Ο Κ. Παπαδημητρίου μας μιλάει για την κλήρωση του Σπαρτάθλου 2016! Κύριο

Από 12 Μαρ 2016

Με την κλήρωση για την συμμετοχή των αθλητών στο Σπάρταθλον 2016, που έγινε στα γραφεία του Διεθνούς Συνδέσμου την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ουσιαστικά ξεκίνησε η πορεία της διοργάνωσης αλλά και των ίδιων των αθλητών που κληρώθηκαν προς τον μεγάλο και ιστορικό αγώνα υπεραπόστασης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου και 01 Οκτωβρίου 2016.

 

Δεύτερη χρονιά φέτος του καινούργιου μεικτού συστήματος επιλογής των αθλητών που θα συμμετέχουν στον αγώνα, αφού ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής έχει μεγαλώσει σημαντικά πλέον, γεγονός που ενισχύεται και από το νέο ρεκόρ χωρών από τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις, ο αριθμός των οποίων έφτασε τις 52! Την λίστα των αθλητών που κληρώθηκαν για συμμετοχή (εκτός των αθλητών από Γερμανία και Ιαπωνία) μπορείτε να την δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Σπαρτάθλου και συγκεκριμένα εδώ, ενώ την λίστα αναμονής εδώ.

 

Το Advendure, επίσημος Διαδικτυακός Χορηγός Επικοινωνίας του Σπαρτάθλου, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συνδέσμου, κ. Κωστή Παπαδημητρίου, σχετικά με την κλήρωση και τα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

 

[Advendure]: Κύριε Παπαδημητρίου την περασμένη Τετάρτη έγινε η κλήρωση για την συμμετοχή των αθλητών στο Σπάρταθλον 2016. Σαν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία σχετικά με την διαδικασία και την κλήρωση;

[Κωστής Παπαδημητρίου]: Φυσικά. Η διαδικασία όπως και πέρυσι πήγε πολύ ομαλά. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυτού του καινούργιου μεικτού συστήματος επιλογής αθλητών κι έτσι είχαμε και την περσινή εμπειρία που βοήθησε οπωσδήποτε στην κάλυψη κάποιων μικρών ατελειών. Θυμίζω ότι έχουμε πια δεδομένο ότι από πρόπερσι και προβλέποντας το ορατό μέλλον ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπερβαίνει και θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των αθλητών που μπορεί να γίνουν αποδεκτοί για συμμετοχή. Επομένως δυστυχώς κάποιοι αθλητές δεν μπορεί παρά να  μένουν εκτός.  Το μεικτό μας σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές που έχουν μια επίδοση κατά τουλάχιστον 20% καλύτερη σε τουλάχιστον μια από τις προυποθέσεις συμμετοχής (όρια)  να προκρίνονται αυτόματα, χωρίς όμως παράλληλα να αφαιρείται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε αθλητή που έχει κάποιο όριο να συμμετάσχει στον αγώνα μέσω της διαδικασίας της κλήρωσης.

 

Η εφαρμογή του για δεύτερη χρονιά μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο καινούργιος τρόπος επιλογής έχει αποδειχτεί ο πιο δίκαιος και τίμιος και έχει γίνει απόλυτα αποδεκτός από την αθλητική κοινότητα των υπεραποστάσεων. Ο μόνος ίσως προβληματισμός από πλευράς κάποιας μερίδας αθλητών του εξωτερικού σχετίζεται με τον συγκριτικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών από Γερμανία και Ιαπωνία. Σίγουρα αυτή η τοποθέτηση ακούγεται εκ πρώτης όψεως λογική. Ομως το "Σπάρταθλον" δεν μπορεί να αγνοήσει και να ξεχάσει τη στήριξη αυτών των δύο Ομάδων σε κάποια παλιότερη ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο όταν το Σπάρταθλον επιβίωσε χάρη στην πολυάνθρωπη συμμετοχή τους. Η κλήρωση – όπως είχε ανακοινωθεί - έγινε παρουσία αρκετών αθλητών και βιντεοσκοπήθηκε.

 

 

 

[Advendure]: Πόσοι λοιπόν αθλητές εντάχθηκαν με κλήρωση και πόσοι αυτόματα;

[Κωστής Παπαδημητρίου]: Λυπάμαι, αλλά δεν θα ήθελα να δημοσιοποιήσω απάντηση σε αυτή την απόλυτα λογική ερώτησή σας. Για μένα προσωπικά- αλλά νομίζοντας ότι εκφράζω γενικότερα και τη γενικότερη γνώμη της οργανωτικής επιτροπής- από της στιγμής που τελειώσει η κλήρωση όλοι οι συμμετέχοντες γίνονται μια ομάδα ιδίου επιπέδου και δεν ξεχωρίζουμε τους συμμετέχοντες στους καλούς και στους .....άλλους. Γι αυτό και τα ονόματα ανακοινώνονται μια και καλή και όλα μαζί μετά την κλήρωση ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

 

Θεωρώ πάντως υποχρέωσή μου να υπογραμμίσω ότι 6 ξένοι (Eivindsen, Pallaruelo, Mustala, Low, Brandt και Malinowski) και τρεις Ελληνες (Φουρνάρης, Γκόγκος και Γ. Κρυστάλλης) θα συμμετάσχουν στον αγώνα χωρίς κλήρωση, αφού ο καθένας από αυτούς έχει ήδη συμπληρώσει τουλάχιστον 10 τερματισμούς σε προηγούμενους αγώνες Σπάρταθλου. Κι αυτή είναι η ελάχιστη τιμή που μπορεί να αποδώσει το Σπάρταθλον σε αυτούς τους "θρύλους" του αγωνίσματος. Βέβαια άφησα επίτηδες τελευταίο για να του κάνω ειδική αναφορά και την συμμετοχή του βετεράνου των βετεράνων Γερμανού Karl με 19 μέχρι τώρα τερματισμούς.

