Αγωνιστική δράση σε Τείχιο, Λαϊλιά, Κρήτη, Όλυμπο, Πάρνηθα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά και ... Ισπανία!

Από 09 Μάι 2018

Ασταμάτητη πλέον η δράση στα βουνά της πατρίδας μας … και όχι μόνο! Έχοντας πλέον μπει για τα καλά στην αγωνιστική σεζόν τα σαββατοκύριακα ορεινού τρεξίματος διαδέχονται το ένα το άλλο την ώρα που οι αγώνες στόχοι για τους περισσότερους από εμάς πλησιάζουν. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το πεδίο δράσης μεταφέρεται στην Ορεινή Ναυπακτία και στους αγώνες του Tihio Race, στις Σέρρες με τον Lailias Mountain Running, στην Κρήτη, στο δάσος του Ρούβα με τον Zaros Trail Race, στον Όλυμπο με τον 1ο Pourlia Trail, στην Πάρνηθα με τον 1ο Atlas Trail Running, στη Βέροια με τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος ''Μνήμης & Θυσίας'', στη Θεσσαλονίκη με τον 6ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Βουνού 'Αυτισμός-Ελπίδα' και στη Κεφαλονιά με το Μονοπάτι του Ανέμου!. Το ενδιαφέρον βέβαια δεν σταματάει εδώ καθώς αυτό ακριβώς το Σαββατοκύριακο, μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες δρομείς βουνού αγωνίζονται σε σπουδαίους διεθνείς αγώνες! O Transvulcania αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail Running στην Ισπανία θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος!

Tihio Race

To Tihio Race διεξάγεται φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί πια μια διοργάνωση θεσμό στο ελληνικό ορεινό καλεντάρι. Με επίκεντρο το Τείχιο Δωρίδας εκατοντάδες δρομείς κάθε χρόνο μαθαίνουν τα πανέμορφα μονοπάτια της περιοχής σε ένα αν μη τι άλλο πλούσιο μπουκέτο αγώνων που περιλαμβάνει αγώνες για όλες τις απαιτήσεις, από 10 έως και 50 χιλιόμετρα! Φέτος, για πρώτη φορά μάλιστα, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν και να τερματίσουν και τους δύο μεγάλους αγώνες απόστασης 50 και 30 χιλιομέτρων συμπληρώνοντας έτσι 80 συνολικά χιλιόμετρα σε 2 ημέρες παίρνοντας κατάταξη στον «Double Run 50K + 30K»!

 


Συνοπτικά οι αγώνες του Tihio Race:

 • 10K: Απόσταση: 10,6χλμ Υψομετρική:+400μ.
 • 20K: Απόσταση: 19χλμ Υψομετρική:+700μ. Ο αγώνας αυτός αποτελεί και αγώνα πρόκρισης για το Υοuth Skyrunning World Championship 2018, για νέους 16-23 ετών. Την ελληνική αποστολή χρηματοδοτεί η διοργάνωση του Tihio Race, ενώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
 • 30K: Απόσταση: 30χλμ Υψομετρική:+1470μ. Ο αγώνας των 30χλμ αποτελεί τον 3ο σταθμό του φετινού Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning.
 • Marathon 50km – Wolf’s Race : Απόσταση: 50χλμ Υψομετρική:+2630μ
 • Double Run 50K + 30K: Δεν πρόκειται για ξεχωριστό αγώνα, αλλά για μία νέα κατάταξη στην οποία συμπεριλαμβάνονται όσοι λάβουν μέρος και τερματίσουν στους αγώνες Wolf’s Race – 50K και 30K.

Η διοργάνωση φημίζεται για τις πλούσιες παροχές και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση!

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρεις: https://tihiorace.gr/

 

Lailias Mountain Running

Ο αγώνας αποτελείται από μια ορεινή διαδρομή 27Km με υψομετρικό θετικό 1483m και μια μικρότερη 12Km με θετική υψομετρική διαφορά 500m δίνοντας στους αθλητές που θα συμμετάσχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία και την ομορφιά που κρύβει ο ορεινός όγκος του Λαιλιά μέσα από μία διαδρομή με αρκετές εναλλαγές, ανεξερεύνητα μονοπάτια κι ένα φυσικό πευκοδάσος έτοιμο να συγκινήσει τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος.
Στην διοργάνωση περιλαμβάνονται δύο αγώνες:

 

 • Αγώνας ορεινού τρεξίματος 27 χλμ. Η διαδρομή θεωρείται μέτριας δυσκολίας με θετική υψομετρική διαφορά 1800μ. Κινείται μέσα από βατούς χωματόδρομους, μονοπάτια και δασικούς δρόμους με εναλλαγές δασικής πεύκης και οξιάς.
 • Αγώνας απόστασης 12χλ, Η διαδρομή θεωρείται μέτριας δυσκολίας με θετική υψομετρική διαφορά 500μ. Κινείται μέσα από βατούς χωματόδρομους, μονοπάτια και δασικούς δρόμους με εναλλαγές δασικής πεύκης και οξιάς.

