"Το Ζαγόρι μου" - Οδηγός Διαδρομών και Εμπειριών από τις εκδόσεις "Ανάβαση" !

Η προσφορά της «Ανάβασης» στην χαρτογράφηση των Ελληνικών βουνών είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν υπάρχει Έλληνας ορειβάτης ή πεζοπόρος να μην έχει χρησιμοποιήσει κάποιον χάρτη της. Είναι γεγονός ότι η Ανάβαση μας έχει συνηθίσει σε καλαίσθητους οδηγούς με χρήσιμο και πρακτικό περιεχόμενο. Ετούτος όμως εδώ ο οδηγός που κρατάμε στα χέρια μας και είχαμε τη τύχη να περιδιαβούμε τις σελίδες τους, δεν είναι άλλος ένας οδηγός μονοπατιών. «Το Ζαγόρι μου» είναι μια παρακαταθήκη εμπειριών από την Πηνελόπη Ματσούκα που έχει ζήσει και έχει περπατήσει την περιοχή. 

Ξεκινώντας από τη πρώτη γνωριμία της τον Σεπτέμβριο του 1981 με την ασύλληπτης ομορφιάς περιοχή του Ζαγορίου, μας ξεναγεί βήμα – βήμα, χρόνο με τον χρόνο, σε ένα ταξίδι εμπειριών και γνωριμίας με έναν τόπο που αγάπησε και την όρισε όσο ίσως κανένας άλλος.

Είναι φανερό από τις πρώτες γραμμές ότι η συγγραφέας δεν θέλει απλά να μας βομβαρδίσει με διαδρομές και τεχνικές λεπτομέρειες. Θέλει να μας μυήσει στον τόπο, αναδεικνύοντας τόσο τις φανερές όσο και τις κρυφές ομορφιές του ζαγορίσιου τοπίου και εν τέλει να μας παρακινήσει να τον γνωρίσουμε πέρα από μία απλή πεζοπορία.


Θα μας γυρίσει χρόνια πίσω, σε εικόνες και εμπειρίες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει μόνο σε ταινίες

«Το ΚΤΕΛ για το Βρυσοχώρι, ένα παλιό Μερσεντές με σχάρα αποπάνω, κάνει ατελείωτες ώρες ταξίδι από τα Γιάννενα, με κλαρίνο στο ραδιόφωνο, καπνούς από τσιγάρα και πανέρια με κότες».

Οι εικόνες που προσπαθεί να μας μεταφέρει, δεν μπορούν να αποδοθούν με λόγια. Μόνο όσοι έχουν αντίστοιχες βιωματικές εμπειρίες μπορούν ίσως να το αντιληφθούν.

«Δεν χορταίναμε το θέμα των επιβλητικών γκρεμών μέχρι που μαύρισαν και μαύρισαν ξεφοντάροντας στο βαθύ μπλε του ουρανού που φώτιζε το φεγγάρι. Για πιο απόκοσμο, θα έπρεπε να πας στη σελήνη…»

Θα μας ξεναγήσει στην χλωρίδα, τη πανίδα, την πλούσια Ιστορία της περιοχής και θα μας συστήσει με τα σημαντικότερα χωριά και τα αμέτρητα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του «Τόπου πίσω από το Βουνό».

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου είναι αφιερωμένο προφανώς σε μια πλούσια συλλογή 39 πεζοπορικών διαδρομών όλων των δυσκολιών με πρακτικές πληροφορίες, όμορφα κείμενα και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

 

 

Θα βρείτε τόσο τις πιο δημοφιλείς διαδρομές, όσο και πιο "άγνωστες" στο ευρύ κοινό. 

 


Κατηγοριοποιημένες βάσει της αφετηρίας που θα επιλέξει ο καθένας, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν κίνητρο – γιατί όχι – να περπατηθούν όλες! Αρκεί να υπάρχει η όρεξη, η κατάλληλη παρέα και βέβαια ο σωστός εξοπλισμός όταν οι διαδρομές μεγαλώνουν και δυσκολεύουν.

 

Το Ζαγόρι είναι ίσως από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που έχει τέτοια πληθώρα πεζοπορικών διαδρομών. Διαδρομές και μονοπάτια που πρέπει να αναδειχθούν και να συντηρηθούν περαιτέρω. 

Με απαραίτητο συμπλήρωμα τον πρόσφατα ανανεωμένο χάρτη κλίμακας 1:40.000 του Ζαγορίου, ο οδηγός αυτός δεν πρέπει να λείψει από κανέναν πεζοπόρο που θέλει να επισκεφθεί την περιοχή. Ένα δώρο τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπάτε!

 

Το βιβλίο "Το Ζαγόρι μου" διατίθεται από τις εκδόσεις "Ανάβαση"

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