Hydra’s Trail Event 2015: Η χρονιά της καθιέρωσης στην κορυφή! Κύριο

Το να ξεκινήσεις εντυπωσιακά θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη από την πρώτη χρονιά είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είχε καταφέρει πέρσι η διοργάνωση του Hydra’s Trail Event. Το να καταφέρεις όμως όχι μόνο να διατηρήσεις την ποιότητα αλλά και να βελτιωθείς σε αρκετά σημεία, κρατώντας πολύ ψηλά σχεδόν όλες τις παραμέτρους που αφορούν την επιτυχία μιας διοργάνωσης αγώνα ορεινού τρεξίματος, είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό που δείχνει το πάθος των διοργανωτών αλλά φέρνουν και την καθιέρωση ενός αγώνα στην συνείδηση της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος. Βρεθήκαμε το διήμερο που μας πέρασε στην Ύδρα, ζήσαμε την ατμόσφαιρα, γίναμε ένα με τους εκατοντάδες αθλητές, εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες, τρέξαμε στα μονοπάτια της και μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το Hydra’s Trail Event ήταν απόλυτα επιτυχημένο, σε όλα τα επίπεδα και καθιερώνεται πλέον στην κορυφή των αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας.

Εκείνο το χαρακτηριστικό που πραγματικά δεν συναντάς σε κανέναν απολύτως αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, αλλά και όσους γνωρίζουμε και έχουμε τρέξει στο εξωτερικό εκτός φυσικά του UTMB®, είναι ο απίστευτος ενθουσιασμός από το πλήθος του κόσμου, που ζει με την καρδιά του την προσπάθεια των αθλητών. Ο γύρος που κάνει πριν τερματίσει ο αθλητής στην παραλία της Ύδρας, περνώντας έξω από τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες και μέχρι την αψίδα του τερματισμού, είναι κάτι μοναδικό που μόνο αν το ζήσει κανείς μπορεί να καταλάβει το πόσο επιβραβεύει την προσπάθεια των αθλητών στον αγώνα. Εδώ υπάρχει και μια μεγάλη αντίθεση που ενισχύει το κλίμα των τερματισμών. Σχεδόν σε ολόκληρη την υπόλοιπη διαδρομή στα μονοπάτια του νησιού, υπάρχει το στοιχείο που κάνει το ορεινό τρέξιμο να ξεχωρίζει και που είναι η απομόνωση του αθλητή με την φύση και το μυαλό του. Περνάει ο αθλητής την εσωτερική του μάχη με τις δυσκολίες της διαδρομής, του μονοπατιού, του καιρού και της αγωνιστικής του προσπάθειας και επιβραβεύεται τελικά για την επιτυχία του με την ενθουσιώδη υποδοχή από τους χιλιάδες εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες που τον περιμένουν στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Μια ιδανική διαδοχή συναισθημάτων που σε εξυψώνει ψυχικά.

 

 

Για τους εθελοντές του Hydra’s Trail Event, με τα κόκκινα τζάκετ του χρυσού χορηγού «Παπαδοπούλου» - στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια γιατί έχει αγκαλιάσει μοναδικά την διοργάνωση - τι να πρωτοπεί κανείς. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο Advendure πετυχημένος αγώνας χωρίς την δουλειά των εθελοντών δεν μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Ύδρας ήταν εντυπωσιακή η παρουσία τους, από την υποδοχή των αθλητών με τις σφυρίχτρες και τον ενθουσιασμό, μέχρι την βοήθεια που προσέφεραν ενημερωτικά σε όλη την διάρκεια του διημέρου, την δουλειά στους σταθμούς τροφοδοσίας,  σαν δείκτες στην διαδρομή, στη γραμματεία και παντού όπου χρειαζόταν

 

 

Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και για έναν πρόσθετο λόγο. Με τα χαμόγελα και τον ενθουσιασμό τους ξεσήκωναν τον κόσμο και έφτιαξαν μια φανταστική ατμόσφαιρα, κάνοντας όμως παράλληλα άψογη δουλειά και μάλιστα με αυστηρό τρόπο όταν αυτό ήταν απαραίτητο, όπως π.χ όταν έπρεπε να ανοίξει διάδρομος γιατί ερχόταν αθλητής στον τερματισμό. Πολύ σημαντική και καινοτομική η "επιτροπή υποδοχής" που περίμενε όλους τους αθλητές στο λιμάνι για να τους κατατοπίσει για οτιδήποτε σχετικό με την διοργάνωση, το πρόγραμμα ή την διαμονή τους (που ήταν το ξενοδοχείο τους κλπ). Ένα σημείο που χρήζει κάποιας βελτίωσης είναι η καλύτερη οργάνωση (με μεγαλύτερα ή ίσως περισσότερα πλοιάρια) της ομαδικής αποχώρησης των αθλητών. Μια μικρή λεπτομέρεια που όμως θα βοηθήσει σημαντικά τους αθλητές και συνοδούς τους.