 

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες: http://lailiasmountainrunning.gr/

 

 

Zaros Trail Race

Το δάσος του Ρούβα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα της οροσειράς του Ψηλορείτη και αποτελεί το σημαντικότερο από τα ελάχιστα φυσικά δασικά οικοσυστήματα που έχουν απομείνει στο Νομό Ηρακλείου με τεράστια οικολογική και αισθητική. Αυτό το υπέροχο οικοσύστημα θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν όσοι συμμετάσχουν στους αγώνες του Zaros Trail Race έχοντας να επιλέξουν δύο διαδρομές:

 • Rouvas Forest Trail: 25K, 1550m D+
 • Zaros Canyon Trail: 11K, 700m D+

Η Εκκίνηση δίνεται στην λίμνη του Βότομου και για τους δυο αγώνες, οι οποίοι ακολουθούν κοινή διαδρομή για τα πρώτα χιλιόμετρα. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες: http://cretantrail.wixsite.com/zarosrace/

 

Pourlia Trail

Στον ορεινό όγκο του Κάτω Ολύμπου, στον άγνωστο Όλυμπο, πάνω από το κάστρο του Πλαταμώνα, με επίκεντρο το γραφικό χωριό των Παλαιών Πόρων ή Πούρλια όπως ήταν παλιότερα γνωστό, διοργανώνονται ορεινός αγώνας 25 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική διαφορά +1300 μέτρων, καθώς και αγώνας 7 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική 280 μέτρων.

Ο μεγάλος αγώνας των 25χλμ, κινείται σε κυκλική διαδρομή με εκκίνηση και τερματισμό την Πούρλια, σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα σε δάση καστανιάς, οξιάς, πεύκου και ελάτου. Η διαδρομή κινείται σχεδόν 100% μέσα σε δάσος, φτάνοντας στην κρυμενη στο δάσος λίμνη Κατή σε ύψος 1300 μέτρων, περνάει μέσα από το πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό του παλιού Παντελεήμονα, τερματίζοντας μέσα από παμπάλαια κασταναριά στους Παλιούς Πόρους.

 

 

Ο μικρός αγώνας των 7χλμ, είναι εύκολος με μικρές κλίσεις, εισαγωγικός στο βουνό για νέους αθλητές, συνοδούς αθλητών ή και έμπειρους αθλητές που θέλουν να κινηθούν γρήγορα σε μαλακό έδαφος με ήπιες κλίσεις. Με εκκίνηση από τους παλιούς Πόρους, κινούμαστε προς τον παλιό Παντελεήμονα από χωματόδρομο κι επιστρέφουμε από παράλληλο παλιό μονοπάτι μέσα από δάση καστανιάς στην Πουρλια.

Διαβάστε περισσότερα: https://greekmountains.wixsite.com/pourliatrail

 

Atlas Trail Running

Ένας νέος αγώνας έρχεται να προστεθεί σε μία λιγότερη γνωστή πλευρά της Πάρνηθας. O Atlas Trail Running αποτελείται από δύο διαδρομές 24 χλμ - 750μ υψομετρικής και 11 χιλιομέτρων - 400μ υψομετρικής διαφοράς με επίκεντρο την περιοχή της Μαλακάσας. Το 60% της διαδρομής αποτελείται από δασικούς δρόμους και το 40% από μονοπάτια. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από την διοργάνωση ως μέτριας δυσκολίας με λίγα μόνο τεχνικά σημεία. Επίσης, απαιτείται μια σχετικά μικρή εμπειρία σε αγώνες βουνού. Είναι υποχρεωτικό τα παπούτσια των αθλητών να είναι κατάλληλα για βουνό και προαιρετικό η χρήση υδροδοχείου ή σακιδίου.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.asagwn.com/atlas_trail_running_2018

 

Aγώνας ορεινού τρεξίματος ''Μνήμης & Θυσίας''

