ADVENDURE - Feline Superlight: Η πρόταση της Dynafit για τεχνικά μονοπάτια!

Feline Superlight: Η πρόταση της Dynafit για τεχνικά μονοπάτια! Κύριο

Από 13 Αυγ 2014

Μετά το Dynafit Pantera το οποίο είχαμε παρουσιάσει και δοκιμάσει στο Advendure πριν λίγο καιρό, σειρά έχει ένα άλλο μοντέλο της εταιρείας, το Dynafit Feline Superlight, με το οποίο η εταιρεία που είναι διάσημη για τον εξοπλισμό και τις μπότες ορειβατικού σκι και trekking προτείνει μια λύση που προσπαθεί να συνδυάσει το βάρος και την ταχύτητα σε τρεξίματα που λαμβάνουν χώρα σε ιδιαίτερα τεχνικά μονοπάτια. Η Dynafit έχει τεράστια πείρα σε παπούτσια για βουνίσια αθλήματα και σε συνδυασμό με την σχεδίαση της σόλας από την Vibram® και την δουλειά 3 χρόνων στην σχεδίαση και δοκιμή του συγκεκριμένου μοντέλου, παρήγαγε ένα πολύ επιθετικό και ελαφρύ μοντέλο, για πολύ τεχνικά τρεξίματα με χαρακτηριστικά Skyrunning. Ότι πρέπει δηλαδή για τα μονοπάτια των ελληνικών βουνών! Ας αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του και τι προέκυψε ως συμπέρασμα από τις δοκιμές μας.

 

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Dynafit Feline Superlight είναι η σχεδίαση του συνδυασμού της μεσόσολας και της σόλας του παπουτσιού, με τον οποίο προσπαθεί να παρέχει τα αντικραδασμικά χαρακτηριστικά (cushioning) που έχουν πολύ βαρύτερα παπούτσια ορεινού τρεξίματος αλλά κρατώντας το παπούτσι ελαφρύ και με έμφαση στο κράτημα και την πρόσφυση (traction) σε κάθε τύπο μονοπατιού.

 

  

 

Η σόλα έχει την “υπογραφή” της κορυφαίας Vibram®, χρησιμοποιώντας την τεχνική που είχαμε δει και στο Dynafit Pantera, με τρία διαφορετικά layers, η οποία ονομάζεται Vibram® Mapping Compound. Κάθε layer έχει διαφορετική σκληρότητα – ανάλογα με την τοποθέτηση του στην σόλα - ώστε το παπούτσι να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εδάφους που θα συναντήσει στα βουνά. Τα μεγάλα επιθέματα (lugs) της σόλας έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις σε κάθε layer ώστε να παρέχουν κορυφαία πρόσφυση είτε τρέχουμε σε ανηφόρα είτε σε κατηφόρα, σε πετρώδες έδαφος ή λάσπες.

 

Θα λέγαμε ότι η σόλα του Dynafit Feline Superlight με το Vibram® Mapping Compound  και τα μεγάλα επιθέματα είναι το πολύ δυνατό στοιχείο του συγκεκριμένου μοντέλου, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την σχεδίαση της μεσόσολας, η οποία περιέχει πολλαπλές στρώσεις από υλικό τύπου EVA σε όλο το παπούτσι (multi pad) ώστε να προσαρμόζεται όσο αφορά την αντικραδασμική του προστασία (cushioning) στα διάφορα είδη τερέν που θα συναντήσει στα βουνά. Ο συνδυασμός σόλας και μεσόσολας, στον οποίο η εταιρεία δίνει τον χαρακτηρισμό Dynafit’s Athletic Feet, παρέχει προστασία σε όλες τις κινήσεις του ποδιού στα τεχνικά μονοπάτια,  υποστηρίζει τον μυϊκό συντονισμό και προσπαθεί να ενισχύσει την ισορροπία και τον έλεγχο της κίνησης.  Η διαφορά ύψους μεταξύ της σόλας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) είναι 12 mm, μια υψηλή τιμή για την κατηγορία του παπουτσιού που δεν διευκολύνει ιδιαίτερα το πάτημα με το μέσο ή το μπροστά μέρος του πέλματος σε τρεξίματα σε επίπεδα εδάφη.

 

Το εξωτερικό επάνω μέρος του Dynafit Feline Superlight αποτελείται από δικτυωτό ύφασμα, συνθετικές επιστρώσεις για προστασία και μια πλαστική επικάλυψη (half-gaiter) στην περιοχή των κορδονιών, η σχεδίαση της οποίας αποτελεί το δεύτερο καινοτομικό χαρακτηριστικό του παπουτσιού. Τα μισά από τα κορδόνια είναι ορατά, μιας και υπόλοιπα “κρύβονται” κάτω από την πλαστική επικάλυψη που προστατεύει ουσιαστικά από την είσοδο σκόνης, λάσπης και χαλικιών στο εσωτερικό. Υπάρχει μια θηλιά με την οποία ρυθμίζουμε το σφίξιμο των κάτω κορδονιών ώστε να νιώθουμε άνετα τα δάκτυλα των ποδιών, ενώ αφού σφίξουμε την θηλιά ρυθμίζουμε και το δέσιμο των πάνω κορδονιών. Το όλο σύστημα φαίνεται αρχικά πολύπλοκο αλλά είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να δίνει την δυνατότητα συνολικής ρύθμισης του πόσο σφιχτά θα δέσουμε το παπούτσι σε όλο του το μήκος και επίσης προστατεύει από ξαφνικό λύσιμο των κορδονιών ώστε να μην χαλαρώσει συνολικά το δέσιμο. Το τελευταίο κάτω κορδόνι έχει πλαστικό κάλυμμα ώστε να μπορεί κάποιος να τοποθετήσει και να ασφαλίσει μια εξωτερική γκέτα.

