Άγρια ομορφιά ο Ηράκλειος Άθλος 2017 – Ροδόπουλος & Μπαρδάκη νικητές με νέα ρεκόρ διαδρομής! Κύριο

By 05 Ιουν 2017

Με πολύ θετική ενέργεια και σε μια ηλιόλουστη ημέρα που βοήθησε τις προσπάθειες τους, 208 αθλητές έτρεξαν τις δυο διαδρομές των 20 & 9 Km του Ηράκλειου Άθλου 2017, ενώ παράλληλα διεξήχθη και ο αγώνας των 3 Km για παιδιά. Ο Ηράκλειος Άθλος αποδείχτηκε πολύ σκληρός και δύσκολος αγώνας αλλά και ιδιαίτερα όμορφος και συναρπαστικός όσο αφορά τα τοπία που διασχίζει, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους αθλητές που συμμετείχαν, ενώ ταυτόχρονα είχαμε και εξαιρετικές επιδόσεις από τους νικητές, με νέα ρεκόρ διαδρομής.

 

 

Στην μεγάλη διαδρομή των 20 Km, ο Νίκος Ροδόπουλος της Tecnica Running Team συνέχισε τις εντυπωσιακές φετινές του εμφανίσεις κερδίζοντας την πρώτη θέση με επίδοση 2.30.02 η οποία αποτελεί ρεκόρ διαδρομής, βελτιώνοντας σημαντικά το δικό του περσινό ρεκόρ που ήταν 2.37.57. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αντρέας Βογιατζής της ODLO/ LA SPORTIVA /athletics-guidance.gr με επίδοση 2.43.14, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Φάνης Αρκουμάνης της Tecnica Running Team με επίδοση 2.47.49.  Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Αλεξάνδρα Μπαρδάκη του ΣΔΥ Πάτρας με επίδοση 3.34.53 που επίσης αποτελεί ρεκόρ διαδρομής, βελτιώνοντας σημαντικά το 3.57.16 που είχε από πέρσι η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου του Vo2max Exercise Center, η οποία φέτος τερμάτισε στην δεύτερη θέση με επίδοση 3.38.54, σαφώς βελτιωμένη από πέρσι. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η έμπειρη Αριστέα Νικολοπούλου (Tecnica – Πέλοπας Πατρών) με επίδοση 3.46.32.

 

Στην μικρή διαδρομή των 9 Km, νικητής ήταν ο Αλέξης Κοκοβίτας του Φειδιππίδη με επίδοση 1.00.39, που αποτελεί νέο ρεκόρ διαδρομής (1.04.42 το παλιό από τον Σταύρο Γιαννακόπουλο το 2016), στην δεύτερη θέση ο Σταύρος Γιαννακόπουλος – επίσης του Φειδιππίδη – με επίδοση 1.07.01, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Αλέξανδρος Γιώτης της 3P με επίδοση 1.08.18. Στις γυναίκες στην πρώτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Ιωάννα Κουφωλια με επίδοση 1.24.57, δεύτερη τερμάτισε η Μαρία Λάμπρου με επίδοση 1.29.37 και τρίτη η Ελένη Ακρίδα με επίδοση 1.32.00.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες η διοργάνωση θα δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα του Ηράκλειου Άθλου 2017, τα οποία θα ενσωματώσουμε και εμείς στα αποτελέσματα του Advendure.

 

 

Ο Ηράκλειος Άθλος είναι ίσως ο σκληρότερος και δυσκολότερος αγώνας Ορεινού Τρεξίματος σε αποστάσεις μέχρι τα 25Km, όχι μόνο γιατί η διαδρομή του περιλαμβάνει παρατεταμένες ανηφόρες μεγάλης κλίσης, αλλά και γιατί – ιδιαίτερα μέχρι το 13ο Km - το μονοπάτι είναι πολύ τεχνικό. Είναι εντυπωσιακό στοιχείο ότι στα πρώτα 10 Km της διαδρομής  “μαζεύει” πάνω από +1.700 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς, γεγονός πρωτόγνωρο για αγώνα αυτής της συνολικής απόστασης!  Η δε συνολική του υψομετρική φτάνει τα +1.980 μέτρα σε 20 Km μήκους διαδρομής! Μετά το 13ο Km μειώνεται η δυσκολία και γίνεται σαφώς πιο δρομικός με πανέμορφα μονοπάτια που είτε τραβερσάρουν στην αλπική ζώνη, είτε κινούνται σε ελατοδάση και πολύχρωμα από τα λουλούδια λιβάδια (εντυπωσιακό το πέρασμα από το χαρακτηριστικό κατακίτρινο από τα λουλούδια λιβάδι της αλπικής ζώνης). Ο αγώνας  έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του αλπικού πεδίου του Ερύμανθου, με την εντυπωσιακή ανάβαση από το 11ο μέχρι και το 13ο Km να περνάει μέσα από ένα αλλόκοτο βραχώδες τοπίο με θέα τις ψηλές κορυφές τριγύρω.

