό ρολόι έχουμε και έναν καθημερινό οδηγό κούρασης αλλά και καταγραφής ύπνου. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο και είναι απολύτως χρήσιμα αν κάποιος το παρακολουθήσει σε τακτική βάση. Ειδικά στο ζήτημα του ύπνου, κάτι το οποίο είναι πλέον βασικό για να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη καθημερινότητα με εργασιακά 10ωρα, υποχρεώσεις και κάπου μέσα στριμωγμένη μια προπόνηση πολλές φορές εξαντλητική. Δεν είναι να απορείς μετά «γιατί σήμερα σέρνομαι». Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Μέσα λοιπόν από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Suunto 5 Peak μπορείτε να εποπτεύσετε τόσο τον ύπνο σας όσο και τα επίπεδα ενέργειας του σώματός σας.

Για την σωστή καταγραφή του “Stress and Recovery” θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η καθημερινή καταγραφή καρδιακών παλμών μέσω του optical HR που διαθέτει το ρολόι.

Οθόνη αφής

Να κι ένα χαρακτηριστικό που το Suunto 5 Peak δεν έχει! Δική μου γνώμη: και πολύ καλά κάνει. Με το χέρι στην καρδιά, πείτε πόσες φορές σε έναν αγώνα που βρισκόσαστε σε πίεση ή σε μια έντονη προπόνηση έχετε παίξει με την οθόνη δεξιά – αριστερά. Βάλτε στην εξίσωση ότι βρέχει ή φοράτε γάντια και ξαφνικά το «αφής» βγαίνει από αυτήν! Επίσης μην περιμένετε σε αυτή την τιμή τζάμι από ζαφείρι (sapphire) ή πιστοποίηση Gorilla Glass. Η οθόνη από πλαστικό με ανάλυση 218 x 218 και διάμετρο 1,1” είναι παραπάνω από μια χαρά για τις καθημερινές προπονήσεις σας.

 

Από εκεί και μετά, οι δυνατότητες δεν σταματούν εδώ. Επιγραμματικά:

Πλοήγηση: Μπορούμε να πλοηγηθούμε σε μια διαδρομή που θα έχουμε φορτώσει στο ρολόι από το Suunto App αλλά και να δούμε στο υψομετρικό προφίς της διαδρομής που ακριβώς βρισκόμαστε, πόσο υψομετρική έχουμε κάνει και πόσο έχουμε ακόμα. Τρομερά χρήσιμο σε αγώνες!


