Μια συνέντευξη με την Σοφία Ρήγα μετά το 2.39.10 του Βερολίνου! Κύριο

Η Σοφία Ρήγα, στα 25 χρόνια της, κατάφερε να πετύχει μια πολύ σημαντική επίδοση στον μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου με 2.39.10 πλασαρίστηκε στην εξαιρετική 12η θέση μεταξύ των γυναικών (6η στην κατηγορία της, W-30) και την 172η της γενικής κατάταξης σε έναν πολύ ανταγωνιστικό μαραθώνιο όπου συμμετείχαν 33.740 δρομείς. Η επίδοση της είναι ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο 2.41 στην Modena το 2011) και η 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα από γυναίκα μαραθωνοδρόμο.

 

Με επίδοση καλύτερη από το χαμηλό όριο των Ολυμπιακών του Λονδίνου, μέσα στο όριο σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ και με μεγάλη πιθανότητα εντός του ορίου συμμετοχής στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του 2014, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Ανήκει στον σύλλογο Ελ Βενιζελος, και προπονητής της είναι  ο Γιάννης Δαγκόγλου, ενώ μένει μόνιμα στην Πάτρα. Στην καριέρα της έχει τρέξει μέχρι στιγμής σε 5 μαραθώνιους, τερματίζοντας τους τέσσερεις (εγκατέλειψε στην κλασσική του 2012 λόγω τραυματισμού) και έχει κατακτήσει ήδη 15 μετάλλια (6 χρυσά, 7 ασημένια και 2 χάλκινα) σε πανελλήνια πρωταθλήματα, στα 5.000 μέτρα, στα 10.000 μέτρα, στον ανώμαλο και στον μαραθώνιο, στις κατηγορίες νεανίδων, νέων και γυναικών. Μιλήσαμε με την Σοφία στην Πάτρα, και ιδού τι μας είπε για τον αγώνα της στο Βερολίνο, την εξέλιξη της χρονιάς μέχρι τώρα και κυρίως για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της…

 

[Advendure]: Σοφία, έτρεξες στον Μαραθώνιο του Βερολίνου με μεγάλη επιτυχία κάνοντας όχι μόνο ατομικό ρεκόρ με επίδοση 2.39.10, αλλά και την έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών από γυναίκα μαραθωνοδρόμο στην Ελλάδα. Είσαι ευχαριστημένη από τον αγώνα σου; Μίλησε μας λίγο για την προσπάθεια σου στο Βερολίνο.

[Σοφία Ρήγα]: Ο αγώνας πήγαινε μέχρι το 30ο χιλιόμετρο ακριβώς όπως τον είχαμε σχεδιάσει με τον προπονητή μου. Το pace που θέλαμε να κρατήσω ήταν γύρω στο 3.43 με 3.44 το χιλιόμετρο ώστε να βγει μια επίδοση κοντά ή καλύτερα από το 2.38. Τελικά το μέσο pace μου βγήκε στο 3.46,  γεγονός που οφείλεται σε 2-3 λόγους που τους έχουμε ήδη εντοπίσει. Καταρχάς το παπούτσι που φορούσα ήταν πολύ χαμηλού προφίλ σε σχέση με την ποιότητα της ασφάλτου στους δρόμους του Βερολίνου (πολύ τραχιά υφή) με αποτέλεσμα να βγάλω μια φουσκάλα στο πίσω μέρος του πέλματος πολύ νωρίς (περίπου στο 10ο χιλιόμετρο) που με ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος. Έδωσα βάρος ασυνείδητα στο άλλο πόδι και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το επιβάρυνα και μου βγήκε μια ενόχληση στο ισχίο.

 

Είχα και μια ατυχία σε ένα σταθμό περίπου στο 30ο χιλιόμετρο όταν πετάχτηκε μπροστά μου άλλος αθλητής την ώρα που πήγαινα να πάρω το νερό μου με αποτέλεσμα να σταματήσω και να χάσω τον ρυθμό μου και πολύτιμα δευτερόλεπτα. Συνέπεια αυτών των παραγόντων ήταν να πέσει ο ρυθμός μου περίπου στο 3.50 pace μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρου, αλλά μετά έσφιξα τα δόντια και τα έδωσα όλα ώστε να πετύχω το καλύτερο δυνατό που μπορούσα. Ενεργειακά ήρθαν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει και κατάφερα τελικά να πετύχω ατομικό ρεκόρ. Ο μαραθώνιος του Βερολίνου πάντως προσφέρεται για επιδόσεις λόγω πολύ καλής ασφάλτου, του κόσμου σε ολόκληρη την διαδρομή που βοηθάει πολύ και της επίπεδης διαδρομής.

 

[Advendure]: Οργανωτικά πως σου φάνηκε ο μαραθώνιος του Βερολίνου, ένας από τους μεγαλύτερους στον πλανήτη και σε μια διαδρομή που γίνονται συνεχώς παγκόσμια ρεκόρ με αποτέλεσμα να μετέχει η ελίτ του αγωνίσματος;

[Σοφία Ρήγα]: Μου φάνηκε σαν να έτρεχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα! Τεράστια οργάνωση, χιλιάδες αθλητές αλλά και θεατές συνεχώς σε όλη την διαδρομή να μας εμψυχώνουν και να συμμετέχουν. Η πόλη ζούσε πραγματικά το γεγονός και αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση! Όλα ήταν μελετημένα στην κάθε λεπτομέρεια, π.χ. στο τεχνικό meeting έπαιζαν μεγάλο ρόλο οι pacer αφού οι ελίτ αθλητές κυνηγούσαν το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο έγινε πάλι φέτος. Και πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό υπήρχε πολύ σοβαρή οργάνωση.

