SKY

Maraton Alpina Zegama-Aizkorri, το El Classico των αγώνων βουνού!

Από 15 Μάι 2015
Zaid Ait Malek Zaid Ait Malek © iancorless.org

Ο Μάιος είναι ο κατεξοχήν μήνας στον οποίο το αγωνιστικό καλεντάρι ορεινού τρεξίματος παίρνει φωτιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την παράσταση έκλεψε ο Transvulcania στον οποίο είχαμε και την πολύ καλή εμφάνιση του έλληνα πρωταθλητή και επιφανή μέλος της διεθνούς ομάδας της Salomon Δημήτρη Θεοδωρακάκου. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως ήρθε η ώρα για ένα πραγματικό el classicο. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο κλασικό Ισπανικό ντέρμπυ αλλά σε έναν αγώνα για τον οποίον για τους γνωρίζοντες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ένας ορεινός μαραθώνιος ορισμός του Skyrunning, ένας ορεινός μαραθώνιος για τον οποίον όποιος έχει δει φωτογραφίες, βίντεο ή έχει διαβάσει περιγραφές σίγουρα θα έχει γίνει ευσεβής πόθος θέλοντας να το ζήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Κυρίες και κύριοι… : Maraton Alpina Zegama-Aizkorri!

Οφείλουμε όμως και μία πρώτη γνωριμία με τον αγώνα για όσους δεν ξέρουν τι εστί Zegama… Διεξάγεται κάθε Μάιο σε μία πανέμορφη περιοχή στα Πυρηναία στην χώρα των Βάσκων με μακρά παράδοση στα αθλήματα βουνού και έχει γίνει περιζήτητος τα τελευταία χρόνια αποκτώντας μεγάλη φήμη. Σήμα κατατεθέν του αγώνα, εκτός από την εντυπωσιακή διαδρομή του και το πολύ δύσκολο και τεχνικό τερέν, δεν είναι άλλο από τους χιλιάδες θεατές κατά μήκος όλης της διαδρομής. Πάνω από 10.000 θεατές συνολικά στήνονται κατά μήκος όλης της διαδρομής ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών για να επευφημήσουν τους αθλητές και να τους δώσουν κουράγιο. Οποιαδήποτε σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι απλά λυπηρή... Το παρακάτω αρκεί πιστεύουμε για να σας πείσει.

 

 


Χιλιάδες από όλη την Ευρώπη είναι αυτοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και την μοναδικότητα του Zegama Aizkorri, λίγοι όμως οι … πραγματικά τυχεροί! Πάνω από 5.500 αθλητές φέτος έκαναν αίτηση για 225 ουσιαστικά θέσεις αφού 125 θέσεις είναι δεσμευμένες για αθλητές που έχουν τρέξει σε όλους τους αγώνες τα προηγούμενα έτη ενώ άλλες 100 δεσμεύονται για λογαριασμό της διοργάνωσης φτάνοντας έτσι συνολικά τις 450 συμμετοχές. Ο αγώνας φέτος έφτασε αισίως στην 13η του διοργάνωση. Όταν το 2002 οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής ήθελαν να δώσουν ζωή στην περιοχή, δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι καλύτερο. Σήμερα ο Maraton Alpina Zegama-Aizkorri είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αξιοσέβαστους ορεινούς μαραθωνίους στον κόσμο. Το 2008, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Skyrunning που φιλοξενήθηκε εκεί, όταν ο Kilian Jornet ρωτήθηκε για τον αγώνα απάντησε απλά: “Zegama? It’s Zegama!”. Με άλλα λόγια...κύριοι δεν έχουμε πολλά να πούμε. Η φήμη του αγώνα μιλάει από μόνη της. Αρκούν οι χιλιάδες θεατές στα δύσκολα σημεία του αγώνα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών για να καταλάβει κάποιος για ποιόν αγώνα μιλάμε...It’s Zegama

 

Luis Alberto Hernando (αριστ) και Tadei Pivk στον Zegama-Aizkorri 2013

 

Πέρυσι όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά τον αγώνα έγιναν μάρτυρες μίας τρομερής κούρσας! Μέσα σε δύσκολες συνθήκες και μετά από μια καταπληκτική μάχη, ο Kilian κατάφερε να τερματίσει πρώτος με επίδοση 3.48.38 η οποία αποτελεί και νέο ρεκόρ διαδρομής! Δεύτερος ο αιωνιος αντίπαλος του σε αυτές τις αποστασεις, ο μεγάλος Ιταλός Marco De Gasperi με επίδοση 3.50.38 (διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει λίγο πριν τον αγώνα στο Advendure), ενώ με ένα ντεμαράζ στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα τρίτος τερμάτισε ο Luis Alberto Hernando, ο νικητής του φετινού Transvulcania, με το επίσης εξαιρετικό 3.50.56! Και οι τρείς αθλητές κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής που κράταγε από το 2005 (3:54:18 -Rob Jebb)!

