Hydra's Trail Event 2022, η μεγάλη επιστροφή!

Από 14 Απρ 2022

Το Hydra's Trail Event επέστρεψε στο αγωνιστικό καλεντάρι όχι μόνο για να μείνει ως "άλλος ένα αγώνας" αλλά και να εδραιώσει τη θέση της ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Το κάνει αυτό όχι μόνο για το αγωνιστικό ενδιαφέρον της αλλά πρωτίστως – και ίσως εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με πολλές ελληνικές διοργανώσεις – γιατί ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στο να αποτελεί τόσο εκδρομικό όσο και αγωνιστικό προορισμό. Η φετινή χρονιά δεν ήταν εξαίρεση αφού ο καλοκαιρινός καιρός ήταν ο καλύτερος σύμμαχος για χαλάρωση και περαντζάδες στο γραφικό και ιστορικό νησί αλλά από την άλλη μας άνοιξε την πόρτα στο ελληνικό καλοκαίρι, μία πόρτα που – τουλάχιστον για όσους έτρεξαν την «μαραθώνια» διαδρομή – έπρεπε να ανοίξει σιγά σιγά και με προσοχή!

Στην Ύδρα ήταν όλα όπως τα είχαμε αφήσει! Άψογη οργάνωση αφού παρόλο το γεμάτο πρόγραμμα όλα ήταν στην ώρα τους, θερμή υποδοχή από δεκάδες εξυπηρετικούς εθελοντές, παροχές που δεν περνούν απαρατήρητες (έκπτωση 40% και 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, άψογα φιλοτεχνημένο μετάλλιο, ποιοτική τεχνική μπλούζα αλλά και ένα πολύ χρηστικό soft shell για τους δρομείς του Marathon … μεταξύ άλλων), pasta party με θέα το ηλιοβασίλεμα, άφθονα ζυμαρικά Melissa, μουσική, κέφι και πυροτεχνήματα και βέβαια η γνωστή -και θρυλική πλέον - ατμόσφαιρα στους τερματισμούς, σήμα κατατεθέν του Hydra’s Trail Event! Την επόμενη χρονιά αν ο καιρός είναι αντίστοιχος, οι αγαπημένοι μας διοργανωτές παρακαλούνται να συμπεριλάβουν στη λίστα παροχών μαγιώ και ομπρέλλα θαλάσσης!

Όλα? Όχι ακριβώς… Την Κυριακή, την κυρίως αγωνιστική μέρα, ελάχιστα πράγματα ήταν ίδια με τις άλλες χρονιές! Ίδια ήταν η υποστήριξη της διοργάνωσης, το κέφι και η προθυμία των εθελοντών και η ατμόσφαιρα στους τερματισμούς. Στο ενδιάμεσο, που ήταν και το ζουμί (μην ξεχνάμε ότι … πήγαμε και να τρέξουμε!), όλα ήταν διαφορετικά!

Το Rock Race, η “μικρή” διαδρομή της διοργάνωσης της Ύδρας δεν είναι πια καθόλου μικρή και μάλιστα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη, τόσο όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, όσο και την ομορφιά του τοπίου που περνούν οι αθλητές. Η δυσκολία της αυξήθηκε κατακόρυφα, αφού τα χιλιόμετρα έγιναν 18 με περίπου 1.025 μέτρα θετικής υψομετρικής. Δυσκολότερα σημεία ο περίφημος “Ψυχοβγάλτης”, μια χαρακτηριστική ανηφόρα σε πέτρινο καλντερίμι, την οποία συναντήσαμε λίγο πριν το 11ο χιλιόμετρο της διαδρομής και κέρδιζε περίπου 400 μέτρα θετικής υψομετρικής σε 1,5 χιλιόμετρο, με τον ήλιο και την ζέστη να συνδράμουν στη δυσκολία της, αλλά και τα ατελείωτα πέτρινα και ανομοιόμορφα σκαλιά καθώς κατηφορίζαμε από την κορυφή προς τα καμίνια.

Η αναβάθμιση της στο κομμάτι που αφορά την ομορφιά της όμως είναι ακόμη πιο σημαντική. Ιδιαίτερα όμορφα σημεία ήταν η ανάβαση στα “κόκκινα χώματα”, το πανέμορφο και άνετο στο τρέξιμο χωμάτινο μονοπάτι που ακολουθούσε μέσα από λιβάδια γεμάτα λουλούδια και με την θέα της γραφικής Ύδρας πιο κάτω, ολόκληρο το κομμάτι στο πίσω μέρος του νησιού με την καταπληκτική θέα στην θάλασσα, το κατηφορικό τμήμα με τα πολλά σκαλιά που οδηγούσε στο κεντρικό καλντερίμι του νησιού, μέσα σε πυκνό υπέροχο δάσος από πεύκα με την φανταστική θέα από το λιμάνι και τέλος ολόκληρη η παραλιακή διαδρομή που ξεκινά από τα γραφικά καμίνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν του αγώνα οδηγώντας στον ιδιαίτερο και γεμάτο ενθουσιασμό στον τερματισμό. Η δουλειά στα μονοπάτια εξαιρετική, το ίδιο και η σήμανση. Οι σταθμοί πολύ καλά εφοδιασμένοι, ίσως χρειαζόταν ένας ακόμη ή να μειωθεί με κάποιο τρόπο η απόσταση μεταξύ δεύτερου και τρίτου σταθμού. Οι εθελοντές των σταθμών είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Εξαιρετικοί! Το Rock Race έγινε πλέον ένας πραγματικός αγώνας ορεινού τρεξίματος που προσφέρει πολλές ομορφιές, αλλά και δυσκολίες, ιδιαίτερα αν μπει κάποιος σε αυτόν αψήφιστα, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει φέτος στην πρώτη χρονιά του.

