Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού!

Από 13 Ιουλ 2019

Ο κόσμος είναι ακόμη πλούσιος και άγνωστος και αξίζει περισσότερο να χαθούμε παρά να κατοικήσουμε ανάπηροι και φαρμακεροί. Η ίδια μας η ρώμη μας σπρώχνει προς τις μακρινές θάλασσες, προς το σημείο όπου όλοι οι ήλιοι μέχρι τώρα έχουν δύσει. Ξέρουμε πως υπάρχει ένας νέος κόσμος” - Friedrich Nietzsche. 29ο χιλιόμετρο της διαδρομής, σταθμός Κρεβάτια, όριο πόρτας 8 ώρες. Eμείς τον αντικρίζουμε στις 7 ώρες ακριβώς. Ένα Θείο ποτάμι ρέει ξαφνικά μπροστά μας διασχίζοντας το σκληρό ανάγλυφο τοπίο του Όλυμπου. Mοιάζει με υγρό γυμνό γυναικείο κορμί, που σαν κύμα σε τραβά κοντά του, μετατρέποντας σε από κινούμενο βράχο σε καυτή άμμο που το πλαισιώνει.

 

 

Πιάνουμε την ανηφόρα, νομίζω τη λένε Μπαρμπαλά … ε πως αλλιώς να την έλεγαν αφού την ξεκινάς νιος και την τελειώνεις Μπάρμπας! Στην κορυφή της αιωρούνται εικόνες που σε αλυσοδένουν σε νοερή φυλάκιση δια βίου, αέναος ταξιδευτής της θέας που σε κλειδώνει στο κελί της μνήμης σου, καταδικάζοντας σε σε ισόβιες αναμνήσεις του τόπου των Θεών.

 

Η ζέστη μας έχει χτυπήσει ανελέητα, έχοντας κατατροπώσει κάθε αντίσταση ακόμη και του βουνού, το πλεονέκτημα της χαμηλότερης  θερμοκρασίας λόγω του υψομέτρου κρύφτηκε πανικόβλητο για να σωθεί από τις λαβοακτίνες  του Θεού Ήλιου. Νιώθω ότι διανύουμε άυλους καυτούς τοίχους οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από την έλλειψη του νερού που μας δοκιμάζει τα τελευταία  τέσσερα χιλιόμετρα, μας κρατούν μακριά ακόμη από τον επόμενο “μικρό τερματισμό”, τον σταθμό Χωματόδρομο στο 37ο χιλιόμετρο.

 

Τι είναι αυτό που ενσωματώνει ερασιτέχνες αθλητές σαν εμάς σε μια τόσο ακραία αθλητική περιπέτεια; Μα τι άλλο από την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι μια ανθρώπινη ύπαρξη - η δική σου - κινείται αυτόνομα, καταγράφει και ενσωματώνει στο είναι της το μεγαλειώδες θαύμα της φύσης τον Όλυμπο, σήμερα, ο οποίος ανδρώνεται και διαμορφώνεται συνεχώς  για πάνω από σαράντα εκατομμύρια χρόνια.

 

 

Και εσύ μέσα σε λίγες ώρες έχεις απεμπολήσει τον “πολιτισμένο – τσιμεντένιο” εαυτό σου χτίζοντας  ατσαλένια θεμέλια δια μέσω της υπερπροσπάθειας και του πόνου, μιας ακραίας λειτουργίας που το σώμα μας, έχει επιλέξει ως τρόπο για να ξεφορτώνεται τις αδυναμίες του και βέβαια του ιδρώτα, που ως κυτταρικός καταρράκτης αναδομεί  την “φυσική” φθορά του χρόνου (γηρατειά)  που σύμφωνα με τον συγγραφέα του εκπληκτικού βιβλίου “Το άρωμα του ονείρου” , Τομ Ρόμπινς, είναι τόσο αφύσικα βάναυση ώστε μόνο ο άνθρωπος θα μπορούσε να την έχει επινοήσει, ούτε η φύση ούτε ο Θεός θα ξέπεφταν τόσο χαμηλά.

 

Γυρίζω και κοιτάζω τους μονοπατοσυντρόφους μου και νιώθω αυτά τα στοιχεία να με κατακλύζουν, να με φέρνουν με ενστικτώδη τρόπο στην αυτογνωσία που οδηγεί  στην αληθινή φιλία.

