Δοκιμή Παπουτσιών: La Sportiva Ultra Raptor! Κύριο

By 10 Ιουλ 2013

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δοκιμάσει και παρουσιάσει το La Sportiva C-Lite 2.0, που αποτελεί το ελαφρύ αγωνιστικό μοντέλο της Ιταλικής εταιρίας. Στο σημερινό άρθρο παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών μας για το Ultra Raptor, το οποίο είναι η πρόταση της La Sportiva για μεγαλύτερες αποστάσεις, με έμφαση στους αγώνες υπεραποστάσεων βουνού (ultra-trail) και το οποίο περιγράφεται από την εταιρία ως ένα ουδέτερο, πολύ σταθερό παπούτσι με εξαιρετικές ιδιότητες πρόσφυσης σε κάθε είδος τερέν, και ιδιαίτερα σε πετρώδη και τεχνικά μονοπάτια. Ας δούμε λοιπόν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρία στο Ultra Raptor και τα συμπεράσματα που βγάλαμε μετά από τις δοκιμές μας.

 

Τα Ultra Raptor δοκιμάστηκαν εξονυχιστικά για τις ανάγκες του άρθρου, σε τρεξίματα κάθε είδους και σε ποικιλία μονοπατιών, διανύοντας περίπου 350 χιλιόμετρα με αυτά και χρησιμοποιώντας τα και στο Olympus Mythical Trail, στο σκληρό έδαφος του Ολύμπου. Σε γενικές γραμμές το στοιχείο τους είναι τα τεχνικά μονοπάτια και σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για πολλά χιλιόμετρα σε άσφαλτο.

 

Η διαφορά ύψους μεταξύ της σόλας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) είναι 8 mm - όπως και στο C-Lite - που αποτελεί μια μέση τιμή. Το βάρος του παπουτσιού στο μέγεθος που To AirMesh και το σύστημα των κορδονιών δίνουν άνεση στο παπούτσι!φοράω (UK-11.5) είναι περίπου 420 γραμμάρια, γεγονός που είναι λογικό για την κατηγορία που ανήκουν και τα αυξημένα χαρακτηριστικά προστασίας που έχουν. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι ελαφρύτερα από αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιριών της ίδιας κατηγορίας. Είναι ουδέτερο παπούτσι (Neutral), ενώ η σχεδίαση τους είναι επιθετική, με έντονα χρώματα όπως είναι άλλωστε και σχεδόν όλα τα μοντέλα της La Sportiva. To εξωτερικό ύφασμα υποστηρίζεται από την τεχνολογία AirMesh (νάιλον ύφασμα ειδικής πλέξης) που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού και επιτρέπει πολύ καλή “αναπνοή” στο παπούτσι, έχει και μια ανθεκτικότητα στο νερό (χωρίς φυσικά να είναι αδιάβροχο) ενώ παρουσιάζει σημαντική αντοχή στον χρόνο. Τις ιδιότητες αυτές τις επιβεβαιώσαμε μετά από εξαντλητική δοκιμή σε κάθε είδους τερέν.

 

Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Ultra Raptor και στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σχεδίαση η La Sportiva είναι η πρόσφυση στο έδαφος, η προστασία των δακτύλων και του ποδιού γενικότερα από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά, η απορρόφηση κραδασμών και η άνεση που προσφέρει το παπούτσι.

 

Η πρόσφυση στο έδαφος είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ βασικό στο Ορεινό Τρέξιμο, μιας και εξασφαλίζει την ευστάθεια και την ασφάλεια του αθλητή, ιδιαίτερα σε κατηφορικά τεχνικά Το σύστημα Sticky Friction® XF Rubber προσδίδει εξαιρετική πρόσφυση!μονοπάτια. Το Ultra Raptor χρησιμοποιεί το σύστημα “Sticky Friction® XF Rubber” και το “Impact Brake System™ X-Axis™” για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση. Τα δυο αυτά συστήματα τα είχαμε δει και στα C-Lite – με μια διαφοροποίηση στην σχεδίαση και τοποθέτηση των επιθεμάτων (lugs) του Friction – με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στα Ultra Raptor τα επιθέματα στα πέλματα είναι εξαιρετικά ευλύγιστα, “πατάνε” πρώτα στο έδαφος σε σχέση με το υπόλοιπο πέλμα και κολλάνε πολύ καλά πάνω σε πέτρες και ρίζες με αποτέλεσμα την σιγουριά του αθλητή σε σχέση με το πάτημα στο έδαφος. Όσο αφορά το Impact Brake System, όπως ακριβώς και στα C-Lite, επιτυγχάνει αύξηση της ικανότητας “φρεναρίσματος” και μείωση της δύναμης κρούσης στο πόδι κατά 20%, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η εταιρία. Η δοκιμή απέδειξε ότι η πρόσφυση του παπουτσιού είναι εξαιρετική, ιδιαίτερα αποδοτική σε τεχνικά πετρώδη εδάφη (π.χ. στα κατηφορικά τμήματα του Ολύμπου), με πολύ καλό κράτημα και επιστροφή ενέργειας. Το πέλμα του παπουτσιού αποτελεί πιστεύουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Ultra Raptor, αλλά και των μοντέλων της La Sportiva γενικότερα.

