World Trail Majors: Νέα παγκόσμια σειρά διοργανώσεων Ορεινού Τρεξίματος με άλλη .. φιλοσοφία!

Να λοιπόν που αγώνες majors δεν θα έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο στους μαραθώνιους ασφάλτου, αλλά και στο βουνό. Μια νέα ένωση αγώνων παρουσιάστηκε για το 2024, με την ονομασία World Trail Majors και μερικούς εμβληματικούς ultra trail αγώνες από όλο τον πλανήτη.
 
 
Η λίστα έχει ως εξής:
 
  • Ιανουάριος 20 – Hong Kong 100k – Hong Kong
  • Φεβρουάριος 10 – Black Canyon Ultras 100k – U.S.
  • Φεβρουάριος 24 – Transgrancanaria 126k – Ισπανία
  • Απρίλιος 26 – Mt. Fuji 100 Mile (πρώην Ultra-Trail Mt. Fuji) – Ιαπωνία
  • Απρίλιος 27 – Madeira Island Ultra-Trail 115k – Πορτογαλία
  • Ιούνιος 8 – Swiss Canyon Trail 111k – Ελβετία
  • Ιούνιος 8 – South Downs Way 100 Mile – U.K
  • Ιούλιος 5 – Quebec Mega Trail 100 Mile – Καναδάς
  • Nοέμβριος 22 – Ultra-Trail Cape Town 100 Mile – Νότια Αφρική
 
Κυρίως πρόκειται για διοργανώσεις που ανήκαν στο UTWT που καταργήθηκε και στη θέση του εμφανίστηκε το UTMB World Series, ενώ προβάλουν ότι η φιλοσοφία τους διαφέρει ριζικά από αυτή των άλλων Παγκόσμιων Σειρών Αγώνων με βάση την ακόλουθη δήλωση:
 
"To World Trail Majors είναι μια ένωση των πιο εμβληματικών αγώνων του ultra trail οι οποίοι ενώνονται για κάτι θετικό για το άθλημα στο σύνολό του, συνδέοντας δρομείς, κοινότητες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο που αγαπούν το άθλημα του trail running. Η έμφαση δίνεται σε όλους τους δρομείς, όχι μόνο στην ελίτ. Και οι αγώνες είναι ανεξάρτητοι, διατηρώντας την ατομικότητα, την αυθεντικότητα και την κληρονομιά τους, αλλά συνεργάζονται στενά μεταξύ τους. Κάθε αγώνας είναι υπερήφανος για την κοινότητά του, συμβάλλει σε αυτήν, αντανακλά και τρέφεται από αυτήν. Και, όπως γνωρίζει κάθε δρομέας ορεινού τρεξίματος, είναι η κοινότητα που κάνει το τρέξιμο μονοπατιών τόσο ξεχωριστό. Η αίσθησή μας είναι ότι δεν το αναγνωρίζουν πραγματικά όλες οι παγκόσμιες σειρές αγώνων trail running. Το ίδιο το πρωτάθλημα διοικείται συλλογικά από τους αγώνες-μέλη σε πολύ δημοκρατικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ένας μόνο αγώνας που του ανήκει η σειρά των αγώνων. Θα υπάρχουν κάποια κοινά μέλη του προσωπικού και πόροι για την επίβλεψη της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ και του συντονισμού σε επίπεδο σειράς. Όλοι οι αγώνες που συμμετέχουν είναι ισότιμοι και η δομή είναι σκόπιμα επίπεδη, δημοκρατική και μη ιεραρχική".
 
Η σειρά World Trail Majors είναι βέβαια ακόμη στα σπάργανα, και θα δούμε πως θα εξελιχθεί, αλλά σίγουρα η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί σε σχέση με το Ironman και το UTMB έπαιξε ρόλο στη δημιουργία της.
 
Περισσότερα στο site της σειράς: https://worldtrailmajors.com/
Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