Ultra Trail Picos de Europa, κάντο μόνος σου!

H εντυπωσιακή άνοδος του mountain running παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες αθλητές να αναζητούν νέες και μοναδικές αγωνιστικές εμπειρίες αλλά και διοργανωτές να τρίβουν το κεφάλι τους για να δημιουργήσουν αγώνες διαφορετικούς που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο Ultra Trail Picos de Europa. Η ιδέα είναι παλιά, δοκιμασμένη, έχει τις ρίζες της στο κλασικό βρετανικό fell running και σε κλασικά FKT (Fastest Known Times, βλ Bob Graham Round) αλλά φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Έχοντας αυτά κατά νου λοιπόν, οι διοργανωτές του Ultra Trail Picos de Europa σχεδίασαν κάτι απλό. Ο αθλητής θα πρέπει να περάσει από μία σειρά καταφυγίων/σταθμών ελέγχου μέσα σε ένα διάστημα 50 ωρών. Δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιό θα είναι το σημείο εκκίνησης, το σημείο τερματισμού ή η διαδρομή που θα ακολουθηθεί. Κάθε αθλητής (ή ομάδα των 2-4 ατόμων). Αρκεί να έχει διάρκεια λιγότερη των 50 ωρών. Οι χρόνοι θα καγράφονται στα καταφύγια στα οποία ο αθλητής θα έχει και την δυνατότητα ύπνου και θα ανεβαίνουν στο site του αγώνα για να βγει μια τελική κατάταξη.



Η χρονική περίοδος κατά την οποία οι αθλητές μπορούν να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους είναι από 1η Ιούνη μέχρι και 30 Σεπτέμβρη, οπότε και ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Προφανώς επιτρέπονται GPS, χάρτες, πυξίδες για ασφαλή πλοήγηση στην διαδρομή.



Ένα εγχείρημα διαφορετικό, που απαιτεί δεξιότητες και στρατηγική πολλών επιπέδων: επιλογή γρηγορότερης ασφαλέστερης διαδρομής, γνώση προσανατολισμού, κίνηση σε ορεινό περιβάλλον σε συνθήκες πλήρους αυτονομίας. Μια γνήσια βουνίσια περιπέτεια!

 

Το καταφύγιο Vega Ario, ένας από τους σταθμούς ελέγχου του αγώνα

Η διοργάνωση εκτός της επιλογής "OUT OFF RACE" όπως ονομάζει το παραπάνω φορμάτ αγώνα, δίνει και την δυνατότητα "κανονικού" αγώνα με εκκίνηση στις 26 Ιουλίου αποκλειστικά με ομάδες των δύο αλλά με τις συνθήκες που προαναφέραμε: αυτονομία, επιλογή βέλτιστης διαδρομής, χρονικό όριο 50 ωρών.



Μια ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο προσέγγιση που βάζει τους αθλητές να εξασκήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες πέρα από την απλή αναζήτηση της επόμενης κορδέλας και να γνωρίσουν τις πραγματικές συνθήκες κίνησης σε βουνό. Θα περιμένουμε να δούμε τι απήχηση και ποιά θα είναι τα αποτελέσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληφοροφίες στο site της διοργάνωσης: http://www.utpe.es

 

Φωτό © : UTPE

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