 

Ο χώρος των δακτύλων είναι μετρίου μεγέθους, ενώ γενικά το πλάτος του παπουτσιού ακολουθεί την γραμμή που έχουν οι ορειβατικές μπότες, δηλαδή δένει σαν γάντι στο πόδι, μιας και έτσι εξασφαλίζεται η σταθερότητα που χρειάζεται για γρήγορο τεχνικό τρέξιμο. Είναι πιο άνετο στο πίσω μέρος και στην περιοχή των δακτύλων και πιο σφικτό στο ενδιάμεσο.

 

 

Όπως ακριβώς και στα Dynafit Pantera, το παπούτσι έχει εξαιρετική προστασία στα δάκτυλα αλλά και περιμετρικά από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά. Τα τρία layers προστασίας που η εταιρεία ονομάζει Ballistic Bumper είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και σε συνδυασμό με τις σκληρές επικαλύψεις που διατρέχουν περιμετρικά το παπούτσι το κατατάσσουν στα κορυφαία μοντέλα της αγοράς όσο αφορά το χαρακτηριστικό αυτό.


Το βάρος του παπουτσιού κυμαίνεται στα 290 gr, είναι δηλαδή ελαφρύ, παρά την εξαιρετική προστασία και το αντικραδασμικό επίπεδο που παρέχει.

 


Δοκιμή και Συμπεράσματα:

 

Χρησιμοποίησα τα Dynafit Feline Superlight στο Ursa Trail στο Μέτσοβο, σε μεγάλο μέρος του The North Face® Zagori Mountain Running 80Κ, αλλά και σε πλήθος προπονήσεων με αποκορύφωμα τα τρεξίματα στα πολύ τεχνικά και πετρώδη μονοπάτια της Τήνου δοκιμάζοντας την διαδρομή του επερχόμενου Exomeria Trail Race.

 

 

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα επιθετική και αυτό που ξεχωρίζει αμέσως οπτικά είναι το σύστημα των κορδονιών με την επικάλυψη (half gaiter) και τα συστήματα προστασίας που διαθέτει, αλλά και η φόρμα του παπουτσιού που είναι εμφανές ότι δένει στο πόδι σαν γάντι. Σαν εφαρμογή μου ταίριαξαν άμεσα στο πόδι μιας και έχω λεπτό coup de pied και υψηλή καμάρα. Η φόρμα του παπουτσιού ίσως δημιουργήσει πρόβλημα σε αθλητές με πλατύ πόδι, οπότε καλό θα είναι να τα δοκιμάσουν πριν επιλέξουν νούμερο. Άπαξ και επιλεγεί το σωστό νούμερο, η εφαρμογή και η προσαρμογή στην κίνηση στα μονοπάτια είναι άψογη. Πρόσεξα ότι ενώ είναι πολύ ευλύγιστα στο μπροστά μέρος, στην περιοχή του αστραγάλου και του Αχίλλειου είναι πιο συμπαγή και σκληρά ώστε να παρέχουν σταθερότητα στο πάτημα και αυτό είναι πολύ θετικό χαρακτηριστικό. Λόγω στενής γραμμής θέλουν λίγο προσοχή για τυχόν διαστρέμματα, όπως σχεδόν όλα τα παπούτσια της κατηγορίας αυτής.

 

Η πρόσφυση τους κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα. Είτε τρέχει κάποιος σε ανηφόρες και κατηφόρες με σαθρό έδαφος, είτε σε μονοπάτια με πέτρες και πλάκες όπως στην Τήνο και το Ζαγόρι, είτε σε λάσπη, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα πρόσφυσης και γλιστρήματος. Όσο αφορά το χαρακτηριστικό αυτό είναι από τα καλύτερα – αν όχι το κορυφαίο – παπούτσι που έχω χρησιμοποιήσει! Το Vibram® Mapping Compound  και τα μεγάλα επιθέματα της σόλας κάνουν απίστευτη δουλειά! Η αντικραδασμική προστασία τους είναι επίσης πολύ καλή και δεν θα προβληματίσει όσο σκληρό και αν είναι το έδαφος.

 

Με θηλιά ρυθμίζουμε το σφίξιμο των κορδονιών χαμηλά στα δάκτυλα!

