Έλληνες παντού: Monte Rosa, Transalpine Run, 4KVDA!

Μοναδικές στιγμές ζήσαμε την προηγούμενη βδομάδα παρακολουθώντας τους αγώνες πολλών ελλήνων αθλητών και φίλων τόσο στους αγώνες του Ultra Trail du Mont Blanc, στον Grand Raid Pyrenees και στον Trofeo Kima. Πάντα αυτή η περίοδος είναι γεμάτη αγωνιστική πανδαισία σε όλη την Ευρώπη η οποία βέβαια δεν σταματάει εδώ! Προσμονή αλλά και προσδοκίες για καλές εμφανίσεις δημιουργούν οι Ultra Tour Monte Rosa, Goretex Transalpine Run και ένας αγώνας που ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στην κοιλάδα της Αόστα στην γειτονική Ιταλία, ο 4KVDA, αφού δεν είναι λίγοι οι έλληνες αθλητές που θα δώσουν το παρών στις εκκινήσεις τους.

Ultra Tour Monte Rosa (UTMR) - Νίκος Καλοφύρης, Προκόπης Αρκούδης

 

Με πολλές ελπίδες ότι θα σηματοδοτήσει κάτι καινούριο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες φανατικούς ultra trailers από όλον τον κόσμο ξεκίνησε πέρυσι η “zero edition” του νέου αγώνα υπεραπόστασης στην καρδιά των Άλπεων, ο Ultra Tour Monte Rosa. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του και από εδώ από το Advendure, εκτός από την δεδομένη ομορφιά της περιοχής στην οποία διεξάγεται ο αγώνας, πόλο έλξης αποτέλεσε και ένα όνομα μίας αθλήτριας συνώνυμο με τους αγώνες υπεραπόστασης βουνού και ασφάλτου τα τελευταία χρόνια … της μίας και μοναδικής Lizzy Hawker!

 

©LloydBelcherVisuals

 

Ο εκπληκτικός όγκος του Monte Rosa (4.634μ) με 10 κορυφές άνω των 4.000μ δεσπόζει πάνω από τα Ελβετοιταλικά σύνορα. Ο αγώνας ακολουθεί τα άγρια και πανέμορφα μονοπάτια του δημοφιλούς μονοπατιού Tour de Monte Rosa ακολουθώντας πολλές φορές προκλητικά και διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια γύρω από το βουνό. Το Monte Rosa δεν στέκεται βέβαια μόνο του στην περιοχή αυτή… Η ευρύτερη περιοχή του Zermatt «φιλοξενεί» 38 κορφές πάνω από τα 4.000 μέτρα αποτελώντας έναν πραγματικό ορειβατικό και πεζοπορικό παράδεισο όπου βέβαια δεσπόζει το επιβλητικό Matterhorn (4.478μ) το οποίο οι δρομείς του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ουκ ολίγες φορές.

 

Ο αγώνας διεξάγεται με δύο διαφορετικές μορφές:

Τριήμερος εταπ αγώνας:
o 1η Σεπτεμβρίου 27χλμ, +1,800m / -1,930m
o 2η Σεπτεμβρίου 43,5χλμ , +2,800m / -3,300m
o 3η Σεπτεμβρίου 45,5χλμ, +2,835m / -2,500m

Ενιαίος ultra αγώνας: 116χλμ, +8.300 D+, 2η Σεπτεμβρίου 2016

 

Ο Γιάννης Μπάγιος στον UTMR | ©LloydBelcherVisuals

 

