Sfakia Sky Marathon – Τρέχοντας στο Φεγγάρι!

By 04 Οκτ 2023

Κατά την προσωπική μου άποψη, το νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης είναι το πιο όμορφο μέρος της Γης. Εκεί, στην ίδια την ακτή του Λιβυκού Πελάγους, βρίσκονται Λευκά Όρη. Είναι ψηλά, βραχώδη και ξηρά. Η ψηλότερη κορυφή - Πάχνες - φτάνει τα 2.453 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η εντύπωση των μεγάλων βουνών ενισχύεται από το γεγονός ότι οι Πάχνες απέχουν 8 χιλιόμετρα από τη θάλασσα σε ευθεία γραμμή! Τα Λευκά Όρη είναι μια τεράστια οροσειρά, προφανώς υπάρχουν 55 κορυφές υψηλότερες από 2.000 μέτρα, που κόβονται από πολλά φαράγγια με σχεδόν κατακόρυφα τοιχώματα, με προεξάρχον το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς. Σε αυτή την περιοχή πραγματοποιείται ο Sfakia Sky Marathon.


Ο αγώνας αυτός είναι μοναδικός από πολλές απόψεις. Η έναρξη είναι ασυνήθιστη, οι αγωνιζόμενοι συγκεντρώνονται στην πόλη της Χώρας Σφακίων (εκεί υπάρχει και γραφείο αγώνων) για να πάρουν ένα πλοίο για το σημείο εκκίνησης, το Λουτρό. Επειδή το Λουτρό δεν συνδέεται με τον κόσμο με κανένα δρόμο, μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με πλοίο ή ένα στενό μονοπάτι. Εμείς φεύγουμε από το ίδιο πλοίο που μας πήγε εκεί, άρα ακριβώς από το επίπεδο της θάλασσας! Και αρχίζουμε να τρέχουμε προς τα πάνω στο λόφο. Εντάξει, στην αρχή τρέχουμε μέσα από τον παραλιακό πεζόδρομο, ο οποίος είναι λίγο άδειος νωρίς το πρωί στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε είναι επίπεδος για 300 μέτρα. Αλλά μετά υπάρχει μια συνεχόμενη ανηφόρα, μέχρι τα 21 χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή των Λευκών Ορών. Υπάρχει ένα χωριό στο δρόμο, η Ανώπολη και άγρια βουνά. Υπάρχει επίσης ένα είδος πολυεπίπεδης διάταξης των ζωνών της χλωρίδας, οπότε το τοπίο αλλάζει.

Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα είναι μια απότομη ανάβαση κατά μήκος μιας ξηρής βραχώδους πλαγιάς, με ένα αρκετά άνετο μονοπάτι και υπέροχη θέα πίσω στο Λιβυκό Πέλαγος. Φτάνουμε στην κορυφογραμμή των πλησιέστερων λόφων και μπαίνουμε σε ένα είδος επίπεδης κοιλάδας στην οποία βρίσκεται το χωριό Ανώπολη και αρκετά άλλα. Για λίγο είναι επίπεδο, το τοπίο είναι κάπως αγροτικό, υπάρχουν μερικά σπίτια, η κεντρική πλατεία του χωριού και πολλά ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα πευκοδάσος, το έδαφος ανεβαίνει αργά, δεν είναι απότομο, τρέχουμε γρήγορα γιατί υπάρχει ένας άνετος χωματόδρομος κάτω από τα πόδια μας. Μόνο για μια στιγμή όμως. Γύρω στα 7 χιλιόμετρα έχουμε άλλη μια αλλαγή. Εδώ τρέχουμε σε ένα είδος στενής κοιλάδας, η οποία στρίβει πολύ πιο απότομα, με ένα στενό βραχώδες μονοπάτι. Είμαστε ακόμα περιτριγυρισμένοι από ένα πευκοδάσος, αλλά λίγο πιο άγριο, με πολλά παλιά, πεσμένα δέντρα. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι πρόκειται μεν για δάσος, αλλά μεσογειακό, τα δέντρα αναπτύσσονται μάλλον αραιά και δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε καμία σκιά.

Μετά τα επόμενα 4 χιλιόμετρα υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Το δάσος τελειώνει, δεν υπάρχουν δέντρα τριγύρω, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ορατή βλάστηση. Εδώ συναντάμε την περιοχή που ονομάζεται Μαδάρα. Μια βραχώδης έρημος απλώνεται για χιλιόμετρα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε λευκό και γκριζωπό χρώμα, με τεράστιο αριθμό κορυφών γύρω της. Τίποτα δεν σκιάζει τη θέα, το τοπίο είναι πραγματικά σεληνιακό. Συνεχίζουμε να τρέχουμε κατά μήκος ενός στενού, βραχώδους μονοπατιού. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ακόμη και προς ποια κατεύθυνση, οι κορυφές γύρω μας δεν σχηματίζουν καμία κανονική σειρά, φαίνονται όλες εξίσου ψηλές, και για πολλή ώρα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η Πάχνη. Ευτυχώς, υπάρχουν εθελοντές στην κορυφή και σας ενημερώνουν ευγενικά ότι αυτό είναι. Έχουμε το υψηλότερο σημείο της διαδρομής (2.453 μέτρα) και αρχίζει η κατάβαση. Μετά από πάνω από 20 χιλιόμετρα συνεχόμενης ανηφόρας, είναι πραγματικά μια ανακούφιση. Και αυτή η διαδρομή είναι και πάλι τεράστια - έχει μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα! Εντάξει, υπάρχουν μερικά επίπεδα τμήματα και ακόμη και μικρές αναβάσεις κατά μήκος της διαδρομής, αλλά γενικά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις ισχυρές επιδράσεις της βαρύτητας. Αρχικά, κάνουμε ένα τριγωνικό τμήμα αρκετών χιλιομέτρων για να τρέξουμε πίσω στη διαδρομή που τρέξαμε μέχρι ένα μέρος που ονομάζεται Ρούσιες και να επιστρέψουμε με τον ίδιο τρόπο στη γραμμή τερματισμού, η οποία βρίσκεται στο χωριό Ανώπολη.

