WonderRun: Η εμπειρία μου από τον Vibram Hong Kong 100!

Από 15 Απρ 2020

Είχα αποφασίσει την συμμετοχή μου στον αγώνα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Άλλωστε συνδύαζε όλα αυτά που ήθελα, ένα ταξίδι στο Hong Kong που μου έχει ξεφύγει στο παρελθόν, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής σε έναν ξεχωριστό αγώνα που αποτελούσε και την έναρξη του Ultra-Trail World Tour 2020. Αυτά συνέπεσαν με την έναρξη της συνεργασίας  μου με την Vibram Hellas, και το παζλ με τα κομμάτια ολοκληρώθηκε καθώς το 100αρι του Hong Kong έχει την υπογραφή της Vibram ως χορηγού της διοργάνωσης. Στο διάστημα της προετοιμασίας μου συνέλεξα όσες πληροφορίες ήταν απαραίτητες από παλαιότερες δημοσιεύσεις του Advendure, καθώς και από τον μοναδικό Έλληνα αθλητή ο οποίος είχε τρέξει τον αγώνα προ ετών, τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο. Όλα κατέληγαν στην ίδια λέξη ... σκαλιά! Αμέτρητα σκαλιά, χιλιάδες σκαλιά, παντού σκαλιά! Ως εκ τούτου οι κερκίδες του Καυταντζόγλειου σταδίου μπήκαν στην ζωή μου για αρκετό καιρό.

 

 

Στα μέσα του Ιανουαρίου οι τελευταίες ετοιμασίες για το ταξίδι με την σύζυγο μου για παρέα έχουν ολοκληρωθεί.  Έπειτα από ένα πολύωρο ταξίδι μέσω  Κατάρ, η άφιξη στο Hong Kong καθώς και ιδιαίτερη ομορφιά της πρώην Βρετανικής αποικίας μας έδωσαν απλόχερα την ευκαιρία για λίγες ημέρες τουρισμού. Έχοντας ταξιδέψει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμώ πως αυτή η γωνία του πλανήτη μου χάρισε εικόνες και εμπειρίες που θα κουβαλώ στις αποσκευές μου για το υπόλοιπο της ζωής μου.

 

Αναφορικά με τον αγώνα που πλησίαζε, είχα μήνες πριν μια αίσθηση σιγουριάς για άψογη φιλοξενία, απόρροια της εξαιρετικής οργάνωσης των διοργανωτών, αλλά και λόγω της συχνής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, για κάθε τι σημαντικό και ασήμαντο θα έπρεπε να γνωρίζει ο κάθε αθλητής. Και απλά δικαιώθηκα με το καλημέρα, κατά την παραλαβή του προ-αγωνιστικού πακέτου σε έναν εξαιρετικό χώρο στο κέντρο του Hong Kong. Πλήθος εθελοντών, διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μας παρέδωσαν ταχύτατα το πακέτο παρά τον μεγάλο αριθμό αθλητών που συγκεντρώθηκαν εκεί.

 

 

Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον μιας που με αυτόν ξεκινάει το πρωτάθλημα του Ultra Trail World Tour, το οποίο συγκεντρώνει κάθε φορά τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του Ορεινού Τρεξίματος! Τα 103 χιλιόμετρα της διαδρομής του αγώνα ξεκινούν από το Pak Tam Chung στη χερσόνησο Sai Kung και τα μονοπάτια του καλύπτουν μερικά από τα πιο όμορφα τοπία στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και παρθένων παραλιών του, των υπεραιωνόβιων δασών και των απόκρημνων λόφων. Η διαδρομή βασίζεται στο διάσημο μονοπάτι Maclehose του Χονγκ Κονγκ, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δρομείς θα περάσουν περισσότερο χρόνο στα πιο γραφικά τμήματα του, καθώς και ότι θα διασχίσουν την κορυφή του Χονγκ Κονγκ (Tai Mo Shan).

 

Επιτέλους 19 Ιανουαρίου, ξημερώματα! Υπάρχει σημείο παραλαβής αθλητών με πούλμαν  πολύ κοντά στο ξενοδοχείο και από εκεί θα μεταφερθούμε στο σημείο εκκίνησης, έπειτα από ένα μικρό ταξίδι 45 λεπτών. Το προηγούμενο βράδυ δεν έκλεισα μάτι, έτσι άυπνος ξεκίνησα και λίγα λεπτά ύπνου μέσα στο πούλμαν ήταν ευπρόσδεκτα.