Πέρυσι, ήταν ο Γιάννης Μπάγιος ο οποίος κατάφερε και στάθηκε και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία στην μηδενική έκδοση του UTMR που διεξήχθη μόνο με την μορφή εταπ αφού κατετάγη στην 4η θέση κατηγορίας και 21η γενικής με συνολική επίδοση 19.44.50. Φέτος δύο έμπειροι έλληνες δρομείς θα δώσουν το παρών στον μεγάλο αγώνα ο οποίος διεξάγεται για πρώτη φορά με αυτή την μορφή, ο Νίκος Καλοφύρης και ο Προκόπης Αρκούδης. Ο Νίκος Καλοφύρης δήλωσε στο Advendure: "Είμαι πολύ καλά και η προετοιμασία μου κύλησε χωρίς προβλήματα. Πάω για να χαρώ τον αγώνα, να ζήσω μια νέα εμπειρία και αν μου βγεi ο αγώνας να καταφέρω κάτι καλό. Θέλει πολύ προσοχή, μιας και έχει ιδιαίτερα μεγάλη θετική υψομετρική, ιδιαίτερα στο πρώτο κομμάτι του. Επίσης θέλουν προσοχή οι παρατεταμένες αναβάσεις και καταβάσεις, που είναι χαρακτηριστικό των αγώνων στις Άλπεις".  Έχουμε βάσιμες λοιπόν ελπίδες για κάτι πολύ καλό στο Monte Rosa. Καλή επιτυχία και στους δύο!

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα στο https://www.ultratourmonterosa.com/

 

GoreTex® Transalpine Run - Βασίλης Αλαμάνος

Ένας αγώνας διακαής πόθος πολλών ελλήνων δρομέων, όνειρο όμως που τόσο λόγω πολλών ημερών όσο και χρημάτων που απαιτούνται δεν μπορεί να εύκολα να πραγματοποιηθεί. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη πάντα με την μορφή πολυήμερου ετάπ (multistage) αγώνα στον οποίο συμμετέχουν ομάδες των δύο αθλητών. Η διαδρομή φέτος έχει ολικώς επανασχεδιαστεί και ξεκινάει από το Garmisch-Partenkirchen της Βαυαρίας (Γερμανία) για να καταλήξει στο Brixen του Νότιου Τιρόλο (Ιταλία). Η διαδρομή φέτος αποτελείται από 7 ετάπ, δηλαδή έχει μικρύνει κατά μία ημέρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, για να χωρέσει ολόκληρη σε μία βδομάδα και φέτος φτάνει τα 247,2 χιλιόμετρα με 14.862μ ανάβασης και 14.998μ κατάβασης. Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ μιας και όπως διαβάζουμε, φέτος η διαδρομή περνάει από παγετώνα, κάτι πρωτόγνωρο στην 12χρονη ιστορία του αγώνα!

 

Θεοδωρακάκος, Clayton, οι μεγάλοι νικητές του Goretex Transalpine Run 2013

 

Δεν είναι άγνωστος αγώνας στους έλληνες δρομείς καθώς στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί οι Νίκος Κωστόπουλος, Γιάννης Κουρκουρίκης, Βασίλης Αλαμάνος, Προκόπης Αρκούδης, Νίκος Μαλίζος και Ηρακλής Κούρτης. Αναμφισβήτητα βέβαια η πιο σπουδαία στιγμή για τα ελληνικά χρώματα ήταν η πρωτιά του Δημήτρη Θεοδωρακάκου μαζί με τον Cameron Clayton της Salomon οι οποίοι το 2013 πήραν μια σπουδαία νίκη κερδίζοντας στα επτά από τα οκτώ συνολικά τότε ετάπ! Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της σπουδαίας εκείνης νίκης!

 

Φέτος, ο Βασίλης Αλαμάνος μετά την όχι επιτυχημένη προσπάθεια του 2012 όπου συμμετείχε με ελλιπή προετοιμασία και σταμάτησε στο 6ο εταπ και στα 170χλμ, επιστρέφει ζευγάρι με την Adrienn Jokuti από την Ουγγαρία και θα προσπαθήσει να … ξορκίσει το κακό!

