Δημήτρης Σελέτης: Δυναμική αθλητική επιστροφή στην κορυφή και ένας νέος ρόλος σε διοργανωτικό επίπεδο!

By 05 Ιουλ 2023

Μετά από μια σύντομη απουσία ο Δημήτρης Σελέτης επέστρεψε φέτος στην ενεργό δράση και μάλιστα με σπουδαίες εμφανίσεις και νίκες στο Ursa Trail και τον Olympus Marathon. Υπάρχουν όμως σημαντικές αλλαγές τόσο στη ζωή του, όσο και στο ότι για πρώτη φορά θα εμπλακεί οργανωτικά σε αγώνα ορεινού τρεξίματος και συγκεκριμένα σε έναν αγώνα με ιστορία, το Voio Race. Επιπρόσθετα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και γι ‘άλλα σημαντικά θέματα, όπως την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ορεινό τρέξιμο σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και την στελέχωση της Εθνικής Ομάδας που θα μας εκπροσωπεί σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα – τα οποία δυναμώνουν πολύ, όπως βλέπουμε – και διεθνείς διοργανώσεις.

[Advendure]: Δημήτρη, έκανες μια εξαιρετική εμφάνιση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μια σπουδαία νίκη, στον Olympus Marathon πριν λίγες ημέρες. Μίλησε μας λίγο για τον αγώνα και αυτή την επιτυχία σου.

[Δημήτρης Σελέτης]: Είχα να αγωνιστώ στο Olympus Marathon από το 2019 που είχα πετύχει μια σπουδαία επίδοση. Οπότε αυτό κρατούσε μέσα μου τη φλόγα και τη λαχτάρα να ξανά αγωνιστώ στο βουνό των θεών έχοντας πολύ καλή ψυχολογία. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη μου νίκη και ακόμη μια καλή επίδοση.

 

[Advendure]: Μετά την απουσία σου για κάποιο διάστημα από το αγωνιστικό κομμάτι, επανήλθες δριμύτερος με σπουδαίες πρωτιές σε δυο από τους σημαντικότερους αγώνες ορεινού τρεξίματος της χώρας μας, το Ursa Trail και τον Olympus Marathon. Πως βιώνεις αυτή την επιστροφή στους αγώνες, τα βουνά και φυσικά την κορυφή του αγωνίσματος;

[Δημήτρης Σελέτης]: Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιστροφή μου στην αγωνιστική δράση και ευτυχής για τις επιτυχίες που ήρθανε από την προσωπική μου προσπάθεια και τη συνεργασία μου με τον προπονητή μου Δημήτρη Κασίμη, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχε σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής μου πορείας, καθώς και τους χορηγούς μου (La Sportiva Greece, Xtreme Kalamata, και Xtreme.gr) που είναι πάντα δίπλα μου.

 

[Advendure]: Μιας και μιλάμε για τη φετινή χρονιά, ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι;

[Δημήτρης Σελέτης]: Λόγω ενός σοβαρού διαστρέμματος μετά τον Olympus Marathon προέχει η αποκατάστασή μου. Οπότε οι στόχοι παραμένουν ανοιχτοί.

 

[Advendure]: Η απουσία από κάτι που αγαπάμε, όταν δεν είναι απόφαση δική μας φυσικά αλλά προϊόν μιας έκτακτης κατάστασης, έχει και μια πλευρά που μερικές φορές μας οδηγεί στο να σκεφτούμε κάποια πράγματα, ίσως με διαφορετικό τρόπο. Συνέβη αυτό με σένα και το ορεινό τρέξιμο; Γύρισες ίδιος ή βλέπεις διαφορετικά κάποια πράγματα;

[Δημήτρης Σελέτης]: Είναι σύνηθες οι αθλητές να παραμένουν μακριά από αυτό που αγαπάνε λόγω τραυματισμού. Ο δικός μου εξαιτίας της σοβαρότητάς του με έκανε να σκεφτώ και να αναθεωρήσω αρκετά πράγματα και στην προσωπική και στην αθλητική μου ζωή. Επέστρεψα πιο ολοκληρωμένος.

[Advendure]: Σαν ένας από τους κορυφαίους αθλητές του ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας θα ήθελα να σε ρωτήσω πως βλέπεις κάποια πράγματα στην εξέλιξη του αθλήματος. Η γιγάντωση του UTMB World Series και η εμπλοκή της IAAF και της ITRA για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέον Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αλλάζουν το άθλημα σε μεγάλο βαθμό. Πως τα βλέπεις όλα αυτά; Αγγίζουν τη χώρα μας; Θα ήθελες να γίνει και στην Ελλάδα μια πιο αναβαθμισμένη δουλειά προς την επιλογή Εθνικής Ομάδας που θα μας αντιπροσωπεύσει στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; Θα σε ενδιέφερε να κυνηγήσεις τη συμμετοχή σου σε αυτή;

[Δημήτρης Σελέτης]: Την εξέλιξη του αθλήματος τη δείχνουν τα ίδια τα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας. Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, όσοι αγώνες γινόταν σε ένα έτος, τώρα γίνονται σε μία εβδομάδα. Υπάρχουν πολλές διοργανώσεις στη χώρα μας που έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά το επίπεδο και μπορούν να το ανεβάσουν ακόμα περισσότερο. Παρακολουθώντας τους αγώνες που εμπλέκεται η ΙΑΑF και η ITRA, βλέπουμε ότι δίνουνε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια όσων συμμετέχουν. Μία από τις ενέργειες που κάνουν πάνω σε αυτό είναι και οι διάφορες δράσεις καταπολέμησης του ντόπιγκ. Ο τρόπος που προβάλουν τους αγώνες έχει αναβαθμιστεί. Αυτό θα φέρει πιο εύκολα επιπλέον χορηγούς που θα θέλουν κι αυτοί να φανούν μέσα από τις διοργανώσεις. Σίγουρα αποδέκτες αυτής της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων των οργανώσεων θα είναι και οι αθλητές.

