Olympus Grand Slam: Η αρχή ήταν επιτυχημένη!

By 29 Ιουν 2016
© Shooting Therapy © Shooting Therapy

Δεν το κρύβω πως πριν από τον Olympus Marathon που αποτελεί και τον πρώτο αγώνα του Olympus Grand Slam ένιωθα έντονη νευρικότητα. Στον καθένα λίγο πολύ συμβαίνει και ξεπερνιέται ίσως από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα. Όταν όμως μετά από τον αγώνα σε περιμένει ένας ακόμα δυσκολότερος και μεγαλύτερος σε διάστημα μόλις 5 ημερών τότε τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα.

Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πλάνο-στρατηγική από την αρχή που να σχετίζεται με περάσματα και χρόνους. Γνωρίζοντας πως είχα όλη την αναγκαία προπόνηση που χρειάζεται το μεγάλο στοίχημα ήταν η διαχείριση του αγώνα. Έτσι λοιπόν άφησα την αίσθηση να μου δώσει ρυθμό. Στο καταφύγιο του Κάκαλου έφτασα σε 3 ώρες και 9 λεπτά, μόλις 4 λεπτά πιο αργός από το προσωπικό μου ρεκόρ ανάβασης. Εκεί κατάλαβα πως αν λειτουργήσω με εγκράτεια και όχι παρορμητικά θα βγει ένας ικανοποιητικός χρόνος για το εγχείρημα. Όλοι στους αγώνες μας έχουμε πολλές καλές και κακές στιγμές. Έτσι, τις καλές μου στιγμές δεν έκανα υπερβολές. Κρατούσα συνετά τον ρυθμό μου και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου να μη παρασυρθεί από ρυθμούς άλλων δρομέων. Στις κακές μου στιγμές πάλι, που αφορούσαν κυρίως το τελευταίο κομμάτι λόγω της ζέστης και έβλεπα τον ρυθμό μου να πέφτει προσπαθούσα να το δεχτώ και να μη πτοηθώ. Λειτούργησα με έξυπνο τρόπο και χωρίς ρίσκα. Χάρηκα τον αγώνα και για αυτό είμαι ευχαριστημένος με το 5:46, το οποίο θεωρώ πως είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για το Olympus Grand Slam.

 

Ο εξοπλισμός της Inov-8 λειτούργησε άψογα στο σύνολό του. Ίσως δεν θα έπρεπε να πάρω μαζί μου τα έξτρα μανίκια και τα γάντια για περίπτωση κακοκαιρίας καθώς δεν τα χρησιμοποίησα καθόλου, τα άφησα στα Πριόνια. Εκεί προτίμησα να αλλάξω και την ζώνη μέσης με τα απαραίτητα με μία πανομοιότυπη που θα περιείχε ότι θα χρειαζόμουν για την συνέχεια του αγώνα. Ήταν κάτι που το έκανα πρώτη φορά και έχω την αίσθηση έκανε πολύ μικρή την παραμονή στον σταθμό.

 

Η αρχή έγινε! Τερματισμός στον Olympus Marathon 2016 σε 5:46:46

 

Μετά από πολλούς πειραματισμούς στην προπόνηση είχα κατασταλάξει στην τροφοδοσία μου για τον αγώνα. Οι 190 θερμίδες Hammer Perpetuem / ώρα που είχα σχεδιάσει ήταν υπεραρκετές καθώς δεν είχα ενεργειακές μεταπτώσεις. Από τους σταθμούς γέμιζα μόνο νερό. Με παραξένεψε βέβαια ότι κατανάλωσα τις προαπαιτούμενες θερμίδες που είχα ορίσει μέχρι τον σταθμό στα Πριόνια, πολύ νωρίτερα. Ίσως πρέπει να επανεξετάσω θέματα δοσολογίας για τους επόμενους αγώνες. Τέλος, τα 2 χαπάκια ηλεκτρολυτών Hammer Endurolytes σε συνδυασμό με το έξτρα μαγνήσιο στον Κάκκαλο και στα Πριόνια φάνηκαν υπέρ αρκετά ώστε να μην επαναληφθούν οι κράμπες του 2015.

 

Πριν επιστρέψω στο Λιτόχωρο για τον πιο δύσκολο αγώνα του Olympus Grand Slam, τον Olympus Mythical Trail, θα πρέπει να φροντίσω ένα ελαφρύ διάστρεμμα που υποτροπίασε κατά την διάρκεια του αγώνα. Η γενικότερη σωματική και ψυχολογική μου κατάσταση είναι πολύ καλή και υπάρχει όρεξη για περιπέτεια.

 

Στον Olympus Mythical Trail το 2013...

 

Τι με περιμένει? 100 χιλιόμετρα σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια του Ολύμπου, σχεδόν 6.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, αλπικό περιβάλλον, εναλλαγές καιρικών συνθηκών και κίνηση μέσα στην νύχτα. Ικανά από μόνα τους να σε καταβάλουν μόνο στην σκέψη. Το 2013 οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η ομίχλη οδήγησαν εμένα και αρκετούς αθλητές να σταματήσουμε τότε τον αγώνα. Φέτος ελπίζω τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά και να έχω ένα υγιή και δυνατό τερματισμό. Ο Olympus Mythical Trail είναι ο αγώνας για τον οποίο αφιέρωσα πολύ μεγάλο κομμάτι κατά την προετοιμασία μου και πιστεύω ότι το αξίζει. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που θα σταθώ στην εκκίνηση παρέα με γνωστούς και φίλους σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν για την περιπέτεια...

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