TransPyrenea 2016, για όσους θεωρούν το Tor des Geants ζέσταμα! Κύριο

Είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη φύση είναι φτιαγμένη έτσι για «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα». Το ίδιο συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια στο άθλημά μας, το ορεινό τρέξιμο όπου έχει μπει άλλη μία παράμετρος σε αυτό το Ολυμπιακό μότο, το «μακρύτερα». Αυτό έχει υλοποιηθεί όπως έχουμε διαπιστώσει λίγοι από εμάς ζώντας το, οι περισσότεροι θαυμάζοντας ή απορώντας εκ του μακρόθεν, με αγώνες ή και μοναχικές προσπάθειες που ξεπερνούν το φράγμα των 100 μιλίων. Το πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Tor des Geants ο οποίος κατάφερε σε ελάχιστες μόνο διοργανώσεις να αποτελέσει θέλγητρο για παράτολμους ultra trailers να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν πριν ένα ακόμη μεγαλύτερο project έλθει για να κάνει ακόμα και αυτόν τον «Γύρο των Γιγάντων» να φαντάζει σαν ένα προπονητικό Long Run. Υπερβολή; Καθόλου! Κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε για τον TransPyrenea 2016!

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας παραθέσουμε μερικούς αριθμούς: 895 χλμ, 55.000 θετική υψομετρική διαφορά, χρονικό όριο 400 ώρες. Είπατε τίποτα για υπερβολή;

 

Ο αγώνας «πατάει» πάνω στο GR10, το μονοπάτι που χωρίζει Γαλλία και Ισπανία και ενώνει τον Ατλαντικό με την Μεσόγειο περνώντας μέσα από την καρδιά των Πυρηναίων, το φυσικό σύνορο των δύο μεγάλων αυτών χωρών. Ξεκινάει από το Hendaye, ένα παραθαλάσσιο χωριό στην νοτιοδυτική γωνιά της Γαλλίας και αφού διασχίσει ένα από τα πιο οργανωμένα Ευρωπαϊκά μονοπάτια όπως και είναι το GR10, καταλήγει στο Banyuls-sur-Mer στις μεσογειακές της νοτιανατολικής Γαλλίας.

 

 

Ο αγώνας έχει χωριστεί σε 4 λογικές και χωροταξικές οντότητες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από 200 – 250 περίπου χιλιόμετρα πριν καταλήξει σε κάποιον μεγάλο σταθμό βάσης. Κατά μέσο όρο ο κάθε αθλητής θα πρέπει να διανύει τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα «τρέχοντας» με την εκπληκτική ταχύτητα των 2,5 χλμ / ώρα ή αλλιώς μεταφρασμένο σε ρυθμό τα 24’/χλμ. Υπάρχει χρονικό όριο μέσα στο οποίο ο αθλητής θα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του για να φτάσει σε κάποιον σταθμό βάσης αλλά και όπως προαναφέραμε το συνολικό χρονικό όριο των 400 ωρών ή αλλιώς 16 ημερών και 16 ωρών! Μέσα στην τεράστια λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού αναφέρεται ρητώς και ο υπνόσακος αφού προφανώς οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκουν κατάλυμα σε διάφορα καταφύγια της διαδρομής πέραν των 4 σταθμών βάσης.

 

 

Οι διοργανωτές αναφέρουν κατηγορηματικά ότι ο αγώνας δεν αποτελεί άλλον έναν αγώνα Ultra Trail αλλά μία μεγάλη διάσχιση με όλες όμως τις προδιαγραφές ενός αγώνα, όπως κατάταξη, χρονικά όρια αποκλεισμού, κανόνες κλπ. Η σηματοδότηση του αγώνα θα είναι λιτή αφού το μονοπάτι GR10 είναι επαρκώς σηματοδοτημένο και οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι απολύτως εναρμονισμένες με το περιβάλλον και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Μην περιμένετε κορδέλες και γαζωμένα δέντρα για 900 χιλιόμετρα δηλαδή… Μπορείτε να πάρετε από εδώ μία γεύση από τις αποστάσεις και το προφίλ της διαδρομής.

 

 

Ο αγώνας διεξάγεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 και διοργανωτής είναι η RSO (Raid Sahara Organisation) με πάνω από 20 ultra αγώνες στο «βιογραφικό» της. Ο TransPyrenea είναι το κορύφωμα της προσπάθειάς της να προσφέρει μεγάλους αγώνες σε … ανικανοποίητους και ανήσυχους δρομείς. Προηγούνται οι TransArabia, ένας αγώνας που διασχίζει τον «Δρόμο των Βασιλέων» στην Ιορδανία από την Νεκρά Θάλασσα έως την Πέτρα τον Φλεβάρη του 2015 και ο TransOmania  που διασχίζει την έρημο Wahiba στο Ομάν, και οι δύο περίπου 300 χιλιόμετρα.

 

Αν μέχρι τώρα δεν έχετε καταφέρει να … εντυπωσιαστείτε, τι θα πείτε όταν μάθετε ότι οι 280 διαθέσιμες θέσεις είναι ήδη κλεισμένες; Είναι τρελοί αυτοί οι ultra trailers!

 

Για όσους το ... σκέφτεστε για το 2017 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα: http://www.transpyrenea.fr

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com