Αλλαγές στην διαδρομή του Olympus Mythical Trail από το 2014!

08 Ιαν 2014

Η διοργάνωση του ΟΜΤ αποφάσισε την τροποποίηση της διαδρομής του αγώνα, με στόχο την τελειοποίηση μιας συναρπαστικής αγωνιστικής εμπειρίας για τους αθλητές που τιμούν με τη συμμετοχή τους τον μεγάλο αγώνα στον Όλυμπο. Με την αλλαγή αυτή, τροποποιείται ριζικά το πρώτο δέκατο της διαδρομής, με την προσθήκη νέων μονοπατιών, άγνωστων στους περισσότερους αθλητές.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται η διαδρομή του αγώνα από τη μέχρι σήμερα εκκίνησή του στο Δίον και μέχρι το Καταφύγιο της Κορομηλιάς, στο 10ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Τη θέση του παίρνει μια συρραφή μονοπατιών, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων περίπου, με εκκίνηση πλέον από το Λιτόχωρο! Έτσι, πέρα από τις υπόλοιπες μεταβολές, οι οποίες κάνουν πιο συναρπαστική τη διαδρομή, συντελούνται και οι παρακάτω αλλαγές:

 

  1. Ο αγώνας μεγαλώνει, φτάνοντας τα 104 χιλιόμετρα, από 100 που ήταν μέχρι σήμερα.
  2. Η διαδρομή αποκτά κυκλικό χαρακτήρα (loop), έχοντας κοινή εκκίνηση & τερματισμό το Λιτόχωρο.
  3. Μειώνεται από 10 στο 5% το ποσοστό δρόμων επί της συνολικής διαδρομής, ενώ αυξάνεται σε 95% το ποσοστό μονοπατιών (από 90).
  4. Αυξάνεται η συνολική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) κατά 200 μέτρα, φτάνοντας πλέον τα 7200, αν και η εκκίνηση θα βρίσκεται πλέον στα 270μ αντί των 15 της παλιάς διαδρομής!
  5. Αυξάνεται το χρονικό όριο εγκυρότητας του αγώνα, από 28 σε 30 ώρες
  6. Αυξάνονται οι σταθμοί τροφοδοσίας κατά έναν (από 11 σε 12)


Το νέο τμήμα των 14 χιλιομέτρων που αντικαθιστά το προηγούμενο των 10, συνοπτικά περνά από τις εξής τοποθεσίες : Ζηλνιά, Χαντόλια, Σταυρός, Μάννα, Σέλωμα, Ίτανος, Πατάτα, Κορομηλιά. Από τα 14 αυτά χιλιόμετρα, τα 13 κινούνται σε μονοπάτια και μόλις 1 σε χωματόδρομο! Το προφίλ των 14 χιλιομέτρων, δημιουργεί ένα ξαφνικό ανέβασμα στα πρώτα 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια μια ευθεία γραμμή, με συνεχή αλλά μικρά ανεβοκατεβάσματα, μέχρι την Κορομηλιά.


Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν εργασίες διάνοιξης, διαπλάτυνσης και καθαρισμού της συγκεκριμένης διαδρομής, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μεταβολές στα αρχεία GPS, στα προφίλ και στους πίνακες υπολογισμών που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, για χρήση των αθλητών. Ήδη, ξεκίνησε σταδιακά η ανανέωση των πληροφοριών, με βάση τα νέα δεδομένα!


Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι εγγραφές Ελλήνων αθλητών ξεκινούν την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσουν ένα μήνα (μέχρι 31 Μαρτίου). Θα γίνουν δεκτοί 120 Έλληνες και 30 ξένοι αθλητές.


Η διοργάνωση του ΟΜΤ πιστεύει πως η αλλαγή της διαδρομής του αγώνα ήταν αναγκαία και συντελείται έγκαιρα και στο μέτρο του δυνατού, ώστε να μην διεξαχθεί μία ακόμα διοργάνωση πάνω σε διαδρομή με ημερομηνία λήξης! Αρχή του ΟΜΤ είναι η καθιέρωση και διατήρηση με «θρησκευτική ευλάβεια» μιας συγκεκριμένης διαδρομής αλλά και αρχειακών δεδομένων για τις επιδόσεις των αθλητών, αναμφίβολα! Ωστόσο, πρώτιστο ρόλο σε έναν αγώνα ορεινής υπεραντοχής έχει η παρουσία μιας διαδρομής που θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους αθλητές. Και κάτι τέτοιο είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνεται, με τη νέα, τροποποιημένη διαδρομή του ΟΜΤ.


Η διοργάνωση θεωρεί ότι η αλλαγή της διαδρομής του αγώνα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει ότι οι αθλητές θα την αποτιμήσουν θετικά όταν την γνωρίσουν από κοντά.


Ευχόμαστε το 2014 να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους, με υγεία, αγάπη και πρόοδο


Λιτόχωρο, 08.01.2014

Από τη διοργάνωση του Olympus Mythical Trail


ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