Η Ασημίνα Συλαίου σε μια συνέντευξη για το Tihio Race!

Στις 11 Μαίου 2014, η ομάδα της Go-Sport διοργανώνει έναν νέο αγώνα ορεινού τρεξίματος με την ονομασία Tihio Race. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο ομώνυμο χωριό που βρίσκεται στον Δήμο Δωρίδας (νομός Φωκίδας) και απέχει 25 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο, 79 από την Άμφισσα και 250 από την Αθήνα. Έχει μήκος 25 χιλιόμετρα, με περίπου 1.200 θετική υψομετρική και όπως διαπιστώνουμε από τις πρώτες φωτογραφίες που έχουμε δει προσφέρει καταπληκτική θέα από πολλά σημεία της διαδρομής του, ενώ και η περιοχή που διεξάγεται παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπεύθυνη διαδρομής είναι η πολύ έμπειρη Ασημίνα Συλαίου, η οποία μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον νέο αγώνα στο Τείχιο…

[Advendure]: Με το Tihio Race μια νέα περιοχή της χώρας μας μπαίνει στον χάρτη του Ορεινού Τρεξίματος.  Δώσε μας κάποια χαρακτηριστικά για τον χαρακτήρα του αγώνα και την έμπνευση που οδήγησε στην απόφαση της διοργάνωσης του.

[Ασημίνα Συλαίου]: Μια ομάδα δρομικών φίλων, θέλοντας να αναδείξουν το χωριό Τείχιο από όπου κατάγονται, με τον δικό τους τρόπο, μας ανέθεσαν την διοργάνωση του αγώνα.  Η «γνωριμία» με την ευρύτερη περιοχή, μας έπεισε ότι εκεί θα πρέπει να διοργανωθεί ένας αγώνας με στόχο την «ανακάλυψη» του Τείχιου, μέσω  των ορεινών μονοπατιών του,  στο αθλητικό κοινό.


[Advendure]: Μίλησε μας λίγο για τις λεπτομέρειες της διαδρομής και τις τεχνικές δυσκολίες της. Έχετε καταλήξει στα δεδομένα του μήκους και της υψομετρικής; Πότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια “πρόγευση” των τεχνικών χαρακτηριστικών;

[Ασημίνα Συλαίου]: Η διαδρομή είναι 25 χιλιόμετρα με 1.200 θετική υψομετρική (περίπου) με μια πρώτη προσέγγιση που μας έδωσε το GPS με το οποίο καταγράψαμε την διαδρομή.  Αποτελείται από 40% δασικό, επαρχιακό χωμάτινο δρόμο,  55% μονοπάτι και μόλις 5% ασφάλτινο δρόμο. H τελική καταγραφή θα γίνει τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από τις αλλαγές που θα υποστούν τα μονοπάτια των βουνών κατά τους χειμερινούς μήνες. Mέσα στον Μάρτιο όμως η GoSport  θα διοργανώσει και μια open προπόνηση στην διαδρομή.


[Advendure]: Με βάση αυτά που διαβάζουμε στο site του αγώνα, φαίνεται ότι η διαδρομή που θα τρέξουν οι αθλητές προσφέρει πολύ όμορφη θέα – τόσο προς τα βουνά της περιοχής όσο και προς της θάλασσα. Μίλησε μας λίγο για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθεί το Tihio Race.

[Ασημίνα Συλαίου]: Από κάθε σημείο της διαδρομής η θέα είναι μαγευτική από όπου και να «ταξιδέψει» το μάτι μας. Ο δε κεντρικός σταθμός του αγώνα στο 11ο χιλιόμετρο μας δίνει και μια ολοκληρωμένη εικόνα για το που ακριβώς κινείται η διαδρομή.

 



[Advendure]: Έχει την δυνατότητα η περιοχή να φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό αθλητών που θα έρθει για να τρέξει τον αγώνα; Τι υποδομές υπάρχουν για την φιλοξενία των αθλητών;

[Ασημίνα Συλαίου]: Το χωριό Τείχιο δεν διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες, είναι ένα μικρό, αυθεντικό χωριό στο οποίο υπάρχουν μόνο 2 μικρές ταβέρνες για φαγητό στην πλατεία του. Η «φιλοξενία» των αθλητών θα γίνει στις παρακάτω περιοχές: Μοναστηράκι (19 χιλιόμετρα από το Τείχιo), Μαραθιάς (26 χιλιόμετρα από το Τείχιο), Χιλιαδού και  Ναύπακτο. Όλα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 λεπτά από το Τείχιο.


[Advendure]: Ένας αγώνας  ορεινού τρεξίματος για να είναι επιτυχημένος και να καθιερωθεί θέλει εκτός της ομορφιάς της διαδρομής και των καθαρά αγωνιστικών του στοιχείων να έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Έχετε θετικά μηνύματα ως διοργανωτές σε σχέση με την υποστήριξη με την μορφή χορηγιών και εθελοντικής εργασίας για την διοργάνωση;

[Ασημίνα Συλαίου]: Ο αγώνας είναι καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενος και οι βασικοί χορηγοί είναι η ομάδα των φίλων του χωριού, όπου θα μας στηρίξουν πλήρως  και σαν εθελοντές στον αγώνα.  Γι αυτό το λόγο και οι συμμετοχές από τους αθλητές θα πάνε απευθείας στον Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια (Φλόγα). Φυσικά έχουμε κ την αμέριστη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του Χωριού, όπου θα μας βοηθήσουν και στα υπόλοιπα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


[Advendure]: Ο αγώνας θα πλαισιώνεται με κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις για τους αθλητές ή τους συνοδούς τους; Η περιοχή προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες; Τι αξιοθέατα προσφέρει ο τόπος, o οποίος έχει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή;

[Ασημίνα Συλαίου]: Η Gosport θεωρεί ότι οι αγώνες ορεινού τρεξίματος αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει  σε επαφή με την φύση και την άσκηση όλη η οικογένεια. Στα πλαίσια του αγώνα λοιπόν θα διοργανωθούν δράσεις, όπως πεζοπορίες και άλλες εκδηλώσεις, που θα δώσουν την δυνατότητα στους συνοδούς των αθλητών  να απολαύσουν την φύση και να γυμναστούν. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, mountain bike και άλλες αθλητικές δραστηριότητες και αυτή την πλευρά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε.

