Hoka Mafate II review

Από 31 Μάι 2012

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στους μεγάλους ultra αγώνες όπως το ROUT έτρεχα είτε με Salomon Speedcross, είτε με Mizuno Cabrakan. Και είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τα δυο μοντέλα, τα οποία υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια μου. Παρακολουθώντας όμως από πολύ κοντά την διεθνή αγωνιστική κίνηση, ιδιαίτερα δε την Αμερικανική σκηνή ultra, παρατήρησα ότι τον τελευταίο χρόνο γίνεται μεγάλη κουβέντα για ένα παπούτσι εντελώς ασυνήθιστο σε σχέση με όλες τις γνωστές μάρκες για βουνό. Το Hoka, και ιδιαίτερα το καθαρόαιμο βουνίσιο μοντέλο τους, που είναι το Hoka Mafate. Σημειωτέον ότι η εταιρία έχει πλήρη γκάμα παπουτσιών και για άσφαλτο και για βουνό.

Αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη της εταιρίας – που εδρεύει κοντά στην Ευρωπαϊκή Μέκκα του ορεινού τρεξίματος, το Chamonix - θα δει ότι ξεκίνησε από έναν μεγάλο ultra αθλητή, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, τον Nicolas Mermoud σε συνεργασία με έναν πολύ έμπειρο σχεδιαστή παπουτσιών trail running, με μεγάλη εμπειρία σε άλλες εταιρίες του χώρου. Σύντομα, το παπούτσι άρχισε να χρησιμοποιείται από αθλητές με μεγάλες διακρίσεις και δυνατότητες τόσο στην Ευρώπη (Ludovic Pomeret, Christophe Le Saux, Maud Combarieu κτλ…), αλλά και στην Αμερική (Karl Meltzer, Dave Mackey). Το ρεκόρ διαδρομής από τον Karl Meltzer στο Pony Express Trail (http://www.a-z.gr/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1137) έδωσε και την μεγάλη αναγνωρισιμότητα και καταξίωση, μιας και ο Karl χρησιμοποίησε τα Hoka Mafate σε όλη την διαδρομή των 2.000 μιλίων και μίλησε ένθερμα μετά τον άθλο του για το πόσο τον βοήθησαν τα παπούτσια στην προσπάθεια του.

Τα Hoka δεν αντιπροσωπεύονται στην χώρα μας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον μιας και οι πληροφορίες μου δείχνουν να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον), οπότε πρέπει να παραγγελθούν από το εξωτερικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κανείς σε παραγγελίες τέτοιου είδους είναι φυσικά το νούμερο του παπουτσιού. Εδώ, η εταιρία βοηθάει, αφού στον διαδικτυακό τόπο της έχει σχεδιάγραμμα που συσχετίζει το μήκος του ποδιού μας σε mm σε σχέση με τα νούμερα της. Από την δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι το νούμερο μου στα Hoka είναι ίδιο με τα Salomon. Το κακό είναι ότι δυστυχώς δεν αποστέλλει απευθείας στην Ελλάδα, αλλά σε παραπέμπει σε Γαλλικά κυρίως διαδικτυακά καταστήματα. Το amazon είναι ίσως η καλύτερη λύση ίσως, ιδιαίτερα αν κάποιος δεν γνωρίζει Γαλλικά.

Η πρώτη οπτική επαφή με το παπούτσι είναι σοκαριστική. Δίπλα στα Speedcross και τα Mizuno φαίνονται σχεδόν διπλάσια σε όγκο, μιας και η ενδιάμεση σόλα τους διαθέτει 2,5 φορές όγκο υλικού EVA (αντικραδασμικό) σε σχέση με τα άλλα παπούτσια αλλά και ο πάτος τους έχει μεγαλύτερο πλάτος κατά 35% ώστε να αντισταθμίζει την αστάθεια λόγω ύψους του παπουτσιού. Η μεγάλη έκπληξη όμως είναι το βάρος τους σε σχέση με αυτό που περιμένει να δει κανείς λόγω όγκου. Είναι λοιπόν μερικά γραμμάρια βαρύτερα από τα Speedcross και σαφώς ελαφρύτερα από τα Mizuno! Γενικά το παπούτσι είναι πολύ ελαφρύ, και απίστευτα άνετο.

Τα Hoka Mafate II λοιπόν δοκιμάστηκαν σκληρά από τον γράφοντα σε πολλές trail διαδρομές διαφόρων επιφανειών, αλλά και σε δυο αγώνες. Το μονοπάτι Παρνασσού και το Ziria Skyrace. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

  1. Το παπούτσι είναι γρήγορο. Ιδιαίτερα σε ελαφρά κακοτράχαλες κατηφοριές όπου δεν χρειάζεται πλέον να πηδάει αριστερά και δεξιά ο αθλητής για να αποφύγει ρίζες και μικρές πέτρες, μιας και περνάει κυριολεκτικά από πάνω τους χωρίς να τις νιώσει καν όταν τις πατάει. Είναι απίστευτο το πόσο υποστηρίζουν το γρήγορο κατηφορικό τρέξιμο σε τέτοιου τύπου μονοπάτια. Έτρεχα με όση ταχύτητα μπορούσα έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι έχω ασφάλεια και με πολύ λιγότερη προσήλωση στο έδαφος από ότι παλιότερα. Ο κατά 35% πλατύτερος πάτος δουλεύει άψογα. Εκεί που αλλάζει λίγο το ζήτημα και απαιτούνε την προσοχή μας είναι σε κατηφορικά μονοπάτια με μεγάλες πέτρες. Πάρτε ως παράδειγμα την διάσχιση της κορυφογραμμής μετα το Βαρνεβό στην Ζήρια. Εκεί μειονεκτούν λόγω ύψους, και θέλει προσοχή.
  2. Όταν ο αθλητής τρέχει με ταχύτητα και συναντήσει απότομη στροφή του μονοπατιού, θέλουν προσοχή και πάλι λόγω του ύψους τους. Αν όμως εξοικειωθείς με το παπούτσι ελαχιστοποιείται το πρόβλημα.
  3. Το τρέξιμο με τα Hoka απαιτεί σημαντική εξοικείωση ώστε να τα δουλεύεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι ότι υποστηρίζουν την νέα τάση για μίνιμουμ πτώση από την φτέρνα στα δάκτυλα (έχουν σχεδόν μηδενική) και έτσι ευνοούν την προσγείωση του ποδιού με το μέσο (midfoot) ή εμπρόσθιο (forefoot) τμήμα του πέλματος. Περίεργη αρχικά φαίνεται και η προσγείωση στο έδαφος έχοντας τόσο cushioning. Δίνουν μια αίσθηση ότι “πατάς” σε σύννεφο! Είτε σε άσφαλτο, είτε σε ρίζες, είτε σε πέτρες και χαλίκια, σχεδόν δεν αισθάνεσαι τίποτα και αυτή η ιδιότητα είναι πολύ σημαντική στα τελευταία χιλιόμετρα ενός ορεινού ultra-trail αγώνα όπου τα πέλματα υποφέρουν. Ταυτόχρονα η προστασία σε γόνατα και ισχίο είναι εξαιρετική λόγω της σχεδόν εξάλειψης των κραδασμών. Εδώ δεν υφίσταται φυσικά το ζήτημα της αλλαγής παπουτσιών στο μέσο του αγώνα λόγω εξαφάνισης των αντικραδασμικών ιδιοτήτων τους. Και λίγο να “κάτσει” το παπούτσι το ότι έχει 2,5 φορές παραπάνω αντικραδασμικό εξασφαλίζει την διατήρηση άνετου πατήματος.
  4. Το traction των Hoka είναι πολύ καλό. Όχι στο επίπεδο των Salomon Speedcross, αλλά κάνει μια χαρά την δουλειά του. Στις ανηφόρες έχουν καλό κράτημα, αν και εμένα προσωπικά μου δίνουν την εντύπωση απορρόφησης ενέργειας λόγω του cushioning. Δεν είναι οι ανηφόρες πάντως το δυνατό σημείο τους. Τα παπούτσια έχουν μια κλίση στο μπροστά μέρος τους, ώστε να ρολάρει το παπούτσι στην ευθεία. Αυτό δουλεύει καλά σε συνδυασμό με το zero heel-to-toe drop που διαθέτουν.
  5. Το μεγάλο cushioning που έχουν βοηθάει και στη εξάλειψη των πόνων στους τετρακέφαλους στα τελευταία χιλιόμετρα ενός αγώνα πάνω από 100 χιλιόμετρα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους αθλητές. Επίσης, δείχνουν να βοηθάνε σημαντικά και στην αποκατάσταση και τους μυϊκούς πόνους των επόμενων ημερών του αγώνα, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μου.
  6. Ο θάλαμος των δάκτυλων στο εμπρός μέρος του παπουτσιού είναι ευρύχωρος και αυτό βοηθάει σε μεγάλους αγώνες που υπάρχει πρήξιμο των ποδιών. Ένα θέμα που διαπίστωσα είναι ότι χρειάζονται μερικές φορές σφίξιμο των κορδονιών, θέμα όμως που παρουσιάζεται σχεδόν σε όλα τα μοντέλα με κορδόνια. Μπορεί βέβαια κάποιος να τα αντικαταστήσει με κορδόνια που κλειδώνουν (σαν της Salomon) και να το λύσει και το θέμα αυτό.

Καταλήγοντας, πιστεύω ότι το Hoka Mafate είναι καθαρόαιμο βουνίσιο παπούτσι που αποτελεί κορυφαία λύση για αγώνες ultra-trail και 100 μιλίων. Είναι ακριβό παπούτσι, αλλά λόγω των ιδιοτήτων τους και της ποιότητας κατασκευής αντέχουν και πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Τουλάχιστον τα διπλάσια, οπότε αποσβένεται το κόστος αγοράς. Βοηθούν την φυσική κίνηση των ποδιών, αλλά χρειάζονται εξοικείωση μιας και είναι τελείως διαφορετικά από ότι άλλο κυκλοφορεί. Αξίζει ίσως να τους δώσετε μια ευκαιρία. Εγώ θα τρέξω το Olympus Mythical Τrail 100K αλλά και το ROUT 100 miler με αυτά. Περισσότερες πληροφορίες στο site της εταιρίας: http://www.hokaoneone.com

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός: https://t.co/z9i1ArRrdl https://t.co/gFHkBS8HZP
"Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο" : https://t.co/0N8i8yBxT1 https://t.co/N4SAoeCp4y
"Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας, Salewa Pedroc Durastrech", δοκιμή και παρουσίαση από τον Δημήτρη Δεσποινιάδ… https://t.co/EHK6zJ7wZU
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!

Αδιάβροχα jacket SALEWA

Κ2 - «Μαζί στην κορυφή»: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάβαση του Αντώνη Συκάρη στο πιο δύσκολο βουνό του κόσμου!

Ο κόσμος του Ερμή Θεοχαρόπουλου, μέσα από μια συνέντευξη και μια μοναδική αναρρίχηση στο χωριό του στα Τζουμέρκα!

Ιστορίες της Πλάκας για τις μέρες της καραντίνας: 'Ventura Highway'!