Δημιουργήθηκε η πρώτη ένωση επαγγελματιών δρομέων trailrunning (trailrunners.run)!

Από μόνο του το γεγονός είναι ιστορικό. Δημιουργήθηκε η πρώτη ένωση επαγγελματιών δρομέων trail running, με πολύ ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής του ορεινού τρεξίματος να πρωτοστατούν, όπως οι  Kilian Jornet, François d'Haene, Jim Walmsley, Adam Peterman, Courtney Dauwalter, Petter Engdahl, Maude Mathys, Francesco Puppi, Sage Canaday, Dacota Jones, Fabiola Conti, Andreas Reiterer, Fernanda Maciel, αλλά και τον δικό μας Κωνσταντίνο Παραδεισόπουλο να συμμετέχει! H πρώτη Γενική Συνέλευση της ένωσης διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου, με πάνω από 120 elite αθλητές να συμμετέχουν, από 35 χώρες και 5 ηπείρους!

Η ένωση έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της web-site – www.trailrunners.run – και με βάση την διακήρυξη της, βασικοί στόχοι της είναι:

  • Η διατήρηση των αξιών του trail running και η προώθηση των ελέγχων ντόπινγκ
  • Η προώθηση του ρόλου των αθλητών, το πάθος και η αφοσίωση των οποίων κάνουν το trail running να αναπτύσσεται, με βάση την ένωση.
  • Να προστατεύσουν το περιβάλλον και να καταστήσουν το trail running ένα όλο και πιο βιώσιμο άθλημα, μια βασική άλλωστε τάση της εποχής.
  • Nα προστατεύσει τους ίδιους τους αθλητές και να δώσει φωνή στις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του trail running.

Για να συμμετέχει κάποιος αθλητής στην ένωση πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη 30άδα της κατάταξης ITRA (γενικός δείκτης) ή/και της κατάταξης UTMB ή/και της κατάταξης WMRA ή/και της κατάταξης GTWS του τρέχοντος έτους ή των τελευταίων 3 ετών. Ή/και να έχει επαγγελματικό συμβόλαιο (χρηματικό) για την συμμετοχή του σε αγώνες trail running για το τρέχον έτος. Δείτε τη λίστα των αθλητών εδώ.

Να λοιπόν μια κίνηση που είναι παγκόσμια, δείχνει το πόσο το ορεινό τρέξιμο γίνεται όλο και πιο επαγγελματικό σε υψηλό επίπεδο και έρχεται από τους ίδιους τους αθλητές! Θα υπάρξει κάποια “σύγκρουση” με τις εταιρείες χορηγούς, αφού τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται πάντα με των αθλητών; Πως θα βοηθήσει συνολικά το άθλημα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο; Είναι μια νέα ελπιδοφόρα αρχή, που περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και πόσο θα συνεισφέρει στη σωστή ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