FROZEN PEAKS 2022: Μια διοργάνωση μοναδική στην Ελλάδα!

Αν μας λέγανε λίγα χρόνια πριν ότι διοργανώνεται στην Ελλάδα ορεινός αγώνας 269 χλμ θα μας ακουγόταν πολύ περίεργο. Πόσο μάλλον αν αυτός γινόταν σε κάποιο βουνό όχι ανάμεσα στα ευρέως γνωστά (Όλυμπος, Παρνασσός κλπ.). Κι όμως, ο αγώνας αυτός είναι πραγματικότητα και διανύει πλέον τον 4ο χρόνο ζωής του. Το Frozen Peaks ήρθε και έμεινε, όχι σαν άλλος ένας αγώνας στο γεμάτο πλέον καλεντάρι, αλλά σαν ένας άλλος αγώνας, με σημαντικές ιδιαιτερότητες, που καλεί τους μύστες των ultra (και όχι μόνο) κοντά του, ξανά και ξανά…Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή…

Στο ακριτικό Νευροκόπι Δράμας λοιπόν διοργανώνεται κάθε Μάιο το Frozen Peaks, ένα μπουκέτο αγώνων που περιλαμβάνει αγώνες από 10 έως και… 269 χιλιομέτρων! Ναι καλά διαβάσατε, 269 ορεινά χιλιόμετρα!  Το Advendure ήταν προσκεκλημένο από την διοργάνωση και δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στον μεγάλο αγώνα (PANORAMA).

Αναλυτικά τα στοιχεία των αγώνων της διοργάνωσης ήταν:

 

 

Εκκίνηση: Νευροκόπι, Πέμπτη 12/5/22 (279χλμ, +12.659m, 74.5 ώρες)

Αποτελεί την κορωνίδα της διοργάνωσης και αποτελείται από τρεις διαφορετικές κυκλικές διαδρομές των 90 περίπου χιλιομέτρων η κάθε μία. Έχει σαν κεντρικό σταθμό το Νευροκόπι, από όπου οι αθλητές διέρχονται στο τέλος του κάθε κύκλου. Συνδέει όλα τα βουνά της ευρύτερης περιοχής με σημαντικότερα τα περάσματα από τις ψηλότερες κορυφές του Όρβηλου και του Φαλακρού. 

 

Εκκίνηση: Νευροκόπι, Παρασκευή 13/5/22 (103χλμ, +6429m, 28.5 ώρες)

Αποτελεί το δεύτερο τμήμα (κύκλο) της διαδρομής των 269 χιλιομέτρων του αγώνα Panorama, με κάποια μικρή διαφοροποίηση στο τέλος. Η κύρια ανάβαση είναι στο Φαλακρό όρος, περιλαμβάνει όμως και την ξεχωριστή ανάβαση στο εκκλησάκι του Απ.Παύλου, σκαρφαλωμένο στην ομώνυμη κορυφή.

 

Εκκίνηση: Περιθώρι, Κυριακή 15/5/22 (46χλμ, +1992m, 9 ώρες)

‘Πατάει’ πάνω στην διαδρομή των μεγαλύτερων αγώνων, αλλά έχει ξεχωριστή εκκίνηση και τερματισμό, ενώ διέρχεται από τα ιστορικά οχυρά της περιοχής, ακόμα και κάποια που δεν είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό.

 

Εκκίνηση: Οχυρό κ.Νευρκοπίου, Κυριακή 10/4/22 (10χλμ, +223m, 2.5 ώρες)

Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από την πλατεία του χωριού Οχυρό, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής της επετείου της μάχης των οχυρών. Είναι ένας αγώνας πρόγευση για τους υπόλοιπους.