 

 

Ένας αγώνας που μεγάλο του κομμάτι κινείται σε αλπικές ζώνες και διεξάγεται σε περιοχή απομακρυσμένη, είναι δύσκολο να συντηρηθεί και να ετοιμαστεί για αγώνα ορεινού τρεξίματος. Η οργανωτική ομάδα όμως έκανε εκπληκτική δουλειά, η οποία ήταν ιδιαίτερα εμφανής, κυρίως στα σκαμμένα και διαμορφωμένα μονοπάτια και τραβέρσες της αλπικής ζώνης, αλλά και στα εντελώς καθαρισμένα από χόρτα και αγκάθια λιβάδια και δάση. Εξαιρετική δουλειά! Το ίδιο καλή ήταν και η σήμανση, η οποία επίσης είναι δύσκολη σε αλπικά πεδία. Ο αγώνας είχε ως επί το πλείστον μόνιμη σήμανση με οικολογικά χρώματα και ελάχιστες κορδέλες έργου και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος  χασίματος ακόμη και στα off-trail αλπικά κομμάτια!

 

 

Οι διασώστες και εθελοντές στους σταθμούς ή γενικότερα στην οργάνωση ήταν εξαιρετικοί και βοηθούσαν την προσπάθεια των αθλητών από κάθε πόστο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη δουλειά τους, όπως και του φυσιοθεραπευτή – και φίλου - Νικόδημου Νικολακέα που για ώρες πρόσφερε υπηρεσίες μασάζ και αποκατάστασης στα κουρασμένα πόδια των αθλητών. Μετάλλιο, τεχνική μπλούζα, σάντουιτς, χυμοί, μπανάνες,  κλήρωση πολλών και ωραίων δώρων και ένας καταπληκτικός χυμός από ρόδι από την τοπική εταιρεία της οικογένειας Ακρίδα περίμενε τους αθλητές στον τερματισμό και συμπλήρωνε τις παροχές του αγώνα, ενώ φυσικά η ταβέρνα Ζαχαράκης στην οποία είχε στηθεί ο χώρος τερματισμών και απονομών έδωσε την ευκαιρία καλού φαγητού συνοδεία μπύρας στους αθλητές και τους συνοδούς τους.

 

Κέφι και παρέα .. η ομάδα του Ηράκλειου Άθλου ήθελε να διαμορφώσει έναν τέτοιο χαρακτήρα στον αγώνα και το κατάφερε, ξεκινώντας από το μήνυμα “το βουνό είναι για όλους” στο πολύ ωραίο video-trailer που είχε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό και καταλήγοντας στο πολύ όμορφο και ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε ολόκληρη την ώρα από τους τερματισμούς μέχρι και την κλήρωση των  - πολλών – δώρων που ακολούθησε. Δεν περιμέναμε άλλωστε και κάτι διαφορετικό από την στιγμή που τον τόνο έδινε με το μικρόφωνο ο πάντα κεφάτος  και με χιούμορ συνεργάτης του Advendure, Δημήτρης Σκέντζος! Νομίζω ότι πρέπει να έμεινε και αυτός και όλη η οργανωτική ομάδα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και το επόμενο επίπεδο στο οποίο πέρασε η διοργάνωση!

 

Κέφι, μεράκι και σκληρή δουλειά φέρνουν αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά του Ερύμανθου, μπορούν να δώσουν το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερες “περιπέτειες” στην περιοχή, που καθιερώνεται πλέον στον χάρτη του Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας. Ο Ηράκλειος Άθλος αξίζει να μπει στο καλεντάρι των αθλητών που αναζητούν συναρπαστικές και αυθεντικά βουνίσιες εμπειρίες!

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