Pierra Creta ή Θάνατος !

Μια υπάλληλος σκανδιναβικής πρεσβείας. Ένας γενικός διευθυντής ναυτιλιακής εταιρείας. Ένας εναερίτης σε κατασκευές στην βόρεια Ευρώπη. Μια πρόξενος. Η λίστα συνεχίζεται και πιθανώς γίνεται όλο και πιο περίεργη. Κι όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν μαζί, στα χωριά του Ψηλορείτη για 48 ώρες, συμμετέχοντας στον νοτιότερο αγώνα ορειβατικού σκι στην Ευρώπη, το Pierra Creta. Σε έναν τόπο μαγικό, γεμάτο αντιθέσεις. Καταστάσεις βιωματικές, που δεν χωράνε εύκολα σε λέξεις και παραγράφους...

 

Μέσα με μια απίστευτη φύση, χωριά γεμάτα άσχημα κτίρια και βλοσυρούς ανθρώπους. Αυτοί ο ίδιοι άνθρωποι όμως, θα σου ανοίξουν το σπίτι τους και θα μοιραστούν μαζί σου τα πάντα. Θα σου δώσουν την καρδιά τους, σαν να τους ξέρεις χρόνια. Αυτά τα ίδια χωριά, με τα μισοτελειωμένα μπετόνενια κτίσματα και τα δεκάδες αγροτικά με φιμέ τζάμια, θα σε γοητεύσουν με την ιστορία τους, με το αδάμαστο τους πνεύμα, με την μοναδική ντοπιολαλιά τους, μέχρι να ευχηθείς να ήσουν και εσύ από εδώ.

Τι είναι το Pierra Creta? Αγώνας ορειβατικού σκι? Συνάντηση και συνεύρεση φίλων, αγνώστων και ανήσυχων πνευμάτων? Αντίσταση? Ωδή στα βουνά που παραμένουν ακλόνητα, αμετακίνητα και αιώνια, και μας γοητεύουν χειμώνα και καλοκαίρι?

Είναι όλα τα παραπάνω.

Είναι ένας τέλεια οργανωμένος αγώνας, με 2 άψογα σχεδιασμένες διαδρομές, απόλυτη ασφάλεια, συναγωνισμό υψηλού επιπέδου. Στον δύσκολο καιρό της Κυριακής του αγώνα (ομίχλη, αέρα, χιόνι και βροχή χαμηλά) η οργανωτική ομάδα έδειξε τα δόντια της, αλλάζοντας την διαδρομή αρκετές φορές, εξασφαλίζοντάς μας μια μοναδική εμπειρία βουνού. Σε κάθε check point άνθρωποι έμπειροι, πρόσχαροι και απόλυτα ενημερωμένοι για την πορεία και την κατάσταση του αγώνα. Σηματοδότηση με ακρίβεια, από μια διοργάνωση που προφανώς ξέρει τι θα βιώσουν οι αθλητές, κόκκινα σημαιάκια σχεδόν πάνω στον ρυθμό του slalom της κατάβασης, όπου χρειάζεται και ξεκάθαρα πράσινα στην ανάβαση. Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε τίποτε παραπάνω.

Το Pierra Creta  όμως, δεν είναι μόνο για στενά αγωνιστικά ρούχα και 180 παλμούς. Είναι για ζευγάρια συναγωνιστών με σκι και μπότες περασμένης εικοσαετίας. Είναι για freeriders και splitboarders που υποφέρουν στην ανάβαση μέσα στα φαρδιά τους ρούχα και γελάνε με την κατάσταση τους. Είναι για ρακόμελα αντί για τζελάκια στους σταθμούς και κρητικούς χορούς και λύρα στην εκκίνηση. Είναι να μαθαίνουν σκι παιδιά από τα τοπικά χωριά το Σάββατο, χωρίς lift και ειδικά ρούχα, αλλά με ένα τεράστιο χαμόγελο. Είναι να τερματίζεις στην αγκαλιά του τρελού αγοριού με το μικρόφωνο, μετά να πηγαίνεις κάτω από μια μπανανιά μέσα στο χιόνι, να σου δίνουν μια τοπική, απίστευτη μπίρα και ένα μετάλλιο / ανοιχτήρι. Είναι μια παρέα που διοργανώνει τα πάντα, που ονειρεύεται, φωνάζει, τσακώνεται και δίνει την ψυχή της σε αυτό που λένε κρητική χιονοδρομία.

Τέλος το Pierra Creta είναι βουνό. Είναι Ψηλορείτης, είναι Λευκά Όρη, είναι Όλυμπος, είναι όλα τα αρχετυπικά βουνά σε ένα. Είναι το απρόσμενο, το ευμετάβλητο, το σκληρό και το δυσπρόσιτο. Είναι η στιγμή που βλέπεις την θάλασσα από την κορυφή και αισθάνεσαι ποσό ασήμαντος και σημαντικός είσαι την ίδια στιγμή.

Στο Pierra Creta λοιπόν δεν συμμετέχεις σε έναν αγώνα. Είσαι ο αγώνας, είσαι η παρέα, είσαι μοναδικός, αλλά και άλλος ένας σε την μικρή αυτή κοινωνία.

Το μόνο σου πρόβλημα τώρα, είναι ότι πρέπει να περιμένεις αλλά 2 χρόνια.

Pierra Creta ή θάνατος. 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