Οι εντυπώσεις που μου άφησε ο αγώνας PANORAMA που συμμετείχα ήταν πολύ έντονες, όπως έντονα διαφορετικός ήταν ο αγώνας αυτός σε σχέση με ότι έχω συμμετέχει στο παρελθόν. Θα προσπαθήσω παρακάτω να αποτυπώσω τις εντυπώσεις αυτές εστιάζοντας στους διάφορους τομείς του αγώνα.

Καταρχήν είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια και η κατάθεση ψυχής των ανθρώπων της διοργάνωσης προκειμένου να ικανοποιήσουν τον επισκέπτη/δρομέα. Αυτό όμως που κάνει πολύ αξιέπαινη την προσπάθεια τους είναι ότι όλα τα κάνουν για να προβάλλουν τον τόπο τους, τον οποίο υπεραγαπούν και προστατεύουν. Όλοι οι αγώνες περιέχουν στην διαδρομή τους το πέρασμα από τουλάχιστον ένα ιστορικό οχυρό, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της ηρωικής γραμμής Μεταξά, που ήταν το τελευταίο ανάχωμα. Αυτό και μόνο το συγκινητικό κομμάτι του αγώνα τον κάνει ξεχωριστό για τα Ελληνικά δεδομένα, και μας φέρνει σε επαφή με την έννοια του "σκοτεινού τουρισμού" (dark tourism), τόπων δηλαδή και περιοχών που επισκέπτονται οι τουρίστες φέρνοντας παράλληλα πολεμικές θύμησες,   για αυτό και χαρακτηρίζεται ‘σκοτεινός’. Αυτά και άλλα πολλά μοιράστηκε μαζί μας απλόχερα η πανταχού παρούσα Κική (Ποιμενίδου), εκ των βασικών συντελεστών της διοργάνωσης και υπεύθυνη για το κομμάτι των Δημοσίων σχέσεων.  

Τα στοιχεία του αγώνα (269 χλμ, +12.659) καθώς και τα αναλυτικά προφίλ του κάθε κύκλου, από μόνα τους δίνουν σαφέστατα την πληροφορία που χρειάζεται ένας δρομέας για να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα. Όμως, κάποιες κρυμμένες ιδιαιτερότητες έρχονται να κάνουν τον αγώνα αυτόν πολύ ξεχωριστό. Οι αναβάσεις και οι καταβάσεις στις ψηλές κορφές των βουνών είναι αμείλικτα απότομες, στα πρότυπα των Πυρηναίων και των αγώνων της Ανδόρρας. Συχνά μάλιστα χωρίς την ύπαρξη κάποιου μονοπατιού, παρά μόνο την παρουσία ίχνους σε αλπικό τεραίν. Ευτυχώς η Διοργάνωση εδώ έχει κάνει άριστη δουλειά στην σηματοδότηση, με πυκνά φωσφορίζοντα σήματα που δεν σε έβαζαν σε σκέψεις. Ο Μιχάλης  (Μ.Παπαδόπουλος, Τεχν.Διευθυντής) δεν έχει δείξει καμία λύπηση κατά την χάραξη της διαδρομής. Οι ανηφόρες διαδέχονται η μία μετά την άλλη με τις κατηφόρες να είναι συχνά πιο απότομες. Χαρακτηριστικό κομμάτι αυτό της ανάβασης από την αντιπυρική μετά τον σταθμό Ακρινό (26χλμ) όπου μέσα σε 5 χλμ κερδίζεις περίπου +1200 υψομετρικής….