Φυσικά και είμαι σύμφωνος με τη δημιουργία εθνικής ομάδας. Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια μεγάλη σειρά δυνατών αγώνων που γίνονται στη χώρα μας και όχι μόνο από έναν για να πούμε ότι κάναμε την επιλογή. Και φυσικά να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία των αθλητών, καθώς διαφορετικά πράγματα σου δίνει ένας νέος αθλητής και διαφορετικά μπορεί να δώσει ένας φθασμένος. Νομίζω ότι θα ήταν όνειρο κάθε αθλητή αυτή η συμμετοχή.

[Advendure]: Ας πάμε τώρα σε κάτι διαφορετικό. Μαθαίνουμε ότι θα έχεις οργανωτική συμμετοχή σε έναν αγώνα που γίνεται χρόνια τώρα στη Δυτική Μακεδονία, το Voio Race, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Για όλους όσους δεν γνωρίζουμε περισσότερα, παρότι γίνεται εδώ και χρόνια, ποια είναι η η οργανωτική ομάδα, που είναι η βάση της, τι διαδρομές έχει και ποια είναι τα highlight τους, οι δυσκολίες τους και οι παροχές στους αθλητές που θα συμμετάσχουν. Πως αποφάσισες αυτή την κίνηση;

[Δημήτρης Σελέτης]: Η χώρα μας είναι κυρίως είναι ορεινή. Κάθε περιοχή έχει κοντά της όμορφα βουνά. Η περιοχή του Βοϊου έχει την τύχη να έχει δίπλα της κάποια από αυτά. Ο Δήμος Βοΐου αναγνωρίζοντας την αξία των αγώνων του ορεινού τρεξίματος στηρίζει ενεργά τρεις διοργανώσεις στην περιοχή μας: τον Αυγερινό 30 Ιουλίου, τα Νάματα 6 Αυγούστου και το Μπούρινο 17 Σεπτεμβρίου. Ο Αυγερινός είναι ένας αγώνας 24 χιλιομέτρων που κινείται κυρίως σε αγροτικούς δρόμους. Τα Νάματα είναι ένας αγώνας των 22 χιλιομέτρων με περίπου 1300 υψομετρικά στο όρος Σινιάτσικο που ξεκινάει με μια απαιτητική ανάβαση, την οποία διαδέχεται μια διαδρομή μέσα από όμορφα μονοπάτια. Και τέλος ο Μπούρινος είναι ένας αγώνας 20 χιλιομέτρων με 1350 υψομετρικά που περνάει μέσα από την Κοιλάδα του Μεσιανού Νερού προστατευόμενη από το δίκτυο Natura. Κινείται στην κορυφογραμμή του Μπούρινου, όπου περνάει η αφρικανική τεκτονική πλάκα και ενώνεται με την ευρωπαϊκή και τερματίζει στο Ορειβατικό Καταφύγιο.

Για να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς με τη διοργάνωση, πρέπει να έχεις δίπλα σου και ανθρώπους που μπορείς να στηριχθείς σε αυτούς. Προσφάτως παντρεύτηκα την “Ursa” Στυλιανή Λεωνιδάκη, η οποία συμμετείχε για χρόνια στην οργανωτική ομάδα του Ursa Trail. Δεδομένου ότι η εμπειρία της είναι σημαντική, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη ζωή και στα βουνά.

 

[Advendure]: Κλείνουμε την κουβέντα μας με μια ερώτηση που έχει να κάνει με το ότι έχουμε εκατοντάδες αγώνες στη χώρα πλέον, με σαφώς μειωμένες συμμετοχές όμως στην πλειοψηφία τους, τη φετινή χρονιά. Γιατί να ταξιδέψει κάποιος για να συμμετάσχει στο Voio Race και μάλιστα σε μια περίοδο γεμάτη αγώνες όπως είναι ο Σεπτέμβριος;

[Δημήτρης Σελέτης]: Μια αιτία των μειωμένων συμμετοχών είναι ο κορεσμός. Πολλοί αθλητές έχουν τρέξει πολλές φορές στις ίδιες περιοχές. Με τη συμμετοχή τους στο Voio Race δίνουμε την ευκαιρία τους αθλητές να γνωρίσουν και άλλα βουνά της πατρίδας μας. Η περιοχή του Βοϊου εκτός των άλλων φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά, τα πετρόκτιστα γεφύρια και αποτελεί γενικότερα έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα μονοπάτια έχουν αναδείξει σπουδαίους αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Κι εγώ ο ίδιος απολαμβάνω καθημερινά την προπόνησή μου σ’ αυτές τις διαδρομές.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