 



[Advendure]: Διοργανωτής του αγώνα είναι η Gosport, η οποία έχει μπει γερά στην διοργάνωση αγώνων, όπως το Garmin Ziria Skyrace, την Ανάβαση Πεντέλης, το Lamia Night Run αλλά και παλιότερα το Μονοπάτι των Αρκάδων Ποιμένων. Μίλησε μας λίγο για την φιλοσοφία της Gosport σε σχέση με τους αγώνες μαζικού λαϊκού τρεξίματος. Τι άλλο να περιμένουμε στο μέλλον;

[Ασημίνα Συλαίου]: Στην  Gosport θελήσαμε από τους πρώτους αγώνες που διοργανώσαμε να προσφέρουμε στον κόσμο που αγαπάει το τρέξιμο και την φύση εκδηλώσεις που θα σέβονται τον αγωνιζόμενο και την προσπάθεια του, με κύριους άξονες την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών. Θεωρούμε ότι η πετυχημένη διοργάνωση του Garmin Ziria Skyrace to 2013 θα λειτουργήσει ως οδηγός σε αυτήν την προσπάθεια.

Στόχος μας είναι  να διοργανώνουμε αγώνες στους οποίους να συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης. Στα πλάνα μας είναι η δημιουργία μιας σειράς αγώνων, μέτριας δυσκολίας, με άξονα την προσέλκυση νέων αθλητών. Μιας σειράς αγώνων με αθλητικό – ψυχαγωγικό χαρακτήρα που θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για όλους αυτούς που  θέλουν να βάλουν το τρέξιμο στην καθημερινότητα τους.


Και σε αυτό το σημείο όλοι εμείς που διοργανώνουμε αγώνες πρέπει να προσέξουμε ώστε η επαφή των νέων αυτών ανθρώπων να γίνει με έμφαση στην ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση.





[Advendure]: Παρά την κρίση που μαστίζει την χώρα μας, βλέπουμε μια ραγδαία ανάπτυξη του Ορεινού Τρεξίματος αλλά και του μαζικού αθλητισμού γενικότερα. Με βάση την μεγάλη εμπειρία σου τόσο ως αθλήτρια όσο και στο διοργανωτικό κομμάτι αγώνων, πως βιώνεις αυτήν την ανάπτυξη και τι περιμένεις στο μέλλον σε σχέση με τα αθλήματα βουνού; Ποια σημεία χρήζουν βελτίωσης και τι πρέπει να προσέξουμε γενικότερα όλοι όσοι υποστηρίζουμε ενεργά το Ορεινό Τρέξιμο ώστε να δούμε ακόμη καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

[Ασημίνα Συλαίου]: Είναι αλήθεια ότι ραγδαία ανάπτυξη του Ορεινού Τρεξίματος αλλά και του μαζικού αθλητισμού στη χώρα μας - εν μέσω κρίσης - μοιάζει με μια ηλιαχτίδα μέσα από τα σύννεφα. Δεν υπάρχει πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από την εικόνα που βλέπουμε κάθε Κυριακή σε όλη την χώρα, των χιλιάδων ανθρώπων που απολαμβάνουν την άσκηση μέσα από το τρέξιμο. Βέβαια, όπως δείχνουν και οι έρευνες που παρουσιάζονται στο site σας, παρ' όλο ότι ζούμε μια δρομική άνοιξη στην χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να καλύψουμε σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης στον τομέα της συστηματικής άσκησης. Και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Gosport έχει δημιουργήσει μια ομάδα ορεινού τρεξίματος (Gosport Trail Team) αποτελούμενη από αθλούμενους όλων των επιπέδων που απολαμβάνουν το τρέξιμο σε καθημερινή βάση κάτω από την συστηματική παρακολούθηση την δική μου και του Αποστόλη Μόσχου. Η δρομική αυτή παρέα λειτουργεί ως "σχολείο" για όλους αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το trail running  με ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση.

Το σημείο στο οποίο, κατά την γνώμη μου, πρέπει να δώσουμε όλοι μεγάλη προσοχή είναι η επαγγελματική προσέγγιση όλης αυτής της ανάπτυξης από την πλευρά των διοργανωτών. Όλοι εμείς πρέπει να σκύψουμε πάνω από τις πραγματικές ανάγκες των αγωνιζομένων και να προσφέρουμε λύσεις που θα τους κρατήσουν στον χώρο.

Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας πιστεύω ότι σωστή επιλογή απόστασης και τοποθεσίας για κάθε αγώνα, η πλήρης ενημέρωση των αγωνιζομένων για τις ιδιαιτερότητες και το ανάγλυφο της περιοχής, οι σωστή σήμανση και η πλήρης τεχνική ενημέρωση πριν από τον αγώνα αλλά και η σωστή προπονητική υποστήριξη των αγωνιζομένων, αποτελούν τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο μέλλον.  



Δημήτρης Τρουπής
Photo ©: tihiorace.gr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