Τα ψηλά βουνά της περιοχής τα διατρέχει όλα η διαδρομή και μάλιστα από άκρη σε άκρη, όμως τι γίνεται στις περιπτώσεις που το ένα βουνό από το άλλο απέχει κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα; Δεν λείπουν λοιπόν κάποια κομμάτια που κινούνται πάνω σε χωματόδρομους με πολύ μικρές κλίσεις, ενίοτε ανάμεσα σε χωράφια πατατο-καλλιεργειών, ειδικά στον 3ο και τελευταίο κύκλο. Αυτό φυσικά προσδίδει εκ πρώτης όψεως μια ευκολία στον αγώνα, αλλά όχι για όλους. Αν δεν έχεις δυνάμεις να τα τρέξεις τα κομμάτια αυτά γίνονται ιδιαίτερα μονότονα και ατελείωτα, ενώ αν μπορέσεις να ‘ρολλάρεις’ κερδίζεις εύκολα χιλιόμετρα και χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η ποικιλομορφία του τερέν είναι παροιμιώδης, όπως εξάλλου μπορεί να περιμένει κάποιος όταν ακούει εναλλαγές ψηλών κορυφών με δρομικά κομμάτια. H εναλλαγή του δάσους με το αλπικό τεραίν, οι λίμνες του Κατάφυτου και των Λευκωγείων, οι βατοί χωματόδρομοι ήταν μόνο κάποιες από τις διαφορετικές εικόνες που συναντούσες.

Στον Κεντρικό Σταθμό του κ.Νευροκοπίου ο αθλητής μπορούσε να αφήσει ένα σακίδιο αλλαγής, για την τοποθέτηση υλικών που ενδεχόμενα θα χρειαστεί για τη συνέχιση της προσπάθειας του. Επίσης, ο κάθε αθλητής είχε το δικό του κρεβάτι αριθμημένο, αφού οι 3 νύχτες αγώνα απαιτούσαν για τους περισσοτέρους και λίγες στιγμές ξεκούρασης. Η ύπαρξη κεντρικού Σταθμού κάθε 90χλμ είναι αναμφίβολα απαραίτητη, αλλά σε ενδιάμεσους σταθμούς έλειψαν από κάποιους αθλητές τα γεύματα (σούπα, μακαρόνια κλπ.), κάτι που θα προτείναμε να το επανεξετάσει η διοργάνωση. 

O αγώνας ως προς τις παροχές του είναι πολύ τίμιος, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των Ελληνικών διοργανώσεων, ειδικά αν αναλογιστούμε την διάρκεια του και το μέγεθος του σε σχέση με το κόστος συμμετοχής. Με ένα ικανοποιητικό pasta party, με δυνατότητα δωρεάν διαμονής πριν τον αγώνα όλων των αθλητών στο Γυμναστήριο του κ.Νευροκοπίου και με δώρο για κάθε αθλητή ένα ζευγάρι παπούτσια (Altra lone peak) στο νούμερο του! (ή ένα πολύ πρακτικό αντιανεμικό της Ronhill για τους αθλητές του Highland) έβαλε τα standards στον τομέα αυτό αρκετά ψηλά. Οι σταθμοί είχαν τα απαραίτητα, χωρίς ωστόσο να λείψουν κάποια παράπονα από δρομείς που συμμετείχαν και προηγούμενες χρονιές, ότι φέτος ήταν σημαντικά μειωμένες οι τροφοδοσίες.

Ξεχωριστό και συνάμα συγκινητικό σημείο των αγώνων το καλωσόρισμα και η συνοδεία για όλους τους αθλητές κατά την είσοδο τους στο Νευροκόπι από τους μικρούς εθελοντές με τα ποδήλατα.

Για την ιστορία, στον αγώνα PANORAMA 269 χιλ και D+ 12.600 πήραν μέρος 34 αθλητές και ευτύχισαν να τερματίσουν 16. Η διεκδίκηση της πρώτης θέσης άλλαξε πολλές φορές κάτοχο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τελικά την κορδέλα τερματισμού έκοψε πρώτος ο Κώστας Μάγγος και οι πρώτοι της γενικής κατάταξης ήταν: 1ος Κώστας Μάγγος 53:16:00, 2ος Καταλιακός Παναγιώτης 55:05:00, 3ος Στημονιάρης Αθανάσιος 55:47:00. Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορέιτε να τα δείτε εδώ:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IRWdfvNDpIPlHscCqCB-XkGwgPeaDwE7/edit#gid=1816323808