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «H ΚΑΛΛΙΘΕΑ» σε συνεργασία με το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας και την τεχνική υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Βέροιας διοργανώνουν τον 1ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «ΜΝΗΜΗΣ & ΘΥΣΙΑΣ» 13,8χλμ. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας. Παράλληλα με τον Αγώνα διεξάγονται αγώνες δρόμου 1χλμ για παιδιά δημοτικών και 2χλμ για παιδιά γυμνασίων και λυκείων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.maskalithea.gr/deltia-typou-anakoinoseis/1-2

 

 

Μονοπάτι του Ανέμου

Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αγκώνας» και η Τοπική Κοινότητα Αγκώνα, η ΠΕ Κεφαλληνίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς και την ΚΕΔΗΚΕ προκηρύσσει τον 3ο Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς με τίτλο το «Το Μονοπάτι του Ανέμου». Η τελική διαδρομή θα είναι οριστικά 10κμ καθώς θα υπάρξει μια ελαφρά διαφοροποίηση της διαδρομής και για φέτος τουλάχιστον δεν προβλέπεται μεγαλύτερη διαδρομή.

Επισημαίνεται ότι η διαδρομή –κατωφέρεια στο μεγαλύτερο τμήμα της-είναι καθαρά ορεινό μονοπάτι σε ποσοστό 87% του συνόλου της ενώ μόλις 11% αυτής είναι χωμάτινη και 1% ασφάλτινη, γεγονός πρόκληση για τους δρομείς που επιδιώκουν την αυθεντικότητα και καθαρότητα στα αγωνιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζονται «ορεινά».

Διαβάστε περισσότερα

 

 

Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός-Ελπίδα

Ο Σύλλογος Αυτισμός – Ελπίδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού διοργανώνει τον 6ο φιλανθρωπικό αγώνα βουνού, με αφετηρία την Κεντρική Είσοδο της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα, οδός Στεφανίδη στο Ωραιόκαστρο, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018.

Ο Αγώνας Βουνού Αυτισμός – Ελπίδα, θα διεξαχθεί στο περιαστικό δάσος του Δήμου Ωραιοκάστρου, και περιλαμβάνει πανέμορφη ορεινή διαδρομή, μέσα σε καταπράσινη φύση και θέα του Θερμαϊκού κόλπου.

Σκοπός του αγώνα, πέρα από την ανάδειξη των ωφελειών που αποκομίζονται, από την άθληση και τη φροντίδα του περιαστικού δάσους της πόλης μας, είναι επίσης να κινητοποιήσει το ευρύτερο κοινό, ως προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα αυτιστικά παιδιά, και να συγκεντρωθούν χρήματα που προορίζονται να καλύψουν ανάγκες της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου, που λειτουργεί από το 1980 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε λεπτομέρειες

 

 

Transvulcania

Την 10η έκδοση της διοργάνωσης Transvulcania Naviera Armas συμπληρώνει φέτος στις 12 Μαίου το νησί του συμπλέγματος των Ισπανικών Καναρίων νήσων, La Palma Santa Cruz. Μια διοργάνωση η οποία έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούλιο του 2009, με τις συμμετοχές στους 3 αγώνες που περιελάμβανε στο μπουκέτο της να είναι περίπου 500 αθλητές, το 2010 να έχει ανεβεί στους 600 και το 2011 στους 1.100, από δεκάδες χώρες. Τότε η ISF βλέποντας αυτήν την εξέλιξη αποφάσισε να την εντάξει στο καλεντάρι της ως αγώνα του επίσημου πρωταθλήματος της και η συνέχεια πλέον είναι γνωστή. Το 2016 οι συμμετοχές έφτασαν τους 3.200 αθλητές, το 2017 τους 3.600 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα περσινά δεδομένα, καθώς μόνο στην ultra-trail έκδοση του αγώνα, περισσότεροι από 2.000 είναι οι συμμετέχοντες που θα δοκιμάσουν να τρέξουν στο πολυμορφικό τερέν του εξωτικού αυτού νησιού.