Πληροφορίες προπονητικής απόδοσης

 • PTE (Peak Training Effect). Tο Peak Training Effect (PTE), οποίο ουσιαστικά μας δίνει - σε μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 1-5 - την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη προπόνηση στο επίπεδο της αεροβικής μας κατάστασης. Το 1 αντιστοιχεί σε προπόνηση αποκατάστασης, το 2 σε συντήρηση της αερόβιας ικανότητας, το 3 σε βελτίωση της, το 4 σε μεγάλη βελτίωση αλλά πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα και να ακολουθείται από 1-2 προπονήσεις τύπου 1 και το 5 δείχνει προπόνηση μέγιστης προσπάθειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας αλλά δεν πρέπει να εκτελείται συχνά και σίγουρα να ακολουθείται από προπονήσεις τύπου 1.
 • EPOC. Για να υπολογιστεί το PTE γίνεται μέτρηση μιας άλλης παραμέτρου, την οποία επίσης μπορούμε να δούμε στο Suunto App αλλά και στο ρολόι μετά την προπόνηση, και αυτή είναι το Excess Post Exercise Oxygen Comsumption (EPOC). Το EPOC μας λέει ουσιαστικά πόσο πρόσθετο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης. Η EPOC αρχίζει να συσσωρεύεται από την αρχή της προπόνησης και κάποια στιγμή φτάνει μια μέγιστη τιμή, η οποία αντιστοιχίζεται σε μια τιμή του PTE. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης σε άλλους μπορεί η ίδια τιμή EPOC να δίνει π.χ. PTE 4,7 και σε άλλους 5,2. Δηλαδή να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε λιγότερο προπονημένους.
 • Recovery. Πολύ σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας παίζει η αποκατάσταση (recovery). Η μέτρηση αποκατάστασης σχετίζεται άμεσα με το PTE και μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να αποκατασταθεί ώστε να μπει σε δυνατή προπόνηση και πάλι. Ο χρόνος αποκατάστασης συγκεντρώνεται από όλους τους τύπους άσκησης. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνουμε χρόνο αποκατάστασης για μεγάλης διάρκειας και χαμηλές σε ένταση προπονήσεις, καθώς και για υψηλές σε ένταση. Ο χρόνος συγκεντρώνεται από όλες τις προπονήσεις, έτσι αν προπονηθούμε πριν τη λήξη του χρονικού ορίου, ο χρόνος που συγκεντρώθηκε πρόσφατα προστίθεται στον υπόλοιπο της προηγούμενης μας προπόνησης. Άρα, το PTE μας βοηθάει να κάνουμε προπονήσεις για αύξηση της μέγιστης απόδοσης μας, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης (recovery time) για βελτίωση της βασικής μας αντοχής, αλλά και για να μην μπαίνουμε σε δύσκολες προπονήσεις χωρίς να έχουμε αποκατασταθεί.FusedSpeed:
O υπολογισμός της ταχύτητας μας όταν τρέχουμε γίνεται στο με την βοήθεια ενός εξελιγμένου αλγόριθμου, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη μόνο το σήμα GPS αλλά και τις ενδείξεις ενός αισθητήρα επιτάχυνσης (accelerometer, επιταχυνσιόμετρο) που είναι ενσωματωμένος στο hardware του ρολογιού. Παρατηρώντας το πιο κάτω σχήμα, βλέπουμε το πόσο μεγάλη διακύμανση έχουν οι μετρήσεις του GPS (γκρι ίχνος). Συνήθως το πρόβλημα αυτό λύνεται με φιλτράρισμα του σήματος συνυπολογίζοντας τις τελευταίες τιμές και παίρνοντας συνεχώς τον μέσο όρο. Η τεχνική αυτή όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν χαθεί προσωρινά το σήμα και κυρίως ακολουθεί πολύ αργά τις αλλαγές στην ταχύτητα του αθλητή (επιτάχυνση) όπως βλέπουμε από το κίτρινο ίχνος στο γράφημα. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα επιτάχυνσης όμως, ώστε όταν αυξάνει η ταχύτητα να γίνεται πολύ συχνότερα η διαδικασία υπολογισμού του μέσου όρου του σήματος GPS, οπότε η καμπύλη (κόκκινο ίχνος) ακολουθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την καμπύλη πραγματικής ταχύτητας. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ δίνει λοιπόν μεγάλη ακρίβεια όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, ακριβή προσαρμογή στις έντονες αλλαγές ρυθμού και τέλος συνέχιση της καμπύλης ταχύτητας όταν χάνεται προσωρινά το σήμα των δορυφόρων, κάτι που δοκιμάσαμε σε τούνελ και δουλεύει πολύ ικανοποιητικά. Για προφανείς λόγους η Suunto συστήνει όταν χαθεί το σήμα GPS μέσα σε ένα βαθύ φαράγγι ή τούνελ να μην κρατάμε το χέρι μας μπροστά βλέποντας τις ενδείξεις του ρολογιού διότι έτσι χάνεται το χέρι σταματάει την κίνηση μπρος – πίσω, κίνηση που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο για να δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη ένδειξη.

Έλεγχος μουσικής: Μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές λειτουργίες ελέγχου της μουσικής που ακούμε από το κινητό μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης τραγουδιών στο ρολόι.


Προσαρμοσμένη προπονητική καθοδήγηση:
Το Suunto 5 Peak δημιουργεί αυτόματα ένα πρόγραμμα προπόνησης 7 ημερών για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε, να βελτιώσετε ή να ενισχύσετε την αεροβική σας φυσική κατάσταση. Τα εβδομαδιαία προπονητικά φορτία και οι εντάσεις προπόνησης είναι διαφορετικά στα τρία προπονητικά προγράμματα: Maintain, Improve, Boost. Κάθε μέρα το ρολόι θα μας προτείνει βάσει αυτού, το είδος της προπόνησης που θα πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να το ακολουθήσουμε.