To Hydra’s Trail Marathon μπορεί να μην έφτανε τα 42,195μ έτσι ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί και τυπικά «Μαραθώνιος», πιστέψτε μας όμως, κανείς από τους 90 δρομείς δεν είχε παράπονο που της έλειπαν … 5 χιλιόμετρα για το τυπικό της υπόθεσης. Τίποτα άλλο δεν της έλειπε! Ομορφιά, αγριάδα, σκληράδα, απίστευτη θέα, μοναδικά μονοπάτια και καλντερίμια, απομονωμένες παραλίες, μοναστήρια και βέβαια … γνήσιος ελληνικός καλοκαιρινός ήλιος και άφθονη πέτρα! Από την αρχή μάλιστα της διαδρομής ξεκίνησαν οι εκπλήξεις αφού σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ανεβήκαμε στα πρώτα χιλιόμετρα από τα «Κόκκινα χώματα», ένα καλαίσθητο και δασοσκέπαστο μονοπάτι που θα έπρεπε να υπάρχει στην διαδρομή από την πρώτη χρονιά. Η συνέχεια για όσους είχαν ξανακάνει τον αγώνα, λίγο έως πολύ γνωστή μέχρι ένα σημείο. Για όλους όμως ασχέτως αν ήταν η πρώτη φορά ήταν ευκαιρία να θαυμάσουμε τη απίστευτη θέα των ακτογραμμών της πίσω μεριάς του νησιού.

Από το 8ο χλμ ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του αγώνα, ένα τραβερσαριστό μονοπάτι με άπλετη θέα στη θάλασσα, μονοπάτι το οποίο σιγά σιγά μεταμορφώνεται στον «Ψυχοβγάλτη», τοπωνύμιο που έχουν δώσει οι ντόπιοι στην ανηφόρα λίγο πριν την κορυφή Έρως. Μετά από ένα μικρό διάλλειμα κατηφόρας σε μικρό πευκοδάσος θυμηθήκαμε αυτό το γλυκό, χωμάτινο, τρεξιματικό και ανώδυνο ανεβοκατέβασμα στην κορυφή του Έρως. Προφανώς ειρωνική η προηγούμενη πρόταση αφού όποιος αποφάσισε να περάσει την διαδρομή από εκεί έχει περάσει από την Σχολή Χαρακτών Διαδρομής Πρατίλα και ΣΙΑ. Ξέρουμε μερικούς Έλληνες τεχνικούς διευθυντές που διδάσκουν στη σχολή αυτή, κάποιοι ήταν και στην Ύδρα μάλιστα! Μετά την κορφή και το μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας, μερικές δεκάδες πέτρινα σκαλοπάτια έδιναν τη θέση τους στο κεντρικό πέτρινο καλντερίμι, μοναδική ευκαιρία για λίγο γρήγορο τρέξιμο … χωρίς άγχος! Από εκεί και μετά όσοι τυχεροί είχαν επιλέξει να τρέξουν τον Rock Race, συνέχιζαν να κατηφορίσουν στον τερματισμό και στις μπύρες. Εμείς όμως είχαμε να διανύσουμε άλλα 20 χιλιόμετρα από εκεί, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε διαδρομή του Hydra’s Trail Event. Ανάμεικτα τα συναισθήματα όσων περάσαμε από εκεί. Από την μία ο ανελέητος ήλιος και η ζέστη που βρήκε τα σώματά μας απροετοίμαστα και χωρίς προσαρμογές, αλλά από την άλλη μέρη του νησιού που δεν τα βλέπει και προσεγγίζει κάποιος εύκολα.