Αλλά πριν από αυτό, έχουμε ένα επιπλέον αξιοθέατο. Εδώ στο Κατσιβέλι (1.980 μέτρα) μπορείτε να προμηθευτείτε το παραδοσιακό ελληνικό τυρί Γραβιέρα. Αρκεί να είστε αρκετά γρήγοροι και να μην το πήρε κανείς πριν από εσάς. Το τυρί περιμένει τον πρώτο διαγωνιζόμενο που θέλει να το αντιμετωπίσει. Και υπάρχει κάτι να κάνεις με αυτό, γιατί το τυρί ζυγίζει 4 κιλά και πρέπει να τρέξεις με αυτό για 18 χιλιόμετρα. Έχω προσωπική εμπειρία με αυτό το τυρί, γιατί πέρυσι προσπέρασα έναν αγωνιζόμενο που είχε αυτό το τυρί στο σακίδιο του στην κατηφόρα. Ήταν γενικά ταχύτερος από εμένα, αλλά με το επιπλέον βάρος στην πλάτη σου δεν είσαι πια τόσο γρήγορος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι αυτό το τυρί φτιάχνεται επί τόπου, ψηλά στα βουνά, από βοσκούς από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Αποδεικνύεται ότι σύμφωνα με τις κατσίκες και τα πρόβατα κάτι φυτρώνει σε αυτά τα βουνά, και αυτά είναι πολύ νόστιμα βότανα (πού τα βρίσκουν;). Το τυρί που φτιάχνεται από το γάλα των ζώων που τρώνε αυτά τα βότανα έχει μοναδική γεύση. Αυτό το τυρί αξίζει σίγουρα να αγωνιστείτε γι' αυτό!

Με ή χωρίς τυρί, τρέχουμε προς τη γραμμή του τερματισμού. Η διαδρομή φαίνεται να είναι η ίδια, αλλά όπως γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, ο δρόμος προς τα πάνω και ο δρόμος προς τα κάτω δεν είναι ποτέ ο ίδιος. Μπορούμε να απολαύσουμε την ταχύτητα ή να θαυμάσουμε τη θέα. Μετά από μερικές ώρες σε αυτή την πέτρινη έρημο, ακόμη και το βραχώδες μονοπάτι φαίνεται πιο εύκολο. Στο τέρμα έχουμε 44 χιλιόμετρα, 3.050 μέτρα ανάβαση και 2.480 μέτρα κατάβαση.

Θα αναφέρω επίσης ότι η κύρια απόσταση που περιγράφεται πραγματοποιείται το Σάββατο. Την Κυριακή, υπάρχει μια κάθετη διαδρομή από το Λουτρό προς την Ανώπολη, με απόσταση 4,9 χιλιόμετρα και 680 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.

Στα τέλη Οκτωβρίου δεν υπάρχει ζέστη στην Κρήτη, οπότε ο καιρός για τρέξιμο είναι άνετος. Έτρεξα δύο φορές στο Sfakia Sky Marathon. Το 2021 δυστυχώς είχε συννεφιά και ελαφρώς περιορισμένη θέα, αλλά το 2022 ο καιρός ήταν εξαιρετικός. Στο κάτω μέρος είναι συνήθως λίγο πάνω από τους 20 βαθμούς, στην κορυφή ήταν περίπου 12-15 βαθμοί.

Το καλύτερο μέρος για να μείνετε είναι η Χώρα Σφακίων (από όπου αναχωρεί το πλοίο για το Λουτρό), με πολλά καταλύματα προς ενοικίαση και πολλές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Η Χώρα Σφακίων απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.

Αν κάποιος θα ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο σε αυτή την περιοχή, προτείνω ιδιαίτερα το παραλιακό μονοπάτι Ε4, το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα μου - RunninGreece. Στην ίδια σελίδα υπάρχει επίσης ένας οδηγός για το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα και πολλά ενδιαφέροντα κείμενα για τον ελληνικό πολιτισμό.

 

View this photo set on Flickr

 

Greg Olesiak

Επίσημη ιστοσελίδα του Sfakia Sky Marathon: www.sfakiaskymarathon.com
Το προσωπικό μου website με πολλά
review από ελληνικές διοργανώσεις: www.runningreece.eu

 

Σχετικά με τον συγγραφέα:

Greg Olesiak: Πολωνός δρομέας ultra, ορειβάτης, ποδηλάτης και σχεδιαστής ιστοσελίδων. Ζεί στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια, για κάποιο διάστημα στο Λιτόχωρο και τώρα στα Χανιά. Έχει συμμετάσχει σε αγώνες τρεξίματος στην Ελλάδα περισσότερες από 80 φορές.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