 

Το παπούτσι στο εξωτερικό του περίβλημα διατρέχεται από ένα σκληρό προστατευτικό υλικό που αποτελεί μίξη άμμου, καουτσούκ και κόλας και το οποίο παρέχει εξαιρετική προστασία των δακτύλων από χτυπήματα σε πέτρες (Highly Compressed Rock Guard - Thermoplastic Urethane). Όπως διαπιστώσαμε στις δοκιμές, αυτό  το χαρακτηριστικό προστασίας που προσφέρει το Ultra Raptor είναι κορυφαίο και παρέχει την προστασία που χρειάζεται το πόδι σε δύσκολα πετρώδη μονοπάτια, χωρίς να περιορίζει την ευκαμψία του παπουτσιού. Ταυτόχρονα, ο χώρος των δακτύλων είναι διευρυμένος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για πολύωρες προπονήσεις ή αγώνες υπεραπόστασης όπου το πόδι πρήζεται και χρειάζεται χώρο για να μην υπάρξουν προβλήματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά συντελούν και στην άνεση που παρέχει το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ίδια τεχνολογία βοηθάει και στην σταθεροποίηση της φτέρνας (TPU Stabilizer), με πολύ καλά αποτελέσματα όπως διαπιστώσαμε στις δοκιμές.

 

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός παπουτσιού για ultra-trail είναι η απορρόφηση κραδασμών, μιας και μετά από πολλά χιλιόμετρα και δύσκολα τερέν, κάθε κραδασμός που περνάει Tα συστήματα Urethane και TPU Stabilizer στην φτέρνα κάνουν εξαιρετική δουλειά!από τα πόδια προς τα γόνατα και το ισχίο αποτελεί πρόβλημα στην προσπάθεια του αθλητή. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η La Sportiva στο Ultra Raptor για την απορρόφηση κραδασμών είναι οι Memlex και Endurance Platform EVA. Η ενδιάμεση σόλα είναι φτιαγμένη από 80% EVA και 20% SBR, παρέχοντας πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών, όπως διαπιστώσαμε στις δοκιμές του παπουτσιού. Όπως ακριβώς και στα C-Lite, η σταθερότητα του παπουτσιού ενισχύεται από τον μηχανισμό στρέψης που προανέφερα, που η εταιρία τον ονομάζει TPU Stabilizer και βρίσκεται κοντά στην φτέρνα. Η δοκιμή έδειξε ότι λειτουργεί εξαιρετικά όσο αφορά την προστασία και την απορρόφηση των κραδασμών, ακόμη και στα πιο τεχνικά και πετρώδη εδάφη και στις έντονες κατηφοριές. Το μπροστά τμήμα του παπουτσιού είναι μάλιστα πιο ενισχυμένο ως προς την απορρόφηση κραδασμών, και αυτό βοηθάει σε μεγαλύτερο βαθμό τους αθλητές που πατάνε στο μέσο ή στο μπροστά μέρος του πέλματος.

 

Η άνεση και η εφαρμογή που προσφέρει το παπούτσι είναι βασικό στοιχείο σε αγώνες υπεραπόστασης βουνού. Το Ultra Raptor είναι κορυφαίο όσο αφορά αυτό το χαρακτηριστικό. Δένει όμορφα στο πόδι, ενώ η σχεδίαση του δίνει έμφαση στο πως το παπούτσι αγκαλιάζει την φτέρνα, και στην ευρυχωρία στην περιοχή των δακτύλων. Το σύστημα των κορδονιών είναι επίσης πολύ καλά σχεδιασμένο, όπως αναμενόταν από μια εταιρία με τεράστια εμπειρία στην παραγωγή ορειβατικών παπουτσιών. Τα κορδόνια είναι ανθεκτικά, δένουν σε μικρές θηλιές που είναι βυθισμένες στο εσωτερικό του παπουτσιού και ενισχύονται εξωτερικά ώστε να σφίγγουν εύκολα αγκαλιάζοντας το πόδι, και παρέχοντας άνεση και πολύ καλή εφαρμογή. Μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα σε κάθε είδους μονοπάτι με τα Ultra Raptor, μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα πιο άνετα παπούτσια που έχουμε δοκιμάσει και σίγουρα ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα.

 

Η La Sportiva προσφέρει με τα Ultra Raptor ένα παπούτσι που δίνει λύση σε αγώνες υπεραπόστασης βουνού, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα εξαιρετικό εργαλείο για πολύωρες προπονήσεις σε τεχνικά και δύσκολα μονοπάτια. Είναι κορυφαία όσο αφορά την άνεση, την εφαρμογή τους στο πόδι και την πρόσφυση στο έδαφος, ενώ η προστασία που προσφέρουν από χτυπήματα σε πέτρες κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η απορρόφηση κραδασμών είναι ένα από τα δυνατά τους σημεία, ενώ δεν είναι βαριά σε σχέση με την προστασία και τα χαρακτηριστικά με τα οποία είναι φορτωμένα. Έχουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, και σε συνδυασμό με την πολύ καλή τιμή τους σε σχέση με τις ιδιότητες που προσφέρουν (130 €) μπορούν να αποτελέσουν το βασικό αγωνιστικό και προπονητικό παπούτσι για αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες υπεραπόστασης βουνού (ultra-trail).

 

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (από το site της εταιρίας):

 

LAST: Tempo 2

FIT: Medium/Wide

UPPER: AirMesh / Synthetic Leather/ TPU Lacing Harness /  TPU Transkinetic Heel Stabilizer

LINING:  EZ-in™ Heel Pocket/ Wicking Mesh

MIDSOLE: MeMlex / Endurance Platform EVA Insert/ Nylon® molded flex Transfer shank

DROP(mm):  8mm

CUSHIONING:   Midsole: 45A

SOLE: Frixion ® XF/ Impact Brake System™ X-Axis™

SIZES: 38 - 47.5 (half sizes)

COLORS: Black/Yellow or Grey/Red

 

Ευχαριστούμε το κατάστημα PULSE100 για την παραχώρηση ενός ζευγαριού La Sportiva Ultra Raptor  για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: deportesariadna.com, runners world, sneakerreport.com

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