Επίσης το Σάββατο το απόγευμα, πέραν των απονομών, υπήρξε παράλληλη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, με ποντιακούς χορούς και τραγούδια, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος επισκέπτης/δρομέας να μείνει ασυγκίνητος από την δουλειά που έχει γίνει από την διοργάνωση, είτε στο κομμάτι της διαδρομής, είτε και σε αυτό της επάνδρωσης των σταθμών με ένα αριθμό εθελοντών που ξεπερνούσε συνολικά τα 150 άτομα. Δεν είναι τυχαίο πως ο αγώνας αυτός έλκει κάθε χρόνο στο μακρινό αλλά φιλόξενο κ.Νευροκόπι έναν σημαντικό αριθμό αθλητών των υπεραποστάσεων. Ένα γεγονός που πρέπει να επισημανθεί είναι η μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές συμμετοχή των αθλητών, γεγονός όμως που συναντάται στην πλειονότητα των διοργανώσεων φέτος. Θεωρώ τον αγώνα αυτόν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για όποιον θέλει να συμμετέχει σε αντίστοιχους αγώνες του εξωτερικού. Προσφέρει έντονα συναισθήματα που δεν σου δίνει άλλος αγώνας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα που μιλάμε…και χρειάζεται φοβερή διαχείριση δυνάμεων, σωματικών και κυρίως ψυχολογικών, για να τον τερματίσεις.

Εγώ προσωπικά, έχω αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς εκεί, και με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθώ ξανά στο κ.Νευροκόπι και το Frozen Peaks, που παρά το φημισμένο κρύο της περιοχής, οι ζεστές καρδιές των ανθρώπων του και ιδιαίτερα των διοργανωτών, θα με καλωσορίσουν, όπως κάνουν για όλους τους αθλητές που τιμούν τον τόπο τους.

Κλείνουμε το άρθρο για το φετινό Frozen Peaks με το πανέμορφο βίντεο του αγώνα, από τον εξαιρετικό και γνωστό για την δουλεία του Δημήτρη Κάτραντζη:

 

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Anniversary, 10th @mozart100_run : Like an excellent red wine that improves as the years go by - read the postrace… https://t.co/0YPt6Ffr9A
@OlympusMarathon | H χαρτογραφική εταιρία ROUTE διαθέτει χάρτες σε όλους τους συμμετέχοντες: https://t.co/6xyScOpYk7 https://t.co/sh5djWC8r6
"Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras", νέο review στο @Advendure_Net : https://t.co/F1LWy4i3Jf #scarpa… https://t.co/TqJQn4oTEJ
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!

Zach Miller: Kατάθεση ψυχής, σε μια μεγάλη επιστροφή ενός κορυφαίου αθλητή!

Οι Adam Peterman & Ruth Croft μεγάλοι νικητές στο Western States Endurance Run 2022!

Ο Hannes Namberger με ρεκόρ και η γνώριμη στη χώρα μας Mimmi Kotka νικητές στο LUT 2022!

Miguel Angel-Heras Hernandez και Μαρία Μαλάι οι νικητές στον Olympus Marathon 2022! Ο Ιταλός Rota Donatello νικητής στο Olympus Ultra!

Επετειακό, 10ο mozart100 by UTMB®: Σαν ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που βελτιώνεται καθώς περνούν τα χρόνια!

La Sportiva Lavaredo Ultra Trail by UTMB: Iσπανική επικράτηση και στο Cortina Trail!

O Ισπανός Antonio Martinez Perez και η Ιταλίδα Alice Gaggi νικητές στο  Cortina Skyrace 2022!

Scarpa Infinity & Spin 2.0 by Panaras!

Στις 18 Ιουνίου το 10o Mozart100 by UTMB και με ελληνικές συμμετοχές!

Denali 2022 – Proof of Dreams!

Zegama Aizkorri 2022 – Kilian Jornet: Veni, Vidi, Vici !