 

Το σύστημα των κορδονιών είναι πολύπλοκο αλλά εξασφαλίζει πολύ καλό σφίξιμο και ξεχωριστή προσαρμογή της εφαρμογής του παπουτσιού στο πόδι στα δάκτυλα και στο επάνω μέρος. Η πλαστική επικάλυψη στα κορδόνια (half-gaiter) προστατεύει από την είσοδο σκόνης, λάσπης και μικρών κλαδιών στο εσωτερικό του παπουτσιού. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό της τα κορδόνια μόλις τα δέσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα τρέχουμε ανεμπόδιστα και χωρίς να έχουμε τον κίνδυνο να πιαστούν σε κάποιο κλαδί. Τα κορδόνια είναι σκληρά και δεν λύνονται εύκολα, ενώ ο αερισμός που παρέχει το δικτυωτό ύφασμα κινείται στον μέσο όρο της κατηγορίας.

 Δικτυωτό ύφασμα πολύ καλής διαπνοής και σκληρές επικαλύψεις για περιμετρική προστασία!

 

Η Dynafit έχει δώσει μεγάλη σημασία στην προστασία των δακτύλων και γενικότερα του ποδιού από χτυπήματα σε πέτρες αφού το Ballistic Bumper στα δάκτυλα όπως και οι σκληρές πλαστικές επιστρώσεις στα πλάγια κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και σε προστασία λοιπόν τα Dynafit Feline Superlight κινούνται σε κορυφαία επίπεδα όπως διαπίστωσα.

 

Το drop είναι μεγάλο για την κατηγορία του παπουτσιού (12 mm) και θα θέλαμε να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Δεν διευκολύνει το τρέξιμο με το μέσο και το μπροστά μέρος του ποδιού, ιδιαίτερα σε επίπεδα κομμάτια μονοπατιών ή χωματόδρομων. Το χαμηλό βάρος τους εξασφαλίζει όμως γρήγορο τρέξιμο σε τεχνικό τερέν, κάτι για το οποίο είναι σχεδιασμένα άλλωστε.

 

Οι ιδιότητες των Feline Superlight σε ένα chart!

 

Συμπερασματικά, τα Dynafit Feline Superlight αποτελούν μια εξαιρετική λύση για γρήγορο τρέξιμο, με ασφάλεια και αντικραδασμική προστασία σε ιδιαίτερα τεχνικά μονοπάτια. Η Dynafit, με το πρώτο της μοντέλο για γρήγορο mountain running μετέφερε με πολύ σωστό τρόπο την τεχνογνωσία της στο ορεινό τρέξιμο. Έχουν κορυφαία πρόσφυση, εξαιρετική προστασία από χτυπήματα και από τους κραδασμούς και καινοτομικά χαρακτηριστικά στην σόλα και στο σύστημα των κορδονιών. Η ποιότητα κατασκευής κινείται σε κορυφαία επίπεδα, ενώ προσωπικά μου άρεσαν ιδιαίτερα και οπτικά, αν και αυτό δεν αποτελεί ίσως σημαντικό παράγοντα επιλογής παπουτσιού. Είναι ιδανικά για αποστάσεις μέχρι 40-50 χιλιόμετρα και αγώνες vertical kilometer, αλλά προσωπικά θα τα χρησιμοποιούσα και για αγώνες 50 miler, ή σαν αλλαγή σε αγώνες ultra-trail μέχρι και 100 μίλια.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Dynafit είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος. Μπορείτε προς το παρόν να τα προμηθευτείτε από τα εξής σημεία πώλησης:

 

- Κατάστημα Escape, Λ.Κηφισίας 354, τηλ 210 6106881

- POLO Center, Λ.Πατησίων 52 & Μετσόβου ,τηλ. 210 82 56 840

- Fifth Element, Δαγκλή και Παπάζογλου 1, Ιωάννινα

 

Αλλά και από το e-shop του Κλαουδάτου:

- http://www.klaoudatos-skishop.gr/

 

Χαρακτηριστικά

- Βάρος: 290 gr

- Drop: 12 mm

- Σόλα: Vibram® Mapping Compound με μεγάλα επιθέματα (lugs) πολλαπλών κατευθύνσεων

- Μεσόσολα: Πολλαπλές στρώσεις EVΑ (multi pad)

- Ballistic Bumper και περιμετρικές πλαστικές επιστρώσεις για προστασία από χτυπήματα

- Πάνω μέρος: Διαπνέον δικτυωτό ύφασμα, συνθετικές επιστρώσεις για προστασία και πλαστική επικάλυψη (half-gaiter) στην περιοχή των κορδονιών

- Καινοτομική σχεδίαση κορδονιών με θηλιά σύσφιξης

- Λιανική τιμή: 140€ (με την καλοκαιρινή έκπτωση 126€)


Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Αόρατες παρουσίες και παιχνίδια του μυαλού .. ένα άρθρο για τις ψευδαισθήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού στις υπερ… https://t.co/3Gg9eCb56m
HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες: https://t.co/JZrGhrXwLR… https://t.co/0b7ObP2lOa
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!

Φώτης Θεοχάρης: Το χρονικό της αποστολής στα Κ2 (8611m) & Broad Peak (8047m)!