 

  


[Advendure]: Μπορείτε τουλάχιστον να μας δώσετε μερικούς αριθμούς σχετικά με τις αιτήσεις και τις συμμετοχές Ελλήνων και ξένων αθλητών;

[Κωστής Παπαδημητρίου]: Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής αθλητών έφτασε περίπου στα περσινά επίπεδα. Υπέβαλαν αίτηση 81 Ελληνες ( λιγότεροι όμως από πέρυσι), από τους οποίους - αφού αφαιρέθηκαν πέντε που δυστυχώς δεν είχαν όριο συμμετοχής - επελέγησαν οι 60 και οι υπόλοιποι 16 παραμένουν στην ελληνική Λίστα αναμονής. Οσον αφορά τους ξένους κρατάμε ανοικτές, όπως και πέρυσι, 35 θέσεις για Γερμανούς, την επιλογή των οποίων κάνει η Γερμανική Ομοσπονδία Υπεραποστάσεων και 60 θέσεις για Ιάπωνες που  επιλέγει ο αντιπρόσωπός μας στην Ιαπωνία (με βασική βέβαια προυπόθεση ότι πληρούν τα όρια που θέτει το Σπάρταθλον). Ετσι επελέγησαν συνολικά μέχρι τώρα 305 αθλητές. Τα ονόματα Γερμανών και Ιαπώνων θα ανακοινωθούν σε λίγο καιρό(μόλις τελειώσει η επιλογή τους) ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των συνολικά 400  που έχουμε κατ΄αρχήν ορίσει για φέτος. Οι υπόλοιποι 174 ξένοι εντάχθηκαν σε Λίστα αναμονής ώστε να αναπληρώσουν τις όποιες αποχωρήσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι όσοι αθλητές (είτε Ελληνες είτε ξένοι) πέρυσι δεν κληρώθηκαν να συμμετάσχουν, φέτος μπήκαν στην κληρωτίδα με διπλό κλήρο.

 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ χωρών που θα εκπροσωπηθούν στον αγώνα. Πιο συγκεκριμμένα θα συμμετάσχουν δρομείς από 52 χώρες κι επομένως  ξεπεράστηκε το προηγούμενο ρεκόρ του 2015 με εκπροσώπηση από 49 χώρες. Θεωρώ ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη και τιμητική τη συμμετοχή δρομέων από τόσες πολλές χώρες, πολύ περισσότερες από τον αριθμό αυτών που συμμετέχουν στα παγκόσμια πρωταθλήματα υπεραποστάσεων.

 

Εκτός Ελλήνων, Γερμανών και Ιαπώνων, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, 50, ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ακολούθησε η Ιταλία(σε πτώση) με 42 αιτήσεις, οι ΗΠΑ με 35 και η Ουγγαρία με 32. Απρόσμενα σημαντικός ο αριθμός αιτήσεων από την Αυστραλία (11 έναντι ελαχίστων τις προηγούμενες χρονιές) και αξιοπρόσεκτα τα νούμερα από τις μακρινές Αργεντινή(19) και Ταιπέι (20).

 

  

 

[Advendure]: Πιστεύετε ότι το Ευρωπαικό πρωτάθλημα των 24 ωρών έχει επηρεάσει τον φετινό αριθμό των συμμετοχών;

[Κωστής Παπαδημητρίου]: Νομίζω ναι σε κάποιο βαθμό, αφού το πρωτάθλημα θα λάβει χώρα (στο Albi της Γαλλίας) στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2016. Οχι όμως ουσιαστικά. Γνωρίζω ότι αθλητές από τη Γαλλία,τη Γερμανία και την Αγγλία -αλλά πιστεύω και από άλλες χώρες που έχουν δεσμεύσεις από τις εθνικές τους Ομοσπονδίες να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο πρωτάθλημα – δεν θα είναι μαζί μας τον Σεπτέμβριο, μιας και πρέπει τρεις βδομάδες μετά τον αγώνα μας να τρέξουν για τη χώρα τους στο 24ωρο.

 

[Advendure]: Ευχαριστούμε πολύ κ. Παπαδημητρίου. Καλή επιτυχία στην οργάνωση του αγώνα.

[Κωστής Παπαδημητρίου]: Σας ευχαριστούμε και εμείς για την συμβολή σας στην προβολή του Σπαρτάθλου αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Spartathlon, Free life productions, Sparta Photography Club

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία", ο Δημήτρης Δεσποινιάδης αναλύει την χρήση και τα επιθυμητά χαρακτηριστι… https://t.co/cpo88T6DAw
"Χωρίς Ίχνη" - Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λάμπρη, από τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, για το @Advendure_Net :… https://t.co/cM2dapetpL
"Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων", ένα άρθρο των Ιω… https://t.co/Jp6vobHc2T
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!

Αδιάβροχα jacket SALEWA

Κ2 - «Μαζί στην κορυφή»: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάβαση του Αντώνη Συκάρη στο πιο δύσκολο βουνό του κόσμου!