 

Ο αγώνας ξεκινάει την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη και διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://transalpine-run.com/en

 

4KVDA - Κατερίνα Φεταλίδου, Νίκος Γεωργουλόπουλος

 

Λίγοι αγώνες στον κόσμο με την ανακοίνωση της διεξαγωγής τους έκαναν τόσο θόρυβο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων όσο ο 4Κ Alpine Endurance Trail Valle d’ Aosta ή πιο σύντομα 4KVDA! Από την στιγμή που είχαν γίνει γνωστή η έντονη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους διοργανωτές του Tor des Geants και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αόστα που έφερε τους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον δημοφιλή αγώνα, το νέο δεν άργησε να σκάσει. Η "απειλή" της Περιφέρειας της Αόστα για δημιουργία ενός δικού της, ανεξάρτητου από το Tor des Geants αγώνα, πήρε σάρκα και οστά! Ο 4KVDA είναι ένας αγώνας 200 μιλίων (322 χιλιομέτρων) και 25.000μ θετικής υψομετρικής με ημερομηνία διεξαγωγής από 3 έως 9 Σεπτεμβρίου, τόπο εκκίνησης και τερματισμού το Cogne που αποτελεί και έναν από τους βασικούς σταθμούς του Tor des Geants στα ίδια περίπου μονοπάτια που κινείται και η διαδρομή του αντίπαλου πια δέους! H διαμάχη συνεχίστηκε και στα τοπικά δικαστήρια με τελικό νικητή τους διοργανωτές του νέου αγώνα αφού τελικά επετράπη η διεξαγωγή του που αρχικώς είχε απαγορευθεί.

 

Mont Blanc, Cervino (Matterhorn), Monte Rosa, Gran Paradiso, οι σπουδαίες 4άρες κορυφές των Άλπεων από όπου και πήρε το όνομά του ο αγώνας!

 

Στον νεότευκτο αυτό αγώνα, δύο έλληνες αθλητές θα δώσουν το παρών: Η Κατερίνα Φεταλίδου η οποία μας είχε μιλήσει σχετικά πριν από λίγες μέρες, και ο Νίκος Γεωργουλόπουλος, έμπειρος δρομέας με συμμετοχές σε αγώνες όπως ROUT, Olympus Mythical Trail, Ronda del Cims (Andorra Ultra Trail) κ.α

 

Ο αγώνας ξεκινάει στις 3 Σεπτέμβρη 2016, στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.4kvda.com/index.php?l=en

 

Ευχόμαστε σε όλους τους έλληνες δρομείς καλή επιτυχία όπου και αν αγωνίζονται!

 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

10 Years @Rout100miles, A Travel in History ... https://t.co/HY0fNw8S5e https://t.co/0Jek3WrAtH
Imressive closing of the @Skyrunning_com 2018 season in Limone! https://t.co/36JfywsGFC #ISD | Photo (c)… https://t.co/7OzCkCYU35
@SalomonSports Store Κηφισιάς: Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη λίγες ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια:… https://t.co/X8emTgCsyu
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Αύξηση της ταχύτητας ή του αριθμού επαναλήψεων σε διαλειμματικές προπονήσεις και πότε;

10 Χρόνια Rodopi Ultra Trail, ένα Ταξίδι στον Χρόνο...

Με εντυπωσιακό ρεκόρ έκλεισε η σεζόν του Migu Run Skyrunner® World Series στον Limone Extreme SkyRace®

Salomon Store Κηφισιάς: Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη λίγες ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια!

Ios Adventure – Ένα τριήμερο multi-sport περιπέτειας στο νησί της ατέλειωτης νιότης και της ξέφρενης διασκέδασης!

Τρέχεις στον πρώτο σου ultra βουνού; Ένας μίνι "οδηγός επιβίωσης"

Andros Trail Race 2018: Κι όμως ... είναι ακόμα εδώ!

Για πρώτη φορά Έλληνες ορειβάτες στο Manaslu (8.163μ)

 Άρωμα Ελλάδας στο Salomon Ultra Pirineu!