 

 

Σε αυτή την γιορτή του ορεινού τρεξίματος λοιπόν θα τρέξουν από Ελληνικής πλευράς στον ultra-trail αγώνα της διοργάνωσης ο Χάρης Καλαμπούκας και ο ακούραστος Γιάννης Κουρκουρίκης μετά από το 80άρι της Ροδόπης και τον σκληρό αγώνα της Σίφνου!. Μαζί τους θα είναι υποστηρικτικά, με ρόλο συντονιστικό και οργανωτικό όλου αυτού του ταξιδιού και με σκοπό να κάνει εύκολη τη ζωή των Ελλήνων αθλητών που θα συμμετάσχουν λόγου της εμπειρίας του στον εν λόγω αγώνα, αλλά και της γλώσσας, ο Σάκης Δασκαλόπουλος ο οποίος έχει συμμετάσχει στον αγώνα με μια ομάδα Ελλήνων αθλητών το 2016!

Διαβάστε τι είχαν δηλώσει οι έλληνες αθλητές λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για το La Palma.


Συνοπτικά οι αγώνες του φετινού Transvulcania:

 • Ultramarathon: 74 K, 4,350m D+
 • Marathon: 45K, 1,884m D+, 3,329m D-
 • Half Marathon: 24K, 2,097m D+, 689m D-
 • Vertical Kilometer: 7.6K, 1.203m D+

 

Ο Ultramarathon περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Migu Run Skyrunner World Series ενώ και ο Vertical Kilometer αποτελεί τον 2ο σταθμό του φετινού Vertical Kilometer World Circuit.

 

 

Περιττό βέβαια να αναφέρουμε ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρελάσουν από τον αγώνα μερικά από τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς mountain running σκηνής! Ποιους να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους Marco De Gasperi, Xavier Thevenard, Jason Schlarb, Franco Collé, Michel Lanne, Daniel Jung, Pau Bartoló, Peter Kienzl, Zaid Ait Malek, Francesca Canepa, Emilie Lecomte, Meredith Edwards,Ida Nilsson (Ultramarathon), Gediminas Grinus, Ryan Sandes (Marathon), Stian Angermund-Vik, Aritz Egea,Laura Orgué, Eli Gordón, Christel Dewalle, Stephanie Jimenez (Half Marathon);

 

Περισσότερα στο : http://transvulcania.info/?lang=en
Live Streaming: http://www.broadcaststreaming.es/
Live Tracking: http://transvulcaniavertical.live.trackingsport.com/online/seguimiento

 

IAU Trail World Championship – Penyagolosa Trails

Μετά το Annecy, την Peneda-Gêres και την Badia Prataglia, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail της IAU (International Association of Ultrarunners) σε συνεργασία με την ITRA (International Trail Running Association), μεταφέρεται στην ΝΑ Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Castellón de la Plana και στον Penyagolosa Trails! Σε μια διαδρομή 85 χιλιομέτρων και σχεδόν 5.000 υψομετρικής, μερικοί από τους καλύτερους trail runners του κόσμου θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους το Σάββατο 12 Μαΐου. Μεταξύ αυτών και ένας δικός μας αθλητής, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να σταθεί επάξια σε εθνικό επίπεδο δίπλα σε κορυφαίους δρομείς όπως οι Luis Alberto Hernando, Tom Owens, Zach Miller μεταξύ άλλων!

 

 

Στον αγώνα είχε δηλωθεί να συμμετάσχει και η Γλυκερία Τζιατζιά αλλά ένας τραυματισμός που την ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα δυστυχώς δεν θα της επιτρέψει να ξεκινήσει τον αγώνα. Παρόλα αυτά θα συνοδεύσει τον Έλληνα κορυφαίο δρομέα στην ελληνική αποστολή η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://penyagolosatrails.com/en/twc/

 

Καλή επιτυχία στους αθλητές μας στο εξωτερικό και καλό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο σε όλους μας!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια", αναλυτικό review του @Advendure_Net :… https://t.co/F1fBG52oNQ
Great news for Greek #trailrunning the election of Nikos Zanas in @ITRA_trail Steering Commitee! #ITRA… https://t.co/lBZPq4XxEh
Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα @SCARPAspa Spin RS στον SALEWA @OMT100K: https://t.co/2hWctgRd9a https://t.co/8kM4RQbJLZ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

La Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια!

Ο Νίκος Ζάνας στην Διοικούσα Επιτροπή της ITRA!

Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα Scarpa Spin RS στον SALEWA Olympus Mythical Trail!

Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού!

Salomon Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις!

Τρέχοντας στον Olympus Ultra με SALEWA - SCARPA

BROOKS Cascadia 14, η αναγέννηση ενός θρυλικού παπουτσιού

Δυο ελληνίδες στην “στέγη του κόσμου” - Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βανέσα Αρχοντίδου!

55 Peaks Project: Η συνέχεια!