 

 

Στο Pak Tam Chung στο σημείο εκκίνησης, όλα μου φαίνονται τόσο οικεία. Προφανώς οι φωτογραφίες και τα video προηγούμενων διοργανώσεων τα οποία παρακολούθησα να ευθύνονται για αυτό.  Πλήθος δρομέων από όλο τον κόσμο έχουν κατακλύσει την περιοχή. Μια πραγματική γιορτή  του ορεινού τρεξίματος ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην άλλη άκρη του πλανήτη και εγώ είμαι εκεί, ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να το ζήσω. Είναι από τις στιγμές της ζωής μου που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και το μυαλό μου. Ακόμη και τώρα, μήνες μετά, θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια των σκέψεων και των συναισθημάτων μου. Ένα όνειρο ζωής εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μου και γίνεται πραγματικότητα! Η σκέψη μου ταξιδεύει πίσω στην Ελλάδα και στα παιδιά μου, που ανυπομονούν να μάθουν την πορεία μου κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και σε πολλούς φίλους που στήριξαν την προσπάθεια του WonderRun με απαρχή αυτόν τον αγώνα.

 

Οι σκέψεις διακόπηκαν από κάποιον συναθλητή που μου ζήτησε να τον φωτογραφίσω στην αψίδα της εκκίνησης , πιάσαμε κουβεντούλα και όπως μου είπε ήρθε από την Γαλλία για να τρέξει. Τελικά είμαστε αρκετοί οι τρελοί σκέφτηκα … και φωτογραφήθηκα και εγώ με την σειρά μου. Έπειτα από λίγο προθέρμανση και εν μέσω μουσικής, αντιστροφής μέτρησης  και κραυγών από το πλήθος δόθηκε επιτέλους η εκκίνηση.

 

 

Ένα ποτάμι αθλητών ξεχύθηκαν αρχικά σε δρόμο για περίπου ένα χιλιόμετρο, ενώ εγώ ξεκίνησα ήπια όπως άλλωστε είχα στόχο να κινηθώ σε όλο τον αγώνα. Ένα μικρό μονοπάτι στα δεξιά της διαδρομής μας έβαλε στο κλίμα του αγώνα. Δεν θυμάμαι ποτέ στην ζωή μου να έχω βρεθεί εν μέσω τέτοιου συνωστισμού αφού για περίπου 5 χιλιόμετρα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τρέξεις παρά τις ήπιες κλίσεις. Λίγα εκατοστά μπροστά και πίσω υπήρχαν αθλητές και όπου έπιανε το μάτι σου έβλεπε μεγάλες ουρές με αθλητές να πηγαίνουν σημειωτόν. Μετάνιωσα που δεν έφυγα λίγο πιο γρήγορα μπροστά, μιας και φαινόταν ότι θα κρατούσε πολύ αυτή η κατάσταση όπως και έγινε τελικά. Επιπρόσθετα, πολύ σύντομα αντιλήφθηκα την δυσκολία αρκετών αθλητών να κινηθούν όταν έβλεπαν πέτρες ή βράχια στο μονοπάτι σε συνδυασμό με την απροθυμία τους να σε αφήσουν να τους προσπεράσεις.  Έπειτα από αρκετή ώρα ξανά βρεθήκαμε σε κεντρικό δρόμο και επιτέλους ξεκίνησα να τρέχω. Μια όμορφη λίμνη και στο βάθος τα βουνά προσφέρουν ένα εξαιρετικό θέαμα. Πλησιάζουμε το Εast Dam που βρίσκεται ο πρώτος σταθμός. Ανυπομονώ να δω πως θα πάρω σειρά για τροφοδοσία μέσα σε αυτό το πλήθος.

 

Η οργάνωση του σταθμού και το πλήθος των εθελοντών ήταν αρκετό για να γίνει ο εφοδιασμός ταχύτατα! Ξεκινάνε τα πρώτα σκαλιά σε ορεινό πεδίο, στην ουσία μεγάλο μέρος τον μονοπατιών καλύπτονται  από σκαλιά και τα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα θα μας συνοδεύουν σε όλο τον αγώνα .

 

 

Το τοπίο συνεχίζει να αποζημιώνει με την φυσική του ομορφιά, ήδη ξεπροβάλουν οι αμμώδεις παραλίες της περιοχής οι οποίες από ψηλά μοιάζουν σαν κάρτ ποστάλ. Συνεχίζω σε έναν πολύ ελεγχόμενο ρυθμό και σε άριστη κατάσταση με πολύ καλή ψυχολογία. Οι αθλητές έχουν αραιώσει αλλά η απροθυμία τους στο να σε αφήσουν να προσπεράσεις είναι έκδηλη! Άλλο χαρακτηριστικό είναι η εναλλαγή του ρυθμού αρκετών αθλητών όταν έβλεπαν φωτογράφο , ξαφνικά ανέβαζαν ρυθμό και έπειτα έσβηναν. Μου φάνηκε πολύ αστείο αλλά γινόταν συνεχώς. Συνεχή σκαμπανεβάσματα εν μέσω σκαλοπατιών μεταξύ μικρών λόφων και της άμμου από τις παραλίες όπου συναντάμε εναλλάσσονται. Μια μεγάλη ανάβαση ακολουθεί έπειτα από τον δεύτερο σταθμό, αρκετά επίπονη σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία κάνουν πρώτα σημάδια κούρασης να εμφανιστούν. Τα σκαλιά βρίσκονται παντού και ρουφούν την ενέργεια μου, όπως και η αϋπνία της προηγούμενης βραδιάς σταδιακά επιδεινώνει την κατάσταση.

 

 

Ο επόμενος σταθμός στο 34 χιλιόμετρο είναι ο επόμενος στόχος. Πράγματι φτάνω αρκετά κουρασμένος, αλλά βρήκα ότι ακριβώς θα μπορούσε να φανταστεί ένας αθλητής. Πλήρως εξοπλισμένος σταθμός με φαγητό, υγρά, φρούτα και ταχύτατη εξυπηρέτηση. Ανεφοδιασμός και συνέχεια του αγώνα σε πολύ καλύτερη κατάσταση πλέον με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό και προσπεράσεις όπου είναι εφικτό λόγω των στενών μονοπατιών. Ένας Κινέζος αθλητής με ακολουθεί για αρκετή ώρα εντυπωσιάζεται όταν του λέω ότι ήρθα από την Ελλάδα. Μου μιλά για τις Άλπεις και τον στόχο του να αγωνιστεί εκεί και του προτείνω να σκεφτεί για έναν αγώνα στον Όλυμπο.

 

Ολοένα και αισθάνομαι καλύτερα με περισσότερες δυνάμεις για το δεύτερο μισό του αγώνα. Παρά το κοπάνημα στα σκαλιά η μυϊκή καταπόνηση που αισθάνομαι είναι μικρή και η ψυχολογία μου έχει ανεβεί. Πλησιάζουμε στο Yung Shoe είναι ο τέταρτος σταθμός στο 51ο χιλιόμετρο, ανεφοδιασμός και ακολουθεί επίπονη ανάβαση. Είναι ένα κομβικό σημείο του αγώνα καθώς στον επόμενο μεγάλο σταθμό (Keith Ling Ha) στο 57ο  χιλιόμετρο με περιμένει το drop bag, όπου έχω τα μπατόν μου για τη δύσκολη συνέχεια. Έπειτα από μια μικρή στάση στον σταθμό συνεχίζω σε καλό ρυθμό τις πρώτες απογευματινές ώρες.

 

 

Οι αθλητές που συναντώ είναι σε καλό επίπεδο και αυτό είναι εύκολο να το διακρίνεις από τον ρυθμό τους και την ευκολία που κινούνται σε απαιτητικό τερέν. Μάλλον έφτασα το γκρουπ μου, σκέφτηκα. Η διαδρομή πλέον πλησιάζει περιμετρικά το Hong Kong και από τα βουνά που εκτείνονται γύρω από την πόλη η θέα πραγματικά κόβει την ανάσα. Τα σκαλιά οδηγούν μέχρι τις κορυφές, ψηλά σκαλιά, αμέτρητα, και έπειτα σε περιμένουν στο κατέβασμα στην άλλη πλευρά του βουνού.

 

 

Αρχίζει και βραδιάζει και πλέον κινούμε μόνος για αρκετή ώρα. Η σήμανση είναι υποδειγματική όπως σχεδόν όλα όσα αφορούν την διοργάνωση. Ανάβω φακό και συνεχίζω, ενώ ήδη νιώθω ότι θα τερματίσω σε καλή κατάσταση καθώς έχω απόθεμα δυνάμεων λόγω του ήπιου ρυθμού στο πρώτο μισό της διαδρομής. Οι φακοί στο βάθος αρχίζουν να ξεπροβάλλουν, έχουν μια περίεργη διάταξη σαν ανεβαίνουν με σκάλα ψηλά στον ουρανό. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Κινούμενος την κορυφογραμμή έπειτα από λίγο πλησιάζω στην βάση αυτής της ανηφοριάς. Σκαλιά, μικρά κάθετα, ανεβαίνουν απότομα σαν να ανεβαίνεις σε πυραμίδα. Έπειτα από ώρα φτάνω στην κορυφή και μέσω παρόμοιων κάθετων και απότομων σκαλιών κατηφορίζουν. Περίεργο μέρος, σκέφτηκα, πολύ θα ήθελα να το δω στο φως της ημέρας.

 

 

Η διαδρομή συνεχίζει σε δρόμο δίνοντας μου την ευκαιρία να τρέξω ξεκούραστα και ήπια για αρκετή ώρα, πλησιάζοντας έναν ακόμη σταθμό πολύ κοντά πλέον στην πόλη. Τρώω τα συνηθισμένα ζυμαρικά όπως και σε όλη την διάρκεια του αγώνα φοβούμενος να δοκιμάσω αλλά φαγητά και γεύσεις. Αφήνω τον σταθμό Shing Mun, βλέποντας το ρολόι κάνω πρόχειρους υπολογισμούς αφενός για τον χρόνο τερματισμού αλλά και για την ώρα Ελλάδος και τους δικούς μου ανθρώπους που με παρακολουθούν μέσω της σελίδας της διοργάνωσης. Τα δύσκολα είναι μπροστά μου. Μένουν 17 χιλιόμετρα με συνολική θετική υψομετρική ανάβαση 1.330 μέτρα. Αρκετοί αθλητές έχουν εξαντληθεί πιθανόν προδομένοι από το γρήγορο ξεκίνημα. Ο Vibram Hong Kong 100 είναι ένας αγώνας που εύκολα μπορεί να σε παρασύρει σε γρήγορο ξεκίνημα αλλά έχει την ιδιομορφία του δύσκολου και ανηφορικός τερματισμού καθώς και το ατελείωτο roller coaster των σκαλοπατιών.

 

Ο καιρός ήδη αρχίζει και κρυώνει και πλησιάζω στο Lead Mine Pass που είναι ο τελευταίο σταθμός. Από εδώ και έπειτα ξεκινά απαιτητική ανάβαση πριν κατηφορίσει η διαδρομή προς τον τερματισμό στο Rotary Park Club. Δεν βλέπω την ώρα να τερματίσω … είμαι τόσο κοντά ή μήπως όχι; Από την βάση του σταθμού  ξεκινά επίπονη  ανηφόρα, το πεδίο γίνεται περισσότερο αλπικό και η ομίχλη εμποδίζει την ορατότητα. Προσπαθώ να εστιάσω στην σήμανση καθώς η ομίχλη πυκνώνει όλο και περισσότερο. Δεν ακούω και δεν βλέπω κανέναν, συνεχίζοντας την πορεία μου ανηφορικά μέσω μικρών  χαραγμένων μονοπατιών που διακλαδώνονται συνεχώς. Το κρύο σταδιακά γίνεται πιο έντονο όπως και η κλίση του εδάφους.

 

Έπειτα από αρκετή ώρα συναντώ δρόμο ανηφορικό μεν αλλά δείγμα πολιτισμού δε, λίγες στροφές μετά κάποιοι εθελοντές φωνάζουν δυνατά μέσα στην ομίχλη ότι η κατηφόρα πλησιάζει. Πράγματι ένας ελικοειδής ασφαλτοστρωμένος δρόμος μας κατεβάζει χαμηλότερα, ευκαιρία για ξεκούραστο χαλαρό τρέξιμο καθώς αραιώνει επιτέλους η ομίχλη. Ένα μικρό μονοπάτι είναι η συνέχεια της διαδρομής με πολλά σκαλιά που κατηφορίζουν προς το Ρotary Park Club.

 

 

Ήδη φτάνουν στα αυτιά μου οι φωνές από το σημείο τερματισμού. Λίγα λεπτά μετά πλησιάζω στον τερματισμό με την σημαία μας στα χέρια, σε μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου. Η απόλυτη δικαίωση, ευτυχία, χαρά εκτυλίχθηκε, έπειτα από 18 ώρες, στις 2 τα ξημερώματα, με την σύζυγο μου να με περιμένει στον τερματισμό. Είναι μια στιγμή που μόνο όσοι αγαπούν με πάθος τον αθλητισμό, το τρέξιμο, τις μεγάλες αποστάσεις και τα βουνά μπορούν να κατανοήσουν στον απόλυτο βαθμό.

 

 

Ο Vibram Hong Kong 100 είναι ένας εξαιρετικός αγώνας που δικαίωσε τις προσδοκίες μου. Αποτέλεσε το πρώτο σταθμό του αγωνιστικού μου project WonderRun, το οποίο εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό. Η συνέχεια θα δοθεί σε κάποιο βουνό του κόσμου!

 

Θωμάς Πουρλίδας

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Μπατόν ορεινού τρεξίματος Dynafit, παρουσίαση και δοκιμή από το @Advendure_Net : https://t.co/La9vwN4SE0 https://t.co/Csl2tqq8w5
Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού, σε μια συνέντευξη στο @Advendure_Net :… https://t.co/4WbhhWgRU8
"Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Θρασύβουλο Τσίπη, στο @Advendure_Net :… https://t.co/6s9iV3qYoz
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!