 

Η Stevie Kremer, νικήτρια του αγώνα το 2014 σε χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομή πριν την κορυφή Zegama-Aizkorri | Photo (c): Jordi Saragossa

 

Στις γυναίκες μεγάλη νικήτρια η Stevie Kremer, με επίδοση 4.46.43! To μεγάλο ρεκορ της Brizio 4:38:19 άντεξε για άλλη μια χρονιά! Η μεγάλη έκπληξη ήταν η δεύτερη θέση της Elisa Desco (4.50.20), όχι γιατί δεν είναι σπουδαία αθλήτρια, αλλά γιατί έκανε εκπληκτική αλλαγή στα τελευταία χλμ ερχόμενη από πίσω! Πολύ κοντά και στην τρίτη θέση η Maite Mayora σε 4:51:47!

 

Το 2012 ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος πήρε μία γεύση έντονου διεθνούς ανταγωνισμού αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες τερματίζοντας 20ος σε 4.28.15 ενώ το 2013 ο Νίκος Φερετζάκης είχε μία επιτυχημένη παρουσία τερματίζοντας τον πολυ δύσκολο αυτόν ορεινό μαραθώνιο σε 6.58.43 μεταφέροντας μας τις εντυπώσεις του που ήταν φυσικά οι καλύτερες.

 

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος στον Zegama-Aizkorri 2012!

 


Φέτος όπως και κάθε χρόνο άλλωστε ο αγώνας αποτελεί μία παρέλαση κορυφαίων αθλητών του είδους. Απόντος του Kilian Jornet που έχει νικήσει στον αγώνα … επτά φορές σε οκτώ συμμετοχές (πέντε συνεχόμενες) αλλά και της περσινής νικήτριας Stevie Kremer το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο τόσο στον ίδιο τον αγώνα όσο και συνολικά στη skyrunning σεζόν η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον Transvulcania. Όπως μας πληροφορεί η ISF αυτοί είναι οι κορυφαίοι αθλητές που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Κυριακή 17 Μαϊου (σε παρένθεση η θέση τους στην βαθμολογία Skyrunning για το 2014):

 

Άντρες

Ionut Zinca (θέση 2 - ROU), Marco De Gasperi (θέση 3 - ITA), Tadei Pivk (θέση 4 - ITA), Zaid Ait Malek (θέση 6 - MAR), Aritz Egea (θέση 7 - ESP), Alfredo Gil (θέση 10 - ESP), Jokin Lizeaga (θέση 12 - ESP), Michel Lanne (θέση 19 - FRA), Eirik Haugsnes (θέση 20 - NOR), Manuel Merillas (θέση 25 - ESP), Hassan Ait (θέση 27 - ESP), Jessed Hernandez (θέση 32 - ESP), Pere Rullan (θέση 33 - ESP), Imanol Goni (θέση 35 - ESP), Florian Reichert (θέση 37 - GER), Cristobal Adell (θέση 38 - ESP), Iban Letamendi (θέση 41 - ESP), Ricky Lightfoot (θέση Ultra 54 - GBR), Dai Matsumoto (θέση 56 - JPN), Ricardo Mejia (θέση 59 - MEX), Pere Aurell (θέση 60 - ESP), Fernando Arca (θέση 82 - ESP).

 

Γυναίκες

Emelie Forsberg (θέση 1 - SWE), Maite Mayora (θέση 3 - ESP), Elisa Desco (θέση 6 - ITA), Nuria Dominguez (θέση 8 - ESP), Uxue Fraile (θέση 11 - ESP), Laura Orgue (θέση 15 – ESP), Federica Boifava (θέση Ultra 16 - ITA), Aitziber Ibarbia (θέση 26 – ESP), Ragna Debats (θέση 27 – NED), Nerea Amilibia (θέση 35 – ESP), Azara Garcia (θέση 39 – ESP).

 

Το χιόνι και οι καιρικές συνθήκες δεν πτοούν τους φανατικούς θεατές του αγώνα...

 

Ταυτότητα Αγώνα

  • Απόσταση: 42.195 km / 26.2 miles
  • Θετική υψομετρική: 2,736m
  • Αρνητική υψομετρική: 2,736m
  • Ρεκόρ αγώνα ανδρών: 3.48.38 - Kilian Jornet 2014)
  • Ρεκόρ αγώνα ανδρών: 4.38.19 - Emanuella Brizio (2009)
  • Μέγιστο υψόμετρο: 1.551.
  • Σταθμοί τροφοδοσίας: 13
  • Όριο έγκυρου τερματισμού: 8:00
  • Ιστοσελίδα: http://www.zegama-aizkorri.com

 

(κλικ για μεγέθυνση)

 

Το μενού της διοργάνωσης συμπληρώνει ένας αγώνας Κάθετου Χιλιομέτρου ο οποίος διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 15 Μαϊου. Οι 150 συμμετέχοντες του αγώνα θα πρέπει να σκαρφαλώσουν σε μία δύσκολη διαδρομή θετικής υψομετρικής διαφοράς 1015μ μέσα σε μόλις 3248 μέτρα και o Junior Trail που έχει χαρακτήρα fun run αφού είναι μικρής τεχνικής δυσκολίας, απόστασης 10,4 χλμ και 505μ μέτρων θετικής υψομετρικής.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO