Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

Από 25 Οκτ 2021

Η Ροδόπη είναι ένα τεράστιο δάσος που κρύβεται μέσα στη λέξη οροσειρά. Οι Δραμινοί το ξέρουν, το ίδιο και οι Ξανθιώτες. Οι υπόλοιποι ζητάμε να το γνωρίσουμε και το ROUT είναι μια τέτοια ευκαιρία. 176 χιλιόμετρα στα δάση της Ροδόπης με αφετηρία το δασικό χωριό της Ξάνθης, στον βορρά του νομού. Μακριά απ’ οτιδήποτε, ο αγώνας ξεκινάει και τελειώνει στο δάσος. Η προκήρυξη ήταν για την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και το «μπαμ» της εκκίνησης στις 6 το πρωί.

 

 

Σ’ ένα μεγάλο αγώνα σαν κι αυτόν δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Αυτό που κυριαρχεί είναι μια διαρκής εναλλαγή μεταξύ κόπωσης και συνέχειας, πεσιμισμού και ευφορίας, διαβολεμένου αδιέξοδου και κουράγιου απ’ το πουθενά. Κι όλα αυτά σ’ έναν τόπο που είσαι σίγουρος ότι, κάποια στιγμή, ονειρεύτηκες.

 

Για όλ’ αυτά φύγαμε απ’ τις οικογένειες κι απ’ τις δουλειές μας. Μπήκαμε σ’ αεροπλάνα, πλοία, αμάξια και λεωφορεία και πήγαμε. Κοιμηθήκαμε ελάχιστα, οδηγήσαμε την ώρα που κάποτε θα άρχιζε η νύχτα μας και φτάσαμε. Πέντε παρά το πρωί ήμασταν στο βροχερό δασικό χωριό. Πήραμε νούμερα, αφήσαμε drop bags και περιμέναμε να πάει έξι για να ξεκινήσουμε. Και περιμέναμε. Στις 5:20 μας είπαν ότι θα υπάρξει αναβολή δύο ωρών. Και περιμέναμε ξανά. Στις 7:30 μας είπαν γι’ άλλη μία αναβολή, ωριαία αυτή τη φορά, μέχρι τις 9:00. Δεν είχαμε τι άλλο να κάνουμε και περιμέναμε εκ νέου, χωρίς να  εμφανίζεται κάποιος για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει ή τι σχεδιάζεται. Μαθαίναμε κρυφακούοντας αυτούς που κάτι είχαν μάθει ή τον ασύρματο στη γωνία. Τα χιλιόμετρα του αγώνα είχαν ήδη μειωθεί από 176 σε 110 και τώρα ακουγόταν πως θα γίνει στη διαδρομή του παλιού ROC, που πάει να πει ότι είχε μειωθεί στα 80χλμ.

 

Στις 9 παρά μας είπαν πως ο αγώνας ακυρώνεται. Μαζευτήκαμε μπροστά από τις κουδούνες του τερματισμού και μας εξήγησαν πως ο λόγος της ακύρωσης ήταν ένα ρέμα που με τις νυχτερινές βροχές φούσκωσε. Τι άλλο να νιώσεις από ματαίωση. Όποιος/α έχει βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση ξέρει και καταλαβαίνει. Ξενερώνεις, αδειάζεις και ψιθυρίζεις μέσα σου ένα «μα πόσο κρίμα», πέντε «μα πόσο δρόμο έκανα για να ‘ρθω ως εδώ», δέκα «διάβολε, πόση προπόνηση έχω κάνει όλο αυτό το διάστημα και δεν μπορώ να την ξοδέψω!». Εγώ, τουλάχιστον, αυτά είπα νοερά μέσα μου και, μάλλον, γι’ αυτό παραξενεύτηκα όταν γύρω μου άκουσα χειροκροτήματα στις, κατά τ’ άλλα, ανεπαρκείς εξηγήσεις του διοργανωτή.

 

Και τώρα που έχω πάρει όλον τον δρόμο πίσω κάνω τον απολογισμό μου: Θελήσαμε να συμμετάσχουμε σ’ έναν αγώνα 176 χιλιομέτρων, που έγινε 110 και κουβεντιαζόταν να γίνει 80. Ακυρώθηκε, τελικά, λόγω καιρού.  Μα, αναρωτιέμαι,  η κακοκαιρία εμφανίστηκε απ’ το πουθενά; Όλοι ξέρουμε εδώ και μία εβδομάδα ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα. Ποια είναι η αντίδραση της διοργάνωσης; Μειώνει τα χιλιόμετρα χάριν ασφάλειας. Δεκτό.  Όμως δεν πρέπει, την ίδια στιγμή, να δοθεί η δυνατότητα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες ν’ ακυρώσουν τη συμμετοχή τους, αν το επιθυμούν, αφού και άλλο ονειρευτήκαμε, και γι’ άλλο προπονηθήκαμε, και, επίσης, άλλο μας ζήτησαν να πληρώσουμε; Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε. Και πού φτάνουμε; Ν’ ανεβαίνουμε ως εκεί, ο/η καθένας/μία από μια διαφορετική άκρη της Ελλάδας και ν’ ακυρώνεται ο αγώνας στο παραπέντε κι ενώ είχε ήδη μειωθεί στα 80χλμ.

 

Αν θέλεις να λέγεσαι - και να είσαι - κοινότητα, τότε, σε συγκυρίες σαν τη φετινή, είτε ακυρώνεις τον αγώνα νωρίτερα, είτε γίνεσαι όσο πιο φροντιστικός κι επινοητικός μπορείς. Έτσι υποστηρίζεις και τιμάς τον κόσμο που ήρθε να πάρει μέρος σ’ αυτό που έχεις στήσει.. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετώπισαν και στο Τείχιο. Διαβάζοντας το μεταγωνιστικό δελτίο τύπου του Tihiorace, δεν μπορείς παρά να εκτιμήσεις τη διαχείριση και τη στάση τους. Τόσο πριν από τον αγώνα όσο και μετά.

 

Να, λοιπόν, τι μας έλειψε στο φετινό ROUT: το κάτι παραπάνω που κανείς δε δέχτηκε να αναλάβει, είτε για να γίνει  με ασφάλεια ο αγώνας, είτε για να ακυρωθεί εγκαίρως. Αυτό το παραπάνω που είναι δεδομένο σε όσους επιθυμούν να στηθούν στην αφετηρία ενός τέτοιου αγώνα και ονειρεύονται, διστακτικά, ίσως και ντροπαλά, τον τερματισμό.

 

Γιάννης Παττακός

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