ADVENDURE - Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Από 09 Ιουλ 2020

Το Speedgoat, που πήρε το όνομα του από τον θρύλο της Αμερικανικής ultra-trail σκηνής και πολυνίκη σε αγώνες 100 μιλίων, KarlSpeedgoatMeltzer,  είναι ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Hoka One One για ορεινό τρέξιμο, έχοντας φτάσει πλέον στην 4η έκδοση του.  Η εταιρεία, κράτησε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της εξαιρετικής 3ης έκδοσης και έκανε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, όπως η μικρή αύξηση του χώρου στο μέσο του παπουτσιού και στα δάκτυλα, η πολύ λεπτή νέα γλώσσα, η προσθήκη καινούργιας τεχνολογίας, πιο ελαφριού αφρού EVA στην ενδιάμεση σόλα για αύξηση της απόκρισης ενέργειας, καθώς και η επανασχεδίαση του υφάσματος στο εξωτερικό μέρος με προσθήκη πλαστικών λωρίδων στα πλάγια για ενίσχυση της σταθερότητας, αυξάνοντας όμως λίγο το βάρος του.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Ξεκινώντας από το ύφασμα, παρατηρούμε ότι είναι πυκνό, δικτυωτό και έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην διευκολύνει τα “σπασίματα” και άρα τα σκισίματα μετά από αρκετές ώρες στα μονοπάτια. Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση που διαπιστώσαμε, αφού δεν υπάρχουν φθορές στο ύφασμα μετά από μεγάλη χρήση, εκτός από μια αποκόλληση ενός μικρού επιφανειακού πλαστικού προέκτασης του τμήματος των κορδονιών χωρίς λειτουργικό ρόλο. Σε σχέση με το ύφασμα της προηγούμενης έκδοσης, έχει και καλύτερη διαπνοή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες στην χώρα μας. Στα πλάγια, λωρίδες πλαστικού με 3D εκτύπωση βοηθούν στην ευστάθεια του ποδιού, κάτι που επίσης το διαφοροποιεί θετικά από τις προηγούμενες εκδόσεις του μοντέλου.

 

 

Η φτέρνα έχει χαμηλό προφίλ, με μαλακό και σχετικά παχύ ύφασμα εσωτερικά και περιμετρικά του αστραγάλου, ενώ είναι κατασκευασμένη από σκληρότερο υλικό, ώστε να κρατάει στις κακοτράχαλες κατηφόρες. Το χαμηλό προφίλ, βοηθάει σημαντικά στην αποφυγή ερεθισμών όταν τρέχουμε σε μονοπάτια με πλάγια κλίση.

 

 

Μεγάλη αλλαγή παρατηρούμε στην γλώσσα, όπου η Hoka με το Speedgoat 4 φεύγει από την λογική της παχιάς, υφασμάτινης γλώσσας και πάει σε πολύ λεπτή πλαστική, η οποία συγκρατείται εσωτερικά στα πλάγια του παπουτσιού με πολύ λεπτό ελαστικό ύφασμα, καθώς και με μια θηλιά στο μέσο του επάνω μέρους όπου διέρχεται το προτελευταίο κορδόνι. Η σχεδίαση αυτή αυξάνει το χώρο μέσα στο παπούτσι και κρατάει μακριά σκόνη και σκουπιδάκια. Λόγω ελάχιστου πάχους, θέλει λίγο προσοχή στο σφίξιμο των κορδονιών, τα οποία είναι κλασσικά κορδόνια, πλατιά και λεπτά. Χαλαρώνουν εύκολα, οπότε θα συνιστούσαμε διπλό κόμπο.

 

 

Μπροστά και στα πλάγια η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι καλή, αλλά όχι στα επίπεδα άλλων σκληροπυρηνικών βουνίσιων μοντέλων. Το πολύ ψηλό προφίλ όμως, καθώς και το ότι η εξωτερική σόλα ανεβαίνει μπροστά ψηλά στα δάκτυλα βοηθάει σημαντικά στον τομέα αυτό.

 

 

