Western States 2021, η επιστροφή του θρυλικού 100 Miler!

By 24 Ιουν 2021

Επιτέλους! Ένα Σαββατοκύριακο Ιουνίου από τα παλιά! Ήταν κάτι που μας είχε λείψει και το καταλαβαίνουμε τώρα που το έχουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, ή καλύτερα, στις οθόνες μας. Ένα Σαββατοκύριακο αγωνιστικής δράσης τόσο στην Ελλάδα με τον κλασικό Olympus Marathon, όσο και στο εξωτερικό με διάσημους και δημοφιλείς αγώνες όπως το Lavaredo Ultra Trail. Για αυτά όμως έχετε ήδη διαβάσει εδώ στο Advendure. Ανέκαθεν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο καλεντάρι του Ιουνίου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο, δεσπόζει ένας αγώνας θρύλος. Ένας αγώνας συνώνυμο των ultra trails, με τεράστια Ιστορία και ακόμη πιο μεγάλο συναγωνισμό κάθε χρόνο. Κυρίες και κύριοι, μετά από έναν χρόνο απουσίας, ήρθε η ώρα για τον έναν και μοναδικό Western States!!!

 

Είναι περιττό να αναφέρουμε λεπτομέρειες για τον αγώνα. Έναν αγώνα που ξεκίνησε την αίρεση των 100 Miles ultratrails  όταν το 1974 ένας ξυλογλύπτης, ο Gordy Ainsleigh, βετεράνος πια του Tevis Cup, έπειτα από ένα χρόνο περισυλλογής, αποφάσισε να συμμετάσχει στο Tevis Cup χωρίς το άλογό του. Ξεκινώντας την ίδια ώρα με τους υπόλοιπους καβαλάρηδες, ο Gordy έφτασε στο Auburn σε 23 ώρες και 42 λεπτά, λίγο νωρίτερα, δηλαδή, από το χρονικό περιθώριο των 24 ωρών. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Παρότι η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν ακόμη απέτρεψαν πολλούς μη Αμερικάνους δρομείς να μεταφέρουν την συμμετοχή τους για την επόμενη χρονιά, εντούτοις ο συναγωνισμός και η ένταση που θα κυριαρχήσει στους ουκ ολίγους trail speedsters είναι σίγουρο ότι δεν θα μας αφήσει παραπονεμένους.

 

Και πως να μας αφήσει παραπονεμένους όταν για παράδειγμα στις γυναίκες οκτώ από τις δέκα της 1ης 10άδας του 2019 θα είναι στην γραμμή της εκκίνησης; Καταλαβαίνετε τι θα επικρατήσει. Σε αυτό το γκρουπ ανήκει η νικήτρια του 2019 Clare Gallagher με την 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα. Ή η Brittany Peterson, 2η το 2019 με την 4η καλύτερη επίδοση στον αγώνα. Στις διεκδικήτριες περιλαμβάνονται προφανώς και οι Kaci Lickteig (νικήτρια 2016) αλλά και η Magda Boulet (νικήτρια 2015). Προφανώς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην Βρετανίδα Beth Pascall που ντεμπουτάρισε στον αγώνα το 2019 στην 4η θέση και έκτοτε έχει καταφέρει μερικές αξιοπρόσεκτες επιδόσεις όπως η κατάρριψη του ρεκόρ του θρυλικού Bob Graham Round στα βρετανικά fells. Τα φαβορί στις γυναίκες συμπληρώνει η γνωστή μας από τον Olympus Marathon Ολλανδέζα Ragna Debats η οποία παρότι τρέχει 100 μίλια για πρώτη φορά, οι νίκες της στον Marathon Des Sables, Transvulcania και CCC, όλα το 2019, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει στον φετινό Western States. Last but not least που λένε και οι Αμερικάνοι, η Ruth Croft, 2η στον Lavaredo το 2019 και νικήτρια στον φετινό Tarawera. To ρεκόρ στις γυναίκες κατέχει η Ellie Greenwood από το 2012 με 16:47:19, θα έχει ενδιαφέρον φέτος να δούμε αν μπορεί να καταρριφθεί...