 

 [Advendure]: Υπάρχει υποστήριξη από την πολιτεία όσο αφορά το αγώνισμα του μαραθώνιου δρόμου; Τι θα ήθελες να δεις ώστε εσύ και οι υπόλοιποι αθλητές υψηλού επιπέδου να συνεχίσετε απερίσπαστοι την προσπάθεια σας;

[Σοφία Ρήγα]: Για την ώρα δεν έχουμε την υποστήριξη που απαιτείται για πρωταθλητισμό υψηλών επιδόσεων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Θα ήθελα μεγαλύτερη υποστήριξη από την ομοσπονδία, με ομαδικές προετοιμασίες όπως τα camp σε υψηλά υψόμετρα που γίνονταν στο παρελθόν. Θέλουμε επίσης και κάποια οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας μας, γιατί ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων με 12-13 εβδομαδιαίες προπονήσεις ή και περισσότερες, θέλει τον αθλητή αφοσιωμένο και απερίσπαστο στο έργο του.

 

[Advendure]: Γιατί επέλεξες τον μαραθώνιο ως βασικό σου δρομικό αγώνισμα Σοφία, σε μια τόσο νεαρή ηλικία;

[Σοφία Ρήγα]: Γιατί είδα ότι δεν έχω μεγάλες προοπτικές στα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων, μιας και δεν ήμουν αρκετά γρήγορη για να πρωταγωνιστήσω σε αυτά. Αντίθετα, ο προπονητής μου είδε ότι έχω προσόντα να πάω πολύ καλά στον μαραθώνιο, αλλά χρειάζομαι ακόμη φοβερή δουλειά για να κάνω κάτι σημαντικό, υπομονή και επιμονή. Ελπίζω να μείνω υγιής και να τα καταφέρω με την βοήθεια του προπονητή μου.

 

[Advendure]: Η Πάτρα σε διευκολύνει ή όχι σαν πόλη, σε σχέση με την ενασχόληση σου με τον Μαραθώνιο;

[Σοφία Ρήγα]: Είναι καλά στην Πάτρα. Έχει καλό κλίμα, ησυχία και μπορώ να δουλέψω χωρίς τα άγχη μιας μεγαλούπολης. Επίσης είναι κοντά στο χωριό μου, στα Καλάβρυτα, όπου μπορώ τα καλοκαίρια να κάνω τις προπονήσεις στο βουνό. Υπάρχει πρόβλημα με τα στάδια, αλλά αυτό είναι γενικό πρόβλημα στην χώρα μας και για την ώρα βρίσκουμε τρόπο να το ξεπερνάμε. Πρέπει πάντως να βρεθεί σύντομα μια λύση και σε αυτό το πολύ βασικό θέμα.

 

[Advendure]: Έχεις κάποια αθλήτρια ως πρότυπο;

 [Σοφία Ρήγα]: Το 2012 όπως γνωρίζεις είχα πάει δυο φορές για προετοιμασία στην Κένυα. Εκεί είχα την δυνατότητα να ζήσω από κοντά τις προπονήσεις των αθλητών και αθλητριών της Κένυας, που πρωταγωνιστούν στις μεγάλες αποστάσεις. Παρότι ήταν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου, με πολλά μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου, δεν ήταν καθόλου απόμακροι από εμάς και δεν υπήρχε καθόλου ελιτίστικη συμπεριφορά στην καθημερινή μας επαφή.

 

Μεγάλες αθλήτριες, όπως η Keitany, η Kiplagat κτλ.. μου έκαναν μεγάλη εντύπωση με την φιλική τους συμπεριφορά και με τον τρόπο τους. Για μένα ο αθλητής πρότυπο πρέπει να έχει εκτός από μεγάλη αθλητική αξία και ήθος και να είναι προσιτός στους νεότερους.

 

[Advendure]: Είσαι ευχαριστημένη από την φετινή χρονιά;

[Σοφία Ρήγα]: Ναι, αν και στις λεπτομέρειες θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Εντόπισα όμως κάποια λάθη και αδυναμίες μαζί με τον προπονητή μου και θα τα δουλέψω ώστε να βελτιωθώ και να πάω ακόμη καλύτερα την επόμενη χρονιά. Να ευχαριστήσω βέβαια τον Γιάννη Δαγκόγλου για την καθοδήγηση του όλα αυτά τα χρόνια και για την προσπάθεια που κάνει για να με ανεβάζει συνεχώς σε καλύτερο επίπεδο.

 

[Advendure]: Έχεις κάποιον άμεσο στόχο για την συνέχεια; Μίλησε μας για τα σχέδια σου για το μέλλον.

[Σοφία Ρήγα]: Μέσα στο 2013 θα συνεχίσω με κάποιον ημιμαραθώνιο και  ανωμάλους δρόμους. Πιο μακρινός στόχος είναι η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2014 με μια καλή εμφάνιση. Φυσικά το μεγάλο μου όνειρο είναι να συμμετάσχω στην Ολυμπιάδα του 2016 στην Βραζιλία. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά, επιμονή και συνεχής βελτίωση χωρίς τραυματισμούς. Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να είμαι σε θέση σε 2-3 χρόνια να πλησιάσω χρόνους κοντά στο 2.30, αλλά θέλει σκληρή δουλειά και υπομονή και είμαι αποφασισμένη να το προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: smartrun.gr, ladiesrun.gr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