 

 

Οι αγώνες του Σαββάτου (Downhill, Junior’s Race και τα 5 χιλιόμετρα του Run & Fun) έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στην διοργάνωση. Οι διαδρομές ήταν ίδιες με την περσινή, το Downhill δοκίμασε τους τετρακεφάλους των αθλητών, τα πιτσιρίκια έτρεξαν με ενθουσιασμό γύρω από το λιμάνι, ενώ η διαδρομή των αγώνα των 5 χιλιομέτρων ήταν πολύ όμορφη και την ευχαριστήθηκαν όσοι την επέλεξαν. Μια βελτίωση σε σχέση με την περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη οργάνωση της εκκίνησης του Downhill που είχε σαν αποτέλεσμα την μικρότερη παραμονή των αθλητών στα ψηλά.

 

 

Με την ευκαιρία να τονίσουμε εδώ ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε στο Hydra’s Trail Event και θα έπρεπε να εφαρμόσουν και οι υπόλοιποι διοργανωτές μεγάλων αγώνων που έχουν συμπεριλάβει και μικρότερους αγώνες στο πρόγραμμα τους. Το κυρίως event (ο μεγάλος αγώνας των 25 χιλιομέτρων - Eros Mountain Trail) στην Ύδρα έγινε την Κυριακή μαζί με τον Rock Race των 10 χιλιομέτρων,  που όμως ξεκινώντας τον μισή ώρα νωρίτερα δεν επηρέαζε καθόλου τους τερματισμούς του μεγάλου αγώνα, ενώ όλοι υπόλοιποι μικρότεροι έγιναν το Σάββατο. Αποτέλεσμα ήταν να μοιραστεί η δραστηριότητα, να υπάρχει καλύτερη οργανωτική επίβλεψη και το κυριότερο, να πάρουν οι αθλητές του μεγάλου αγώνα αυτό που τους αξίζει στην δύσκολη προσπάθεια που κάνουν. Έχουμε ζήσει άλλες διοργανώσεις στις οποίες αθλητές που είχαν τρέξει πολλές ώρες στο βουνό ή στην άσφαλτο, τερμάτιζαν μαζί με παιδιά ή πλήθος άλλων αθλητών μικρότερων αγώνων, χάνοντας ακόμη και αυτό το ξεχωριστό χειροκρότημα που τους αναλογεί ή ακόμη και δυσκολεύοντας την προσπάθεια τους όπως σε πρόσφατο μαραθώνιο ασφάλτου.

 

 

Η διαδρομή του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης την οποία τρέξαμε, το Eros  Mountain Trail των 25,6 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική 1.050 μέτρα, ήταν πανέμορφη και με εναλλαγές τοπίων αλλά και τεχνικής δυσκολίας. Ουσιαστικά, όσο αφορά την τεχνική δυσκολία του μονοπατιού, χωριζόταν σε τρία μέρη. Τα πρώτα 7 χιλιόμετρα ήταν εύκολα τεχνικά, και σε προετοίμαζαν για το μεσαίο κομμάτι που ήταν τεχνικό μονοπάτι και περιείχε και τις έντονες κλίσεις, είτε ανηφορικές, είτε κατηφορικές. Από το 17ο χιλιόμετρο και μετά το πεδίο προσφερόταν – αν ο αθλητής είχε δυνάμεις – για γρήγορο και απολαυστικό τρέξιμο, ενώ στα τελευταία 4 χιλιόμετρα το τρέξιμο δίπλα στην θάλασσα έδινε έναν φανταστικό τόνο στην προσπάθεια.  

 

 

Ο καιρός ήταν ιδανικός για αγώνα τρεξίματος, αλλά είχε και το άγριο χαρακτηριστικό της ομίχλης στα ψηλά που μας θύμισε – σε συνδυασμό με την ανάβαση στην επίπονη ανηφόρα σε σκληρό πέτρινο τερέν προς την Μονή του Προφήτη Ηλία η οποία βρίσκεται κάτω από την κορφή – την ανάβαση του Γιόσου με τα καγκέλια στον Όλυμπο! Η ομίχλη μας στέρησε μεν την θέα από τα ψηλότερα σημεία της διαδρομής, αλλά έδωσε ένα πραγματικά βουνίσιο χαρακτηριστικό στον αγώνα.

 

 

Να τονίσουμε εδώ ότι ο Eros  Mountain Trail είναι καθαρόαιμο mountain running, παρά το χαμηλό υψόμετρο του βουνού Έρως, λόγω εναλλαγών πεδίου και τεχνικής δυσκολίας. Επίσης θεωρούμε σημαντικό – τουλάχιστον για την μεγάλη διαδρομή του αγώνα – να μην αλλάξει η απόσταση, ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς επιδόσεων αλλά και γιατί το χρονικό της μέγεθος είναι ιδανικό ώστε να οργανωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η άφιξη και αποχώρηση των αθλητών από το νησί αλλά και οι υπόλοιπες διοργανωτικές λεπτομέρειες.