Η αίσθηση που αφήνει το Speedgoat 4 στο τρέξιμο είναι πολύ άνετη, σε συνδυασμό με την πολύ καλή διαπνοή του και το πώς δένει πάνω στο πόδι.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Το Speedgoat 4 “φοράει” έναν επανασχεδιασμένο και πιο ελαφρύ αφρό EVA, που δίνει καλύτερη απόκριση όταν πατάμε στο έδαφος. Φυσικά, η προστασία από κραδασμούς είναι κορυφαία, επιπέδου .. Hoka! Αυτό που παρατηρήσαμε μετά από τρέξιμο σε διάφορα εδάφη, είναι ότι έχει μια λίγο πιο σκληρή αίσθηση από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά και άλλα βουνίσια μοντέλα της εταιρείας. Επίσης, λόγω της ίσως πιο πυκνής υφής του υλικού, δεν κάνει βυθίσματα και δεν αποκτά πλάγιες κλίσεις, όπως παλιότερα μοντέλα. Για παράδειγμα, έχοντας μια μικρή κατασκευαστική εσωτερική κλίση του δεξιού ποδιού μου - παρατηρήσιμη από κάποια ταχύτητα και πάνω - έβλεπα σε Hoka να αποκτούν μια μικρή μόνιμη κλίση μετά βέβαια από εκατοντάδες χιλιόμετρα χρήσης. Αυτό δεν το παρατήρησα με το Speedgoat 4. Προφανώς βέβαια όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που πατάμε και τις επιφάνειες που τρέχουμε.

 

 

Το πολύ χαμηλό drop των 4 mm, βοηθάει ιδιαίτερα στο πιο γρήγορο τρέξιμο και στην καλύτερη ευσταθεια.Τέλος, όσο αφορά την ενδιάμεση σόλα, να αναφέρουμε ότι έχει καλή ευλυγισία, λόγω των κάθετων αυλακώσεων που το διατρέχουν στα πλάγια, ενώ το πάτημα είναι ουδέτερο (neutral).

 

 

Εξωτερική σόλα

Η Vibram® Megagrip, που χρησιμοποιεί το Speedgoat 4 δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μία τεχνολογία καουτσούκ που διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες πρόσφυσης και σε στεγνό και σε βρεγμένο έδαφος, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο αντοχής στο χρόνο. Κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι η τριών διαφορετικών ειδών σχεδίαση, άλλη στο τακούνι, άλλη στο κέντρο μπροστά και άλλη περιφερειακά, με στόχο το καλύτερο κράτημα σε όλα τα τερέν. H Vibram® ονομάζει αυτό το χαρακτηριστικό με τα διαφορετικά layers στην εξωτερική σόλα σαν Vibram® Mapping Compound και όπως η ίδια υποστηρίζει παρέχει πρόσφυση σε διαφορετικά τερέν. Η σχεδίαση υποστηρίζεται από ψηλά επιθέματα (5 mm), τα οποία έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις περιμετρικά και στο κέντρο για πρόσφυση σε ανηφόρα και κατηφόρα.

 

 

Στις δοκιμές μας, η πρόσφυση του Speedgoat 4 αναδείχτηκε σαν ένα από τα δυνατότερα σημεία του. Δεν θα προβληματίσει καθόλου σε σαθρά και τεχνικά εδάφη, σε στεγνές ή βρεγμένες πέτρες αλλά και λάσπη, την οποία μάλιστα δεν συγκρατεί εύκολα η εξωτερική σόλα λόγω της σχετικά αραιής τοποθέτησης των επιθεμάτων.

 

 

Συμπερασματικά, η νέα έκδοση του Speedgoat έρχεται με σαφείς βελτιώσεις αλλά και λίγο αυξημένο βάρος, παρέχοντας κορυφαία πρόσφυση, πολύ καλή διαπνοή, άνεση και ευρυχωρία στο πόδι, εξαιρετική προστασία από κραδασμούς αλλά και βελτιωμένη επιστροφή ενέργειας. Εξαιρετικό εργαλείο για μεγάλες προπονήσεις σε τεχνικά μονοπάτια, αλλά και πιο ομαλά τερέν, ενώ φυσικά αποτελεί μια κορυφαία λύση για ultra-trail αγώνες από 50 μέχρι και 100 μίλια!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Επάνω μέρος: Ύφασμα πυκνής ύφανσης, ενίσχυση περιμετρικά με 3D τυπωμένες λωρίδες πλαστικού για ενίσχυση, λεπτή γλώσσα από πλαστικό
  • Ενδιάμεση σόλα: Νέας τεχνολογίας ελαφρύ ςαφρός EVA, για μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας
  • Πάτημα: Ουδέτερο
  • Εξωτερική σόλα: Vibram® Megagrip, Mapping Compound, επιθέματα (lugs) ύψους 5 mm πολλαπλών κατευθύνσεων
  • Κορδόνια: Κανονικά, λεπτά και πλατιά με θηλιά πάνω στην γλώσσα για σταθερότητα
  • Βάρος: 306 gr
  • Drop: 4 mm
  • Τιμή: 145€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Hoka One One στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop & Trade.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SCARPAspa Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι: Αναλυτικό review από το @Advendure_Net :… https://t.co/ZhYWgC1GTd
Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Αόρατες παρουσίες και παιχνίδια του μυαλού .. ένα άρθρο για τις ψευδαισθήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού στις υπερ… https://t.co/3Gg9eCb56m
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!