H Clare Gallacher το 2019

Όσον αφορά τον αντρικό συναγωνισμό; Ετοιμαστείτε να απολαύσετε για άλλη μια φορά τον αγαπημένο μας, τον εκπληκτικό, τον έναν και μοναδικό, Jim Walmsley! Δεν ξέρουμε τι θα κάνει φέτος και αν θα σπάσει τα χρονόμετρα όπως το 2018 και 2019, εμείς απλά θα τον απολαύσουμε να τρέχει όπως μόνο ο ίδιος ξέρει. Χωρίς αύριο! Αν και αυτό το τελευταίο δεν ισχύει το 2019 όταν πέτυχε το ασύλληπτο ρεκόρ αγώνα 14:09:28 βοηθούμενος και από τις καλές θερμοκρασίες αφού όσοι παρακολούθησαν την κούρσα είδαν έναν … άλλον Jim Walsmsley. Ξεκινώντας από λίγο πιο πίσω χρειάστηκε να περάσουν 20 χιλιόμετρα για να ανέβει στην 1η θέση, θέση που δεν άφησε κάνοντας το φοβερό και τρομερό 14:09.

O φοβερός και τρομερός Jim Walmsley το 2019!

Δεν θα είναι μόνος όμως. Αν κάποιος τον απείλησε περισσότερο από όλους το 2019, αυτός δεν ήταν άλλος από τον Jared Hazen! Για να ακριβολογούμε … τα έσπασε όλα κι αυτός, αφού το τελικό 14:26:46 ήταν μία επίδοση ρεκόρ αγώνα αν δεν υπήρχε εκεί ο Jim Walmsley τον οποίο κυνήγησε όσο μπορούσε αλλά όταν είδε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσει το τρομερό pace του, έριξε ρυθμό για να κάνει παρόλα αυτά μια τεράστια επίδοση!! Ο Hazen βέβαια κάθε άλλος παρά πρωτάρης είναι στον αγώνα παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του (26 ετών). Το 2015, 20 ετών τερμάτισε 3ος με 15:37 ενώ έναν χρόνο πριν 14ος με 17:29. Είπατε κάτι;;;

Από εκεί και μετά το μενού μόνο … άνοστο δεν είναι: Mark Hammond, 3ος το 2017 και 2018, Matt Daniels, 4ος 2019, Patrick Reagan, 8ος 2019 αλλά και κάποιοι περισσότεροι γνωστοί μας όπως ο αγαπημένος του γράφοντος Tim Tollefson που θα ντεμπουτάρει στον αγώνα. Τι να πούμε για τον Tim; Το παλληκάρι όπου τρέχει ανεβαίνει βάθρο, τρέχοντας με το μυαλό μέσα στο κεφάλι του, κάνοντας κούρσες υποδειγματικές. 3ος στο UTMB 2016 & 2017, νικητής του Lavaredo το 2019, 3ος Madeira Island Ultra Trail 2019, 3ος το Lavaredo το 2018. Τον περασμένο Οκτώβρη κέρδισε τον Javelina Jundred Mile με 13:28 κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι «έχει» και τις πιο γρήγορες και flat διαδρομές.

Από εκεί και μετά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον Alex Nichols, 2ο το 2017 αλλά και τον Hayden Hawks ο οποίος έχει διαπρέψει σε λίγο μικρότερες κούρσες (νικητής CCC 2017, Lavaredo 2018) ενώ δεν τα έχει πάει τόσο καλά σε μεγαλύτερες (DNF TDS 2018, Transgrancanaria 2019, UTMB 2019) οπότε θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε φέτος σε μια διαδρομή πιο γρήγορη από τις προαναφερόμενες.

 

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η μεγάλη αναμονή έλαβε τέλος. Καθήστε αναπαυτικά (αφού έχετε βγει βέβαια για προπόνηση, μην ξεχνιόμαστε!) και ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό διήμερο παρέα με το Advendure. Τα καλύτερα έρχονται!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