 

  

Η σήμανση των διαδρομών των αγώνων ήταν εξαιρετική, με χρήση και εθελοντών ως δείκτες εκεί που χρειαζόταν (ιδιαίτερα στο Downhill) και πολύ πυκνή και σωστά τοποθετημένη, πράγμα που χρειάστηκε μέσα στην ομίχλη του μεγάλου αγώνα της διοργάνωσης και έδειξε την ετοιμότητα και τον βαθμό εμπειρίας που έχει ο Λουκάς Πρατίλας – τεχνικός διευθυντής του αγώνα – και η ομάδα του. Ο καθαρισμός των μονοπατιών ήταν επίσης σε εξαιρετικό επίπεδο, και η εικόνα τους ήταν πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, που ήταν βέβαια η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήθηκαν για τον αγώνα. Οι σταθμοί του αγώνα ήταν σωστά κατανεμημένοι και επαρκείς για το μήκος της διαδρομής.

 

  

Σε καθαρά αθλητικό επίπεδο είχαμε εξαιρετικούς χρόνους και βελτίωση επιδόσεων συνολικά, καθώς και ρεκόρ διαδρομών στους αγώνες. Στο Downhill του Σαββάτου, ο Νίκος Πάλλης έκανε ρεκόρ διαδρομής με επίδοση 10.24.58, καταρρίπτοντας το 10:48 που είχε από πέρσι ο Γιώργος Διαλεκτός. Στο πεντάρι του Run&Fun είχαμε και εδώ ρεκόρ διαδρομής τόσο στους άντρες από τον Sokrat Mema με επίδοση 19:12, όσο και στις γυναίκες με το 20:17 της Μαρίας Μαλάϊ. Σπουδαία επίδοση του Γιώργου Καραβίδα στο Rock Race των 10 χιλιομέτρων με επίδοση 50:30. Στον μεγάλο αγώνα της διοργάνωσης, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος δεν έσπασε το δίωρο μόλις για 8 δευτερόλεπτα, κάνοντας φυσικά ένα καταπληκτικό ρεκόρ διαδρομής με επίδοση 2:00:08, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο του πρωταθλητή μας. H Γλυκερία Τζιατζιά απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτή την εποχή δεν έχει αντίπαλο, παίρνοντας την μία νίκη πίσω από την άλλη με σπουδαίες επιδόσεις, όπως το 2:37:15 που πέτυχε και που είναι φυσικά και αυτό ρεκόρ διαδρομής.

 

 

 

Όπως είχαμε τονίσει και πέρσι, το ιδιαίτερο μετάλλιο που σχεδιάστηκε από την κ. Έλενα Βότση που έχει επιμεληθεί τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι εξαιρετικά όμορφο. Όλες οι υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με τον αγώνα, αλλά και οι παροχές κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από το Pasta Party με χορηγό τα ζυμαρικά Melissa, με την ποικιλία ζυμαρικών, το service, τον χώρο που επιλέχτηκε αλλά και την ζωντανή μουσική, μέχρι τον νέο χώρο που επιλέχτηκε  φέτος για την τεχνική ενημέρωση και ήταν εξαιρετικός. Να επισημάνουμε την εξαιρετική δουλειά και από την εταιρεία χρονομέτρησης Chronolog, η οποία εξέδιδε τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο στο Ιnternet, αλλά να δώσουμε και τα συγχαρητήρια μας στις τοπικές αρχές και τον Δήμο που βοηθά και συμπαραστέκεται με τον καλύτερο τρόπο στην διοργάνωση.

 

 

 

Οι Υδραίοι έχουν βρει την συνταγή ώστε να προσφέρουν στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος ένα καταπληκτικό και άρτια οργανωμένο αγωνιστικό διήμερο για όλα τα γούστα. Και αν την πρώτη χρονιά το στοίχημα που κερδήθηκε ήταν η σωστή σχεδίαση και υλοποίηση, την δεύτερη χρονιά η πρόκληση ήταν η βελτίωση, η διόρθωση λεπτομερειών και η καθιέρωση. Και το Hydra’s Trail Event μπορούμε πλέον άφοβα να πούμε ότι καθιερώνεται – με την σημαντικότατη βοήθεια όλου του νησιού αλλά φυσικά και των χορηγών που αγαπάνε και την Ύδρα αλλά και τον αγώνα – ως μια διοργάνωση που αφήνει και θα συνεχίσει να αφήνει εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στον χώρο του ορεινού τρεξίματος!

 

Διαβάστε την ανταπόκριση του διημέρου εδώ. Δείτε τα αποτελέσματα όλων των αγώνων εδώ.

 

Ευχαριστούμε την διοργάνωση των αγώνων του Hydra’s Trail Event για την φιλοξενία.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Hyrda’s Trail Event, Ιωάννης Ράππας

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