Φτάνοντας πάνω από την εκπληκτική παραλία Νησίζα, σκέψεις του τύπου «γιατί το κάνω αυτό τώρα» δεν αργούν να καρφωθούν στο μυαλό. Ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι λιγότερο 800μ υψομετρικής περίπου ακόμα. Εκπληκτική ομορφιά, απόλυτη απομόνωση, γνήσια αγριάδα ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς? Λιγότερη πέτρα είναι η απάντηση! Όποιος έχει έρθει να τρέξει στην Ύδρα όμως ξέρει τι πάει να αντιμετωπίσει. Τρέχοντας στα βότσαλα της παραλίας του Μώλου δεν μπορείς παρά να αισθανθείς τυχερός που μπορείς και τρέχεις σε έναν τέτοιον ευλογημένο τόπο. Επίσης μπορείς να αισθανθείς κράμπες, αφυδάτωση και εξάντληση παρά το ότι και οι σταθμοί αρκετοί ήταν και είχαν ότι χρειαζόμασταν! Ναι, δεν θέλεις άλλη ανηφόρα αλλά η σχολή Πρατίλα είναι αυστηρή. Απαγορεύονται ευθείες. Έτσι λοιπόν μέχρι το τέλος τα συναισθήματα εναλλάσσονται ταχύτατα μέχρι τη στιγμή που θα μπεις στο λιμάνι οπότε και ξεχνιούνται όλα…

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσότερων ελληνικών διοργανωτών, είναι ότι έχουν ταυτίσει την αναβάθμιση της διοργάνωσής τους με ταυτόχρονη αναβάθμιση των χιλιομέτρων και της δυσκολίας της διαδρομής των αγώνων τους. Αγωνιστικά σαββατοκύριακα που έχουν τον χαρακτήρα του Hydra's Trail Event δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνουν διαδρομές τόσο μεγάλες και τόσο σκληρές, όσο όμορφες κι αν είναι αυτές ή πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανακάλυψη νέων μονοπατιών, όπως ακριβώς έγινε στην Ύδρα με τον Marathon. Παρότι μέσω της μεγάλης διαδρομής θαυμάσαμε μερικά υπέροχα σημεία του νησιού για πρώτη φορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα ωραία τελειώνουν και έρχεται η ώρα που πρέπει να επιστρέψουμε στις βάσεις μας έγκαιρα και με ασφάλεια. Ο εύλογος αντίλογος είναι ότι υπάρχει και η εναλλακτική της μικρότερης διαδρομής για όσους δεν θέλουν να καταπονηθούν ή να καθυστερήσουν την αναχώρησή τους. Μία μέση λύση θα ήταν η διεξαγωγή του Marathon το Σάββατο, κάτι όμως που ίσως ενέχει οργανωτικές δυσκολίες. Όπως και να έχει είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει η διοργάνωση σοβαρά υπόψη της για την επόμενη χρονιά.

Ο συναγωνισμός ήταν το ίδιο έντονος με τα συναισθήματα και τις δύο ημέρες. Τόσο το Σάββατο με το καινούριο Relay 2x5K και το Run’n’fun όσο και την Κυριακή με το κυρίως «μενού», μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε αρκετό αφού τόσο παλιά όσο και νέα ονόματα που τα επόμενα χρόνια θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ήταν στην Ύδρα παλεύοντας με τα μονοπάτια της.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Το Hydra’s Trail Event ήρθε λοιπόν για να μείνει. Ένα Hydra’s Trail Event Σαββατοκύριακο που μας χάρισε στιγμές ξεγνοιασιάς και μας θύμισε πως ήταν – περίπου – τα πράγματα στην προ covid εποχή. Αυτό από μόνο του αρκεί για να ανεβάσει την Ύδρα ακόμα πιο ψηλά στις καρδιές μας!

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Anniversary, 10th @mozart100_run : Like an excellent red wine that improves as the years go by - read the postrace… https://t.co/0YPt6Ffr9A
@OlympusMarathon | H χαρτογραφική εταιρία ROUTE διαθέτει χάρτες σε όλους τους συμμετέχοντες: https://t.co/6xyScOpYk7 https://t.co/sh5djWC8r6
"Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras", νέο review στο @Advendure_Net : https://t.co/F1LWy4i3Jf #scarpa… https://t.co/TqJQn4oTEJ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!

Zach Miller: Kατάθεση ψυχής, σε μια μεγάλη επιστροφή ενός κορυφαίου αθλητή!

Οι Adam Peterman & Ruth Croft μεγάλοι νικητές στο Western States Endurance Run 2022!

Ο Hannes Namberger με ρεκόρ και η γνώριμη στη χώρα μας Mimmi Kotka νικητές στο LUT 2022!

Miguel Angel-Heras Hernandez και Μαρία Μαλάι οι νικητές στον Olympus Marathon 2022! Ο Ιταλός Rota Donatello νικητής στο Olympus Ultra!

Επετειακό, 10ο mozart100 by UTMB®: Σαν ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που βελτιώνεται καθώς περνούν τα χρόνια!

La Sportiva Lavaredo Ultra Trail by UTMB: Iσπανική επικράτηση και στο Cortina Trail!

O Ισπανός Antonio Martinez Perez και η Ιταλίδα Alice Gaggi νικητές στο  Cortina Skyrace 2022!

Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras!

Στις 18 Ιουνίου το 10o Mozart100 by UTMB και με ελληνικές συμμετοχές!

Denali 2022 – Proof of Dreams!

Zegama Aizkorri 2022 – Kilian Jornet: Veni, Vidi, Vici !