 

Αρχίζει  η ανηφόρα στο Ξηρολάκκι  και αναθεωρώ κάθε “κατηγόρια” για τον Μπαρμπαλά ο οποίος μοιάζει σαν παιδική χαρά συγκρινόμενος με αυτό το πετροστόλιστο μονοπάτι που διαβαίνει αυτό το ανηφορικό φαράγγι. Τα χέρια “κωπηλατούν” αδιάκοπα με τα σύγχρονα εργαλεία του Ήφαιστου (μπατόν) ως σιδερένια κουπιά να στηρίζουν κορμί και κίνηση.

 

Κοπάδια άγριων αλόγων στις πλαγιές, καλπάζουν, ερωτοτροπούν, παίζουν ξεφεύγοντας απ´ αυτό τον κόσμο, κάτι σαν τετράποδοι Θεοί που έγιναν ένα με τη γη τους … συγχρονίζω την ανάσα μου με την δική τους, οι καρδιές μας γίνονται μια μελωδία που αγγίζει το τέλειο, με ωθεί με ελευθερώνει από τη γήινη βαρύτητα και φτάνω άνετα στο καταφύγιο Χριστάκη στο 46ο χιλιόμετρο.

 

 

Μια πανέμορφη νύμφη με κόκκινο χιτώνα με καλοσωρίζει, προσφέροντας μου ψωμί και μέλι, σαν την μητέρα γη με αγκαλιάζει, σαν γυναίκα μου με απολαμβάνει, σαν αδερφή μου με φροντίζει, σαν την Εστία με ξεπροβοδίζει. Δίπλα της δυο καλοκάγαθοι γίγαντες με τους ίδιους κόκκινους χιτώνες σαν Άτλαντες με ανασηκώνουν πνευματικά και σωματικά με την έννοια τους.

 

Κοιτάζω την κορυφή στο Σκολιό … έλα μου γνέφει, είσαι στα 2500 μέτρα, μόλις 500 μέτρα σου έμειναν για να κερδίσεις την μικρή αθανασία και να κατέβεις ως ημίθεος στο Λιτόχωρο, είσαι μια ανάσα, βιάσου …

 

Όχι τώρα αγαπημένη βουνοκορφή, κρίνω ότι δεν έφτασε η ώρα μου ακόμη, θέλω να έχω διάφανο νου και αμόλυντο κορμί όταν σε κάνω δική μου , βλέπεις πιστεύω ότι αυτοί και αυτές που σε κατέκτησαν σήμερα, πρώτα εξαγνίστηκαν και μετά έγιναν ορόσημα σου, άλλωστε εαν ήμουν τόσο προβλέψιμος θα διέψευδα τον Βασιλέα Δια ο οποίος λέει ότι “εμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού”.

 

Δημήτρης Ραυτόπουλος

 

Ευχαριστίες από καρδιάς : 

Α) στις γυναίκες και στους άνδρες με τους κόκκινους χιτώνες (ομάδας διάσωσης) οι οποίοι παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και φροντίδας ,

Β) στους υδροχόους (εθελοντές) που μας δρόσισαν με το χαμόγελο τους 

Γ) στον Λουκά Πρατίλα , που με την ήρεμη βιβλική παρουσία του (κυριολεκτικά διακτινιζόνταν .. ήταν παντού) μας οδήγησε να αγγίξουμε τα οράματα μας,

Δ) στην “σκούπα” τον Παναγιώτη ο οποίος ως Μακεδόνας αξιωματικός μας ενέπνευσε την σιγουριά και την δύναμη του.

Δημήτρης Ραυτόπουλος

Γεννήθηκα στον Πειραιά από νησιώτες γονείς. Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τα βουνά ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο στρατό ως αλεξιπτωτιστής. 

Ένα από τα μεγάλα όνειρα - όραματα μου είναι να τρέξω σ´ όλα τα βουνά της Ελλάδας κ όχι μόνο. Πιστεύω ότι κάθε μέτρο που διανύει κανείς στο βουνό πρέπει να μετατρέπεται σε μεταδιδόμενη σοφία.

Οταν τρέχω στη φύση είμαι ένας άνθρωπος χωρίς ηλικία ή μάλλον ένας ιδρωμένος εικοσάρης που καταγράφει σαν Η/Υ κάθε εικόνα της, στιγμή της, ευωδία της κ  που έχει σαν στόχο - σκοπό να μεταδώσει αυτή τον οργασμό μεταξύ της φύσης κ της  ζωής, σε όποιον δέκτη - άνθρωπο είναι ανοικτός.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!