Πλήρως προσαρμοσμένες πληροφορίες προπόνησης:
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα 80 προκαθορισμένα sport modes, μέσα από το Suunto App έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τις δικές μας προπονητικές οθόνες και να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις πάνω από 50 διαθέσιμες παραμέτρους μέτρησης και καταγραφής. Άλλες πληροφορίες θέλουμε να βλέπουμε όταν τρέχουμε σε έναν ultra αγώνα, άλλες όταν κάνουμε διαλλειματική προφανώς.

Αδιάβροχο έως 30 μέτρα βάθος: Δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις!

Ελληνικό μενού και δυνατότητα ειδοποιήσεων σε ελληνικά

Συνοπτικά

Με λίγα λόγια, αν θέλουμε να περιγράψουμε το Suunto 5 Peak, θα το ορίζαμε ως ένα ελαφρύ και κομψό καθημερινό προπονητικό ρολόι με ενσωματωμένο GPS το οποίο διαθέτει μια εξαιρετική μπαταρία και χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε ρολόγια ανώτερης κατηγορίας σε μια τιμή ιδιαίτερα ελκυστική. Θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία των δρομέων που δεν θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία (η λιανική τιμή κυμαίνεται στα 299€) αλλά ταυτόχρονα θα έχουν στα χέρια τους ένα ιδιαίτερα δυνατό προπονητικό εργαλείο που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε αγώνες υπεραπόστασης! 

 • Βάρος: 39 γραμμάρια
 • Διαστάσεις: 43 x 43 x 12.9 mm
 • Ενσωματωμένο GPS
 • Οπτικός αισθητήρας μέτρησης καρδιακών παλμών στον καρπό
 • Αδιάβροχο: 30μ
 • Τιμή: 299€


 

Τα ρολόγια SUUNTO εισάγονται στην Ελλάδα από την Shop & Trade (www.shopandtrade.gr) 

 

Αναλυτικά χαρακτηριστικά κατασκευαστή

Measurements

43 x 43 x 12.9 mm / 1.69 x 1.69 x 0.51 "

Weight

39 g / 1.38 oz

Bezel material:

Stainless steel

Glass material:

Plastic

Case material:

Plastic

Strap material:

Silicone

What's in the box?

Suunto 5 Peak Black, charging cable, printed user documentation

Τεχνικές Προδιαγραφές κατασκευαστή

GENERAL

Bezel material:

Stainless steel

Glass material:

Plastic

Case material:

Plastic

Strap material:

Silicone

Weight

39 g / 1.38 oz

Strap width:

22 mm

Wrist sizes:

120-200 mm (accessory strap -215 mm)

Color display

 √

Water resistance

30 m

Battery indicator

percentage / icon

Battery type

rechargeable lithium-ion

Firmware upgradable

  √

Time, date

  √

Alarm clock

  √

Dual time

  √

Integrated wrist heart rate

  √

Automatic timekeeping

  √

Stopwatch timer

  √

Countdown timer

  √

Vibration alert

  √

Languages

EN, CS, DA, DE, ES, FI, FR, IT, JA, KO, NL, NO, PL, PT, RU, SV, TR, HE, ZH*, TH*, ZHTW*

Backlight

LED

Configurable backlight

  √

Button lock

during exercise

Display type

matrix

Display resolution

218 x 218

Metric and imperial units

  √

Automatic daylight saving time

  √

Automatic firmware updates over the air

  √

Customizable watch faces

  √

Display size

1,1"

PHYSICAL SPECIFICATIONS

Operating temperature

-20° C to +55° C / -5° F to +130° F

Storage temperature

-20° C to +55° C / -5° F to +130° F

Recommended charging temperature

0° C to +35° C / +32° F to +95° F

BATTERY LIFE

Intelligent charge reminders

  √

In time mode

up to 10 days

With 24/7 tracking and mobile notifications

up to 7 days

Training mode with GPS

20h / 40h / 100h

CONNECTIVITY

Connectivity (between devices)

Bluetooth Smart

Compatible with Suunto app

  √

Phone notifications on the watch

  √

Compatible with online sports communities

  √

Watch software updates from cloud

  √

Smartphone compatibility

Most common models supported

Media controls on watch

  √

Send predefined replies to incoming messages from watch

Android only

Automatic over the air software updates

  √

24/7

ACTIVITY TRACKING

Step counter

  √

Calories burned

  √

Activity targets

steps, calories

Activity history

  √

Calorie burn rate and heart rate during daily activities

  √

Daily minimum heart rate tracking

  √

SLEEP TRACKING

STRESS AND RECOVERY

Daily resource level

  √

Stress and recovery status

  √

OUTDOOR FUNCTIONS

GPS TRACKING & NAVIGATION

ALTIMETER

GPS altitude

  √

Total ascent/descent

  √

Vertical speed

  √

Log recording rate

1 s

Resolution

1 m

Range

-500 - 9999 m

WEATHER

Sunrise/sunset times

  √

Altitude graph shown in exercise summary

  √

TRAINING FUNCTIONS

INTERVAL TRAINING

Setup intervals

  √

Interval guidance during training

  √

ADAPTIVE TRAINING GUIDANCE

Intensity and duration based real-time guidance during workout

  √

Automatic 7-day training plan to improve your fitness level

  √

HEART RATE

Heart rate measured from wrist

  √

Heart rate belt compatibility

Bluetooth Smart belts

RR interval

with Suunto Smart Heart Rate Belt & Suunto Smart Sensor

Heart rate graph in real time

  √

Real-time average heart rate

  √

Calories

  √

Peak Training Effect

  √

Recovery time

  √

Personal heart rate zones

  √

Fitness level (VO2max)

  √

Records heart rate in swimming

  √

Heart rate in beats per minute

  √

Log recording rate

1 s

SPEED AND DISTANCE

Cadence based speed and distance

  √

GPS speed and distance

  √

Chrono

  √

Foot POD support

Bluetooth Smart

Autolaps

  √

Manual laps

  √

Analysis of pace, speed graphs and tracks on the map

  √

TRAINING RECOVERY

Training based recovery time

  √

Recovery time daily view

  √

Feeling stored after training to watch

  √

TRAINING LOAD

Logbook with exercise details

  √

Exercise summary with lap details

  √

Training load with totals by sport

  √

Training logbook for long term overviews

  √

SHARE AND RELIVE

SPORT EXPERTISE

SWIMMING

Pool swim pace and distance

  √

Records heart rate in swimming

  √

Swimming stroke rate, count and type

  √

Stroke efficiency (SWOLF)

  √

Automatic intervals

  √

Interval lap table

  √

Swimming time by pool length, lap, total

  √

Openwater swim distance

  √

Interval guidance with swim pace/duration/distance training support

  √

Openwater swim pace and distance

  √

CYCLING

Cycling speed

  √

Average speed in real time

  √

Bike POD with speed/cadence support

Bluetooth Smart

Bike power meter support

Bluetooth Smart

Bike Power (W), average and maximum (with power sensor)

Bluetooth Smart

Bike Lap and Lap Maximum Power (with power sensor)

  √

Real-time lap table with avg HR, avg power and avg speed

  √

Interval guidance with power/speed/heart rate

  √

RUNNING

Running pace

  √

Suunto FusedSpeed™

  √

Running power with Stryd sensor

  √

SuuntoPlus™ Ghost runner

  √

Foot POD calibration

automatic

Lap comparisons

  √

Average, max, lap pace in real time

  √

Interval guidance with running pace/heart rate/distance

  √

Snap to route

  √

Lap table in watch and Suunto app

  √

Snap to route accurate marathon pacing

  √

MULTISPORTS

Change sport mode during exercise

  √

Preconfigured multisport modes

  √

Post-analysis of multisport exercise by sport

  √

Multisport exercise summary on watch

  √

SPORT MODES

Customizable sport modes and displays

  √

Graphical displays in sport modes

heart rate, speed and altitude

Pre-installed sport modes on watch

> 80

SuuntoPlus™

Yes, check the details from here

Available measurement parameters

> 50 values on watch

Numeric displays in sport modes

1-7 fields, lap table view

Sport modes for specific purpose (racing, intervals, long training...)

  √

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com